Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Schuuring

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 12 bijdrage(n) van Schuuring (Pagina: 1 van 1)

Topic: Extra subs bij glijbanen / SA 4530 (1-10-2008 21:31:00)
Niels,

Een 15G400 van Beyma doet het prima in een 4530, een stuk beter nog dan je sm115n drivers.
Hij heeft een relatief zware erg stabiele conus, een enorme aandrijving en een, met een dubbele spider opgehangen 100 mm. spreekspoel. Bovendien is de X-max wat groter waardoor je in het laag wat meer reserve hebt. Zijn je 15G400's nog in goede conditie zou ik je zeker aanraden om deze in de glijbanen te gebruiken. Ik zou je dan overigens wel adviseren een high pass toe te passen rond de 35 a 40Hz, zeker als je ook platen draait.

Voor wat betreft de 4512's die moet je inderdaad wel goed op hoogte wegzetten (de kast op ongeveer twee meter hoogte brengen met een stevig rackframe). Op een meter afstand doen die jongens on axis een heel ongezonde spl. (107dB@1w) shocked 8O . De crossover- frequentie naar je hoog zou ik niet te ver boven 1200 Hz pakken (dus mischien toch je 2"drivers weer terug) en je hoog iets naar beneden gericht( een graad of 15) op je mids zodat je op de eerste meters ook wat hoog hebt. Je glijbanen kun je daarbij het beste gewoon op de grond laten staan, daar doen ze het namelijk het beste omdat je hoornmond dan spiegelt in de vloer, daarbij win je niet alleen (broodnodig) rendement maar gaat ook je f3 naar beneden.

Mits goed versterkt moet 200 man met deze set geen probleem zijn.

