Forum > Off-Zone

Gebrande CD slechter dan Orgineel? Dacht het niet.

(30 reacties. Pagina 3 van 4)
Moderator(s): Dré
OmErtaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 17-1-2005
Laatste: 23-12-2008
Berichten: 236
22-11-2005 22:12
1 x bewerkt. Laatst door OmErta op 23-11-2005 14:24
hier dan even een les(je) van mijn kant:

CD:
schijf met een diameter van 120mm, dikte van 1.2mm en gat van 15mm diameter.
Een cd word gemaakt door met een infraroodlaser met hoge energie gaatjes met een diameter van 0.8micron in een fecoate glazen masterschijf te branden. Van deze master (het origineel dus wink ;) ) wordt een vorm gemaakt, die dus bijgevolg bobbeltjes heeft waar de lasergaatjes waren. In deze vorm word polycarbonaathars gesoten om een cd te krijgen die hetzelfde patroon heeft als het origineel. Daarna word een zeer dun laagje spiegelend aluminium op het polycarbonaat aangebracht met daaroverheen een beschermende lak en ten slotte daarop een label.

CD-R:
een blanco polycarbonaatschijf van 120mm, ongeveer zoals een cd-rom maar ze bevatten een 0.6um brede groef om de laser bij het schrijven te begeleiden. De groef heeeft een sinusvormige uislag van 0.0305um met een frequentie van exact 22.05kHz om doorlopende feedback te geven, zodat de rotatiesnelheid precies kan worden bijgehouden en zo nodig kan worden aangepast. De eerste cds zagen er goudkleurig uit maar zagen er voor de rest hetzelfde uit als gewone een gewone cd-rom. De goudkleur kwam door het gebruik van goud ipv aluminium voor de spiegelende laag. Anders dan bij de gewone zilverkleurige cd-rom moet de uiteenlopende spiegeling van pits en lands op cd-r's gesimuleerd worden (zijn immers geen fysieke deukjes in). Dit word gedaan door een laag kleurstof tussen het polycarbonaat en de weerkaatsende goudlaag aan te brengen. Er zijn twee soorten kleurstof die gebruikt worden maar daar ga ik nu niet op door (zou iets te ver lijden mijn uitleg lijkt al serieus te worden.) In het begin is de verflaag doorzichtig en laat het laserlicht dus doorzodat het dus weerkaatst word door de reflecteerende laag.
Om te schrijven word de (cd-r)laser opgevoerd tot hoge energie: 8-16mW. Wanneer de straal een verfplekje raakt wordt hij warm en verbreekt een chemische binding waardoor het een donkere plek word. bij het lezen ziet de fotodetector dus een verschil tussen donker en doorzichtig wat geinterpreteerd word als pits en lands zodat gewone cd-romlezers (en audio-cd-spelers) de cd kunnen lezen.

CD-RW:
In plaats van de kleurstof cyanine of ftalocyanine (zeg ik het nu toch) word nu een legering van zilver, indium, antimonium en tellurium gebruikt voor de opnamelaag. deze legering heeft 2 toestanden kristallijn en amorf (lijkt wel chemieles) met dus 2 verschillende weerkaatsingen. Bij cd-RW stations gebruiken lasers nu 3 verschillende energieën:hoge smelt de legering veroorzaakt amorfe toestand. Middel smelt de legering maar komt weer in kristallijnen toestand. En lage energie word natuurlijk gewoon gebruitk om te lezen.

