Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Michiel

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Michiel (Pagina: 3 van 10)

Topic: Hoorngeladen toppen (23-1-2005 17:51:00)
De fase plug geeft de ontwerper ook wat meer controle over de spreiding van de hoorn. En hij verbetert de HF respone flink.
Topic: Hoorngeladen toppen (22-1-2005 04:11:00)

Next schreef:

Wat is de verwachte f3 van de laagsectie van het eerste ontwerp? (de GSP 2V3 aka GSP 3X)
En welke drivers had je in gedachte voor de andere kast?
GSP 3X aka GSP 2V3 zit op 85-95 Hz f3.
Drivers voor dit ontwrp; 18s 12ND930, 18s 8m4000... Nog geen dubbel check gedaan wat de simulatie betreft... Melen voor meer en uitgebreide info.

Voor beide gevallen geldt; melen naar michiel _ rijckaert @ hotmail . com (zonder spatie's (voor spam)) ).
Topic: Hoorngeladen toppen (21-1-2005 21:29:00)
Kijk nou joh, hoorn toppen zijn helemaal hot hier. razz :p

Contour heeft me aangestoken door wat ontwerpen voor mijn neus langs te halen, en ik kon het niet laten om "even" wat in elkaar te flanzen. Op prosound web is een schets te vinden van een zware top verglijkbaar met de X tro.
Paar puntjes van de X tro die mij minder lekker zitten:
-geen trapezium
-brede spreiding van het mid
In mijn snelle ontwerp heb ik geprobeert om iets verglijkbaars te maken met bovenstaande punten als verbeter punten.

Dergelijk grote toppen zou ik alleen voor de grote dingen gebruiken. Dus met zo'n minimaal 2/3 per kant. Een brede spreiding is dan niet nodig en gaat alleen tegen werken. Een smalle spreiding is met meerdere kasten handig omdat je het geluid beter kunt richten naar het publiek. MAar dit zal voor de meeste niet zo'n zorg zijn aangezien je niet gauw drie van die bakbeesten per kant neer zet.
Ga je naar kleinere set ups dan vind ik de dubbel 15" toppen erg groot! Natuurlijk heb je een berg geweld nodig om 2 punishers bij te houden. Maar persoonlijk zou ik dan twee kleinere toppen willen hebben dan 1 grote.

Ik heb in het verleden meerdere ontwerpen gemaakt voor topjes. Veel ontwerpen zijn nog maar half af.
Ik heb twee ontwerpen waarvan ik zelf denk dat ze een goeie kans maken voor een vrij grote doelgroep. Beide vrij compact, beide met een 12" bph laag sectie beide met een 1" hoog sectie. 1 met een dubbel 6" mid, en 1 met een 8" mid.

De eerste; GSP 2V3 aka GSP 3X ( images3.fotopic.net/?iid=ysx93l&outx=600&noresize=1&nostamp=1 )
De HF hoorn/driver zou hier coaxiaal in de mid hoorn moeten komen. Verder niet over na gedacht.

simulatie: images1.fotopic.net/?iid=ysx99k&outx=600&noresize=1&nostamp=1
Simulatie is half space. Ik weet zo gauw niet wat er als max vermogen ingevoerd stond.

De tweede; tot nu toe naamloos, in mijn bestanden heeft ie de funcionele naam '12 BPH 03' ( images4.fotopic.net/?iid=ysxc3b&outx=600&noresize=1&nostamp=1 )
Kenmerkend is de afwijkende mid sectie. Zoals deze op de tekening staat werkt het nog niet optimaal denk ik. Ik wil ieder geval nog 1 wijziging doorvoeren, en dan is het als nog de vraag of het wel zal werken. Ik vond het zelf een goede oplossing die weinig ruimte in beslag neemt, zonder dat er een coaxiaal gemonteerde HF driver/hoorn de mid in de weg zit.
Ik heb ff geen simulatie plaatje bij de hand. In half space zou deze laag sectie een f3 van ongeveer 100 Hz hebben (genoeg voor de doorsnee subjes) en een rendement van 105 dB @ 2.83 volt/1 meter. En een max van ongeveer 133 dB bij een input van 750 watt. De laagsectie speelt tot 400 Hz in de simulatie.

