Forum > Algemeen Forum

Het bouwen van een case

(3446 reacties. Pagina 298 van 345)
Moderator(s): Dré
MartijnVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 15-3-2003
Laatste: 3-7-2024
Berichten: 2419
9-9-2009 00:54

DaDe schreef:

-Schuim houd je gelijk aan het binnenrack. Maar waar houden jullie dit in het buitenrack? Gelijk met de rand of tot net achter het sluitprofiel?
Gelijk laten vallen met de rand van het sluitprofiel, wel zo netjes. Bewegingsvrijheid heeft het rack sowieso wel.
-Maken jullie het buitenrack gelijk aan de afmetingen van binnenrack+schuim. Of iets kleiner? Zodat het goed klem zit?
Houd sowieso rekening met de dikte van het sluitprofiel, afhankelijk van het soort profiel is dit rondom 1,5mm of 2mm.

Meteen een mogelijk misverstand de wereld uithelpen; het rack wordt NIET gedempt door schuim, dat is voornamelijk esthetisch. Het binnenrack van de case op de foto die René aanhaalde zit rondom met 3D rubbers aan de case vast. Onderin 4 dubbele (die rubbers zijn 30mm hoog, rack staat 60mm hoog vanaf de bodem), en aan beide zijkanten zitten nog 2 enkele om het rack op z'n plek te houden. Het schuim sluit de ruimte tussen de case en het binnenrack af, en dempt voor een deel. Die schuimstroken zijn 40mm diep maar vanwege het gewicht van de vulling van het rack blijft er nog genoeg werk voor de 3D rubbers over. Wanneer je het schuim tegen het sluitprofiel laat drukken gaan de wanden naar buiten staan waardoor de deksels niet goed passen. Het zet zich uiteindelijk wel, maar handig is het niet.

Het beste is om de buitenmaat van het binnenrack te pakken, rondom de dikte van een schuimrand erbij op te tellen waarbij je rekening houdt met 3D rubbers of andere dempers. Tel daar ook nog de dikte van het sluitprofiel (rondom dus 1,5mm of 2mm extra) en vervolgens nog pakweg 0,5mm (wederom rondom) erbij optelt. Op die manier zit het schuim niet strak tegen het sluitprofiel (want reken maar dat halve millimeters gaan tellen als je een strook schuim van in totaal 2,5m tussen het sluitprofiel moet gaan proppen).

Zorg ervoor dat de bevestigingen tussen buitenrack-demping-binnenrack goed op elkaar aansluiten. Wanneer het binnenrack inclusief dempers 2mm kleiner is dan de case worden de wanden van de case naar binnen getrokken. In extreme gevallen kan dat resulteren in deksels die niet meer goed passen. (De nachtmerrie van iedere fanatieke kistenbouwer laugh :D ) Houdt tijdens de bouw rekening met het feit dat het binnenrack+demping dus precies net zo groot is als de binnenkant van de case. Op de plaatsen waar de demping zit dus het sluitprofiel en/of vlindersloten er niet gelijk inzetten. Alle gaten vooraf boren is wel handig, maar het vastpoppen pas doen nadat het binnenrack erin zit. Dat hoeft overigens maar aan één kant.
-Lijmen jullie het schuim? En dan vooral, aan het binnen of aan het buitenrack? Of aan beide?
Aan het binnenrack. De randen van het binnenrack schuiven immers lastiger tussen stroken schuim door dan de enigszins ronde kanten van sluitprofiel. Aan beide delen lijmen voegt niks toe, en geeft alleen maar geknoei met lijm.
-Hoe maken jullie het geheel? Eerst het binnenrack, daar schuim op plakken en daarna het buitenrack er rond maken? Of eerst beide los en er dan het binnenrack 'inschuiven'. Dit lijkt mij zeer moeilijk te gaan als het buitenrack een beetje kleiner is om het goed te klemmen.
Het antwoord hierop is min of meer al gegeven. Om te voorkomen dat delen die later in de case gezet moeten worden er niet in te krijgen zijn kun je pas nadat dat gebeurd is het sluitprofiel en sluitingen vastzetten.
Zelf ben ik aan het denken om eerst een 8 units buitenrack te maken. Dit volledig te omgeven met schuim+lijm. En er vervolgens een buitenrack rond te 'schieten'.
De diepte van het buitenrack zou ik dan gelijk houden zodat samen met het sluitprofiel het buitenrack iets uitsteekt. Op deze manier kan ik ook lijm doen aan beide kanten van het schuim. Dan zit alles goed vast.
De diepte van het binnenrack is de tunnelmaat van de houten case (dus als de deksels er al afgezaagd zijn. Houd, wanneer je gewoon de dikte van de deksels van de totale buitenmaat afhaalt rekening met de dikte van de zaagsnede. Doorgaans 2,5mm, maar voor het beste resultaat een sleufje zagen en die opmeten. Op die manier ondervang je ook eventuele speling op de as van de zaagmachine. Makkelijkste manier: een bovenfrees met groeffrees. Vaak is de parallelgeleiding van een bovenfrees ook wat steviger dan van een cirkelzaag) plus 2* de dikte van het sluitprofiel. (Je kunt je het sluitprofiel voorstellen als een soort U-profiel, daarbij loopt ook de dikte van het profiel over de kopse kant heen)