Ziezo dit weet je dan ook weer. Misschien niet helemaal ontopic maar dan weet iedereen dat toch ook weer. Mocht er vrijwilligers zijn die nog iets meer willen weten over de cd(-rom) en ook de dvd moet je maar eens roepen misschien dat ik dan nog eens mijn vingers in de knoop wil leggen. Mijn tekst is trouwens grotendeels gebaseerd op het volgende boek:
gestructureerde computerarchitectuur (vijfde editie) van Andrew S. Tanenbaum. (Pearson prentice hall)

mvg Alex

als ik fouten getypt heb zeg het gerust heb geen zin om alles nog eens te overlezen. Als er iets tekort in staat hoor ik het ook wel.
KVMVIP Lid (†)
Uit: Nederland
Sinds: 20-11-2003
Laatste: 8-12-2009
Berichten: 3843
22-11-2005 23:29
De kwaliteit is in de jaren bij allebei de delen van het verhaal achteruit gegaan.
Nee, de kwaliteit is niet achteruit gegaan men is naast de betere cd een "mindere" kwaliteit gaan produceren.
Helaas ligt die "mindere" kwaliteit in vele winkels.("mindere" of goedkopere)

Het zelfde geld voor de cd speler. De eerste modellen hadden een gegoten lade, om de massa te bereiken heeft men goedkopere versies in de handel gebracht.

Wel is het zo dat door de grotere productie (lage loon landen etc.) ook de "betere" cd's en de betere spelers in prijs gezakt zijn.

@OmErta
Daarnaast heb je nog de lightscribe, die keer je om en daar brand je je logo op.

Martin.
kvm entertainment
OmErtaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 17-1-2005
Laatste: 23-12-2008
Berichten: 236
23-11-2005 08:55
Ja inderdaad die heb je ook en daarnaast heb ik nu nog niets gezegt over het verschil tussen een audio en een dat-cd iemand interesse in? Over die lightscribe: die cd zijn in wezen natuurlijk gewone cds, het cd-gedeelte is dezelfde als de niet-lightscribe cds het is maar aan de andere kant dat er nog iets extras is.

mvg Alex
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 21-11-2024
Berichten: 13474
23-11-2005 10:21

OmErta schreef:

CD-R:
een blanco polycarbonaatschijf van 120mm, ongeveer zoals een cd-rom maar ze bevatten een 0.6mm brede greof om de laser bij het schrijven te begeleiden.
Teken dat eens voor jezelf uit, uitgaande van een gemiddelde rotatiesnelheid van ca. 400 omwentelingen per minuut. Yep, je bent in een paar seconden door je CD heen.
De breedte van de groef is dan ook 0.6 micrometer en niet 0.6mm (in een 1.6um spatiering). 1000 keer zo klein dus ;-)
De groef heeeft een sinusvormige uislag van 0.3mm
Gelukkig niet. Is 0.0305um (tienduizend keer zo klein dus). ;-)

<<<<

De Wobble wordt niet alleen gebruikt voor synchronisatie maar bevat o.a. ook info over de maker van de CD, de benodigde laserpower en het soort CD (Data/Audio).
-- Pardon my French, I'm Dutch --
OmErtaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 17-1-2005
Laatste: 23-12-2008
Berichten: 236
23-11-2005 14:26
Ok bedankt Dré voor het vinden van fouten wink ;)
Heb trouwens eens gekeken en staat ook fout in mijn cursus en ... nog even verder gekeken en staat zelf ook nog fout in het boek. Dus in die 4 vorige edities heeft niemand de moeite genomen om die fout te rapporteren? dan zal ik het maar eens doen (staan nog fouten in dusja).

grtz Alex
KVMVIP Lid (†)
Uit: Nederland
Sinds: 20-11-2003
Laatste: 8-12-2009
Berichten: 3843
23-11-2005 23:10
@Omerta
Bij het hele verhaal is dit misschien nog interessant.

Martin.
kvm entertainment
RhandorStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 6-1-2005
Laatste: 30-11-2021
Berichten: 89
7-2-2006 21:35
Ik vraag me eigenlijk af wie van ons allen zo'n goed gehoor heeft dat hij de verschillen kan horen...wink ;)
Ik kan me nog een stukje op een Duitse zender herinneren waarbij getest werd of een aantal specialisten van het Fraunhofer Institut, die zich met geluid bezighielden, in een kerk konden horen of ze naar het originele kerkorgel luisterden of naar een gesampled orgeltje. De meeste kozen voor de gesampelde omdat ze dat zelf beter vonden klinken, maar zonder aan te kunnen geven wat er precies beter was.

