Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van D-LIGHT-PROJECTS

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 13 bijdrage(n) van D-LIGHT-PROJECTS (Pagina: 1 van 1)

Topic: martin LJ2 univ. usb interface op windows vistaHome Premium (22-1-2012 11:10:00)
De links bieden niet echt een oplossing. De software zegt niet meer dat het OS niet ondersteund wordt, maar de box wordt niet gedeteteerd.
Daarbij komt nog dat ik in feite niet zo tevreden was over de betrouwbaarheid van windows vista en daarom heb ik een andere oplossing gezocht. Ik kocht een notebook met daarop wondows7 starter. Ik heb de software via bovenstaande link gedownload en daarna de universal driver 32bit. Alles werkt nu normaal.
Daarna heb ik de user map van de bron computer vervangen zodat ik direct mijn hardware configuratie en alle sequences , cues, statics, dmx in, en alle instellingen terug heb.
Het probleem is dus opgelost, waarvoor dank.
Topic: martin LJ2 univ. usb interface op windows vistaHome Premium (18-1-2012 21:20:00)
Wie kan mij helpen om de juiste software te vinden of drivers?
De bestaande links op het martin forum bestaan niet meer.
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (26-11-2011 11:30:00)
Ik vind het wel een must dat er een opgave is van de hoeveelheid licht tov. de afstand en tov de openingshoek.
Waar blijft briteq met (online?) specs? Ik heb Jan Vandenbussche van Briteq geprobeerd te bereiken, tot nu toe is het niet gelukt.
Bij briteq moeten ze toch met specs komen willen ze serieus worden genomen?
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (24-11-2011 13:26:00)
Voor mijn toepassingen denk ik dus net hetzelfde als bombes.
Omdat de bt60 voor led wel degelijk een doorbraak is kan ik me wel inbeelden dat op plaatsen waar er iets minder licht nodig is kan gewerkt worden met die briteqs .Ik wacht toch nog even af. Momenteel heb ik met de msd250 af en toe nog tekort. Als ik de led evolutie zie denk ik niet dat ik nog lang zal moeten wachten.
Topic: Multidim Mk2 problemen (22-11-2011 09:01:00)
Door je defecte lamp is je triac defect gegaan. Helaas zal je zekering net iets te traag zijn doorgesmolten waardoor je triac een stroom te verwerken kreeg waarvoor deze niet is gemaakt. Door te grote warmte (triac is halfgeleider) is deze defect gegaan. Er is nu constant een kortsluiting tussen de 2 vermogenpinnen die in serie staat met de lamp. Je lamp krijgt als het ware continu voeding door een schakelaar die altijd gesloten blijft. Zelfs als de derde pin aan de triac zegt "niets doorlaten" dan blijft de triac dit doen.
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (21-11-2011 12:38:00)
De uitstraalhoek van de BT60 is net kleiner dan de mac250. Of bedoelde je de uitstraalhoek van de led zelf?
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (20-11-2011 19:02:00)
Zoals ik in mijn vorige posts al vermeldde denk ik dat de inschatting van een merk afhangt van de ervaringen die je ermee hebt.
Die ervaringen zijn een geheel van gebruikservaringen, en als er een probleem mee is, de service ervaringen. Als sommige mensen mijn inschatting belachelijk vinden dan is dit hun goed recht. Ik vind het ronduit belachelijk dat martin hun klanten zo in de kou laat staan. Je moest eens weten welke "ommewegen" ik soms maak om toch een raparatie tot een goed einde te brengen, louter omdat de flow van onderdelen niet verloopt zoals zou moeten. Ik doe herstellingen van verschillende merken waaronder ook martin en niet alleen de oude macs. Als ik dit vergelijk met robe,.... groot verschil hoor.
De topicstarter heeft zelf martin spots staan. In alle eerlijkheid: hij heeft die spots pas durven kopen omdat hij weet dat ik die kan herstellen. Momenteel hebben wij samen een aantal van die "oude" heads staan. Wij zijn er tevreden over, omdat we er zelf aan kunnen werken. Maar dit is niet voor alle klanten zo! Laten we ook niet vergeten dat ieder merk in beweging is. Sorry voor martin, maar daar zie ik een neerwaartse beweging. Ik heb in hun vroegere jaren een veel betere ervaring gehad met hun service. Als je een mail stuurde kwam er vrij snel een antwoord met een oplossing. Nu is het dikwijls gewoon muisstil....als reactie op een ver uitgedokterd probleem waarbij je een antwoord van martin nodig hebt. Als ze zichzelf een beetje respecteren dan zal er toch snel iets moeten veranderen daar.
Een tijdje kwam robe, die movitec overnam. Ze hebben de problemen uit de movitecSL250 gehaald, de optiek verbeterd en daar was de robe 250XT. Ik heb beiden ter reparatie opengehaald en de gelijkenissen zijn nog steeds treffend. Voor mij kwam robe van een iets lager niveau, en heeft het zich naar boven gewerkt. Met Martin net de omgekeerde beweging. Daarom denk ik dat ze elkaar "tegenkomen" en stel ik hen naast elkaar. Voor de duidelijkheid: Voor mij is er een mijlengroot verschil merkbaar tussen de lowbudget merken en martin, robe. Misschien was dit in vorige posts niet duidelijk.