mvg. Jeroen
Topic: Dap Palladium Vintage 1200 blijft in "protect" (7-7-2007 19:07:00)
Het spijt me werkelijk maar driehonderd euro voor een setje nieuwe torren vindt ik nogal veel, ze zijn niet van goud. razz :p Ik denk dat je bij Dre iets goedkoper uit was geweest. Mischien was zelf solderen inclusief een nieuw soldeerstation en goede multimeter dat zelfs nog wel. laugh :D
Oke, dan moet je er wel een beetje verstand van hebben.
Topic: Zelfbouw sub (35Hz of lager, 600watt 4ohm) (23-1-2007 02:30:00)
Goede avond,
Heb net met interesse het Topic doorgelezen, zag net dat het alweer en week of twee oud is maar ik zit niet meer zo vaak online als ik zou willen. Een goede sub die op redelijk volume 35Hz weer kan geven kost je ruimte, even in aanmerking genomen dat je er ook nog eens zo'n 128 db geluidsdruk uit wilt halen bij een versterker vermogen van 400/600 watt RMS. Je zit dan vaak vast aan grotere hoornontwerpen of duurdere 18" luidsprekers die dan weer het rendement niet halen wat je nodig hebt (je het dan meer vermogen nodig dan je hebt).
Hoewel er regelmatig negatief geschreven wordt over Eminence en de powerdips die luidsprekers van dit merk zouden hebben wil ik je er toch een noemen die zijn beloftes waarmaakt,
In de nieuwe lijn van eminence zit bijv. een neodynium 15" driver die nogal wat in z'n mars heeft, de "kappalite 15 LF". Dit is een luidspreker met een belastbaarheid van 450 Watt RMS en een X max van 9,6 mM!! Aangezien deze luidspreker bijna dezelfde parameters heeft als de "kappa 15 LF" is deze goed te gebruiken in Hybride systemen zoals bijvoorbeeld Ivo ze bouwt maar bijv. ook in een doppel neo 15" sub zoals voorgesteld in het paforum.de Als je hier een naar kijkt zie je dat welliswaar de F3 op 40Hz ligt maar dat het verschil met een 18 sound 15ND930 te verwaarlozen is en dat volgens gebruiker de kasten boven verwachting presteren. Zelf heb ik van Eminence ook de Kappa15LF in gebruik in een hybride ontwerp van dezelfde Duitse site wat me echt heel goed bevalt, ik gebruik deze luidspreker in een ARLS 4 stuks onder vier 12" 1" toppen, heb er enige tijd geleden nog en topic aan gewijdt of dit wel genoeg was voor 250 man, nou ik kan je vertellen dat het dak eraf is gegaan. Als je dan in aanmerking neemt det het rendement van de neo driver hoger ligt dan dat van mijn gewone Kappa's en de X max bijna twee keer zo groot is. Ik wil niet eens weten wat vier van die jongens in bijv. ARLS doen!! Maar goed, ieder het zijne. Ik gebruik nu twee van deze drivers in een mono sub met twee 10" 1" toppen in mijn kleine set en dat bevalt uitstekend, ik vraag mezelf weleens af of die ARLS kasten uit de grote set wel echt harder spelen. Over die laatste 5 Hz kan ik kort zijn Ik noch het publiek hebben ze ooit gemist en om heel eerlijk te zijn fabrikanten geven vaak een F6 of soms zelfs F10 op om aan te geven hoe diep hun luidsprekers wel niet doorlopen als je dan van een F3 van 40Hz uitgaat denk ik niet dat dat veel scheelt mijn low cut staat op 30Hz. Een ding weet ik wel mijn huiskamer JBL setje loopt in geen geval lager door als mijn PA sets.
Tot slot nog een stukje over Clipping, ik lees hier zo vaak over, vaak ook tussen de regels door dat ik denk dat mensen niet weten wat Clipping nu werkelijk is en wat het doet met je luidsprekers, filters ed. Doordat je versterker tegen zijn voedingsspanning vastloopt vlakt hij die spanning af soms eenvoudigweg voorgesteld als een afgeplatte sinusgolf. de realiteit is echter anders omdat alles wat electrisch is oscileert tussen minima en maxima krijg je rondom het snijpunt met de voedingsspanning een uhf signaal lees ultrahoog signaal wat in eerste instantie (weg van de minste weerstand)je tweeters sloopt omdat die vermogen te verwerken krijgen op een frequentie waarop ze ten hoogste nog als straalkachel kunnen fungeren, een stilstaande of minimaal bewegende spreekspoel koelt zich in minder omgevingslucht danwel ferrofluid nou eenmaal minder goed dan een vlot heen en weer bewegende. omdat ie simpelweg dezelfde of meer warmte op minder ruimte kwijt moet. Je zou er verbaasd van staan hoe makkelijk je een 100 Watt spreekspoel met voedingsspanning van 20 volt DC(is bij een Rdc 5 OHM ook gewoon 100 Watt) in een gloeilamp veranderd terwijl deze niet meer dan zijn nominaal vermogen krijgt. Bij Clipping staat de spoel omdat het te snel gaat ook stil en voila edison heeft zijn licht opnieuw opgestoken en jij bent een paar tweeters armer. Voor een woofer geldt hetzelfde principe alleen al bij een nog lagere frequentie en een ietsje meer vermogen. Waar je vanuit moet gaan is dat als je met vermogens rond het program of muziekvermogen van je luidspreker werkt dat je je clipleds in de gaten houd(ze zijn niet voor niets rood en dit betekend in het verkeer ook dat je de rem erop moet gooien)

