Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Bastianwolbert

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 53 bijdrage(n) van Bastianwolbert (Pagina: 1 van 3)

Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (27-3-2009 23:02:00)

Tom schreef:

bastianwolbert schreef:

De speaker maakt het klakgeluid al bij een conusuitslag van een goede halve centimeter.
Een speaker beweegt meestal sneller dan jij met het blote oog kan zien.
Jij ziet het gemiddelde, om de max te zien, heb je een meetapparaat nodig vrees ik.

Een speaker die 5 milimeter uitslaat betekend dat hij ook 5 milimeter naar binnen gaat, en das al een behoorlijke slag.
En als we er dan ook nog vanuit gaan dat jij waarschijnlijk het gemiddelde ziet,
dan zal het waarschijnlijk nog wel 50% meer zijn.
Of heb jij een speciale methode gehanteerd om de slag te bezien en te meten?
Ik heb tijdens het testen ook even met mn vinger zeer lichtjes op de conus gevoeld om mijn beeld te bevestigen. Ik voelde netjes wat ik zag en vice versa. Ik kan me trouwens ook niet voorstellen dat je het verhaal over dat gemiddelde hard kunt maken.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (27-3-2009 20:32:00)
Ik heb maar 1 kastje, dus vergelijken is niet mogelijk.

Bedankt voor je snelle berekening. Die bevestigt nogmaals dat die speaker niet meer in dat kastje komt. Ik laat 'm wel als reserve liggen voor mijn toppen. Bedankt voor jullie reacties!
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (27-3-2009 14:47:00)
Bedankt voor de informatie allen! Ik had de maten van de kast en de poort reeds op de vorige pagina gepost, maar hier zijn ze nog een keer:

De binnenmaten van het kastje zijn: 57 x 40 x 59 (diepte x breedte x hoogte). De baspoort is een gat over de gehele breedte aan de onderkant van de kast, met een hoogte van 10 cm en een diepte van 42 cm.

Ik wil deze gegevens wel een keer invoeren een in simulatieprogramma, maar daar zal ik me eerst even over in moeten lezen.

Tevens heb ik de speaker even zonder rooster gestest, zelfde resultaat. Toen ben ik zo eigenwijs geweest om de speaker in free air te testen (met voorzichtigheid), ook hetzelfde resultaat. De speaker maakt het klakgeluid al bij een conusuitslag van een goede halve centimeter.

Ik heb er in free air ook even een mid signaal op gehad van 100 hz tot 1000 hz. En dat ging prima, ook met (veel) hogere vermogens.

Ik kan nog steeds niet met 100% zekerheid zeggen of de speaker nou al een een beetje gesloopt is, en of de kast daar de oorzaak van was. Maar dat zal een simulatie uitwijzen. Ik laat de speaker in ieder geval uit het kastje.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 22:37:00)

TB schreef:

Als je de conus met de hand heen-en-weer beweegt (probeer de druk centrisch te houden), voel of hoor je dan wat iets schrapen?
Heb zojuist even het frontgaas verwijderd. Ik kan de conus probleemloos indrukken. Ik hoor ook absoluut geen geschraap wat op een onregelmatige spoel die langs de magneet schraapt lijkt razz :p. Ik durf 'm niet zover in te drukken totdat ik de poolplaat o.i.d. raak, lijkt me een beetje teveel van het goede.
Het valt me wel op dat het allemaal wel wat stijfjes gaat, en dat het niet zo lekker terugveerd. Hij veert wel terug, maar niet zo soepeltjes en snel als ik van een andere speaker gewend ben. Ik kan helaas nu even niet aan de achterkant drukken, dan zou ik de kast los moeten schroeven.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 22:24:00)

TB schreef:

bastianwolbert schreef:

Waarom zo'n negatieve ondertoon in je reactie? Ik begrijp nu dat een speaker in een verkeerde kast bijvoorbeeld veel eerder z'n Xmax bereikt. Ik vroeg me alleen of het in dit geval daarop lijkt. Ik beweer enkel dat in mijn ogen de betreffende speaker de aangeboden hoeveelheid watts wel zou moeten kunnen verdragen, mits de kast in orde is.
Ik wil er gewoon even achterkomen of het de moeite waard is om een nieuw kastje om de speaker bouwen.
Dan direct nog een vraag, kan ik de speaker zonder problemen uit de kast halen en vrij in de lucht testen? Of wordt de Xmax dan ook te vroeg bereikt?
Watt's zegt iets over thermische belastbaarheid, niet over het moment dat een speaker in een bepaalde kast zijn xmax of xmech bereikt. In free air heeft de speaker geen tegendruk en bereik je gauw de xmax.
Hij klinkt verder wel goed als je hem niet over de zeik helpt?
Ja zoals ik zei, de speaker klinkt netjes tot een bepaald volume, dan komt ineens die plop om de hoek kijken. En dat is met de ervaring die ik heb toch een tamelijk zacht volume voor zo'n speaker.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 22:20:00)

TB schreef:

En hoor je het niet vervormen? Voordat de spoel tegen de plaat klapt gaat ie echt niet lekker meer klinken!

