Forum > Geluid

Project sl1200

(11 reacties. Pagina 1 van 2)
Moderator(s): Dré
HollenderVIP Lid
Uit: België
Sinds: 20-2-2006
Laatste: 2-9-2024
Berichten: 1235
18-2-2015 14:28
Ik heb gisteren een setje van twee sl1200 mkII's aangeschaft die niet helemaal koosjer zijn. Daar was ik natuurlijk van op de hoogte.
De bedoeling is dan ook deze op mijn gemak een keer op te knappen en ze achteraf zelf te gaan gebruiken thuis.

Ik wist dat van beide de contactjes in de toonarm kapot waren (enkele zitten vast), dat een pop-up lichtje niet meer up popte (zit ook vast), dat een powerknop om zeep is (moet in tegengestelde richting draaien om ze aan te zetten waarna ze direct weer terug uit springt), dat er een minimale speling op de toonarm zit (die toch vervangen moet worden of anders kan ik ze nog wel afstellen) en dat een van de twee pitchsliders zijn beste tijd heeft gehad.

Mijn bedoeling is om ze volledig uit elkaar te halen en dan:
- schoon maken (zie foto's)
- toonarmen maken/vervangen
- nieuw pop-up lichtje inclusief mechanisme
- nieuwe power- en startknop met compleet mechanisme
- twee nieuwe pitchsliders
- platter schuren, schilderen en polijsten
- deckplate schuren en opnieuw spuiten, eventueel ook opnieuw bestickeren

Nu heb ik de eerste open gemaakt en het eerste wat me opviel was dat dit eigenlijk een type mkII is dat ik nog niet ben tegengekomen. De opbouw is totaal anders als ik gewend ben. Nu ben ik geen expert hierin, ik heb er maar enkele open gehad, maar ik heb de indruk dat dit een oud model is. Is er iemand die dit kan bevestigen?
Verder heb ik een beetje advies nodig wat betreft de reiniging. De behuizing gooi ik in een bak met warm water en soda en schrob die goed schoon met een oude afwasborstel. Maar hoe krijg ik die printplaten weer een beetje fatsoenlijk zonder ze om zeep te helpen?

Ik sta open voor tips, tricks en suggesties!
Hierbij een link naar wat foto's...

Kijk en huiver!
Free beats!
TomVIP Lid
Uit: Anders
Sinds: 3-1-2002
Laatste: 8-9-2024
Berichten: 9489
18-2-2015 15:18
zo die heeft een leven gehad.... sad :(
Ik duw altijd tegen deuren waar trekken op staat.
NijhuisrVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 10-3-2003
Laatste: 18-8-2024
Berichten: 2195
18-2-2015 18:21
SL gebruikt als regen ton, niet veel voor betaald?

De print krijg je wel mooi en een tandenborstel en IPA.
Van die target light is wel wat van te maken met een dremel en een bronzen borstel, heb precies zoiets schoon en werkend gekregen.

De contacten in de arm eerst schoonmaken met WD40, dit kruipt en ontvet. Daarna met de compressor erop.

Dit betreft een oud model die in de jaren 80 werd verkocht, de base bestaat uit 1 geheel, erg mooi.
Het is een flinke klus...
Leviathan, Lord of the Labyrinth!!...
Johnny DramaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 29-3-2014
Laatste: 17-3-2016
Berichten: 24
19-2-2015 17:23
Inderdaad, een vroeg model met een solide base (1 stuk) en zwarte base plate voor tonearm.
Zijn nog wel enkele kleine verschillen (oa platte scharnieren) maar niks wereldschokkend.

Helaas wel wat werk voor de boeg en zou eerst even uitmaken wat je er nog aan uit wil geven... (hoeveel was de aankoop als ik mag vragen ?)

Wil je deze echt terug 'nieuw' maken, dan gaat het nog een aardige duit kosten:
nieuwe tonearm, spindle, pop-up unit, pitch, power/start&stop unit, RCA, ....
Om nog maar te zwijgen van de vele uren werk om PCB's & internals te checken en cleanen, alles door te solderen, ...

Als wat minder ook ok is, dan kan je met minimale kosten verder en zou ik geen volledige nieuwe onderdelen kopen (behalve misschien arm, spindle & RCA) en beginnen met de platters cosmetisch in orde te maken (niet zo gemakkelijk, oxidatie goed afschuren met de staalborstel of je kan opnieuw beginnen) en dan de plinten (nog moeilijker + volledig tot op metaal schuren).

De rubber base opfrissen is het gemakkelijkste, gewoon goed afwassen, nat opschuren met 1000-grid en vervolgens met een vinyl spuitbus enkele lagen spuiten. PCB's maak je proper met IPA (isopropyl alcohol) of contact wash (WL van kontakt chemie), zoals Rob ook al heeft gepost, ben wel niet zo'n fan van WD40 voor elektronica. De contacten van de tonearm zullen we kapot zijn door gebruik met concordes...