Waarom wie die BT60 vergelijken met de "oude" spot uit de jaren 90?
Omdat wij nu deze spots hebben, en evt zouden overschakelen. Daarom willen we vergelijken met iets waarvan we nu de kleuren, bewegingen, storingen,...kennen.

Heeft trouwens iemand een mogelijke logische verklaring waarom de lichtoutput na enkele meters sterker zou verminderen bij led dan bij msd?
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (18-11-2011 20:38:00)
Als briteq weet wat ze aan het doen zijn (en ja dit verwacht ik) dan kunnen ze toch enkele keiharde garanties geven over lichtsterkte, garantie en de branduren? Op andere momenten hou ik me bezig met zonnepanelen en daar krijg je een garanties tov rendement (bijvoorbeeld 80%na 20j) Men geeft dit omdat men weet hoe die technologie werkt en ze ook stabiel is. Als ik hier de uitleg lees over die verschillen onderling van 2 dezelfde leds dan begrijp ik dat men dergelijke lange termijngaranties niet geeft. Kunnen we dit niet gewoon aan briteq of cree vragen? Als het echt zo goed zou zijn, dan hebben ze niets te verliezen, integendeel.

Voor mij persoonlijk zijn er toch meer segementen in merken. Je hebt de huis, tuin en keuken dj merken (showtec, dap,velleman,...), dan de iets betere merken (martin,robe,...) en uiteindelijk de top (zoals varilite,.....) Voor iedereen zal dit een iets andere invulling krijgen opgebouwd uit ervaringen? Een merk is nooit heilig. Wij willen ook geen vergelijking maken tussen merken. Wij willen een vergelijking maken tussen die BT60 en de oude mac250+.

Nog voordat ik hier op dit forum kwam was ik vrij weigerachtig over LED op deze vermogens om de hiernoemde en opnieuw becijferde feiten (of het aantonen van het gissen ervan).
Nu ben ik nog steeds weigerachtig. Mijn eerste "elektrische" gedachten zijn bevestigd. Ik had het liever anders gezien.

PS, wat bedoelen jullie met die 2 types leds te combineren? Nog nooit van gehoord.
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (17-11-2011 22:15:00)
Bedoel je nu dat er officieel 2 dezelfde leds kunnen bestaan van 60 Watt waarbij er in LED A 20W aan licht omgezet wordt, en bij LED B 40W?
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (16-11-2011 19:08:00)
Enkele antwoorden:

Wat zegt een 30W lichtopbrengst en 30W aan warmte?
Definieer eerst eens wat je 30W aan licht vindt en definieer daarna eens wat 30W aan warmte is.
Is die 30W licht 100 lumen, 1000 lumen, 10000 lumen of thousand billion lumen.

Dit is iets wat ik verwacht te krijgen van CREE en ik hoop dan op een antwoord zoals xxxlumen per watt.
Ieder zichzelf respecterend merk zet dit netjes op de datascheet van de lichtbronnen die te koop zijn.

En dan 30W aan warmte is dat 10 graden celcius, 100 graden celcius of 1000 graden celcius?

Dit gaat gewoon over de hoeveelheid warmte uitgedrukt in joule. 30W aan warmte gedurende een uur is 30X3600s= 108000joule.
Ik kan mij echt niet voorstellen dat een halfgeleider die hoeveelheid energie (in de vorm van warmte) op een klein oppervlak leuk zal vinden. OK een fan en koelblok is een "oplossing", maar dit is het probleem omzeilen. Het warmte probleem echt oplossen is het rendement verbeteren van de led zodat er meer energie naar licht gaat ipv naar warmte. Het totale vermogen (licht +warmte) kan dan gelijk blijven.

Leds makkelijk vervangbaar.
Laten we dan de aanname doen dat de LED op 700mA gevoed wordt. Wat te doen als er een "vettere" LED is die op 1400mA behoort te draaien voor het beste resultaat? Op 700mA prikken is idd een optie, maar daar zul je niet veel mee opschieten.
Dan ook maar het voedingsdeel van de LED ombouwen?