En meten is weten uiteraard! Houtdiktes controleren (zal niet de eerste keer zijn dat plaatmateriaal een halve millimeter dikker/dunner is), schuimdikte nameten etc. Als je verder de tijd neemt en kritieke dingen zoals de afmetingen van het binnenrack tov het buitenrack dubbel checkt moet het goedkomen.
Zelfbouwcase; het meest volledige assortiment onderdelen voor flightcases en speakers
HugovanmeijerenStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 11-7-2004
Laatste: 19-5-2014
Berichten: 463
10-9-2009 22:31
Persoonlijk gebruik ik liever Ethafoam dan hardschuim, maar dat kan iets persoonlijks zijn. Ethafoam zet zich wat meer naar de vorm van de kist.

Groeten Hugo
Sattinger's Law: It works better if you plug it in. - "Non omnes qui habent citharam sunt citharoedi" Varro
DaDeStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 4-4-2005
Laatste: 2-7-2013
Berichten: 4
11-9-2009 09:46
In schuim zijn dan ook veel verschillen. Net zoals in lijm. Wij gebruiken de casemaker spuitlijm. Maar vooral goed aandrukken is belangrijk.

Dat het schuim bij de binnenracken alleen estetisch is wist ik dus niet. Leek mij dat het perfect mogelijk moet zijn om dit zonder rubbers te doen, maar de onderste laag schuim zal dan wel inzakken natuurlijk.
Langs welke kanten voorzien jullie rubbers? 4 langs elke kant? Of 4 boven en onder en de zijkant slechts met 2? De kist nooit tippen zal hier wel een beetje mee bepalen, maar ik ga er altijd van uit dat iemand ooit alles eens tipt. Het moet namelijk ook in de losse verhuur opbrengen, en niet iedereen is even voorzichtig.
Ga volgende keer rubbers meenemen en het dan eens goed opmeten. Hebben hier een paneelzaag dus op de millimeter juist zagen is geen probleem. Nog iemand tips voor het bouwen van een geveerd binnenrack?

Het grootste genot van een kistenbouwer is btw niet dat het deksel past op de kist, maar dat het deksel past op een kist die je het jaar daarvoor gemaakt hebt, en vice versa.
I am not as think as you drunk I am!
RoderickStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 3-6-2005
Laatste: 29-9-2014
Berichten: 164
16-9-2009 20:59
Even een vraagje:

Worden er ook standaard maten bij koffertje cases aangehouden? voorbeeld Mcase
Robustsound
IdeedeluxeStandaard Lid
Uit: Anders
Sinds: 4-6-2003
Laatste: 29-7-2017
Berichten: 853
17-9-2009 19:19
Meestal wordt een flightcase met een bepaald doel gemaakt, voor bijvoorbeeld het beschermen van een bepaald item. De omvang van het item bepaalt dan vaak de maat van de koffer. Er zijn echter wel gangbare transportmaten waar cases vaak naar gebouwd worden. Zo is de 60cm maat heel gangbaar.

Vrachtwagens, bussen en ander vervoer zijn vaak een veelvoud van deze maat in de breedte, wat het efficient gebruik van de beschikbare ruimte in de hand werkt.
I am a TimeDriver!
CyberDanceVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 18-6-2003
Laatste: 1-7-2020
Berichten: 1212
15-10-2009 23:12
Zoek de verschillen:
Voor
Na
Turbosound Flashline & FlexArray, Vari*Lite & GrandMA2
Fritz-eventsStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 2-2-2004
Laatste: 6-6-2015
Berichten: 202
16-10-2009 09:27
Ik ken ze niet meer terug laugh :D
Watt-XtraStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 16-5-2006
Laatste: 8-11-2021
Berichten: 1182
16-10-2009 10:49

CyberDance schreef:

Zoek de verschillen:
Voor
Na
Die grills zijn heel strak gemaakt. Bewuste keuze geweest om die gaatjes zo groot te laten stansen? Nadeel is wel dat men nu wel eerder bij het schuim kan komen om te plukken. angry
Ik zie geen verschil meer tussen de flightkistjes...
JeroenVDVVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 15-6-2004
Laatste: 6-2-2016
Berichten: 4301
16-10-2009 12:39
Finally! laugh :D laugh :D
Light Image
CyberDanceVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 18-6-2003
Laatste: 1-7-2020
Berichten: 1212
16-10-2009 14:02

Watt-Xtra schreef:

Die grills zijn heel strak gemaakt. Bewuste keuze geweest om die gaatjes zo groot te laten stansen? Nadeel is wel dat men nu wel eerder bij het schuim kan komen om te plukken. angry
Yep vond die grote gaten wel wat hebben. En anders werden het nóg meer gaatjes laugh :D
Schuim plukken valt al bij al best mee, je drukt het vrij snel naar achteren omdat het alleen rondom en in het midden aan het rooster gelijmd is.
Turbosound Flashline & FlexArray, Vari*Lite & GrandMA2

Terug naar forum Reageer (zonder quote)