Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Martijn

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Martijn (Pagina: 10 van 10)

Topic: Het bouwen van een case (7-1-2009 22:30:00)
Niet aan die LC1230 beginnen, dat is een machine met slijpschijf. Aluminium is te zacht om met een slijpschijf af te korten, dat moet echt gezaagd worden. Ik heb zelf wel eens zo'n gelijksoortige machine uitgeprobeerd om aluminium te zagen: het wegvijlen van de bramen duurde ongeveer dubbel zo lang als het slijpen zelf. Daarnaast is in verstek zagen een ramp, aangezien die kleminrichting (en dus je 4m lengtes profielen) gedraaid worden, en niet de zaagarm.
Topic: Het bouwen van een case (7-1-2009 22:07:00)
Ik had bij de Metabo machine een Kwiktool blad, precieze type durf ik niet te zeggen. Waarschijnlijk is jouw KS210 al wat ouder waardoor er wat speling in is gaan zitten?

Nu staat er een Bosch GCM10. Wel "wat" (factor 5) duurder dan de Metabo, maar ook een heel stuk prettiger. Absoluut spelingsvrij, en dat zie je ook wel terug aan de zaagsnedes. Daarin zit een zaagblad van Bosch dat geschikt is voor non-ferro metalen.
Topic: Het bouwen van een case (7-1-2009 21:46:00)
Elektrische afkortzaag met een speciaal blad dat geschikt is voor aluminium icm een wasstift om het blad te smeren. Ik heb zelf een Metabo KS210 gehad, en dat was een prima machine die niet duur is. Inmiddels is er een wat zwaarder model voor in de plaats gekomen.
Topic: We hebben een nieuw vip lid (6-1-2009 18:14:00)
Overmaken doe je meestal met geld... razz :p

Douwe en Peter: gefeliciteerd!
Topic: ADJ 132 lichtstatieven (6-1-2009 17:27:00)

KVM schreef:

Martijn schreef:

Kun je niet! Is als RICHTLIJN bedoeld, NIET als vervanging van een gedegen keurig!
Vreemd, je geeft het immers zelf aan:
Zodra de wind-up dat doorstaat kun je dat als "keuring" beschouwen.
Keuring staat niet voor niets tussen aanhalingstekens: je kunt het niet als volwaardige keuring zien. Overigens ben ik het met je eens dat de woordkeuzige wat ongelukkig was.
Toch vind ik het erg gevaarlijk om bij een ongekeurd statief zelf je richtlijnen te bepalen.
Ik zou zeker het statief niet belasten onder het mom van "dat durf ik wel aan".
Richtlijnen zelf bepalen doe ik niet. TÜV "controleert" of de producten aan de verwachting van de fabrikant voldoen. Als een fabrikant een wind-up gekeurd wilt hebben, wordt dat statief met een bepaalde factor overbelast, afhankelijk van de richtlijnen die de fabrikant bij de SWL wilt kunnen vermelden. (Een statief van tot 100kg goedgekeurd is volgens de BGV-C01 richtlijn (als die niet inmiddels weer aangepast/veranderd is?) mag boven publiek met 100kg belast worden, waarbij de 75% regel (die inmiddels ook onder vuur ligt wink ;) ) nog wel toegepast moet worden)

Wat ik beschreef was het provisorisch testen waarbij je het belangrijkste gedeelte van een eventuele keuring (ik weet namelijk niet waaruit de testnormen precies bestaan) uitvoert, namelijk belasten met het vijfvoudige van de SWL.

Laat ik er voor de duidelijkheid wel bijvermelden dat ik niet zeg dat het statief die 85kg zondermeer kan hebben, MAAR dat ik gezien de bouw en de belasting die het statief daarvoor moet kunnen dragen wel aandurf.