Het verhaal van de DJ's die gekopieerde cd's gebruiken snap ik niet helemaal. Ten eerste hoort niemand het verschil tussen een origineel of gekopieerde cd als er een DJ staat te draaien en ten tweede wordt dat alleen gedaan om niet met tassen vol platen (vinyl, dus een hoop gekraak en geknetter) of stapels cd's te hoeven slepen.
Kortom: de cijfers liegen niet, maar als je ze niet kunt verwerken merk je er toch niks van.

Hier staat ook nog wel wat interessante info
(Zou een nieuwe cd zwaarder zijn dan een gebrande?)
Kennis is nog geen wijsheid
DilandroStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 3-12-2004
Laatste: 26-3-2012
Berichten: 28
8-2-2006 12:57
Reind, Wikipedia heeft een ook niet altijd aan het rechte eind. Het zijn immers toevoegingen die door internetter zoals jij en ik zijn toegevoegd.. Stond laatst nog groot uitgemeten in de "Spiegel" (Duitse krant)

Even offtopic,

Reind schreef:

Stond van het weekend nog in Don Diablo zijn map te kijken..
Feestje in de Patronaat in Haarlem? Of was dat daar niet?
Victor JuniorStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 17-4-2003
Laatste: 18-10-2015
Berichten: 1016
8-2-2006 17:26

Dilandro schreef:

Even offtopic,

Reind schreef:

Stond van het weekend nog in Don Diablo zijn map te kijken..
Feestje in de Patronaat in Haarlem? Of was dat daar niet?
Post dateert uit november dus zal wel niet ;-). Scheen wel mooi feestje geweest te zijn in ieder geval...
Waar zit de cut op dit apparaat?
RobbieBStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 27-2-2003
Laatste: 17-8-2007
Berichten: 116
11-2-2006 13:43

Dilandro schreef:

Reind, Wikipedia heeft een ook niet altijd aan het rechte eind. Het zijn immers toevoegingen die door internetter zoals jij en ik zijn toegevoegd.. Stond laatst nog groot uitgemeten in de "Spiegel" (Duitse krant)
Maar er was volgens onderzoek gebleken dat wikipedia vergeleken kon worden met de meest gerenomeerde encyclopedie uit engeland. Hierbij werd gekeken hoeveel fouten er in bepaalde artikelen zaten (en of er relevante informatie ontbrak). Wat bleek, Wikipedia had maar 1 fout meer ofzo.

Maar om weer terug te komen op het gehele cd verhaal. Het stuk over dj's die met gebrande cd's draaien mag je van mij part weglaten. De sets waar op deze cd's vaak afgespeeld worden zijn van dusdanige geluidskwaliteit dat je het verschil echt niet kunt horen. De kwaliteit van die sets is in 99% v/d gevallen vaak alleen maar om meer volume te krijgen. Gelukkig is dit de laatste tijd wel aan het veranderen, maar op de grote id&t/udc/etc. feesten is het geluid gewoonweg ruk. Bij hardstyle is het al helemaal niet te horen omdat het frequentie-bereik van deze muziek heel beperkt is. Zet maar eens een goede klassieke cd op op een qlimax/sensation ofzo. Dan hoor je pas echt hoe slecht dat geluid is.

Overigens blijf ik er zelf. Net zoals Reind bij dat als een cd goed gebrand wordt, het verschil niet te horen is. Waar ik wel zekerheid over durf te geven is dat de levensduur van deze cd's korter is. Dit is laatst in een onderzoek aangetoond, ik weet zo niet waar, maar als ik het tegen kom zal ik het even posten..
En ik hoorde dat het goed klonk..

Terug naar forum Reageer (zonder quote)