Forum > Algemeen Forum

Gloeilamp verbod; gevolgen voor de professionele wereld?

(164 reacties. Pagina 10 van 17)
Moderator(s): Dré
VieroStandaard Lid
Uit: België
Sinds: 10-11-2004
Laatste: 1-12-2024
Berichten: 431
10-12-2008 11:15

JeroenVDV schreef:

Mifex schreef:

Hmz, mag ik al mijn licht dus wegdonderen als er geen lampjes meer voor verkrijgbaar zijn. Ben benieuwd hoe bedrijven zoals EML hiermee om gaan?
Het gaat toch echt over huishoudens.. shut up :X
Verbod is verbod vind ik toch wel... Het zal alle sectoren raken. Overheden moeten daar toch consequent in zijn... De showsector zal er ook door geraakt worden.
Fun is serious business!
CalipsoStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 28-3-2004
Laatste: 6-10-2024
Berichten: 506
10-12-2008 12:10

Dré schreef:

Bij huisverlichting is de LED een prima alternatief voor de gewone (en halogeen) lamp zodra het gaat om een "spot" functie.
Dat is niet geheel correct. Je vergeet hier een aantal parameters (dimmen en CRI) die al wel in de buurt zijn van een Halogeen en Gloeilamp, maar daardoor maakt het nog geen waardige vervanger. Oja, LED mag in nederlandse tekst met kleine letters, led, en in het engels moet hij nog met hoofdletters LED. Heeft iets te maken met inburgering, uitspraak e.d.
Zodra het gaat om een rondstraalfunctie is een spaarlamp voorlopig nog steeds een VEEL betere keuze.
Klopt, dit heeft te maken met de openingshoek. Dit is wel op te vangen met exotische ontwerpen waar de leds onder hoeken zijn geplaatst. (zoals de eerste ledlampen met 5mm leds onder allerhande hoeken)
Overigens moet er ook bij de LED lamp rekening gehouden worden met het correct recyclen (aangezien ook de led spot gevaarlijke stoffen bevat).
Oja? Welke? Bron? Want dan moet ieder apparaat waar een "die" inzit bij het chemisch afval.
En nee, ik ben geen groene muts; ik zie mezelf wel een beetje als een realist die sinds hij kinderen heeft zich er een beetje meer verantwoordelijk voor voelt ervoor te zorgen dat ook onze kinderen straks nog een toekomst hebben. Bij ons (zowel privé als zakelijk) zijn de gloeilampen dan ook nagenoeg allemaal vervangen door een combinatie van T5 TL buizen, spaarlampen en LED spots en wordt overwogen in de toekomst een rij zonnecellen neer te zetten op de ongebruikte ruimte achter onze loods.
Goed bezig!

De led is veelbelovend, maar heeft nog een enorm lange weg te gaan. Helaas zie je dat een hoop prutsfabrikanten allerlei dingen met led op de markt zetten die een ronduit beroerde lichtoutput hebben. Dit is ook het geval geweest met de spaarlamp. In het begin was het nog niet goed genoeg, mensen kochten het prutspul en vervolgens werd het afgeschreven als "goor" "lelijk" koud licht. Toen de spaarlamp echt zover was (Goede CRI) ging het niet lopen door de slechte ervaringen die mensen er mee hadden.

Helaas is nu hetzelfde gaande met de led. Het is iedere keer van joh, ik heb led in huis. Nou, lekker voor je. Efficienter dan een spaarlamp is het niet en het geeft nog slechter licht ook!

Voor vragen over leds kun je bij mij altijd terecht, ik heb het afgelopen half jaar onderzoek hiernaar gedaan (vooral fabrikant-ontwerper zijde) en ga hier binnenkort op afstuderen.

De enige lamp die kwa licht output redelijk goed is, is de Pharox lamp van Lemnis. Ik zou het alleen niet in huis willen hebben door het technische ontwerp wat er achter zit. (veiligheid e.d.) en aan de zijkant is hij gewoon blauw/grijs. Dit komt doordat de fosforen niet goed geplaatst zijn.
wat een onzin in dit vak
JanboStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 3-8-2004
Laatste: 8-6-2010
Berichten: 231
10-12-2008 13:32
Voor rondomstralend licht (wat in veel gevallen zo’n beetje het meest ongezellige licht is) is een spaarlamp een prima lamp. Voor de spot-functie is de nieuwe generatie led’s wat mij betreft een waardige vervanger van halogeen. Ok, de prijs is (nog) een serieus nadeel, maar wat betreft lichtopbrengst, openingshoek, lichtkleur is het in de praktijk op het niveau van halogeen tegen een aanzienlijk lager verbruik en veel langere levensduur.