mvg Jeroen
Topic: welke PRO speakers? (25-8-2006 00:48:00)
de 18" bassen in de advertentie een pagina terug zijn iig geen 18g400 bassen ik denk 18gt200 overigens ook niet slecht maar wel kleinere xmax waardoor minder max output in het sublaag. overigens zou ik één 18"bas onder een sx300 wat aan de magere kant vinden (in basreflex dan) Hybride is een heel ander verhaal.
Topic: JBL SF15 of HK Audio PR115 ? (4-4-2006 01:57:00)
geraar,
Om een beetje inzicht te krijgen in wat voor jou de betere speaker is, is het mischien ook wel fijn om te weten wat je ermee wil gaan doen. Vaak is het meer dan alleen "wat is het betere merk of type" dat bepaald wat voor jou de betere oplossing is. Om aan te geven wat ik bedoel de JBL zie ik meer als een disco speaker (agressief hoog) en de HK meer als PA, bijvoorbeeld voor zang of (met subs) een kleine band vanwege het surplus aan presence voor stemmen. Niet dat je met een eq. niet alles vlak kunt trekken maar hoe minder vermogen je op de meest gebruikte bandbreedte stuurt hoe meer je overhoud voor de rest, stemmen, gitaar is presence en dus mid (HK), Disco is boem tsjak boem is upper bass em hoog (JBL). Het hangt er bovendien grotendeels ook vanaf hoe jij wil klinken, ik zou zeker ook even gaan luisteren (als het niet tever weg is tenminste) om te kijken wat jij het lekkerste vindt klinken. Aangezien de sets beide even duur zijn denk ik dat een luistertest (op volume met jouw muziek) geen slecht idee is.

mvg. Jeroen
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (21-12-2005 19:36:00)
'K heb net een nieuwe digitale camera dus ik kan het eens proberen het zou de eerste keer zijn dat ik foto's post op een internet site.
In ieder geval heb ik straks weer een paar dagen pret met bouwen, is sowieso al veel te lang geleden dat ik origami met MDF heb gedaan.
Bovendien heb ik dan straks weer een reden om thuis weer eens lekker op volume naar wat stampers te luisteren
reacties zijn trouwens nog steeds welkom omtrendt het veranderen van F3 bij het gebruik van een hoorn in multiples ik heb er veel mensen over gehoord maar eigenlijk nooit concreet een berekening van gezien noch gemaakt.
Ik zou het gewoon leuk vinden om te weten hoe ik zoiets kan berekenen. En dan te bedenken dat ik vroeger een teringhekel aan wiskunde had!!

Ik houd jullie op de hoogte

groeten; Jeroen.
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (21-12-2005 18:29:00)
Ik heb inmiddels wel een beetje ervaring met zelfbouw alleen hoorns heb ik nog geen ervaring mee ik heb al wel een paar setjes luidsprekers in elkaar gezet.
Die hoeken zal ik eerst maar eens op een zijkant uittekenen en daarna met vullende houtlijm de zaak op m'n gemak in elkaar zetten ik denk dat ik er wel een week-endje werk aan zal hebben. Het plaatwerk laat ik bij onze locale WSW werkplaats zagen, die hebben namelijk een schitterende computergestuurde zaagbank. scheelt gegarandeerd een hele hoop passen en meten zo'n apparaat.
Over die simulatie bij gebrek aan een programma voor hoorns heb ik eerst de door visaton orgineel geadviseerde luidspreker in een gesloten kast van 33 liter gesimuleerd en daarna De Kappa 15 LF echt veel verschil zit er niet in het verloop is vrijwel gelijk voor alletwee zelfs het impedantie verloop!! De moeite van het proberen waard dus.
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (20-12-2005 19:10:00)
Vette site trouwens bijna te mooi om waar te zijn voor zo'n ouwe herrieschopper als ik.
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (20-12-2005 19:09:00)
Ik kan op de site van speakerstore helaas nog steeds geen afbeeldingen zien is dat bij jullie ook zo? maar als ik het me goed herinner is dat hetzelfde hoorntje als op de visaton site voorkomt. MB 15 B noemen ze hem daar dacht ik.

Ik heb me altijd al afgevraagd hoe zo'n kastje klinkt, wellicht dat ik er dit week-end eens een paar bouw om eens te kijken wat ze doen!! kan nooit kwaad om eens te proberen dunkt me twee plaatjes MDF moet al een eind in de goede richting komen toch.
Als ze bevallen kan ik er twee bijbouwen en bevallen ze niet kan ik ze altijd nog verkopen aan een beginnende DJ. als ze niet rammelen dan tenminste.