Juist daarom dat ik in mijn vorige post met het idee speelde dat misschien op termijn leds komen die dezelfde stroom vragen, maar met een beter rendement werken. Dan hoeft er toch niets omgebouwd te worden? Maar als de led met hetzelfde lage rendement blijft zitten, en de enige oplossing om meer licht te hebben een grotere stroom betekent, dan geef ik je hier helemaal gelijk.

En wat doe je dan met je koeling?
De X graden celcius van de Tc van deze LED hoeft niet te corresponderen met de Tc van de nieuwe LED.
Hoe ga je dat controleren? En hoe ga je de koeling aanpassen als de Tc van de nieuwe hoger uitpakt dan hij zou mogen zijn volgens de specs?

Als er leds komen met een beter rendement, dan blijft het vermogen hetzelfde, alleen heb je per watt meer lumen.
Als er leds komen met zelfde rendement, met meer stroom voor meer vermogen, dan moet je inderdaad je koeling en voeding gaan aanpassen.

Kleurtjes en LED... Was iets met een breed vs smal spectrum....

En zolang niemand weet te vertellen welk type (en bijvoorkeur ook nog de bin) de CREE LED is heeft speculeren geen zin. Hij kan onder zijn beste performance werken om de koeling beheersbaar te houden. Hij kan boven zijn optimale performance werken om maar zoveel mogelijk lichtoutput te genereren. Who knows. Ja de R&D van Briteq en die gaan het vast niet vertellen als ze hem "overclocken".

Dit is iets wat ik mij dus ook afvraag. Je kan leds idd "overclocken". Daarom verwacht ik van cree of briteq een garantie-levensduur-lichtsterkte gegevens. Hun interne keuken zullen ze uiteraard niet prijsgeven.
Maar nu lijkt het mij toch echt gissen met "1 of 2 jaar garantie".

LEDS zijn in veel gevallen nog geen vervanger van. Maar in veel gevallen wel een mooie toevoeging op.
Wij willen uitzoeken hoe groot die toevoeging nu is. Daarom zullen we een vergelijkende test doen.
Wacht nog een tijdje tot de stabiele dimbare 220V LEDs er zijn met een 3D spectrum in RGBAW. Tot die tijd hou de LED er lekker naast.

Ben benieuwd naar de toekomst hierin. Wie weet gaat de evolutie nu plots sneller?
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (16-11-2011 13:17:00)
Om nu een keer positief naar de toekomst te kijken en misschien even weg te dromen dacht ik aan het volgende:
Omdat ik geen politieker ben mag ik dan ook een hypothetische vraag stellen. razz :p
Denken jullie dat het een realistisch idee is dat die CREE leds op termijn kunnen ontwikkeld worden met een beter rendement?
Laten we nu even voor het gemakkelijk rekenen ervan uitgaan dat de verhouding tussen lichtsterkte en rendement gewoon lineair is.
Momenteel ligt het rendement blijkbaar maar rond de 25%.
Bij 60W is er dus 15W omgezet in licht, en 45 naar warmte.
Stel u een keer voor dat ze die leds kunnen maken met rendement van 50%.
Dan is het plots 30W licht, en 30W warmte.
Lineair gezien is de lichtsterkte dan al verdubbeld.
Het vermogen dat de voeding van die BT60 zal moeten geven blijft gelijk.
Het kan dus best zijn dat die BT60's op termijn los over de msd250 geraken.

Heeft er iemand een foto van die CREE led van 60Watt?
Volgens de topicstarter zijn deze leds gemakkelijk vervangbaar.

Toen ik die LEDheads voor het eerst zag bij beglec was ik ook voor het eerst onder de indruk van waar leds momenteel staan.
Maar of dit momenteel al de vervanger wordt voor de msd250, dat weet ik nog zo niet. Moet dit ook de vervanger worden?
De msd250 is altijd sterk geweest in de blauwe tinten.
die cree is iets warmer van kleurtemperatuur, dit is wellicht de reden dat hij geen probleem heeft met rode tinten.
Als je beide op geel zet heb ik toch de indruk dat geel bij msd echt geel is, en dat dit bij cree iets meer naar oranje gaat?
Zodra ik tijd heb doen we de vergelijkende test met meetresultaten. Ben echt benieuwd.

