Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Vrut

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 11 bijdrage(n) van Vrut (Pagina: 1 van 1)

Topic: Kan een compressor-limiter de reclames op televisie onderdrukken? (15-10-2005 16:51:00)
Gegroet,

Merci voor alle tips.
Ik zal voor de zekerheid een topic op Hear even te voorschijn toveren, daar hierin ook meetwaarden staan. Voor zover ik kan meten zijn reclames ook werkelijk harder in niveau, plus compressie.

Detail: wat mij betreft is de Red Band reclame (kameleon) recordhouder. Deze reclame is extreem luid, ook op de dB-meter shocked 8O .

De Yakumo VolumeMaster regelt volgens mij helemaal niets, niet het volume en niet de compressie. Ik was net te laat met terug sturen, dat mag binnen 7 dagen.

Als die knop 'normalize' op de TV zo goed werkt, dan moest ik maar eens een andere aanschaffen. Zo duur zijn ze niet meer.

Groeten, Fred

----------------------
(hear.nl:)

Ik heb inmiddels de Yakumo VolumeMaster gekocht en getest. Ik heb een dB meter gebruikt met een afwijking van max. +/- 3dB(A). Verder is er gemeten met FAST en SLOW. De max-hold functie is gebruikt. De advertenties zijn stuk voor stuk op het hoogste signaal gecontroleerd. Van de zender is ongeveer om de twee minuten het hoogste cijfer genoteerd.

FAST:

Talpa in dB(A):
68,7
69,1
69,6
68,8
68,6
70,1

Talpa advertenties in dB(A):
72,1
70,7
70,5
72,0

RTL4 in dB(A):
65,-
66,1
66,4
66,4
65,6
66,4
65,7
66,0
65,2

RTL4 advertenties in dB(A):
67,7
67,6
68,2

NED 1 in dB(A):
70,9
70,0
71,4
72,0

NED 1 advertenties in dB(A):
71,6
72,1
70,5
71,3

RTL6 in dB(A)(TV luider gezet):
72,5
73,2
73,4
73,0
68,5
72,3
73,3

RTL6 advertenties in dB(A)(TV luider gezet):
76,5 (Red Band!!)
74,9
74,1
72,5
74,0
76,6 (Red Band duo reclame!!)

SLOW:

NED 1 in dB(A):
69,5
70,3
69,9
68,5
68,2
70,3

NED 1 advertenties in dB(A):

70,2
71,4
72,0
72,6
70,4
72,0
72,2

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat de Yakumo wel iets werkt. Misschien weet iemand hoe een test gedaan kan worden. Dat zou misschien kunnen met hetzelfde volume en dezelfde reclameblokken. De waarden uit de test geven aan dat de reclames nog steeds harder zijn dan gewoon signaal. Zoals eerder in een topic behandeld 6dB(A) is ongeveer een gehoorsmatige verdubbeling van het geluid, de geluidsindruk. Een vermogensverdubbeling geeft een verhoging van de geluidsdruk van 3dB(A).

Wat denk ik ook meespeelt, en wat de dB-meter niet achterhaalt, is dat zeer waarschijnlijk de reclames ook meer gecomprimeerd zijn dan bijv. een uitgezonden film. Ik heb dit wel eens aan de hand gehad toen ik met een feestinstallatie langs de 4-daagse stond. We wilden onder de 90dB(A) +/- 5 blijven. Toen er wat feestmuziek stond te draaien ging de meter incidenteel naar de 95dB(A). Toen werd er even Tiësto gedraaid. Het ging voor het gehoor veel harder dan de vorige plaat. Ik ging meteen meten, en wat bleek: rond de 90dB(A). En dit natuurlijk zonder uitschieters, hij bleef echt zo +/- 1,5dB. Ik meen hieruit te kunnen concluderen hoe en wat betreft compressie. Ideaal voor reclames: retehard de huiskamer binnen, en toch binnen de normen. Wat als derde opvalt is dat bij reclames na 10 sec. een hoge piek wordt gemeten, in een film is dat geregeld maar één keer binnen twee minuten, een harde schreeuw bijv.

De oplossing is misschien een Behringer te kopen die alles comprimeert, ook de fim bijv. Dan een limiter er op, en alles is even luid (hoop je).

Ik heb nog een heel verhaal, maar om het leesbaar te houden zal ik maar stoppen. Helaas, het vervelende reclame gebeuren is nog niet helemaal opgelost.

