Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Hitdasynth

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 13 bijdrage(n) van Hitdasynth (Pagina: 1 van 1)

Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (17-7-2003 22:38:00)
Ik heb nogal es wat gesloopt en dan blijft er wel es wat over. wink ;)

Ben ook geen 18 meer (maar het dubbele) en heb de vreemde neiging om alles te bewaren. Misschien omdat dat komt doordat wanneer je 1 keer iets weggooit je het de volgende week nodig hebt.

Ff terug van vakantie... happy :) ben ik niet tevreden over de beyma's. Ben aan het experimenteren geweest met een monacor sp10-100, heb een amx250 gehoord van B&C en denk dat het die maar moet worden. Eigenlijk wordt het dan een LH10 van LAN, maar dan met eigen filter. Begin dus weer opnieuw.
Iemand belangstelling voor twee 10G200??? laugh :D
Topic: luidsprekers voor kerkzaal (17-7-2003 00:38:00)
Als je nou es begint met te vertellen wat de galmtijd is in de ruimte en wat voor mogelijkheden je hebt om de luidsprekers op te hangen. Dan kun je es gaan nadenken wat je nodig hebt.

RT60 tijd kun je berekenen op diverse websites. Hoogte, lengte breedte invoeren en de demping van de materialen (beetje gokwerk soms) en hoppa.

Bepaal hoeveel speakers je denkt (wilt) nodig hebben en bereken je DI. Hoe gericht moeten je speakers dus zijn om niet een galmveld te produceren in plaats van direct geluid........ ;)

Als je nu nog een speaker kunt ontwerpen die over het gehele spraakgebied een afstraalhoek (vertikaal) heeft die de gewenste Directivity index oplevert en horizontaal zo groot mogelijk en dat het liefst vanaf 200 hz tot 12 khz, dan wens ik je succes. De frs8 lijkt mij een goede keuze, maar je hebt wel een stuk of 8 speakertjes nodig om een beetje smalle vertikale hoek te krijgen.

Ik wens je heel veel succes hiermee, maar denk dat je beter uit bent met idd een zuilluidspreker die al voor je berekend en gebouwd is. En ze zijn er tegenwoordig ook met tweetertjes en niet nasaal klinkend, er staat dan geen philips op.

Dan nog iets over dynamische microfoons, als je er al een ringleiding in legt en je hebt een goedkope dyn microfoon gebruikt, weet je zeker dat dat gaat rondzingen. Kortom, koop een condensator (tip Q1 van samson, kost weinig klinkt goed) of een bvb CK91/SE300 van akg.

Hendrik, leuk dat je ff reageerde. Idd, geluid in een kerk is een vak apart, maar wel leuk... wink ;)

Oh ja, haal aub een 12" uit je hoofd, alles onder 200 Hz moet je vergeten, wegfilteren.

Mag ik ff rekenen??

Luidspreker: 90 db rendement, moet maximaal 15 meter voorzien van geluid. Verlies over 15 meter is 23,5 dB.
Achtergrondniveau is 50 a 55 db ('t is een kerk he), je continu geluidsdruk moet dus ca 65 dB zijn. 65+23,5 is 88,5 dB. 90-88,5 = 1,5 dB, je hebt hiervoor een vermogen nodig van 0,7 watt. Dynamiek 10 dB? dan heb je 7 watt per speaker nodig. 15 dB, dan heb je 22 watt nodig. Kortom geen disco.

50 meter toevoerdraad a 0,003 ohm per meter is 0,15 ohm, je mag zelf weten of het laag of hoogohmig wordt.....

Al aan gedacht dat de mensen in de kerkzaal niet graag de predikant over de luidsprekers horen zingen??
en de mensen thuis bij de kerktelefoon al helemaal niet?

Oh ja, als het kan, hang de luidsprekers middenin i.p.v. aan de zijkanten...... toch aan de zijkanten, geef ze een beetje delay, dan lijkt het toch nog of komt het geluid uit het midden.

En, als je het met vier zuiltjes probeert te doen, (wat je niet gaat lukken btw) hang ze dan hoog, anders worden de voorste mensen doof terwijl de achtersten niks horen, als het al niet rondzingt.

Oh ja, tom, ook predikanten moeten maar eens microfoonles krijgen als ze een condensator gebruiken, of hang ze een lavalier op de borst met een zendertje.