De laatste twee lijken me erg intresant voor veel mensen, en daarom wil ik deze ontwerpen ook vrij geven. Mocht er intresse zijn dan wil ik een van de ontwerpen of beide ontwerpen verder uit werken, of een nieuw ontwerp maken uit een mix van bovenstaande.
Topic: Vraag over zelfbouw hoornluidspreker (16-12-2004 16:53:00)
Inderdaad!!! Dat was een puntje wat ik zelf ff kwijt was. Had er al is over gelezen, maar kon er net zo gauw niet op komen. ashamed :$

Persoonlijk blijf ik nog een verdeelde mening hebben over een phase plug of niet.
Ik ben bezig met een hoorn geladen hifi setje waar de mid wordt weergeven door een 10 cm breedbander met een 250 Hz tract trix hoorn er voor. Deze hoorn heeft geen phase plug, sd is gelijk aan de hals. En hf weergave is geen moeite. Pas in de buurt van 7-9 KHz begint het snel weg te vallen. Ik cross overgings op 5 Khz omdat een tweeter in het bovenste stukje naar mijn mening veel beter klinkt als een grotere conus weergever. En dit klinkt werkelijk geweldig. Ik denk dan ook dan een hoorn zonder phase plug waar sd gelijk is aan de hals ook voor PA een erg goed resultaat kan geven! Enig nadeeltje is dat je met de phase plug meer spl uit de driver kan halen in het HF gebied zonder dat de vervorming toe neemt.

Ik ben er nog niet aan toe gekomen op te expirimenteren op dit gebied. Mijn inkomen als arme student laat het niet toe om nog eens een 8" driver aan te schaffen puur voor wat expirimenten.
Topic: Vraag over zelfbouw hoornluidspreker (16-12-2004 16:12:00)
Hier een plaatje van een doorsnede van een midhoorn met phase plug. De phase plug is toegepast om het halsvlak kleiner te maken dan SD zonder dat er lucht word ingesloten (de plug is nog niet voorgeven aan de kant van de driver omdat er niet genoeg gevens waren over de vorm van het membraam). En zonder dat de openingshoek word vergroot.

Een kleinere hals zorgt voor een hogere gevoeligheid en beter HF weergave.

https://groups.msn.com/_Secure/0QQAwA7ETEoPRSuSyFhqf3ZXSGOacLEtnrRJ08nisNFd2IXKe1tXGyRMY4avTy2kV!Cx1zVg!7GCMlVtfG6TvY8bMlZs3r10rQ37qsCcB5f4/pp.GIF
Topic: Vraag over zelfbouw hoornluidspreker (16-12-2004 16:06:00)

martijnvaandering schreef:

dit idee? https://www.preference-audio.com/phaseplug.htm
Het fase plugje op die tekening heeft betrekking op een fase plug zoals deze bij direct stralend speakers wordt toegepast. Ik ben het niet geheel eens met de beschrijving die achter de link te vinden is, en ik mis een puntje. De fase plug bij direct stralende drivers lost namelijk het probleem van in gesloten lucht achter de stofkap op. Dit is ook op te lossen door de poolkern te door boren wat je vaker ziet. De phase plug heeft inderdaad ook invloed op het HF gedrag van een konus luidspreker.

Een phase plug bij hoorn loaded pa toepassingen zijn anders, en er hangt dan ook een ander verhaal achter. De voordelen welke ik tot nu toe in een phase plug zie (ik ben zeker geen expert op dit gebied) zijn: beter hf weergave, en meer controle over de afstraling.

De betere HF weergave is te verklaren doordat er minder lucht ingesloten zit tussen membraam en hals. Ingesloten lucht gaat als laagdoorlaat filter werken, en dat wil je niet bij een mid hoorn.
Als de hals gelijk is aan sd heb je geen plug nodig aangezien er al geen lucht in gesloten kan zijn! Maar wordt de hals kleiner, dan raad ik aan om een phase plug in te zetten.
Het is dan zaak deze zo dicht als mogelijk bij het membraam te krijgen. En je kan door de plug nauwkeurig aan de hand van het membraam vorm te geven al bij de center van het membraam met een hoorn verloop beginnen.
De plug aan de driver zelf bevestigen lijkt mij de beste optie. Je moet dan de stofkap weg halen, en hopen dat je ruimte zat heb om een schroefdraar te tappen in je driver. Lijkt me nog een lastig klusje.