Groeten, Fred

--------------------
Topic: Kan een compressor-limiter de reclames op televisie onderdrukken? (10-10-2005 00:41:00)
Gegroet,

Mijn probleem is dat ik mij erger aan te luide reclameblokken. Ik heb hiertoe reeds een topic op Hear geopend. Via een tip heb ik de Yakumo Volumemaster gekocht, alleen dit apparaat werkt voor geen meter shocked 8O .

Met een dB-meter heb ik gemeten dat ook met apparaatje de reclames een stuk luider zijn. En voor het gehoor zijn de reclames meer gecomprimeerd, dus gehoormatig zijn ze nog luider.

Nu heb ik het idee gevat een compressor – limiter in de strijd te gooien. Ik denk dat een limiter niet voldoende is, waarschijnlijk dient het geluid van bijv. een film eerst ook gecomprimeerd te worden op reclames niveau, en daarna dient de limiter zijn werk te doen.

Hebben jullie een idee of dit zal helpen? En zo ja, wat zou een goede keuze zijn? Op zich hoeft het kwalitatief niet zo’n goed apparaat te zijn. Hebben jullie een idee welke mogelijkheden de compressor limiter zou moeten hebben voor mijn doel?

Alvast bedankt, groeten, Fred
Topic: dB-meters en juist meten (22-7-2005 21:48:00)
Gegroet,

Beiden bedankt voor de info. Ik was inmiddels aan het speuren op https://www.popschoolmaastricht.nl/homepage_frameset.htm?page=college_db_decibel.htm. Daar staat dat een dB(A) meting opgaat to ca. 94 dB, daarboven kan dB(C) gebruikt worden. Daarbij is de kromme van foon t.o.v. dB meer gelijk getrokken, zoals dat immers ook bij grotere SPL gebeurt. Hoe hoger het volume, hoe beter we bij bijv. 50 Hertz kunnen horen. Als we dan dB(A) zouden gebruiken, geeft de dB(A)-kromme een grote afval op 50 Hertz alsof wij dit niet goed kunnen horen.

Om echt goed te meten zou je eigenlijk een dB(z) moeten hebben die bij elke 10 dB verhoging een bijpassende foon kromme geeft. dB(A) is een gemiddelde.

Mijn dB-meter heeft slachts 2 standen voor het hele bereik van 35-130dB. De Voltcraft heeft er 3, wat dus minder is. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat daar de groter afwijking zit van de Peaktech 5055. Mijn eerste bereik is 35-100dB, de tweede 65-130dB. Vandaag langs de 4-daagse gestaan en geregeld gemeten. De richtlijn is 90 dB met een piek naar 95 dB, dus ik kan de Peakhold in beide standenzetten.

Overigens is 90dB de limiet voor wel of geen hoorbescherming bij blootstelling van 8 uur per dag. Ik zal de komende dagen de vele info te lezen, en proberen er een samenvatting in Nederlands van te maken.
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (22-7-2005 21:33:00)
Is prima. Vandaag langs 4-daagse gestaan, ca. 4 meter van de openbare weg. Geen medewerkers van Buma, Stemra, Stena, milieu-medewerkers of ander gespuis tegen gekomen. We hadden overigens alleen originele cd's bij ons, en stonden net op particulier terrein.

Ik neem aan dat een muziekvergunning ook onder dit topic valt ('etc.')? Mijn vraag is hoeveel zo'n vergunning ongeveer kost (zal per gemeente verschillend zijn)
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (17-7-2005 16:04:00)
Gegroet,

Weer bedankt voor de respons. De KNBLO heb ik gebeld, om te vragen of ik toestemming van hun nodig had. Zij zeiden dat ik een verguning moest vragen aan de gemeente, maar dat zij daar geen zeggenschap over hadden. De Gemeente Heumen (valt Malden onder) zei dat er genoeg muziek was (op gemeente Heumen loopt de ca. 20 km. vóór Nijmegen zelf). Welnu, dat is niet zo, in ieder geval niet toen ik de afgelopen 2 maal meeliep. Wel in de dorpen zelf, maar daar willen wij ook niet staan.