Kom anders es langs in lwd, misschien dat ik je kan overtuigen dat zelfbouw in dit geval waarschijnlijk niet een goede optie is, alhoewel ik het me heel goed in kan denken...... happy :)

Succes er mee.....
Topic: 4x12" Cabinet voor gitaar.. (30-5-2003 22:54:00)
Voor gitaar zoek je juist een boost van het midlaag en dat kun je op twee manieren doen, de ene is een halfopen kast maken (kan met sommige speakers niet) en de andere is een gesloten kast maken die eigenlijk te klein is (niet overdrijven), je krijgt dan een boost in midlaag, hogere q-factor, maar je transientweergave gaat ook achteruit. De derde manier is een boemerige afstemming basreflex vinden, maar dat moet je dan zelf berekenen.

Een half open kast is het makkelijkst te maken.

Kun je niet naar een muziekwinkel gaan en kijken bij diverse gitaarversterkers of ze eenzelfde speaker als die van jou gebruiken en dan ff snel meten hoe groot die kast is?????

Succes.
Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (30-5-2003 22:48:00)
Hmm, voor de geinteresseerden,

De condensator voor het hoog is inmiddels verkleind naar 2,4 uF en de spoel naar 0,3 mH

De condensator in het laag is verkleind naar 8 uF.

Ben nu neuzige kwijt uit driver en schreeuwde nogal, 3 4 khz.

Klinkt nu lekker fris, c op woofer moest kleiner, mistte wat laag-mid, ben nu al heel tevreden eigenlijk. Morgen eerste luistersessie we zullen het weten.

Groet, lammert.
Topic: gezocht: bouwtekeningen sub kast bass-reflex (30-5-2003 22:44:00)
Heb je een rekenmachine????

Vb=Qts^2.87 x 15 x Vas

Zoek je meer formules roep maar. De meeste progjes geven dit antwoord.

Succes. Demo van LSP-cad werkt ook prima......!
Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (29-5-2003 22:14:00)
Met een beetje hulp van B&C en een beetje eigen oren en een hoop pink noise in de kamer is het eerste prototype filter gereed. Dat wordt weer luisteren.......
Hij ziet er als volgt uit:

Laag: Ls=2.1 mH, parallel aan woofer Cs=12uF in serie met 1,5 ohm

Hoog: Cs=3,3uF, Lp=0,3mH en een L-pad for the time being.

Ff geprutst met de spoel parallel aan de hoog-driver, was eerst 0,8 mH maar dat gaf een piek in het mid-hoog, zo rond de 3k. Waarschijnlijk is hij nu te klein, maar hij klinkt voor de oortjes lekker fris.

Zo op het eerste gehoor niet eens slecht, wel veel tophoog, maar das vrij logisch op drie meter afstand. wink ;)

Als iemand tips heeft dan hoor ik het graag.

Het is nu dus 12 en 12 db waarbij het laag door die weerstand net anders reageert. Wordt het wel open van. Nog ff meten hoe dat precies komt.

Groetjes, Lammert.
Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (28-5-2003 18:10:00)
Nope.... Moet zo compact mogelijk worden, hoog mogelijke geluidskwaliteit en daarom gekozen voor zelfbouw. Moet te doen zijn lijkt mij.
Laat ik het zo stellen, het moet gewoon beter klinken als een PS10 van nexo bvb., mag ook wel geld kosten, maar moet ook niet te gek. Licht van gewicht, wordt dus ook berkenmultiplex en gewoon goeie sound, das eerste vereiste.

Drieweg top kommt nicht in frage dus.

Ik kom er vast wel uit, maar zou mooi zijn als iemand dit al es gebouwd heeft en een ontwerp heeft voor het filter, scheelt een hoop werk.

Groet, lammert.
Topic: Speakertje van een visatonFrs8 bouwen (27-5-2003 22:44:00)
Ahum, er is zelfs een transmissielijn ontwerp van voor de frs8. Schijnt goed te klinken, maar ja dat rendement he.

Loudness zeg je? Dat is toch een verboden knop op je versterker. Die van mij zit vastgelijmd laugh :D en dat is geen grapje. Een echte versterker kan ik niet betalen....maar daar zal hij niet meer op zitten, haha.