Dit soort dingen moet je wel in perspectief zien: er komen zo nu en dan foto's voorbij van opstellingen met statieven onder truss waarvan de nekharen recht overeind gaan staan. Doe mij in dat geval de ST132 maar. Ondanks dat ze niet aan de regels voldoen omdat ze niet door de TÜV of door mij zijn getest lijkt me dat een veel betere oplossing dan lichtere, minder goed gebouwde statieven te gebruiken.
Topic: ADJ 132 lichtstatieven (6-1-2009 16:17:00)

GateWay schreef:

ik zou dat persoonlijk niet als keuring willen aannemne, dat gaat misschien wel de eerste keer goed voor even, maat wat als je dat wekelijks moet doen en dan voor meerdere uren per dag ?
Daarvoor zit die factor 5 tussen die proefbelasting en de SWL. Bij normaal gebruik kom je dus tot hooguit 20% van die 425KG. Wanneer er dan geen (blijvende) vervorming, scheuren of andere defecten ontstaan heb je een redelijke richtlijn voor de maximaal toelaatbare last.

KVM schreef:

Als je dat als keuring kan beschouwen
Kun je niet! Is als RICHTLIJN bedoeld, NIET als vervanging van een gedegen keurig!
Topic: ADJ 132 lichtstatieven (6-1-2009 15:37:00)

KVM schreef:

Martijn schreef:

Ingeval van de ST132 mag dus een veiligheidsfactor van 5 worden aangehouden. Dat houdt in dat de wind-up (vooraf op hoogte gebracht en geborgd!, tijdens het omhoog brengen gelden deze regels niet en mag er ook niemand onder staan) met (5*85) 425kg belast moet kunnen worden voordat er permanente vervorming of andere defecten ontstaan. Gezien de bouw van de wind-up (ik heb ze zelf ook, en heb ze wel eens van dichtbij bekeken) durf ik dat wel aan.
In dat geval ga je er vanuit dat de statief gekeurd is, en dat is ie niet.

Martin.
Ik gaf aan de ik het wel aandurf de ST132 met 425kg te belasten (statische belasting, statief dubbel geborgd). Zodra de wind-up dat doorstaat kun je dat als "keuring" beschouwen.
Topic: ADJ 132 lichtstatieven (6-1-2009 15:33:00)

DJ JB schreef:

De staalkabels in wind-ups zijn in ieder geval Vf=5 bepaald vanaf de breuklast. Wij doen er dus nog een factor 2 overheen. Zo komen we op onze Vf=10 voor materiaal met staalkabels.
Welke treksterkte de gebruikte staalkabel van de ST132 heeft weet ik niet, maar geschat is de kabel dusdanig dik (dikte zegt vrij weinig, maar het geeft wel enige houvast) dat dat niet de zwakste schakel is.
Ik heb Rinus' boek hier helaas niet liggen, dus kan die 75% niet opzoeken. In de overige literatuur over het onderwerp dat ik hier heb liggen, kan ik die regel echter niet terugvinden. Echter, in een ander topic over deze statieven (op een ander forum) is de 75%-regel ook van tafel geveegd. In mijn optiek echter geheel correct: de NPR 8020-10 gaat over veiligheidfactoren van hijs- en hefmiddelen, daar vallen statieven dus ook onder.

Wat was de hoofdreden daarvan?
Sterker nog: afgelopen zomer heb ik bijna een bevriende collega verloren (scheelde 5cm) aan een statief waarvan de staalkabel het begaf met de last op 3,5m hoogte. Ook alleen omdat het verhuurbedrijf z'n huiswerk niet had gedaan (laat staan inspectie van het statief) en dus het statief heeft overbeladen. Knappe jongen die een statief omhoog kan draaien zonder in de buurt te komen van de last die eventueel naar beneden zou kunnen komen, of zijn de wind-up-draaiers geen voltallige mensenlevens die beschermd moeten worden??
Uiteraard zijn wind-up-draaiers wel volwaardige mensen. Bij het niet onder de last komen tijdens het op hoogte brengen was het mij te doen om mensen die toevallig eronderdoor wandelen. De mensen die bezig zijn met het "wind-upppen" zijn er als het goed is op gekleed (helmen; die discussie wilde ik maar niet aanzwengelen), en zich ervan bewust dat ze met iets bezig zijn dat meer risico's met zich meebrengt dan wanneer het eenmaal op hoogte geborgd is. (Als in; ze zijn alert en houden in de gaten of er problemen ontstaan)