Nu kan ik op een particulier terrein staan. Natuurlijk pas ik een beetje op voor meekijkende Buma en andere toestanden. Echter we kunnen op de oprit staan, net buiten het hek. Mijn collega zegt dat dit bij het bedrijf hoort, maar navraag bij een deskunde leverde anders op:

-----

Nog enig epistel van mij omtrent de standplaats 4-daagse. Ik heb twee mailtjes gestuurd met daarin de vraag of wij BUITEN het hek van de kwekerij nog steeds op zijn privé terrein stonden. Volgens XXX is dit meestal het geval. Navraag bij een deskundige bracht het volgende:

Veel particulieren of bedrijven hebben een zgn. uitwegvergunning voor een uitweg over gemeentelijke grond. Per gemeente verschillend wordt dit maandelijks of jaarlijks betaald, in sommige gevallen wordt het gekocht, met een éénmalige afkoopsom. De gemeente wil vaak nadrukkelijk de berm voor zich zelf houden, omdat hier vaak kabels en leidingen liggen. Ook met uitwegvergunning mag de grond die van de gemeente gehuurd is alleen gebruikt worden voor een in- en/of uitrit. Er mag niet gegraven of gebouwd worden.

Zeer waarschijnlijk is dat ook bij ons terrein aan de hand. De gemeente vergunt een gebruiksrecht, maar het stukje tussen de weg en het hek is zeer waarschijnlijk van de gemeente. Theoretisch maakt het geen verschil of wij nu 50 meter vóór Nijmegen midden op de weg staan, of 1 meter vóór het hek van het terrein, op gemeentelijke grond. In beide gevallen staan we op gemeentelijke grond, met het hele gedoe van dien.

Overigens, zoals eerder gezegd, wordt de evt. bon enz. aan mij uitgeschreven, omdat ik de aansprakelijke ben voor de muziekinstallatie. Dus daarom de vraag die alleen de eigenaar of de gemeente weet: is de oprit russen het hek van het terrein en de openbare weg van de gemeente of van de particulier?

Ik wil dit wel graag weten. Verder nog of persé het hek dicht moet blijven, terwijl men als men dat wil toch wel via de andere ingang naar binnen kan.

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (1-6-2005 23:13:00)
Gegroet,

Na bezoek aan een specialist ben ik met de nodige medicatie weer wat rustiger geworden. laugh :D wink ;)

Voor de liefhebbers: wij hebben besloten even niet mee te doen met Buma, Stemra, Stena en de Gemeente die ook nog eens dwars ligt. We zijn (heerlijk in een cabrio) de route van de 4e dag langs gegaan, en hebben een mooi particulier terrein gevonden vlak langs de route. Ik zal maar niet zeggen waar en hoe enzo. We hadden trouwens een mooi blaadje gemaakt met een beloning van 50,-. Grappig genoeg wilde de eigenaar van het bedrijf geen cent. Maar als alles goed gaat, verzinnen we natuurlijk wel wat.

We nemen voor de zekerheid een aggragaat mee. De eigenaar is de gehele dag weg. We mogen stroom gebruiken, maar je weet het maar niet als er een stop doorslaat. Als ik de 3200 Watt van mijn installatie neem, en dan een apparaat wat automatisch aanslaat (bijv. afzuiger) dan ben je al de klos, en sta je daar.

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (27-5-2005 17:57:00)

OmErta schreef:

Ik zou opletten met wat je nu gaat doen want hier in België bijvoorbeeld kan men een boete geven als je openbaar muziek maakt ookal is dit op prive-terein, als het hoorbaar is op openbare plaatsen en zeker als het bedoelt is om hoorbaar te zijn. Weet niet precies hoe het in mekaar in in Nederland maar wou je toch nog even waarschuwen.

Grtz Alex
Bedankt voor de waarschuwing. Ik moet zeggen dat ik met mijn 110 kilo en blauwe band van judo en karate mij behoorlijk getergd voel. Laten we zeggen, als ik in een goede bui ben is er niets aan de hand, maar als ik een pest bui heb sta ik niet voor mijzelf in als ze komen donderen. Dat heb ik hier overigens ook tegen de lokale politie gezegd, voor als ik nu voor de 4e keer met slaghout naar buiten ga om inbrekers te lijf te gaan.

Het 'gewone burgertje pesten' en de gevaarlijke boeven vrij spel laten gaan ben ik een beetje zat. (beetje overtrokken misschien).

Laat het maar eens goed in de publiciteit komen. Dus als je straks in de krant leest:'De 36 jarige F.B. te xxxx heeft op de 4-daagse in Nijmegen een Buma controleur in zijn been gebeten', dan ben ik dat. laugh :D

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (27-5-2005 16:48:00)
Voor de geïnteresseerden: we gaan morgen, netjes geschoren en in lange broek, langs de route in Nijmegen kijken of we ergens op een oprit kunnen staan. Het eindeloze gez**k van Buma, Stemra, Stena en niet te vergeten de gemeente hangt ons de str*t uit. Je begrijpt wel wat ze met die vergunningen mogen doen.