Als je geinteresseerd bent dan zoek ik dat ontwerp weer ff op..... anders gesloten klein kastje, basreflex kijk hier boven, ziet er goed uit.... happy :)

Succes.
Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (27-5-2003 22:04:00)
Heb het er misschien niet duidelijk genoeg neergezet, maar ik wil de 10" zo weinig mogelijk filteren en zoveel mogelijk gebruik maken van z'n natuurlijke afval. Dat zou betekenen, 6 dB met imp.comp of zonder of 12 dB of er iets tussenin.

Inderdaad, zonder filtering wordt je helemaal gek van dat ding in het middengebied, uiteraard.

Op dit moment heb ik een proefopstelling met deze 10" met een monacor mhd190 tweeter, maar het geheel moet zo laag worden gefilterd dat ik niet meer insta voor de veiligheid van het tweetertje.

Zal kastje binnenkort openschroeven en het filterontwerp hier ff neerzetten, voor zover ik me kan herinneren is het laag en hoog 12 db gefilterd met wat demping op het tweetertje.

Oh ja, niet lachen om monacor, maar het was het enige tweetertje wat nog paste in een type kast waar ik een paar van had staan. Toen was het een leuk beginnersproject, maar nu gaat de noodzaak toeslaan en moet er echt wat gebouwd worden. In totaal vier monitorkastjes (minder belangrijk) en twee topjes, daar ben ik dus nu mee bezig. Daarna moet ik weer op zoek naar woofers die beter aansluiten op die tweeters, dus eigenlijk tot 4k.

Maar dat is van later zorg, van 't weekend ga ik ff weer bezig en m'n bevindingen horen jullie wel.
Topic: balanced en unbalanced (27-5-2003 00:10:00)
Hoop dat marco dat laatste van je snapt......

Het voordeel zit em niet in een gebalanceerde uitgang, maar in een gebalanceerde ingang. Enne er zijn nog steeds mixer die geen echte gebalanceerde uitgang hebben, maar (meestal) de - uitgang floating hebben gemaakt en sterker nog er zijn nog zat condensatormics die zelfs zo werken.

Dit geeft dus dan niet je signaalwinst, maar wel het voordeel van gebalanceerd zijn. En inderdaad, voor thuis of afstandjes van een meter is ongebalanceerd prima, maar voor kleine signalen, waarbij een stoorsignaal dus relatief groot is, en voor grotere lengtes kun je beter gebalanceerd nemen, enne elke uitgang is met een DI gebalanceerd te maken en met een passieve DI is elke ingang ook gebalanceerd te maken.......

Moet het budget, dan heeft monacor een leuk transformatortje hiervoor, de LTR110, kost weinig en werkt eigenlijk best goed. Niet gebruiken onder 70Hz, maar ja, daar is de prijs ook weer naar.

Hopelijk kun je nu je keus maken, maar ik weet uit ervaring dat hoe meer je van dingen afweet,...... tja, zo dus. En nog steeds weet ik veel te weinig. (snif)

Succes ermee.
Topic: Al es iemand dit gemaakt? ben benieuwd. (26-5-2003 23:54:00)
Hallo allemaal,

Ik ben op dit moment bezig een topje te maken voor een gospelkoor, das ff wat anders dan drive-in of PA voor band. Het wordt een topje met beyma 10g200 (heb ik nog liggen) en een B&C DE16 driver met ME15 hoorn en die heb ik net gekocht.

Deze combinatie zit exact hetzelfde in de CM210 van KS, maar daarvan vind ik het mid niet zo geweldig. Er komt een kast omheen van berkenmultiplex, ca 26 liter, dat zal het probleem niet zo zijn.

Heeft iemand van jullie dit als es gemaakt en zo ja hiervoor een filterontwerp? Op de site van B&C ff filter gemaakt van box 10 , maar ja dan wordt een 250AMX woofer gebruikt, en ik hoef eens niks te meten, m'n oren zeggen al dat er een bultjen in zit bij1,5 a 2khz. Kortom, als ik dat weer helemaal ga zitten uitvogelen ben ik net zoals met m'n vorige project weer een jaar verder...... voordat ik een filter heb wat voldoet aan mijn eisen.

Die zijn niet eens zo groot, het moet een neutrale weergever worden, waarbij max SPL nog niet eens zo belangrijk is, (gospelkoor zingt meestal in kerkjes, als er al 10W in wordt gedrukt krijg ik denk ik al klachten), maar soms bvb in een tent moet het wel wat kunnen hebben. Als ze klaar zijn ga ik bezig met subjes, daarvoor kan ik nog wel wat advies gebruiken, heb al aan diverse dingen gedacht, 15K200 (te licht), 15G450 (wel heel duur), RCF 15P200AK (wel heel erg mooi, maar ook duur sad :( )

Ook dit moet compact en licht zijn, en goed klinken.... maar dat is van later zorg.

