Forum > Geluid

Geluidsoverlast beperken horeca

(8 reacties. Pagina 1 van 1)
Moderator(s): Dré
LEDesignStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 24-4-2004
Laatste: 26-5-2017
Berichten: 744
17-2-2012 11:31
Ik ben benaderd om een probleem op te lossen met geluidsoverlast. De situatie: in 1 pand zitten een bioscoop en een horecazaak. Overdag heeft de horecazaak last van het geluid van de bioscoop, 's avonds en 's nachts heeft de bioscoop last van het geluid uit de horecazaak. Niet alleen lage tonen, maar ook midden tonen komen door.

Vanuit de bioscoop wordt er geen actie ondernomen om dit probleem tegen te gaan. Dit is contractueel vastgelegd voor de bouw. De horecazaak moet zich echter wel aanpassen en dus met een oplossing komen, zonder in te leveren op volume.

De zaak telt 4 luidsprekers, en 1 sub. De luidsprekers hangen in 4 hoeken, gericht naar het midden. 2 luidsprekers hangen aan een muur, 2 luidsprekers hangen aan betonnen steunpilaren. De sub staat op de grond (beton), nabij het midden van de zaak. Onder een houten podium (klankkast?).

Ik ben op zoek naar een permanente oplossing. Ik zat zelf te denken in de hoek van rubber achter de ophangbeugels, maar wellicht is hier een veel geschikter product voor.
Vergeet niet te lachen
PvGVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 21-8-2009
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 1595
17-2-2012 11:54
Eigenlijk is er maar één echte oplossing: Horeca zaak helemaal strippen en een zwevende, geïsoleerde ruimte binnen de bestaande ruimte bouwen... Geen kleinigheidje.
Andere oplossingen zullen het probleem niet volledig oplossen.

Wordt de horecazaak juridisch gedwongen dit op te lossen?
Heb je een goede aansprakelijkheidsverzekering?

Als je hier geen ervaring mee hebt, niet aan deze klus beginnen!
(Nee, ik zou het ook niet doen.)
't is maar een hobby...
TimDStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 26-9-2004
Laatste: 11-9-2024
Berichten: 349
17-2-2012 12:01
Als je dan eens gaat experimenteren/rekenen met faseverschillen? Het is wel degelijk mogelijk om geluid flink te doven met 'tegengeluid', maar de precieze techniek erachter ken ik niet
Ook hier kan úw reclame staan!
LEDesignStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 24-4-2004
Laatste: 26-5-2017
Berichten: 744
17-2-2012 12:27
@PvG: de oplossing die je aandraagt is wel de beste, maar heeft geen financieel draagvlak bij beide partijen. De constructie is toentertijd goedkoper geplaatst, en nu wordt duidelijk waar op bezuinigd is. Ook met andere dingen, niet alleen met audio.

Er wordt nog niet juridisch gespeeld, beide partijen overleggen nog met elkaar zonder rechter of advocaat. Contractueel is echter vastgelegd dat horeca nooit overlast mag veroorzaken voor bioscoop. Andersom is dit niet vastgelegd en in feite mag bioscoop ten allen tijde overlast veroorzaken zonder daarop aangesproken te worden. Een bijzonder contract, op meerdere punten. Wat heeft mijn aansprakelijkheidsverzekering met deze kwestie te maken?

Ik heb geen uitgebreide ervaring met isolatie. Al zou het maar een paar DB schelen, dat zou al voldoende zijn. Het probleem zit hem vermoedelijk in de steunpilaren. Die lopen door het complete gebouw, en brengen trillingen in feite in elke bovenliggende ruimte. Als ik de luidsprekers die daar aan hangen 'zwevend' zou kunnen maken, zou in theorie het probleem verholpen moeten zijn.