Dat ongeluk is nalatigheid van het verhuurbedrijf (en deels van degene die de wind-ups hebben gebruikt, al is dat in de praktijk een ander verhaal). De oorzaak daarvan heeft verder weinig met het gebruikte statief en veiligheidsfactoren te maken.
Topic: ADJ 132 lichtstatieven (6-1-2009 14:45:00)

DJ JB schreef:

Je neemt in dit geval klakke(n?)loos de belastbaarheid van de statieven over. Deze zijn echter gebaseerd op het bouwbesluit en horen NIET thuis in de evenementenwereld. Wij doen er namelijk nog een schepje bovenop in de vorm van een Vf=2. Daarnaast slaat die 0,75 als een l*l op een drumstel. Hebben een paar bedrijven bedacht om ze zwaarder te belasten, maar heeft niets te maken met hoe we met materiaal omgaan (bij mijn weten).
Worden er nu geen dingen verward? De veiligheidsfactor geeft aan hoeveel zwaarder het statief ten opzichte van de SWL belast kan worden voordat het in elkaar zakt. In de bouw is dat 1,8, (Iets dat 500kg moet kunnen dragen mag pas bij een belasting van 900kg blijvend vervormen of instorten), in de evenementenwereld een Vf van 5. Wanneer er publiek onder kan komen dient dit nog te worden verdubbeld, OF er moet een dubbele borging aanwezig zijn.

Die dubbele borging heeft de ST132; een geremde lier, een borgpen en een borgschroef. Die laatste wil ik niet als volwaardige borging meetellen aangezien die bedoeld zijn om de speling eruit te draaien en niet om te voorkomen dat een belast statief inzakt. Maar, die dubbele borging wordt in ieder geval gehaald. (En mochten sommigen de lier ontspannen nadat de borgpennen erin zitten; dat is NIET de bedoeling)

Ingeval van de ST132 mag dus een veiligheidsfactor van 5 worden aangehouden. Dat houdt in dat de wind-up (vooraf op hoogte gebracht en geborgd!, tijdens het omhoog brengen gelden deze regels niet en mag er ook niemand onder staan) met (5*85) 425kg belast moet kunnen worden voordat er permanente vervorming of andere defecten ontstaan. Gezien de bouw van de wind-up (ik heb ze zelf ook, en heb ze wel eens van dichtbij bekeken) durf ik dat wel aan.

In dat geval mag je dus uitgaan van een belastbaarheid van 85kg. Een regel (die door tenminste een persoon met Rhino Riggs certificaat is bevestigd) voor het "koppelen van hefwerktuigen" is dat er 75% van de belastbaarheid van het lichtste statief moet worden genomen, maal 2. (2 wind-ups) Dan kom je op 127kg uit.

Ik moet wel bekennen dat ik geen boeken met machinerichtlijnen en andere regelgeving hier heb liggen, dus wat dat betreft houd ik wel een slag om de arm. Overigens is ook met wat redenen te bedenken dat bovenstaande methode van berekenen geen onveilige situaties oplevert.
Topic: Het bouwen van een case (6-1-2009 13:50:00)
Ik denk dat je voor diepe krassen (op de foto zag ik alleen wat oppervlakkige krassen, vandaar de suggestie om naar autopoets te kijken) het beste verf in dezelfde kleur kunt laten maken om het daarmee een beetje bij te werken. Helemaal netjes krijg je diepe krassen echter niet.

