Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Yanntjah

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 36 bijdrage(n) van Yanntjah (Pagina: 2 van 2)

Topic: Welke kasten best geschikt? (3-11-2006 14:30:00)
Ik heb niets te maken met wat kitman zegt, dus ik zeg hier ook nies over beter kwaliteit van tweeters tov midrage en weet ik veel wat. Ik stel momenteel gewoon de vraag of ik topkasten kan bouwen voor ongeveer 120 euro (idd low budget, lijkt be doenbaar) die beter zijn dan de dap K115's. (vooral voor het 300-20000 frequentiebereik)

Die baskasten die tot 300 hz gaan kan ik weinig aan doen gezien het de mijne niet zijn, een vriend van mij vraagt gewoon mijn hulp om topkasten te maken, zodat hij ook het geluid van 300-20000 hz heeft. Het is niet de bedoeling dat dit een professionele pa installatie wordt of iets dergerlijks.

Als deze topkasten afgewerkt zijn (of ik zou de k115 kopen), pas daarna zal ik beginnen met een installatie voor mijzelf. Dan zal ik inderdaad subwoofers en topkasten maken die rond de 100-120 hz scheiden. Maar nu moet eerst iets gemaakt worden om die slechte (300hz) woofers aan te vullen. Het is inderdaad misschien dom, maar we zitten er nu eenmaal mee met die wooferkasten met verkeerde woofers en verkeerd frequentiebereik.
Topic: Welke kasten best geschikt? (1-11-2006 23:02:00)
Sorry voor mijn soms domme vragen, maar een vriend van mij heeft dus basskasten die zeker boven de 300 hz gaan, dit is nu eenmaal zo en hier kan ik niets aan veranderen gezien het mijn kasten niet zijn, ik heb er niet erg veel aan te zeggen, de woofers die erin zitten zijn namelijk niet erg geschikt als subwoofer. Nu is het de bedoeling dat hier topkastjes bijkomen, maar gezien de basskasten tot 300 hz gaan moeten die topkasten niet lager dan 200 hz gaan. Er moet dus een midragne en hf driver inkomen. Ik ken nog niets over zelf filters ontwerpen, waardoor ik er ook geen uitpraken over maak. Wat ik wel vroeg is of het mogelijk is om een 3weg filter te kopen (zoals je gewoon kan kopen hier in webshop, ...) en daarvan het midrange en tweeter kanaal te gebruiken in die topkast. Ik vroeg dit omdat ik dacht dat het misschien slecht is om deze filter aan te sluiten terwijl het laag kanaal niet belast wordt. (dit was misschien een domme vraag, ik bouw ze waarschijnlijk beter zelf, maar ik weet er nog niets over dus spreek mij er ook niet over uit, ik moet inderdaad nog wat meer informatie verzamelen over filters om erover te kunnen spreken)

Low budget topkasten bouwen voor 120 euro lijkt me geen larie, volgens mij moet het doenbaar zijn met een goedkope midrage en goedkope tweeter en filters. (mdf hout kost ook de wereld niet, handvatten enzo zijn niet in de 120 euro inbegrepen, kan ik wel aan geraken)
Nu was mijn vraag of ik voor 120 euro der kan bouwen die beter zijn dan de dap K115's, ik hoor op het forum wel redelijk veel lof over deze speakers, maar heb niet genoeg kennis om deze, zonder te horen, te vergelijken met fictieve speakers die ik mogelijks zou kunnen bouwen voor 120 euro, vandaar mijn vraag
Hopelijk zijn mijn vragen nu iets verduidelijkt
Topic: Welke kasten best geschikt? (1-11-2006 19:46:00)
Dus als ik zelf topkasten bouw zou ik dus best ook zelf de filters maken. Ik dacht dat dit nogal moeilijk was maar na even rondkijken blijkt dat toch goed mee te vallen, dus zal ik mij hier vanavond eens even in verdiepen.
Nu kan ik aan Dap K-115's geraken voor ongeveer 100-110 euro per speaker, zou het dan wel mogelijk zijn om zelf topkasten te bouwen die beter zijn dan deze, voor een zelfde budget (gezien het budget ook niet echt hoger dan 120 euro ligt per speaker) Als ik ze zelf maak kan ik ze wel filteren zodat ze niet onder de 200 hz gaan (wat totaal niet nodig is), terwijl de k115 dit wel gaan doen (en zo extra onnodig vermogen van mijn versterker gaan afsnoepen)
Topic: Welke kasten best geschikt? (31-10-2006 22:11:00)
Vooraleer ik begin met de twee nieuwe subwoofers (waarvoor ik suggesties vroeg welke subs goed zouden zijn) wil ik eerst dat oude projectje afwerken (waarvoor ik al de twee folded horn subwoofers gemaakt heb)
Hier moeten dus nog topkasten bijkomen.