Ik houd jullie op de hoogte!
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (20-12-2005 13:19:00)
Ik weet niet of het aan mij ligt maar ik kan geen afbeeldingen op deze site zien dus daar zal ik later nog een keer naar kijken in elk geval bedankt voor de tip!!

Ik heb trouwens een ander vraagje over die Kappa 15 LF luidspreker; ik heb deze eens gesimuleerd in het designer programma van Eminence en moest concluderen dat hij zoals ik al vaker op dit forum gelezen heb een "powerdip" heeft precies in het werkgebied, hier heb ik echter nog nooit iets van gemerkt en dat terwijl ik toch echt wel wat vermogen achter mijn laag heb staan. In ieder geval meer als wat er volgens de diagram in mocht. X-max is van deze luidspreker 5,5 mm en om nou te zeggen dat de woofers stonden te flapperen zelfs met zo'n 1000 Watt voor z'n kiezen; Nee!! Op dit moment zitten ze overigens in een 110 liter BR. Fb is afgestemd op 42 Hz. Vervorming heb ik er nog niet uit horen komen in de zin van aanslaan tegen de poolplaat of kraken of iets dergelijks. sterker nog ik had het idee dat de kasten pas lekker op gang begonnen te komen. Ik moet wel zeggen dat ik mijn limiter goed in de gaten houd en probeer om niet konstant alle rode lampjes aan te houden, dit is mijnsinziens ook beter voor dfe dynamiek in de muziek en die mis ik echt wel eens als ik sommige DJ's aan de gang hoor van disco clipping level en consorten. Nu heb ik het idee, verbeter me als ik fout zit, dat als ik de drivers die ik nu gebruik in een frontloaded hoorn monteer dat het met de uitstuurbarheid van die Kappa's alleen maar beter kan worden omdat ze aan twee kanten belast worden. Aan een kant zelfs door een gesloten kast van pak 'm beet een liter of 40 en aan de andere kant door de hoorn. Haalt die speaker dan z'n X-max nog of blijft hij hier(vanwege die gesloten kast aan de achterzijde)onder?
overigens hoe zit dat nu eigenlijk met F3 in multiples als ik bijv. 4 HD hoorntjes van de site van speakerplans bouw en ik gebruik ze als een stack a la W-bin op wat voor freq. zouden mijn F3 resp. F0 komen te liggen?
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (19-12-2005 18:19:00)
Naar deze kast heb ik ook al gekeken, lekker compact ongeveer net zo groot als mijn BR.kastjes. Als ik deze kasten zou gebruiken en dan met vieren zeg maar als een grote sub zou dan de laagweergave nog wat verder doorlopen? net als bij grotere hoorns als stackt.
Wat ik eigenlijk bedoel is of de F3 ergens in de buurt zou kunnen komen van mijn huidige laag; 45 Hz?
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (19-12-2005 16:16:00)
Ik heb afgelopen week weer eens een setje hoorns onder mijn toppen gehoord (normaal gebruik ik dubbel 15 in Bassreflex) en het begon weer te kriebelen. Vroeger met glijbanen en W-Bins gedraaid en het gevoel daarvan vindt ik toch nog steeds lekkerder dan wat er nu in de bijkeuken staat.
Mijn vraag; Is het mogelijk om een Kappa 15LF van Eminence in een hoorn te gebruiken? het hoeft niet perse een glijbaan te zijn, zo weet ik dat er ook nog een bouwtekening in de kast ligt thuis van een frontloaded hoorntje toendestijds meen ik van visaton met een BGS 40 NG erin als ik me niet vergis. Die speaker was ook niet optimaal voor het gebruik in een hoorn en dat klonk met twee van die kastjes per kant ook niet onaardig.
Wat dunkt jullie zou zoiets kunnen werken of heeft iemand mischien een ontwerp op de plank liggen waarmee die kappa's iets kunnen?

alvat bedankt voor reactie's