In mijn hal gebruik ik 6 GU10 spots van 3 watt (dus 18 totaal), waar anders minimaal 120 watt in had gezeten. Bij de voordeur hangen twee GU10 spots van 3 x 2 watt (dus 12 totaal) waar anders minimaal 70 watt in had gezeten. Diezelfde lampen zitten ook in spotjes op de kamers boven, vier per kamer dus totaal 24 watt per kamer waar anders minimaal 140 watt in had gezeten. Deze 3 x 2 watters kunnen in lichtsterkte nagenoeg wedijveren met een 35 watt halogeen bij een keurige lichtkleur, spreiding en openingshoek. Ik heb daarnaast ook megaman spaarlampjes (GU10) van ik meen 6 watt. De afstralingshoek is groter maar meer licht geven doen ze niet en ze geven zeker geen warmer licht. De levensduur is flink minder (ok, zijn ook stukken goedkoper) en vooral: het duurt een eeuwigheid (zeker 2 minuten) voordat ze een beetje op sterkte zijn.

Voor iemand die hierop afstudeert, vind ik het een beetje kort door de bocht danwel eenzijdig… shut up :X
DeMennooosVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 10-10-2002
Laatste: 14-10-2020
Berichten: 314
10-12-2008 14:04
De enige lamp die kwa licht output redelijk goed is, is de Pharox lamp van Lemnis. Ik zou het alleen niet in huis willen hebben door het technische ontwerp wat er achter zit. (veiligheid e.d.) en aan de zijkant is hij gewoon blauw/grijs. Dit komt doordat de fosforen niet goed geplaatst zijn.
Laten we nu al met gemak over die lichtopbrengst voor thuis heen kunnen met LED. CRI waarden liggen prima zolang je maar bij de Chinese Power Meuk weg blijft. CREE steunt je aan alle kanten. Naast veiligheid is de betrouwbaarheid ook erg ver te zoeken.

Als de persglaslamp in het theater ook zou verdwijnen in 2012 is er tegen die tijd een prima witte LED spot die het zonder probleem kan vervangen. Proeven met huidig bestaande LEDs zijn close maar niet close genoeg en voor de prijs zal het gros vanzelf met kaarsen gaan werken laugh :D

Volgende week een homogene LED bron op demo (de LED Vari-Lit zal niet homogeen zijn dus helaas in het pro entertainment segment) in Wit. Ben benieuwd wat die geeft. De RGB is al indrukwekkend.
CalipsoStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 28-3-2004
Laatste: 6-10-2024
Berichten: 506
10-12-2008 14:06
1 x bewerkt. Laatst door Calipso op 10-12-2008 14:15

Janbo schreef:

Voor rondomstralend licht (wat in veel gevallen zo’n beetje het meest ongezellige licht is)
Huh? Dus een lampenkap maakt het ongezellig? waar je niets liever dan een rondstraler in wil hebben?
is een spaarlamp een prima lamp.
Dat is hij al lang! Maar je ziet nu pas dat hij een beetje mainstream gaat worden, en langzaam de gloeilamp aan het verdrukken is.
Voor de spot-functie is de nieuwe generatie led’s wat mij betreft een waardige vervanger van halogeen. Ok, de prijs is (nog) een serieus nadeel,
Nouww..... Dat nadeel zie ik niet zo. Helaas zijn mensen geneigt om eerder naar de aanschafprijs te kijken en niet naar de TCO (total cost of ownership). Dat gedrag moet eigenlijk veranderen, maar het is al jaren zo (waarom denk je dat die dingen van aldi e.d. zo goed verkopen?)
maar wat betreft lichtopbrengst, openingshoek, lichtkleur is het in de praktijk op het niveau van halogeen tegen een aanzienlijk lager verbruik en veel langere levensduur.
Yep klopt helemaal in deze context, echter vergeet je een aantal dingen die erg ontwerp afhankelijk zijn ongeacht welke leds gekozen zijn om te gebruiken. Deze zijn CRI, Warmtehuishouding (wetende dat een amber led bij 80 graden nog maar 50% van zijn licht uitstraalt), Optisch ontwerp (indien er secundaire optica gebruikt wordt)