Wij willen de gastheren een kleine vergoeding geven van circa 25,-, + een cadeau dat een verrassing blijft. Er dient wel een lege stop nog te zijn want de twee Peavey CS800 3HE doen al zo'n 1500 Watt per stuk. We nemen legitimatie mee, en wij natuurlijk medailes mee om goodwil te kweken.

Ik wil geïntresseerden een copie van mij identiteitsbewijs geven, samen met telefoonnummer. Het liefst hebben we een paar opties, want voor het zelfde geld besluiten ze de buurjochies de plek uiteindelijk af te staan. Bij afwezigheid gooien we een brief in de bus.

Ik vind wel dat Buma, Stemra, Stena en de Gemeentes een hoop plezier verpesten. Wat een ***** instellingen.

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (23-5-2005 00:30:00)
Gegroet,

Bedankt voor de tips. Ik ga binnenkort ergens proefdraaien. Ik ben benieuwd naar de Buma enzo-gedoe.

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (17-5-2005 22:09:00)

Sylvia schreef:

Vrut schreef:

Detail: als je op een privé-terrein draait langs het parkoers, kunnen ze je niet maken.
Waarom ga je dan niet gewoon in iemands voortuin staan draaien? Ben je in 1x klaar.
Hebben we aan gedacht. Echter de 'Viva de Gladiola' zoals de weg heet vanaf 15 km. vóór de finish, is erg breed. Een beetje model kleine provinciale weg. Dat betekend dat de tuinen ook erg ver van het gebeuren af staan. Volgens Buma konden ze je inderdaad niets maken als je in een tuin staat, of van mij part speakers uit het raam hebt staan.

En als je flink (laten we zeggen 10 meter en meer) van het wandelpad af staat komt het ook niet echt over.

Groeten, Fred
Topic: CD-R's, Buma, Muziekrechten etc. (17-5-2005 14:52:00)
Gegroet,

Ik wil binnenkort met een muziekinstallatie één of meer dag(en) langs de weg staan bij de Vierdaagse in Nijmegen. De installatie is niet zo groot, hij past in een Opel Astra hatchback. Wij hebben totaal geen commercieel belang. We verkopen geen zaken, en hebben ook geen promotie van wat dan ook. Geen bedrukte T-shirts aan, enz. We willen gratis komkommer uitdelen. We huren een generator. Ik heb zelf overigens twee maal de 4x50km. van de Nijmeegse gelopen, mijn collega ook. Ik ben geen bedrijf, gewoon een particulier met een muziekinstallatie.

Nu ben ik maar eens uit gaan zoeken hoe en wat.

Buma - auteursrecht (componist)
Stemra - reproductierecht (bijv. cover op cd zetten en produceren)(niet mee te maken direct)
Sena - rechten uitvoerenden + producenten (zangers, gitarist)

Let op en huiver!!!

Buma rekent voor één dag openbare geluidsproductie 700m3 : 60,37 excl. BTW = € 71,25
Er lopen volgens Buma mensen bij de Nijmeegse Vierdaagse. Bij betrappen mag je 50% extra betalen.

Sena ‘heeft ook mensen lopen op de vierdaagse’. Één dag kost € 56,10 BTW wordt niet gerekend. Sena geeft een korting van 33% als je het van te voren aangeeft. Betrappen ze je, dan kost het de volle mep.

Detail: als je op een privé-terrein draait langs het parkoers, kunnen ze je niet maken. Totaal voor één dag draaien:

€ 108,84

Bij niet betalen en controle:

€162,98

Nu weet ik niet of ik dit zo mag vragen op het forum (maar dan hoor ik het wel):

Ik vind het zelf een beetje pietlullig als ik per dag zo’n 110,- mag betalen excl. gemeentelijke vergunning. Mijn enig doel is de lopers aan te moedigen, ik weet uit ervaring wat dit doet. Wat nu te doen als:

1. Buma/Stemra of Stena een visite brengt?

Mijn idee is:
- ‘pardon, mijn naam is haas, ik weet van niets’.
- geen ID-bewijs laten zien, alleen als politie mee komt
- laat ze de rekening maar opsturen, wel juiste adres geven
- thuis kan ik altijd nog zien
De vraag is wat ze kunnen maken, politie, inbeslagname, enz. Als je gewoon niet wenst mee te werken, wat dan?

2. Iemand voor gemeentelijke vergunning langs komt.

Ik heb reeds één en ander met een jullie bekende besproken, maar wil ook wel eens uit andere hoeken wat horen.

Alvast bedankt.

Ik heb overigens deze hele tread (!) in zo’n 2 uur vluchtig gelezen.

Groeten, Fred