Als ik nu 2 DAP K-115 speakers aanschaf, en deze aan de zelfde versterker aansluit van de folded hoorn subwoofers (welke een RMS vermogen hebben van 400 watt), zal ik de subwoofers dan nog volledig kunnen benutten of zal het volume lager moeten blijven om de topkasten niet te overbelasten? De topkasten moeten eigenlijk maar beginnen vanaf ongeveer 200 hertz (zelfs hoger), maar die K115's zullen natuurlijk ook het laag weergeven.

Als ik in de plaats zelf topkasten maak, kan ik hier dan vb een 3-weg crossover gebruiken in de topkast(vb een die crosst op 250 hz en 5000 hz, waaraan ik dan een mid en een tweeter aansluit, maar de woofer-uitgang van de crossover niet gebruiken? Of is dit slecht voor de crossover om die niet te belasten? (een crossover voor gewoon mid en top vind ik niet echt, of bestaat dit toch?)

mvg Yann
Topic: Welke kasten best geschikt? (25-10-2006 00:53:00)
@dre: Sorry voor de account ashamed :$ gebruik terug de oude, geen probleem

Ik zal het waarschijnlijk wel gescheiden houden met twee verstekers en actieve crossover, ik heb al genoeg ontplofte filters gezien (weliswaar door misbruik maarja... om die van een jbsystems tsx op te blazen heb je blijkbaar niet erg veel nodig) en alles is beter regelbaar, geluid kan blijkbaar ook beter, + meer uitbreiding mogelijkheden! Het wordt wel wat duurder maar gezien je minder verlies aan vermogen hebt (die de passieve filters opslorpen) mogen de versterers dus ook al wat lichter zijn, wat de kosten dan weer iets dempt. (alle voldoende zware passieve crossovers samen kosten echter ook genoeg geld..)

Nu las ik ook ergens op het forum over een hoorn de vraag "kun je ze gebruiken in een kleinere zaal of hoor ze je dan pas de kamer ernaast beuken?". Zijn hoorngeladen subs eigenlijk goed bruikbaar in kleine zalen (bijvoorbeeld 100 m²) (de vraag ging over punishers, wat toch boven mijn budget ligt)? Volgens ik al gelezen heb gaan bassreflexen een lagere bass leveren, beter voor kleinere zalen, maar voor openlucht gebruik zijn ze niet erg geschikt, correct?

Al enige suggesties welke woofers in welke kasten voor buget van ongeveer 200-300 € (voor de 2 drivers, tenzij 1 zware beter is)
Hier en daar (op forum) wordt soms een kappa 15lf gebruikt voor low budget subwoofers, is dit aan te raden of zijn er beter prijs/kwaliteit verhoudingen?