De CRI van een spaarlamp is de laatste jaren flink vooruit gegaan, maar zoals ik al aangaf was dit gore licht van vroeger de reden om wel twee keer na te denken over een spaarlamp aanschaf. Dit is de consument en dat bepaal ik niet. En nu zie je hetzelfde gebeuren.
In mijn hal gebruik ik 6 GU10 spots van 3 watt (dus 18 totaal), waar anders minimaal 120 watt in had gezeten. Bij de voordeur hangen twee GU10 spots van 3 x 2 watt (dus 12 totaal) waar anders minimaal 70 watt in had gezeten. Diezelfde lampen zitten ook in spotjes op de kamers boven, vier per kamer dus totaal 24 watt per kamer waar anders minimaal 140 watt in had gezeten.
Natuurlijk wint de led het bij het gebruik van spots. Maarre, kun je ze ook dimmen? Is het retrofit? Kun je met een standaard dimmer dimmen?
Deze 3 x 2 watters kunnen in lichtsterkte nagenoeg wedijveren met een 35 watt halogeen bij een keurige lichtkleur, spreiding en openingshoek.
Yep, omdat de energie omgezet word in een aantal piekjes die jou kegeltjes op de gevoeligste plekken stimuleren. Daardoor kun het licht als wit ervaren. En zelfs feller! Het oog is geen absoluut meetinstrument! Nog sterker, met een luminantie meter kun je ook meer meten terwijl er minder uitkomt. Ik kan dit allemaal uitleggen, maar dan kan ik net zo goed mijn verslag van ruim 70 pagina's online pleuren.
Ik heb daarnaast ook megaman spaarlampjes (GU10) van ik meen 6 watt. De afstralingshoek is groter maar meer licht geven doen ze niet en ze geven zeker geen warmer licht. De levensduur is flink minder (ok, zijn ook stukken goedkoper) en vooral: het duurt een eeuwigheid (zeker 2 minuten) voordat ze een beetje op sterkte zijn.
Yep klopt! Alleen zit er meer in dat licht dan je zo in eerste instantie ziet. Houd er maar eens een fruitschaal onder en houd deze dan onder de gloeilamp met DEZELFDE kleurtemperatuur. Dan zul je zien dat de kleuren niet zo mooi meer zijn. En hier zit juist het gehele probleem van leds!
Voor iemand die hierop afstudeert, vind ik het een beetje kort door de bocht danwel eenzijdig… shut up :X
Like DOH!

Ik heb hier een verslag van ruim 70 pagina's waar alles in beschreven staat over leds voor verlichting. Ik ga (en mag) niet alles openbaar maken. Na verschillende seminars, contacten en specialisten gesproken te hebben weet ik echt wel waar ik het over heb.

Over kort door de bocht, weet je wat CRI is? CQS? nadelen hiervan? Waar faalt de led? Hoe maakt de led deze getallen mooier? Planckse straler? Chromaticity diagram? berekening CRI? en ga zo maar door!

Het is juist het geval dat jij hier kort door de bocht gaat om juist de slechte zaken van de led achterwege te laten zoals alle fabrikanten, overheden en verkopers dat doen.

Begrijp me niet verkeerd, het bedrijf waar ik deze opdracht voor uitgevoerd heb gaat ledverlichting ontwerpen wat WEL mee kan met de oudere verlichtingstypes. Alleen wat er nu op de markt is haalt het bij lange na niet, en dat komt omdat er bij het ontwerpen van een lamp alleen op de led gelet wordt, terwijl het gehele ontwerp juist belangrijk is. En daar wil ik mensen even op wijzen.