Alvast dank aan iedereen voor de gegeven reacties, maar mogen er gerust nog wat meer worden.
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (15-11-2011 10:10:00)
Explosion,

Ik ben blij met jou reacties. Zoiets maakt een forum iets nuttigs.
Betreft de mac 250. Mijn persoonlijke ervaringen zijn daarmee:
Ze hebben dat produkt ooit veel te snel op de markt willen brengen. De mac500 was hun paradepaardje en ze hadden wellicht al beloftes gemaakt naar klanten over de mac250?
Enkele fouten waren een verkeerde keuze van de kabelboom.En een te kleine asdiameter aan de pan-tiltmotor, waardoor deze vrij traag draaien. Al die fouten zijn eruit gehaald in de entour, krypton,...
Als je zelf technieker bent, dan zijn die mac250's de max, omdat je ze vaak goedkoop in occasie kan kopen door de problemen die je zelf aangaf.
Eens die kabelboom vervangen heb ik met mijn 12 macs (250/300's) echt nooit meer problemen.
Voor een technieker is dit een koud kunstje om die kabelboom eenmalig te vervangen.
Hierin is martin sterk de mist in gegaan want niet iedereen ziet dit zitten om het zelf te doen. Ook niet iedereen ziet in dat de kabelboom de oorzaak is van de vele errors. Dit in combinatie met een zwakke service en spareparts levering maakte concurrentie zoals Robe groot.
Wie weet is het nu aan de beurt van briteq en worden die nu groot?
Het kleur dat die bt60's niet hebben, is dat blacklight?
Dat calibreren is iets heel belangrijks bij leds. Je ziet aan de softwareversies dat ze nog vollop ermee aan het ontwikkelen zijn. Zolang er beweging blijft in de ontwikkeling zie ik het tot een goed einde komen. Het enige wat ik niet begrijp is dat een led met een hoog rendement toch nog zo warm moet worden dat een koelblok met fan nodig is. Denk dat dit een werkpunt zal worden. Wordt vervolgd....

Samen met de topicstarter gaan wij asap een objectieve meting doen, met een lichtmeter op ieder kleur. We zullen dit vergelijken met een mac250 met ongeveer 200h branduren.
Deze onderstaande link is een mooi begin. Nu nog meetgegevensbij minuut 14:
www.youtube.com/watch?v=SdB6wyoOo_c
Topic: Professionele vervanger voor Martin Mac 250 (14-11-2011 19:11:00)
Ik ben nieuw op dit forum.
Een vergelijking tussen led en msd kan ik echt niet links laten liggen.

Bram,
Heb jij ook ervaringen met de openingshoek tov van de mac250?
Ik ben momenteel nog wat argwanend over leds in het algemeen.

KLEURTEMPERATUUR:
een led heeft het altijd iets moeilijker in het rode gebied. (maar ook de msd250/2 het daar moeilijk mee)

KLEURVERSCHILLEN ONDERLING:
De tijd dat ik bij barco bij de ledwalls herstellingen deed was een moeilijk punt om leds van verschillende batches op dezelfde kleurtemperatuur te krijgen. Bestaat er een soort van zelftest in de fixtures waarbij je als gebruiker kan "calibreren"?

NORMEN:
Momenteel ontbreekt het grotendeels aan normen waaraan leds moeten voldoen.
Een gloeilamp is duidelijk, na 1000h is ze opgebrand.
Een gasontladingslamp gaat enkele veelvouden mee, maar ook dat is vooraf gekend hoelang dit ongeveer is.
Bij leds is het zo dat de lichtsterkte vermindert naarmate de led heeft gewerkt.
Ik wil best geloven dat een led na 50000h nog zal werken. De vraag is hoeveel licht er op dat moment nog zal uitkomen?
Er bestaat een 70% norm waarbij men aan aangeeft hoelang het duurt tegen dat de led 30 % verloor.
Deze norm wordt gebruikt bij sommige kwalitatieve huishoudelijke ledverlichting.
Maar bij (CREE) leds van bijvoorbeeld 60W bestaat die niet, of ik heb het toch nog nergens gezien?

WARMTE: (dus rendement)
Voor mij is en blijft een led een diode, dus een halfgeleider. Zolang die 60 Watt voor een groot deel omgezet wordt in licht, ok.
Maar als die 60 Watt een groot deel warmte is dan stel ik me vragen hoe leuk die diode dit vindt op termijn?
Voor mij gaat ledverlichting en koelingsblokken/ventilatoren niet samen. Waar is dan het grote voordeel van ledverlichting naartoe?

SAMENGEVAT:
Wellicht is het momenteel zo dat die leds meekunnen met msd.
Graag wil ik het zo objectief mogelijk vergelijken na enkele 1000den uren gebruik.
Ik geloof dat led de toekomst zal worden, maar ik wil eerst een duidelijk antwoord met ervaringen of cijfers van leveranciers op deze bovenstaande bedenkingen. Zodra er een levensduur-garantie-lichtopbrengst bestaat, dan ben ik overtuigd.

Heel graag jullie kritische onderbouwde bedenkingen!!!