Voor de logo's zou je hier eens kunnen informeren.
Topic: Het bouwen van een case (6-1-2009 13:10:00)
Ik denk dat je het in dat geval in de richting van de autopoetsmiddelen moet gaan zoeken. Er is in ieder geval geen kant-en-klare flightcasepoets.

Maar, waarom zou je dat willen? Ik begrijp dat je ze netjes wilt hebben (voor in de woonkamer?), maar de fliphandles en profielen zien er ook niet meer als nieuw uit. In dat geval zou je ook dat moeten gaan vervangen. De meest radicale oplossing; zelf nieuwe cases ervoor bouwen. Geen idee of dat mogelijk is, of de goede kleur blauw te krijgen is (denk het haast wel, onlangs een waaier met 150 mogelijke kleuren ontvangen) en of de SA stickers nog te krijgen zijn. Je weet dan in ieder geval wel zeker dat ze smetteloos zijn. wink ;)
Topic: Het bouwen van een case (4-1-2009 22:45:00)
Tja, in een standaard 19" rackje heeft het spul ook geen demping. Ik zou me er niet te druk om maken, als het stevig op z'n plek zit (ook tijdens transport) dan is het prima.

TNT, zal eens kijken wat zo'n slijpmachientje kost. laugh :D
Topic: Het bouwen van een case (4-1-2009 00:33:00)
Koop eens een nieuw boortje en neem die in gebruik zodra je aan de overzethoeken/vlindersluitingen begint. Er gaat een wereld voor je open. wink ;)

Een goed boortje mag rustig 5-7 euro kosten. KWB (oa bij Bouwmaat verkrijgbaar) heeft prima boren tegen een nette prijs. Nadat er een kistje of 5-6 mee gebouwd is (hangt af van het gebruik) bij het oud ijzer en weer een nieuwe pakken.
Topic: Het bouwen van een case (3-1-2009 22:39:00)
Nette kissies, valt eigenlijk weinig op aan te merken. happy :)

Voortaan wel een scherp boortje gebruiken trouwens! (Bodem case voor de toppen)
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (2-1-2009 12:58:00)
Bah. Reparateurs... shut up :X laugh :D
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (2-1-2009 00:39:00)
https://fotos.boerboomshowproductions.nl/Div/Binnenkant_amp.jpg

Roept U maar. happy :)
Topic: Het bouwen van een case (25-12-2008 16:58:00)
Ik zou voortaan zowel onder als boven hetzelfde hoekprofiel gebruiken, en op de onderkant ook overzethoeken gebruiken. Dan de case maar 2-3cm hoger, maar dan oogt het gelijk al wat netter. Hoe zitten de spelers en mixer trouwens vast?

Is het niet lastig tillen met 1 fliphandle per kant? Afhankelijk van het gewicht van het totaal zou je nog kunnen overwegen om aan de voorkant op de deksel een lederen straphandle te zetten.

Verder prima kistje. happy :)
Topic: Dynacord fx 20 of dynacord f8 (16-12-2008 21:52:00)
Ik zou de subjes aan de P1050 hangen, door de processor die erin zit klinkt het behoorlijk wat harder. S1200 vind ik niet echt je van het, klinkt op toppen niet echt goed en doet op het laag ook weinig.
Topic: Trussberekening (8-12-2008 01:20:00)
Daarbij vergeet je wel een belangrijk punt: bij carrés staan de wind-ups NIET in een rechte lijn. Een trussbrug met 4 wind-ups is niet te doen en heeft geen zin; niet doen dus. Wanneer je met elektrische takels werkt kun je iedere afzonderlijke takelketting op spanning brengen, om vervolgens alle takels tegelijk het zaakje omhoog te laten trekken.
Topic: Defecte Antari F-250 (23-11-2008 22:33:00)
Ik heb ze nog in een catalogus van 1997 zien staan, vanaf 2002 waren ze zeker niet meer leverbaar.