Forum > Zelfbouw Speakers

Zelfbouw sub (35Hz of lager, 600watt 4ohm)

(61 reacties. Pagina 5 van 7)
Moderator(s): Dré
BartsegersStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 18-1-2002
Laatste: 28-10-2014
Berichten: 1463
14-1-2007 21:46
volgens mij hebben deze wel ffies langer onder de zonnebank gelegen.
DanielVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 9-3-2004
Laatste: 14-9-2024
Berichten: 384
14-1-2007 22:37
Over het algemeen kunnen speakers 1,5 tot 2 keer hun RMS belastbaarheid verwerken. Muziekinformatie is immers geen zuivere sinus. Als je het zaakje actief aanstuurt en gebruik maakt van limiters krijgt de speaker meer vermogen per tijdseenheid te verwerken. Dan moet je extra opletten...

Natuurlijk is je kast ook van grote invloed. Een zogenaamde powerdip in het werkgebied, kan zorgen dat je speaker al bij kleine vermogens over de zeik gaat.

Vaak kun je ook aan de bouw van de driver (spreekspoel, magneet, "koelgaten" in de poolplaat etc.) zien of een driver robuust is opgebouwd.
TCMCVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 16-8-2003
Laatste: 21-12-2014
Berichten: 1193
15-1-2007 02:18

Jeroen L schreef:

Oké was misschien wat overdreven, maar je moet gewoon je gezond verstand gebruiken in zo'n zaken. Normaal kunnen die speakers dat aan ja, maar ze zien er echt verwrongen uit. Hoe is dit gebeurd? Je moet het toch merken dat de geluidskwaliteit alsmaar slechter wordt? Of hebben ze één allesverwoestende piek gehad?
Nu is het ook een piezo driver a la DAP MC-15. Vermogens van die boxen moet je met een korrel zout nemen. Verder vind ik het geluid al bij lage geluidssterkertes al verschrikkelijk klinken.

Vermogens van de overige series van DAP komen op mij weer te bescheiden over. Waarschijnlijk hebben deze een 100-uurs pink noise test (crest factor 6) ondergaan, terwijl 8 uur m.i. voldoende is.

Van de andere kant hebben mijn K-112 en K-115 luidprekers al vaak 600 Watt op hun flikker gekregen als topkast terijl deze boxen m.i. 225 Watt RMS kunnen hebben. Hierbij werd stevige limiting toegepast wat het afgeven RMS vermogen van de versterker bij muziek aanzienlijk verhoogt door de lagere crestfactor. Toch zijn de High Drivers en woofers nog heel gebleven. Clippen van de versterkers gebeurt bij mij zelden.

Subwoofers is een ander verhaal. Mijn AX-15B subwoofers zijn na 3 jaar redelijk intensief gebruik versleten, en wel dat de spiders te soepel zijn geworden. Deze moet ik nog steeds gaan impregneren.

Hetzelfde geldt voor de AX-10 die ook vaak 450 Watt op hun flikker krijgen. Ik heb ze nog niet kapot gekregen.

Overigens doe ik meer live werk met bandjes, en daar ligt het geiddelde vermogen wat de speakers op de lange duur moeten verwerken wat lager. Overigens bij DJ gebruik zit ik meestal tussen -20 dB en -10 dB op het mengpaneel, terwijl bij live wel eens pieken zijn van +15 dB en de compresors/limiters dan volledig in werking zijn.

TCMC
TCMCVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 16-8-2003
Laatste: 21-12-2014
Berichten: 1193
15-1-2007 02:26

Daniel schreef:

Over het algemeen kunnen speakers 1,5 tot 2 keer hun RMS belastbaarheid verwerken. Muziekinformatie is immers geen zuivere sinus. Als je het zaakje actief aanstuurt en gebruik maakt van limiters krijgt de speaker meer vermogen per tijdseenheid te verwerken. Dan moet je extra opletten...

Natuurlijk is je kast ook van grote invloed. Een zogenaamde powerdip in het werkgebied, kan zorgen dat je speaker al bij kleine vermogens over de zeik gaat.

Vaak kun je ook aan de bouw van de driver (spreekspoel, magneet, "koelgaten" in de poolplaat etc.) zien of een driver robuust is opgebouwd.
Bij subwoofers kun je beter types kiezen die een lage power compressie hebben. Meestal zijn het types die bij kleine signalen een laag rendement hebben. Helaas wordt power compressie vaak niet opgegeven. Over het algemeen zijn het types met een 4-laags voice coil en een hoge X-max van minimaal 7,5 mm. Jammer genoeg is de X-max van een speaker lastig te bepalen. Je zou de speaker uit elkaar moeten halen. Soms zie je onder de spider door de kleine extra framegaten de voice coil sitten en kun je de X-max goed inschatten. Als ik zelf de X-max van een hele speaker wil bepalen, doe ik dit met een laag frequent sinus signaal en let wanneer het geluid opeens gaat vervormen. Dit kun je horen, maar met Sia Smaart Live 5 lukt dit ook wel.