Heeft de verkoper de kast zelf ontworpen?
Het geluid vervormd niet voordat die luide plop inneens ontstaat, dat vind ik ook het vreemde eraan.

En ik heb geen idee wie de kast heeft ontworpen..
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 22:19:00)

Tom schreef:

om je even uit de waan te helpen,
het vermogen is niet het enige wat belangrijk is,
Maar ter indikatie, ik kan met een 100 watt verterker een 500 wat speaker gemakkelijk over zijn x max krijgen.
En dat is wat er nu waarschijnlijk gebeurd met je speaker, hij gaat over zijn x max.
googel of zoek maar eens.

verder heeft de kast ook grote invloed op het gedrag van je speaker.....
Maar als jij met je natte vinger kan zeggen dat je verterker niet te hard gaat, wie zijn wij dan om je iets anders te vertellen wink ;)
Waarom zo'n negatieve ondertoon in je reactie? Ik begrijp nu dat een speaker in een verkeerde kast bijvoorbeeld veel eerder z'n Xmax bereikt. Ik vroeg me alleen af of het in dit geval daarop lijkt. Ik beweer enkel dat in mijn ogen de betreffende speaker de aangeboden hoeveelheid watts wel zou moeten kunnen verdragen, mits de kast in orde is.
Ik wil er gewoon even achterkomen of het de moeite waard is om een nieuw kastje om de speaker bouwen.
Dan direct nog een vraag, kan ik de speaker zonder problemen uit de kast halen en vrij in de lucht testen? Of wordt de Xmax dan ook te vroeg bereikt?
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 22:05:00)
Nah lijkt me niet, het toch een vrij forse speaker. Een Eminence Kappa 15 geeft ter vergelijking geen krimp op die versterker, ook niet als hij ruim staat te clippen. Maar ik heb hier de maten:

De binnenmaten van het kastje zijn: 57 x 40 x 59 (dxbxh). De baspoort is zo'n gleuf over de gehele breedte aan de onderkant van de kast, met een hoogte van 10 cm en een diepte van 42 cm.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 21:59:00)
Die 500 watt gok ik. Denk namelijk dat de E800 z'n opgegeven 800 watt rms niet haalt. En ik zit net onder de clip.. Ik ga nu even aan het kastje meten.
Topic: Luidspreker defect of ontwerpfout baskast? (26-3-2009 21:41:00)
Ik heb een tijd geleden een zelfbouw baskast overgenomen, met daarin de B&C 15PL40. Het is gewoon een BR-kastje. Het kastje speelt op lage tot vrij harde volumes probleemloos. Maar nu is het zo dat wanneer het kastje ongeveer 500 watt te verwerken krijgt (een T-amp E800 gebrugd, netjes gefilterd 40-120 hz signaal onder de clip), dat iedere basknal opeens een luide bijtoon krijgt, een soort luide plop. Ongeveer het geluid alsof je hard op een deur klopt. Kan ik stellen dat deze speaker aanloop problemen heeft? Of kan het zijn dat de kast dermate slecht is ontworpen dat de speaker z'n Xmax (of zelfs Xmech) (te vroeg) bereikt? Hoe kan ik dit testen?
Topic: geluid kantine 43m2 (19-3-2009 22:17:00)
Misschien is de Soundmate 1 ook een interessant alternatief?
Topic: GSP1 proto met 8'' hoorn van X-tro bovenop 2 punishers (21-1-2009 21:17:00)
Zo uit mn hoofd laat ik ze van 54 tot 100 hz spelen, met 24 db/okt filters. Ik kan het nog wel even precies nazoeken. Ik heb er trouwens RCF inzitten, waar Ivo later is op overgegaan..