Afstraling is ook een leuk puntje bij phase plugs. Als je twee hoorns pakt met dezelfde lengte en het zelfde momd oppervlak, maar bij de ene een kleinere hals toepast. Dan zie je dat de openingshoek van de hoorn met de kleine hals groter is. Door hier een phase plug toe te passen verplaats je het oppervlakte van de hals verder van het center van de hoorn af zodat de hoek van e buiten onderling klein kan blijven. (ik hoop dat het een beetje duidelijk is)
Topic: X Series (7-5-2004 16:13:00)
www.speakerstore.nl/index.php?show=tekening&constructieID=16

Plak er twee op elkaar, en je hebt een dubbele... Is niet helemaal het zelfde als de turbo, ik weet niet of dit dezelfde is als cyber gebruikt, maar het zal dicht in de buurt komen.
Topic: project topkasten eminence (2-4-2004 23:20:00)
Twee keer 8 ohm woofer paralel pakken en voor het filter als 4 ohm aanzien.

Dat lijkt mij ten minste logosch (ik als filter n00b laugh :D ).
Topic: BEHRINGER B1800X de filter eruit halen (23-3-2004 17:39:00)
Michael, ik bedoel met cross over niet het pruts ding wat in de kast zit, maar de actieve die gebruikt gaat worden.
Op veel actieve x overs zit een fase knopje.
Het maakt dan helemaal nix uit hoe je de draden vast zet. Je hoeft het ook niet meer los te maken om om te polen aangezien dit met 1 druk op de knop kan.
Gewoon vast zetten die hap en even goed luisteren of er nix uit fase staat en een beetje spelen met de fase knopjes op het x over.
Topic: BEHRINGER B1800X de filter eruit halen (23-3-2004 15:58:00)
Heel simpel. Gewoon het zooitje aansluiten (bij deide speakers dezelfde kleur aan de plus hangen), en lekker spelen. Ik neem aan dat je op je x over een fase knopje hebt zitten. Hiermee kun je de boel ompolen mocht het opeens niet meer goed aansluiten op de topjes.
Mocht het nu gebeuren dat je helemaal geen bass meer overhoud als de subs naast elkaar staan, dan moet je ff de plus en min van EEN speaker om wisselen.
Topic: JBL E120-8 goed voor dance muziek (19-3-2004 16:10:00)

Wiku schreef:

mm kan iemand mij de exacte afmetingen en inhoud van de sm115 sub geven?
Als je de sm 115 koopt krijg je een hele mooie tekening cadeau... Ik heb ze ergens op i-net zien zwerven een tijd geleden. MAar je zou even bij Dre moetne informeren over hoe en wat met de tekening.
Topic: JBL E120-8 goed voor dance muziek (19-3-2004 13:59:00)

Victor schreef:

De E-serie speakers van JBL is ontworpen voor weergave van gitaar, zang en piano. Is niet geschikt voor PA-toepassingen (maar daar was je nu zelf al achtergekomen).

Dit is trouwens gewoon op de website van JBL terug te vinden.
Versterkt men tegenwoordig geen gistaar, zang en piano meer?!?! Lijkt me dus een uitstekende speaker om als breedbandige mid in te zetten. Lekker laag filteren en je bent van de rotzooi af die je krijgt als je boven de 400-500 Hz filtert.

Maar daar naast zou ik ze wel in een hifi set up kunnen gebruiken. Wat moeten deze dingen ongeveer opleveren op de tweede hands markt?
Topic: advies gevraagd Beyma 18g50 (9-3-2004 19:17:00)
Toevallig lagen er vandaag 3 stuks 15" drivers op m'n deur mat. Daarvan ga ik er 2 gebruiken voor wat dipole expirimentjes. En uiteraard probeer ik ze even in m'n TL en hoorn (die hoorn gaat ook flink de diepte in).
De derde driver gaat in een gesloten kast met een soort van vario vent om de Q te verlagen, en die kast gaat de deur uit.
Topic: advies gevraagd Beyma 18g50 (9-3-2004 15:05:00)

Stefan schreef:

Ik denk niet dat de 18g50 zo geschikt is als dipole driver...

Het grootste probleem is dat je hier gewoon vast zit aan een driver die gewoon niet als hifi sub door gaat, echt sublaag ga je er dan ook niet uit krijgen.
Ik bedoelde ook niet met de 18g50.