Bedankt, mvg Yann
Topic: front/rear loaded hoorn voor Kappa 15LF" (24-10-2006 15:02:00)
Is het nu eigenlijk iets geworden, die kappa 15lf drivers in de folded horn kast? Ik ben namelijk momenteel ook op zoek om low budget hoorn subwoofers te maken. (weet nog niet welke woofers en welk hoorn ontwerp)
Topic: Welke kasten best geschikt? (24-1-2006 20:11:00)
Thanks voor je reactie, maar wat bedoel je eigenlijk juist met

"en laat die driver nu net tot de TOP behoren.
dus als je gaat zoeken, zoek dan meteen aan de top wink ;) "

Dat die PD1850 een hele goeie driver is en dat ik dit dus totaal niet kan vergelijken met mijn drivers? Of wat bedoel je eigenlijk juist met dat zinnetje? (ik ben van belie-west vlaanderen... nogal andere zinsbouw)

De rest begrijp ik wel, en ik zal dus de folded horn maken en niet die 1850 :)
Topic: Welke kasten best geschikt? (23-1-2006 23:48:00)
Gemaakt voor PD1850 en andere drivers met een EBP meer dan 125 en BL boven de 28 (staat zo op de site)

Mijn woofers hebben BL van 24 (te laag dus...) maar wel een EBP van 177 (voor zover ik de specs van de conrad woofers kan geloven...

Verder specs: PD1850 <-> mijn woofers
Fs: 30 <-> 34
Qts: 0.21 <-> 0.186
Qms: 6.04 <-> 7.44
Qes: 0.22 <-> 0.192
Vas: 249 <-> 223
Bl: 31 <-> 24

De specs komen dus wel nog redelijk goed overeen. Zou ik dan best deze kast bouwen of toch die andere van speakerstore.nl
Zou deze kast dan beter zijn dan de andere folded horn van speakerstore.nl of niet?
Topic: Welke kasten best geschikt? (23-1-2006 21:38:00)
Momenteel ben ik van plan om eens die folded horn kasten te bouwen en zien wat het geeft. https://www.speakerstore.nl/index.php?l=nl&pg=11&c=10

maar op speakerplans zag ik ook het volgende design https://www.speakerplans.com/index.php?id=1850horn
Deze is voor een 18" gemaakt. Als ik nu alle afmetingen 18/15 keer kleiner maak, zodat alle afmetingen in de zelfde verhouding zijn, maar dan voor 15" grootte driver. Zou deze kast dan kunnen beter zijn dan die folded horn design van speakerstore.nl? Of zou dit op een slecht resultaat eindigen (gezien deze eigenlijk voor 18" gemaakt is en dan verkleind...)

Thanks
Topic: Welke kasten best geschikt? (18-1-2006 21:39:00)
@bartsegers: Ik heb in een oude topic gezien dat je ook nog folded horn 15" kasten gemaakt hebt. Je hebt deze blijkbaar breder gemaakt omdat je hout over had. Geeft deze dan echt beter geluid (zwaardere bass,..) of is 50 cm breedte toch optimaal?

WinISD wordt ff zoeken hoe het werkt (heb al enkele malen geprobeerd ff te proberen omdat velen het blijkbaar gebruiken, nog eens ff proberen :)
Topic: Welke kasten best geschikt? (18-1-2006 18:27:00)
De bij de CPA-15-300 zit idd nog een datasheet, maar de magneet van de 300 is wel zwaarder dan die van de 400 die ik gekocht heb. Zou het dan betrouwbaar zijn om mij te baseren op de specs van die 300 van linearX of de specs van de 400 van conrad? De 300 is wat zwaarder van magneet maar lager van wattage. De specs zullen dus waarschijnlijk wel wat verschillen, op welke baseer ik mij dan best? Btw, voor de bassreflex kast, hoe kan ik dan best de afmetingen van de kast, pipe, .. berekenen?
Topic: Welke kasten best geschikt? (17-1-2006 21:53:00)
Dat uittekenen op een zijde was ik van plan, dan daarop de andere planken, eerst vastlijmen dan schroeven, driver erin, en tenslotte de andere zijkant erop. Lijkt me gemakkelijk te doen. (luikje was ik trouwens ook van plan, lijkt me vrij irritant als dit er niet is)
Hier lees ik dat blijkbaar meestal multiplex gebruikt wordt (18mm?) maar MDF gaat toch ook heb ik op andere forums gelezen? Dit is handiger te bewerken maar zwaarder, juist? (andere voor/nadelen?)