Ik zie op de foto's ook nog wat 'after market' bedrading (fader start ?) die je even goed moet checken en verwijderen.
De orginele kabelklem onder de tonearm is wel nog aanwezig, dus dat PCB-tje + wiring zal nog wel in orde zijn.

Ps. ik gebruik onze afwasmachine om de base en plint echt proper te krijgen (na strippen natuurlijk)
If they don’t want to see the light…..just make them feel the beat…..
HollenderVIP Lid
Uit: België
Sinds: 20-2-2006
Laatste: 2-9-2024
Berichten: 1235
19-2-2015 22:24
Ik ga er wel wat werk aan hebben ja. Ik heb er zo twee gekocht waarvan dit de ergste is. Tezamen voor 175 euro. Ik schat voor de twee samen zo'n 200 euro aan onderdelen en natuurlijk een hoop werk, maar dan heb ik wel twee "gepersonaliseerde" tafeltjes. Er zaten wel nog twee goeie tonar babana's bij...
Free beats!
Johnny DramaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 29-3-2014
Laatste: 17-3-2016
Berichten: 24
19-2-2015 23:26
De prijs is alvast ok, werken ze voor de rest 100% ?
Persoonlijk wil ik een set voor 500 (incl. aankoop) helemaal klaar hebben als ik een complete restauratie doe.
Enkele jaren geleden lukte dat probleemloos maar zowel de aankoop van goedkope toestellen en onderdelen, dat is nu moeilijker geworden (kopers worden wijzer en er zijn veel meer geïntereseerden/kopers).

Moet wel zeggen dat ik nooit toestellen in de staat van uw deck heb gekocht omdat ik vrees dat je met 200 totaal niet zo heel ver zal komen. 180 voor 2 armen, 60 voor 2 nieuwe spindles, 30 voor setje faders & stofvilt, minstens 30 euro voor pop-up light en 300 van is al uitgegeven. Dan vergeet ik nog dingen zoals nieuwe startknoppen (10/st) en aan/uit knoppen (12/st), schaalverdeling pitch (6/st), RCA (10/st), leds, ... en moet het cosmetische nog beginnen.

Hoop alvast dat de schroeven, voetjes, counter weights, knoppen (behalve start/stop), .. verder in orde en herbruikbaar zijn. Als je voorzichtig het naaldverlichting ornament verwijderd dan kan je het meestal herbruiken (breek de 2 'pootjes' niet, zit meestal soort hot glue aan dat je eerst even moet lospulken als een soort kapje)

Ik raad alvast af om met spuitbussen aan de slag te gaan...is uiteindelijk nog duur en resultaat is (imho) nooit geweldig. Om een perfect eindresultaat te hebben, gaan mijn decks altijd naar een professionele lakkerij (stralen, grondlak, kleur en matte vernis) voor 150 per paar. Poederlakken kan ook maar heb ik nog nooit geprobeerd.

Alvast veel succes en post het verloop van de restauratie...het jeukt hier eigenlijk ook weer om een setje onder handen te nemen :)

Ps. als het je eigen decks worden, dan zeker niet te veel ah budget denken...krijg je nadien toch spijt dat niet alles top is.
If they don’t want to see the light…..just make them feel the beat…..
HollenderVIP Lid
Uit: België
Sinds: 20-2-2006
Laatste: 2-9-2024
Berichten: 1235
20-2-2015 08:58
Op zich zijn ze nog wel in orde. Toonarmlagers zijn niet rot, moeten alleen afgesteld worden. Spindles zijn alle twee nog in orde, toch geen speling op kunnen ontdekken. Ik heb al een gebruikte kop gevonden voor op de toonarm voor weinig, de andere krijgt misschien een nieuwe arm. Die heb ik ook al los voorbij zien komen.
Dan een nieuwe pop-up light in het ergste geval, deze is wel behoorlijk aangetast. De andere is nog in orde en werkend, zelfs het lichtje.
De kabels vervang ik meestal door een lange rca kabel van dap of procab rca in de helft door te knippen. Zo heb ik direct twee fatsoenlijke exemplaren. Verder zal het een kwestie zijn van grondig de boel te poetsen.
Spuiten had ik nog niet echt over nagedacht. Stralen lijkt me inderdaad een goeie oplossing, ik dacht zelf aan opschuren en laten spuiten bij een lokale autospuiter. Komen dan wel nog nieuwe stickers bij. Is ook zo'n 20 euro per platenspeler. Zijn trouwens niet echt stickers maar een soort van zelfklevende opdruk, dus alleen de letters. Ze adviseren wel om daar nog een laag blanke lak overheen te spuiten ter extra bescherming.
Free beats!
Johnny DramaStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 29-3-2014
Laatste: 17-3-2016
Berichten: 24
20-2-2015 13:28
Afstellen van toonarmlagers heb ik nooit gedaan en altijd vervangen als er spelling voelbaar was.
Tot vorig jaar kon ik nieuwe vervangarmen kopen voor minder dan 50 EU per stuk dus een no-brainer.
Gelukkig heb ik nog een 10-tal 'oude' armen liggen die minimale speling vertonen, daar ga ik misschien eens mee aan de slag...
Onmogelijk is het zeker niet, zowel Dré als ook enkele customizers die ik ken, zijn in staat om speling te verwijderen en zelfs de arm volledig te demonteren...