Bandpass lijkt me geen optie... wat doe je trouwens aan het gat wat je boven de 100 Hz over houdt?!
Topic: advies gevraagd Beyma 18g50 (9-3-2004 13:26:00)
Heb je eens aan dipole gedacht? Dat zou nog wel eens de uitkomst kunnen zijn voor jou. Zie: forum.hifi.nl/index.php?act=ST&f=26&t=9111&s=6684db0b6fce235cb0b8bb5781f4a6fa

Jag kan je er veel meer over vertellen... en ik binnenkort ook.
Topic: advies gevraagd Beyma 18g50 (6-3-2004 00:02:00)
Je zit nu in een vrij lastige situatie. hoorns inruilen voor br zou ik zelf niet snel doen. Vooral niet voor het gebied dat jij weer wilt geven.
Ik ben zelf een voorstander om subs laag te filteren. De 200 Hz die jij moet halen is voor geen optie!
Wat ik dan zelf zou doen is het stuk dat je nu door de 18" hoor weergeeft opsplitsen. Het eerste wat in mij opkomt is een maal 15" front loaded 100 Hz horn per kant inplaats van de 18" hoorns, en daar weer een subje onder.
Omdat de sub nu een stuk lager kunt filteren kun gebruik maken van drivers die voor lf geoptimaliseerd zijn (zware membramen, lange slag enz...).

Een andere optie zou ik zou gauw niet zien (als ik niet aan 4/5 meter lange horns denk).
Topic: Foto's van zelfbouwspeakers (2-3-2004 14:32:00)
Ik heb me vergist. Ik dacht dat ik de tekening hier (vlissingen) had gemaakt, maar dat is niet zo. Ze staan toch thuis bij m'n ouders op de compu. Je zult dus nog even tot het weekend moeten wachten.

ik ben er wel achter gekomen dat ik de 18 cm driver gebruikt heb. Ik meen dat Gardient maar 1 18 cm model heeft (bij speakerland of Remo).
Topic: Foto's van zelfbouwspeakers (1-3-2004 12:31:00)
Gardient kun je gewoon bij speakerland kopen.
Topic: Foto's van zelfbouwspeakers (29-2-2004 23:22:00)

Stefan schreef:

michiel schreef:

Iemand hier intresse in dit ontwerp??
Voor welke driver is 'ie ontworpen en wat is het rendement? Ik vind 25Hz wel erg laag trouwens ik heb in mijn simulaties moeite om op 40Hz te komen met nog enig serieus rendement. Natuurlijk ben ik niet de meest ervaren hoornbouwer wink ;)
voor de duidelijkehid, het is een hoorn (soort van...).

Rendement zit volgens de simulatie rond de 90 dB 1 watt 1 meter. 25 Hz is het - 3/4 dB punt zonder de room gain. Met de room gain verwacht ik die 25 makkelijk te halen!

Kastje is ontworpen voor een mega goekoop klein drivertje. Ik had het idee om het kastje eens te bouwen als ik het niet kan laten om aan de slag te gaan als m'n geld op is. Maar of het er echt van komt weet ik niet. Ik zou haast denken van niet...

Maar het is een leuk knutsel projectje voor de slaapkamer. Kast is vrij groot, maar past onder een bed (als je bed ten minste ongeveer even hoog is als de mijne laugh :D ). Kosten zijn erg laag. Drivertje kost iets van 20 euro.
Het merk van de driver is Gardient. Weet uit m'n hoofd niet welk type, het is een 18 cm drivertje. Verwacht dus ook geen hoge spl! Op een beetje normaal hifi niveau kan het nog wel.

Zoals ik al zei een leuk knutsel projectje. Ik heb er geen idee van of het ook echt gaat werken (heb vooral mijn twijfels aan de spl aangezien ik een 15"er in kleine kamer gewend ben). Ik heb het zelf niet zo op kleine drivers voor laagweergave... Maar wat maakt het uit. 15 euro aan een paar stukken spaanplaat en 20 euro aan een drivertje kan ik niet van wakker liggen!

Ik zal de simulatie's en de tekeningen van de week eens opzoeken voor je.
Topic: Foto's van zelfbouwspeakers (20-2-2004 14:29:00)
Je moet ook niet de r van de korf meten! laugh :D
Probeer gewoon lekker langs het randje van je membraam te meten, op de mm nauwkeurig hoeft ook weer niet.