Trouwens, voor die gemaakte kast, ik ben helaas niet lui genoeg :-) deze woofers zijn trouwens niet voor mij maar voor een vriend, maar ik mag wel de ervaring opdoen (met plezier) (als je foto's hebt van de bouw ervan zijn ze misschien wel handig ;)
Topic: Welke kasten best geschikt? (17-1-2006 20:30:00)
Ik zal ze zeker eens proberen te maken! Ik heb nog geen deftige speakerkasten gemaakt, maar ben wel relatief goed in houtbewerking en electronica (en ook nog wel wat creatief erin) dus dat moet wel lukken denk ik (volgens plan van de folded horn 15)
plus fotoshoot :P
Topic: Welke kasten best geschikt? (17-1-2006 17:29:00)
Het merk en type is CPA-15-400. Het zijn drivers van bij conrad, een vriend heeft deze besteld omdat hij subwoofers wilde maken en nu komt hij mij hulp vragen voor de aansluiting ervan, omdat ik t een en ander van electronica weet. Hij wist echter bijna niets over subwoofers en dacht dus ook om gewoon een paar planken samen te gooien tot een kast en zo een subwoofer te hebben... Ik ken ook vrij weinig over het maken van subwoofers, dus ben ik de laatste weken zoveel mogelijk informatie aan t verzamelen, maar ik geraak er tot nu toe nog niet helemaal aan uit... Vandaar mijn vraag hier voor de zekerheid wat het beste zou zijn.

Voor de folded horn 15", op de site staat lage Qts (is idd zo, 0.18) en een lage resonantie freq, die van mijn drivers is dus 34 hz. Bedankt voor de tip
Topic: Welke kasten best geschikt? (17-1-2006 00:01:00)
Hmja Xmax weet ik niet...

Met welke kasten kan ik dan de beste bassweergave uit deze drivers krijgen? Via ported of sealed kasten? Ik zit nu eenmaal met deze drivers en wil er het beste uit krijgen (best zoveel mogelijk bass) Horn designs zijn dus uitgesloten? (door de waarschijnlijk kleine xmax en kleine magneet) of toch??

Thanks
Topic: Welke kasten best geschikt? (15-1-2006 21:59:00)
Hello,
Ik weet nog niet vrij veel over het maken van speakers enz maar ik begin er al t een en ander van te weten (na wat opzoekingswerk de laatste weken)

Ik heb twee 15" drivers ligen met volgende specs
- power: 400w rms / 1200w max
- impeciance: 8 ohm
- freq response: 22-3500 hz
- SPL: 98 dB
- voice coil: 75mm
- Magneet 77.7 oz (190*90*20)

- Fs: 34.2831 hz
- Qts: 0.1864
- Qms: 7.4451
- Qes: 0.1912
- Vas: 223 l
- Sd: 0.0835 sqM
- BL: 24.3400 TM
- Cms: 225.4459 uM/N

Ebp uitgerekend volgens specs: 177

Welke kasten zou ik best voor deze drivers bouwen (Ported? en hoe bereken ik dan best de afmetingen?) Of welk soort design is de beste voor deze drivers (sealed, ported, 4/6 bandpass, horn?)

Op https://www.speakerplans.com/index.php?id=1850horn heb ik het design voor de 1850 horn bekeken. Dit is voor een 18", maar de specs van de drivers die volgens de site best geschikt zijn voor dit design komen redelijk goed overeen met de specs van mijn drivers. Als ik nu de afmetingen van de 1850 verklein tot afmetingen die gepast zijn om een 15" in te bouwen (zelfde verhoudingen van afmetingen). Zou dit dan een goede hoorn kast zijn voor deze woofers of zou dit tot een miserabel geluid leiden?

Graag wat ideen...
Bedankt