Ik had je site al eens bekeken, Borne is inderdaad om de hoek. Mocht je een keer speakers te kort komen, laat het even weten! Mijn kasten worden toch niet veel gebruikt..
Topic: GSP1 proto met 8'' hoorn van X-tro bovenop 2 punishers (20-1-2009 11:29:00)
Dat is inderdaad wel interessant. Ik stuur nu alles aan met 1 DCX2496. Dus alles in (Sum) mono. Ik heb nu 2 Synq digits, een 3k6 en een 2k2. Daarnaast heb ik in de testopstelling gebruikt gemaakt van een T.Amp E800 voor het hi-mid en hoog en een American DJ V3000 voor de punishers. De 3k6 gebuik ik voor de 18" bassen: BR op links, Hybrides op rechts. De 2k2 zit achter het lo-mid (15") en zoals genoemd een E800 voor het hi-mid (links) en het hoog (rechts). De crossover punten heb ik eerder gepost, een pagina terug.

Ik merkte dat de E800 te weinig vermogen had voor het hi-mid, dus deze versterker gaat daarvoor niet gebruikt worden. Ik heb onlangs een passief filter laten berekenen voor tussen het hi-mid en hoog, waarmee ik dus met minder versterkers af kan. Mijn plan is om straks het hi-mid en hoog op het rechter kanaal van de 2k2 aan te sluiten en de 2 15" van het lo-mid op links. Zo draait het setje (zonder punishers) volledig mono op 2 versterkers en haal ik alles uit de versterkers wat erin zit.
Topic: GSP1 proto met 8'' hoorn van X-tro bovenop 2 punishers (18-1-2009 16:54:00)
Eigenlijk nooit meer wat van me laten horen in dit topic ashamed :$ Ik heb uiteindelijk 2 punishers voor mezelf afgemaakt en 2 stuks onafgewerkt verkocht. De toppen zijn ook af nu. Ik heb van Ivo 4 bassen overgenomen; 2 BR en 2 Hybride om onder deze toppen te gebruiken. De 2 punishers gebruik ik als aanvulling waar het nodig is. Ik wil dit verhaal afsluiten met enkele foto's die ik afgelopen vrijdag heb gemaakt tijdens het testen voordat het gebruikt wordt op een carnavalswagen. Het klinkt allemaal zuiver en erg hard. Ik heb wel het idee dat er nog wel verbeteringen kunnen in de afstemming (delay, x-overpunten en eq) maar mijn reactie is positief. Hier de foto's: Klik!
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-1-2009 15:09:00)

Hugoov schreef:

@ Bastian, ik had toch echt voor de Vision gekozen als je tussen deze 2 kon kiezen.. die ziet er wel wat anders uit van binnen shut up :X
Hehe, oplettend! Maar tja.. koopjes kan ik nu eenmaal niet laten staan. En je hebt gelijk, het scheelt vast een kleine 1000 watt, maar ik ga er gewoon vanuit dat deze ook 4 ohm brug stabiel is..
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-1-2009 10:43:00)

nijhuisr schreef:

bastianwolbert schreef:

En nog één, voordat ie schoongemaakt werd:
Foto's
Oude versie van de V3000.
Dat is snel, chapeau!
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-1-2009 00:09:00)
En nog één, voordat ie schoongemaakt werd:

Foto's
Topic: Feest in de achtertuin! (20-4-2008 23:23:00)
Ik heb dit topic ook even doorgelezen, toen ik las dat je bij Orion wou huren moest je toch wel dichtbij wonen. Ik woon 10 km van je af en ben overigens dagelijks in je dorp. Ik wil geen reclame maken, maar mocht je je spullen kwa kopen niet voor het feest rond kunnen krijgen heb ik hier 2, eventueel 4 hele nette zelfbouw subs met de ab-15 speaker van DAP staan, inclusief versterking, tussenpalen en doorlusmogelijkheid waarover wel wat te overleggen valt. Heb er overigens eventueel bijpassende topjes met versterking bij, maar die k112's gaan het er ook prima boven doen. Succes met het zoeken naar je eigen subs in de tussentijd!
Topic: GSP1 proto met 8'' hoorn van X-tro bovenop 2 punishers (15-4-2008 08:56:00)
Rekening gehouden met het feit dat ik erg op de prijzen heb gelet, zoals 2ehands onderdelen aanschaffen en uit het buitenland bestellen komt de totaalprijs op zo'n 3225 euro. En dat is dan voor 4 punishers en 2 van deze toppen totaal.

Edit: Ik was even vergeten te melden dat dit bedrag inclusief processing en versterkers is!
Topic: nieuwe PA (7-4-2008 22:13:00)
Klinkt als een leuke set voor het geld! Maar wat mij zo even opvalt, is dat niet een beetje teveel gevraagd van die palladium, 4 ohm in brug?