Verder klopt het inderdaad dat de speakers met limiten meer RMS vermogen te werken krijgen. Om die reden heb ik ook 2x DAP P-1600 versterkers met iets minder utigangsvermogen, maar daarom ook die iets ruimer in de dimensies ligt dan de DAP P-2000.

TCMC
KitmanStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 10-10-2006
Laatste: 16-1-2015
Berichten: 86
15-1-2007 09:42
volgens mij zijn er meer speakers kapot gespeeld door te lichte overstuurde versterkers dan door te zware, dan moet je wel je oren gebruiken.
TCMCVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 16-8-2003
Laatste: 21-12-2014
Berichten: 1193
15-1-2007 13:16

kitman schreef:

volgens mij zijn er meer speakers kapot gespeeld door te lichte overstuurde versterkers dan door te zware, dan moet je wel je oren gebruiken.
Als je met lichte versterkers toch veel geluidsdruk wilt hebben, dan is harde limiting met een redelijke lange release tijd de enige veilige weg.

Overigens kun je met de Behringer DCX2496 ook hele leuke dingen mee doen. Je kunt de dynamische EQ van de ingang als compressor misbruiken terwijl de ingebouwde brickwall limiter ook prima werkt voor als de versterker dreigt te clippen.

TCMC
NBKStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 8-10-2006
Laatste: 3-11-2008
Berichten: 24
15-1-2007 19:34
[offtopic]
Foto'tje was idd wel wat storend. ashamed :$
Maargoed, die piezo was er dus nieuw ingezet omdat ie de vorige keer ook al gesloopt was. De rede dat ie zo erg geroosterd is is waarschijnlijk omdat de woofer het eerder begeven lijkt te hebben dan de piezo. Hierdoor kreeg de piezo korte tijd het volle vermogen op z'n donder. Zelfs de 5 watt weerstand op het filter lag in stukken. shocked 8O
Maar ik was toch al op zoek naar een setje echte speakers dus was meteen een mooie rede om ook daadwerkelijk wat anders te gaan kopen happy :)
Me JBL's hebben rms 350, muziek 700 en piek 1400 dus daar zou je wel een wat zwaardere versterker op kunnen zetten maar neem liever het risico niet. En de harde limiter in me DCX2496 werkt inderdaad goed happy :)
Heb nu voor me DAP setup ook een MDX2200. Nog niet volledig getest met me STA-160 want zit nog op woofers en een piezo te wachten maar mono test met brakke woofer zag er hoopvol uit happy :)
[/offtopic]
[ontopic]
Die HK audio heeft wel goede gevoeligheid maar de rest van de spec's zijn niet echt indrukwekkend volgens mij. Voor dat budget moet je met zelfbouw toch wel betere prestaties neer kunnen zetten?
[/ontopic]
SchuuringStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 17-12-2005
Laatste: 11-7-2011
Berichten: 12
23-1-2007 02:30
Goede avond,
Heb net met interesse het Topic doorgelezen, zag net dat het alweer en week of twee oud is maar ik zit niet meer zo vaak online als ik zou willen. Een goede sub die op redelijk volume 35Hz weer kan geven kost je ruimte, even in aanmerking genomen dat je er ook nog eens zo'n 128 db geluidsdruk uit wilt halen bij een versterker vermogen van 400/600 watt RMS. Je zit dan vaak vast aan grotere hoornontwerpen of duurdere 18" luidsprekers die dan weer het rendement niet halen wat je nodig hebt (je het dan meer vermogen nodig dan je hebt).
Hoewel er regelmatig negatief geschreven wordt over Eminence en de powerdips die luidsprekers van dit merk zouden hebben wil ik je er toch een noemen die zijn beloftes waarmaakt,
In de nieuwe lijn van eminence zit bijv. een neodynium 15" driver die nogal wat in z'n mars heeft, de "kappalite 15 LF". Dit is een luidspreker met een belastbaarheid van 450 Watt RMS en een X max van 9,6 mM!! Aangezien deze luidspreker bijna dezelfde parameters heeft als de "kappa 15 LF" is deze goed te gebruiken in Hybride systemen zoals bijvoorbeeld Ivo ze bouwt maar bijv. ook in een doppel neo 15" sub zoals voorgesteld in het paforum.de Als je hier een naar kijkt zie je dat welliswaar de F3 op 40Hz ligt maar dat het verschil met een 18 sound 15ND930 te verwaarlozen is en dat volgens gebruiker de kasten boven verwachting presteren. Zelf heb ik van Eminence ook de Kappa15LF in gebruik in een hybride ontwerp van dezelfde Duitse site wat me echt heel goed bevalt, ik gebruik deze luidspreker in een ARLS 4 stuks onder vier 12" 1" toppen, heb er enige tijd geleden nog en topic aan gewijdt of dit wel genoeg was voor 250 man, nou ik kan je vertellen dat het dak eraf is gegaan. Als je dan in aanmerking neemt det het rendement van de neo driver hoger ligt dan dat van mijn gewone Kappa's en de X max bijna twee keer zo groot is. Ik wil niet eens weten wat vier van die jongens in bijv. ARLS doen!! Maar goed, ieder het zijne. Ik gebruik nu twee van deze drivers in een mono sub met twee 10" 1" toppen in mijn kleine set en dat bevalt uitstekend, ik vraag mezelf weleens af of die ARLS kasten uit de grote set wel echt harder spelen. Over die laatste 5 Hz kan ik kort zijn Ik noch het publiek hebben ze ooit gemist en om heel eerlijk te zijn fabrikanten geven vaak een F6 of soms zelfs F10 op om aan te geven hoe diep hun luidsprekers wel niet doorlopen als je dan van een F3 van 40Hz uitgaat denk ik niet dat dat veel scheelt mijn low cut staat op 30Hz. Een ding weet ik wel mijn huiskamer JBL setje loopt in geen geval lager door als mijn PA sets.
Tot slot nog een stukje over Clipping, ik lees hier zo vaak over, vaak ook tussen de regels door dat ik denk dat mensen niet weten wat Clipping nu werkelijk is en wat het doet met je luidsprekers, filters ed. Doordat je versterker tegen zijn voedingsspanning vastloopt vlakt hij die spanning af soms eenvoudigweg voorgesteld als een afgeplatte sinusgolf. de realiteit is echter anders omdat alles wat electrisch is oscileert tussen minima en maxima krijg je rondom het snijpunt met de voedingsspanning een uhf signaal lees ultrahoog signaal wat in eerste instantie (weg van de minste weerstand)je tweeters sloopt omdat die vermogen te verwerken krijgen op een frequentie waarop ze ten hoogste nog als straalkachel kunnen fungeren, een stilstaande of minimaal bewegende spreekspoel koelt zich in minder omgevingslucht danwel ferrofluid nou eenmaal minder goed dan een vlot heen en weer bewegende. omdat ie simpelweg dezelfde of meer warmte op minder ruimte kwijt moet. Je zou er verbaasd van staan hoe makkelijk je een 100 Watt spreekspoel met voedingsspanning van 20 volt DC(is bij een Rdc 5 OHM ook gewoon 100 Watt) in een gloeilamp veranderd terwijl deze niet meer dan zijn nominaal vermogen krijgt. Bij Clipping staat de spoel omdat het te snel gaat ook stil en voila edison heeft zijn licht opnieuw opgestoken en jij bent een paar tweeters armer. Voor een woofer geldt hetzelfde principe alleen al bij een nog lagere frequentie en een ietsje meer vermogen. Waar je vanuit moet gaan is dat als je met vermogens rond het program of muziekvermogen van je luidspreker werkt dat je je clipleds in de gaten houd(ze zijn niet voor niets rood en dit betekend in het verkeer ook dat je de rem erop moet gooien)