Dat pop-up lampje toch even goed bekijken zodat het helemaal terug 100% is, toch wel 75% van alle SL's die ik moet repareren hebben een hier een kortsluiting gehad (gekend zwak punt). Ik zou beide lichtjes vervangen met een led... (3mm)
Voor RCA's gebruik ik die van procab met gegoten pluggen (basic) en sig48 kabel (past perfect in de klem onder de tone-arm).

Het stralen heeft als voordeel dat het dieper gelegen deel ook helemaal clean is dan, schuren is hier onmogelijk.
Wel even checken of je eerst met een beetje filler aan de slag moet gaan...

We hebben blijkbaar wel een andere prioriteit, ik vervang veel liever een kritisch onderdeel zoals de spindle (die waarsch. al jaren niet meer is gesmeerd), dan 20 euro uit te geven aan een waterslide/opdruk. Voor dat geld kan je dan beter een mooi gegraveerd plaatje laten maken... (plexi, alu, ...)

Alvast een prettig weekend allemaal !

Ps. Foto's van de andere TT ?
If they don’t want to see the light…..just make them feel the beat…..
HollenderVIP Lid
Uit: België
Sinds: 20-2-2006
Laatste: 2-9-2024
Berichten: 1235
20-2-2015 14:11
Ik ben zeker geen specialist als het op tt's aankomt. Ik ben wel een beetje technisch onderlegd, lts electro en metaal (al 25 jaar geleden) dus als het op elektronisch gebied niet te gecompliceerd word dan snap ik het allemaal nog wel. Ondertussen heb ik er wel al enkele open gehad maar ben nog nooit een slechte spindle tegen gekomen. Ook toonarmlagers waren tot dusver geen probleem. Eigenlijk is het zelfs heel simpel. Als de spindle geen speling vertoont, soepel draait zonder bijgeluiden en je voelt geen vibraties of knarsen als je ze met je vingers ronddraait is er met het lager niets aan de hand. Gewoon een beetje oliën en zitten laten vind ik dan. En spindle heb je sowieso wel snel vervangen moest dat ooit nodig zijn.
Toonarmlagers zijn af te stellen. Dus als daar speling op zit probeer ik die altijd eerst bij te regelen zodat ze spelingsvrij zijn en toch nog soepel draaien. Ook hier tot nu toe nog geen problemen mee gehad. Dit is iets wat je puur gevoelsmatig moet doen. Uit elkaar halen heb ik nog niet gedaan, gaat met dit exemplaar waarschijnlijk wel moeten gebeuren. En nieuwe uitdaging dus!

Een gegraveerd plaatje had ik ook niet nog niet aan gedacht. Die heb ik inderdaad al wel eens gezien, al dan niet verlicht. Kwestie van smaak. Ik denk dat ik gewoon ga voor een mooi gelakte sl met "originele" opdruk. Voor mij hoeft dat geen blingbling tt te worden, gewoon ietsje anders als origineel is voor mij ok.

Lichtjes ga ik waarschijnlijk wel vervangen door ledjes. Zowel om esthetische als praktische redenen. Een helderwitte led licht de boel toch net iets beter bij en gaat nog eens een stuk langer mee.
Voorlopig liggen beide tt's op het zoldertje van mijn tuinhuisje, buiten bereik van grijpgrage kindervingertjes, om ze op geschikte momenten onder handen te kunnen nemen. Ik zal proberen om van de tweede ook eens wat foto's te nemen een dezer. Die is nog niet open geweest maar wat ik aan de buitenkant kon zien is die er minder erg aan toe.

Nu ook eens op zoek naar een spuiter/straler in de buurt en dan nog een leuk kleurtje kiezen! Zal waarschijnlijk iets van zwart hoogglans worden, of antraciet...

Zover al bedankt voor alle tips allemaal!
Free beats!
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 8-9-2024
Berichten: 13468
20-2-2015 15:51
Als de lagers van een SL speling vertonen terwijl de lagerpennen + borging allemaal nog op z'n plaats zit dan is de kans dat de lagers een knauw gehad hebben erg groot. Ik heb in zo'n geval nog nooit de lagers weer optimaal gekregen. Waar je namelijk mee zit is de kogeltjes vierkant kunnen worden bij zo'n klap (overdreven gezien uiteraard). Daarnaast kunnen er ook op de lagerpen oneffenheden ontstaan.

Uiteraard verving ook ik de arm simpelweg als de lager niet meer mooi waren (voorheen waren de armen erg voordelig geprijsd). Tegenwoordig zijn ze echter zo prijzig dat je het speling verwijderen natuurlijk altijd kunt proberen (baadt niet schaadt niet) zolang je de lagers maar niet té strak draait (want dat laatste is absoluut funest voor naald en vinyl).
-- Pardon my French, I'm Dutch --

Terug naar forum Reageer (zonder quote)