Als er iemand is die ervaring heeft met het combineren van beide bovenstaande speakers en mij een basis kan aanreiken van een filterontwerp, dan zou ik dat kunnen optimaliseren, elke kast is weer anders he.

Heb al gelezen dat er mensen zijn die net zoals mij nogal de pest hebben aan "standaard" filters en "geweldige" fabriekswaarden. Gelukkig is alles met de TS param. keurig na te rekenen en dat doet dat pc'tje allemaal voor je, 't is geweldig. Ik heb nu een crack van programmaatje van een kennis gekregen, naam is me ontschoten, zal morgen kijken hoe het heet, stom, weet het echt niet meer, en dat werkt best wel ok, maar wel omslachtig.

Ik zit zelf te denken aan 3de orde hoog en voor het laag de natuurlijke afval van de speaker te gebruiken. Probleem met die 10g200 is dat ie snel agressief wordt on-axis bij foute filtering. Wordt weer puzzelen.....

Ik hoor het graag............
Topic: impedantie van 2 speakers (26-5-2003 23:36:00)
Ff reageren op dat 220V verhaal van de 802.
Vraag me niet hoe het kan, maar het is echt waar, gewoon op regeltrafo omhoog knoeperen naar 220, 't is geen gehoor en het wappert wat, maar kapot gaan ze niet.

Denk nou niet dat ik een grote fan ben van bose, heb nog twee pro acoustimass waar ik graag van af wil, al was het alleen maar om het gewicht, maar de 802 van bose is tot nu toe het fraaiste product om te kopen, maar veel en veel te duur, bijna 1100 euro ex en dan nog een digitale controller voor 770 euro ex, want de oude versie is niet meer leverbaar. En dan te bedenken dat de drivers door ome bose voor circa 6 dollar worden ingekocht... wink ;)

Heb wel een idee hoe ze dat doen, een bose speaker wordt fijn opgekieteld bij ca 100Hz (17 dB) en bij 13 KHz (20dB), boven 16k doen ze helemaal niks meer en onder 65 Hz zit een knoeperd van een low-cut in de controller.

Kortom er is wat dat betreft wel over nagedacht, het blijft een handzaam, makkelijk te tillen kassie, maar dat geluid he. Het drukt niet, draagt niet, en wil niet hard.
Voor sommige dingen heel geschikt, als PA voor band absoluut niet tenzij er niet meer dan 2a300 man in de zaal zitten. Stacken is wel effectief bij 802tjes, draagt het ineens een stuk verder.......

Als ik ooit nog weer es een 802 onder handen krijg zal ik de impedantie bij 50 Hz es meten..... dan krijgen jullie het te horen.
Topic: Speakertje van een visatonFrs8 bouwen (25-5-2003 15:04:00)
Op lautsprechershop.de staat een mid-dip filtertje voor de frs-8. Dat klinkt goed, gaat uiteraard ten koste van het rendement, maar geeft een lekker fris niet neuzig speakertje. Alleen bij een paar watt vermogen zit je op je x-max van je luidspreker, dat betekent dat je laag-af moet halen (elko 100uf) of actief (beter) of heel zacht draaien. Ik schat dat er zo'n 81-82 db rendement over blijft. Je kan ook meerdere in een kassie stoppen. Gesloten ca 3 liter per speaker.

Visaton FRS 8 8 cm Chassis, das Höhen besser reproduziert als der FR10, sonst aber in den nichtlinearen Verzerrungen, der Linearität weit schlechter als sein großer Bruder FR 10 ist. Sein Wirkungsgrad liegt kompensiert bei 80 dB. EUR 10,90
idealer Einsatzbereich:
bis 20kHz +/-5 dB mit: Rp=15 Ohm

Cp=6,8 uF Rs=6,8 Ohm
Cs=8,2 uF
Ls=0,16 mH in 3 L-Box geschlossen ab 150 Hz (-3dB)

Rp en Cp staan in serie parallel aan de speaker (imp-comp) en het mid filter zijn Cs, Ls en Rs parallel aan elkaar in serie met speaker.

Succes..... wink ;)