mvg Jeroen
KitmanStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 10-10-2006
Laatste: 16-1-2015
Berichten: 86
23-1-2007 09:37
@Schuuring. Opteer je dan voor 4 of 8 Ohm, of maakt dat niet uit?
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 16-9-2024
Berichten: 13470
23-1-2007 09:38
Een versterker die oscilleert tijdens clippen is een versterker die niet volwaardig stabiel is (fasemarge is te klein) en/of te veel terugkoppeling heeft (gaat manco tijdens clippen). In beide gevallen kan er gesproken worden van een fout ontwerp. Zou overigens zo maar kunnen dat zo'n versterker gewoon verkocht wordt (er zijn gekkere dingen gebeurd ;-)

Ik heb eindtrappen wel vreemd "clamping" gedrag zien vertonen (transistoren worden nu eenmaal trager als ze de verzadiging in gejaagd worden waardoor het meer moeite kost ze daar weer uit te trekken). Ook heb ik eindtrappen a-symmetrisch zien clippen (PNP torren zijn nu eenmaal anders dan NPN torren) maar eigenlijk nog nooit zien oscilleren tijdens clippen (tenzij ze dat ook al deden vóór het clippen). Heb je voorbeelden van versterkers die gaan oscilleren tijdens clippen?

Overigens vraag ik me sterk af wat een beetje 18" driver ziet van een 20V signaal op 100kHz (om maar wat te noemen). Zowel de zelfinductie van de woofer alsook z'n weerstand op die frequentie (is immers frequentie-afhankelijk vanwege wervelstroomverliezen) is immers erg hoog op zo'n frequentie. Bij full-range kasten kan ik me er meer bij voorstellen.
-- Pardon my French, I'm Dutch --

Terug naar forum Reageer (zonder quote)