@TimD: het geheel staat al in tegenfase, en is relatief recht in een meetinstrument zoals Smaart. Dit heb ik toentertijd al gedaan om de overlast naar buiten te verminderen.
Vergeet niet te lachen
PvGVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 21-8-2009
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 1595
17-2-2012 13:59
Ik begon over je aansprakelijkheidsverzekering, omdat er mogelijk al juridisch gesteggel was tussen de partijen. Als je dan zo'n klus aanneemt en het door jou geleverde levert niet voldoende vermindering en/of niet op tijd, dan is dan kans groot dat je opdrachtgever jou in de juridische discussie gaat betrekken (= jou aansprakelijk stelt voor evt schade ed). Maar gelukkig gaat het allemaal nog in goede samenspraak.
Ik zou in je offertes/opdrachtbevestigingen/facturen in ieder geval alleen de uitgevoerde werkzaamheden beschrijven en niet wat je oplost, dus niet "enkele dB geluidsoverlast verminderen", maar bijv "aanbrengen isolatie". Begrijp je?

Toppen in tegenfase? Zal niet veel helpen voor mid/hoog overlast naar buiten. Golflengte is korter dan 340m/s / 100Hz = 3.4m. Dus je hebt heel veel frequenties waarbij het optelt en uitdooft. Overlast door mid/hoog kun je misschien verminderen mbv dempingsmateriaal (veel varianten denkbaar: van gordijen en tapijten, speciale wand- en plafondpanelen en voorzetwanden).

Lage frequenties worden waarschijnlijk door grote oppervlakken (muren/plafonds) door gegeven. Daar helpt alleen massa verhogen en/of contact isolatie. Maar dat leidt dus tot een behoorlijke verbouwing. Voor sub zou je kunnen denken aan cardioïde setups om het geluid te richten. In de buitenlucht is dat redelijk makkelijk te berekenen, maar in een afgesloten ruimte is dat niet triviaal.

Ophanging aan pilaren is, denk ik, niet het probleem (massief beton?).
't is maar een hobby...
AudiopartnerStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 24-6-2009
Laatste: 14-10-2022
Berichten: 115
17-2-2012 17:14
Gewoon aan een deskundige overlaten,

tip: plaats een vraag op geluidforum.nl Er zit een forumlid bij je in de buurt.

Basis kan een isolatie meting zijn, gaat dan ook niet om hele grote bedragen,
Trainingen, STIPA/SPL meetsystemen van NTi-Audio en Bedrock-Audio . Offerte service geluidsplan met EASE jr.
LEDesignStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 24-4-2004
Laatste: 26-5-2017
Berichten: 744
17-2-2012 17:25
@PvG: ah op die manier. Mijn aansprakelijkheid is gedekt in dit soort kwesties, maar zo ver laat ik het niet komen. Je tip is inderdaad wel erg goed bruikbaar.

De pilaren zijn massief beton inderdaad, zijn onderdeel van de draagconstructie.

@audiopartner: bedankt voor de tip. Ik ga het eerst zelf even proberen, een deskundige erbij halen kan altijd nog. Ik heb vandaag een aantal van deze dingen besteld. Voor die paar tientjes wil ik het wel proberen.
Vergeet niet te lachen
Eddy wallyStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 17-1-2008
Laatste: 21-11-2017
Berichten: 823
17-2-2012 18:05
Deze blokken worden gebruikt om motoren te bevestigen,denk niet dat deze geschikt zijn voor wat je beoogt.
Simpelste oplossing is muziek wat stiller zetten wink ;) maar dat zal wel geen optie zijn zeker.
TomVIP Lid
Uit: Anders
Sinds: 3-1-2002
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 9489
17-2-2012 19:38
Allereerst zal je moeten onderzoeken of het om kontakt geluid gaat, of gewoon om hoorbaar geluid wat doordringt.
Tegengeluid is een leuke kreet, maar werk niet in deze omstandigheid.
je wilt immers het geluid niet opheffen, je wilt dat de buren er minder last van hebben.

Dit is specialisten werk.
Het enige wat echt werkt is de ruimte contactloos te maken ten opzichte van de aangrenzende ruimte.
Verder moet je dan nog geluid isoleren tegen het hoorbare geluid.
Ik duw altijd tegen deuren waar trekken op staat.

Terug naar forum Reageer (zonder quote)