Ook een leuke vraag, waar ik me van afvraag hoeveel mensen het weten:
Wat is de CRI van een gloeilamp? En waarom is dit zo?
wat een onzin in dit vak
CalipsoStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 28-3-2004
Laatste: 6-10-2024
Berichten: 506
10-12-2008 14:12

DeMennooos schreef:

Volgende week een homogene LED bron op demo (de LED Vari-Lit zal niet homogeen zijn dus helaas in het pro entertainment segment) in Wit. Ben benieuwd wat die geeft. De RGB is al indrukwekkend.
Bij RGB vind geen omzetting plaats door fosforen en deze is dus erg efficient (alle power gaat naar die kleur)
De warmte is het verlies om een elektron te laten vervallen in de valentieband.

Voor een langere golflente is ook meer druk (volt) nodig om te laten vervallen. Daarom hebben de blauwe leds een hogere spanning dan de rode en groene (welke op andere materialen gebasseerd zijn)

CREE heeft de nadruk liggen op witte leds met fosforen en dat is hun core bussiness. Voor efficient kleur veranderen kom je al snel bij RGB (of andere) combinaties terecht als je ook een efficient ontwerp wil hebben. Maar dan heb je weer geen hoge CRI (door dat piekgedrag)

Pff.. ik houd op wink ;) Dat verslag moet nog af haha laugh :D
wat een onzin in dit vak
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 3-12-2024
Berichten: 13475
10-12-2008 14:45
1 x bewerkt. Laatst door Dré op 10-12-2008 15:37

calipso schreef:

Je vergeet hier een aantal parameters (dimmen en CRI)
Mijn led spotjes hebben een CRI van 86 (hoog zat, zeker voor thuisgebruik en ZELFS in de keuken waar je wilt dat dingen er toch lekker uit blijven zien ;-). Alleen de kleurtemperatuur is me nog wat te hoog (3000K terwijl m'n spaarlampen op een vriendelijker ogende 2700K zitten). Dimmen is mogelijk bij de duurdere systemen (dus niet die 230V vervang dingen maar de uitgebreidere systemen). Het is een kwestie van tijd voordat men komt met een simpel (en dus betaalbaar) systeem waardoor ook de 230V LED lampen geschikt zijn om aangesloten te worden op een (wellicht fase afsnijding) dimmer.

Bij spaarlampen is dit nu al vaak het geval. Mijn budget 2 euro spaarlampjes van de Nedis laten zich prima dimmen (wel tot "slechts" 20%) door een dimmer met fase afsnijding. Het is alleen nog afwachten wat dat met de levensduur doet (ik heb de temperatuur van buis en voorschakel een tijd gevolgd en kan op basis daarvan geen verhoogde slijtage vermoeden). Overigens moet je bij een spaarlamp ALTIJD voor een kleinere maat kiezen als je hem altijd dimt (want het rendement van een spaarlamp holt achteruit zodra je hem gaat dimmen). Dat is iets waar de markt ook nog wat moet doen... Geef ons OOK 1 en 2W spaarlampen!
Overigens moet er ook bij de LED lamp rekening gehouden worden met het correct recyclen (aangezien ook de led spot gevaarlijke stoffen bevat).
Oja? Welke? Bron? Want dan moet ieder apparaat waar een "die" inzit bij het chemisch afval.
LED spots (hoofdletters MAG dus blijf ik dat lekker doen ;-) bevatten o.a. fosfor (en nog een aantal "rare earth" materialen als ik me niet vergis). Een LED spot voldoet aan de RoHS regels (als het goed is en als de sticker de lading dekt (ander verhaal...)) maar dat is geen vrijbrief om niet voor een nette recycling te zorgen natuurlijk!
-- Pardon my French, I'm Dutch --
CalipsoStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 28-3-2004
Laatste: 6-10-2024
Berichten: 506
10-12-2008 15:00
1 x bewerkt. Laatst door Calipso op 10-12-2008 15:02

Dré schreef:

Mijn led spotjes hebben een CRI van 86 (hoog zat, zeker voor thuisgebruik en ZELFS in de keuken waar je wilt dat dingen er toch lekker uit blijven zien ;-). Alleen de kleurtemperatuur is me nog wat te hoog (3000K terwijl m'n spaarlampen op een vriendelijker ogende 2700K zitten).
86 (eigenlijk alles boven de 80) is prima idd! Ja die kleurtemperatuur is nog een pain in the ass wink ;)
Dimmen is mogelijk bij de duurdere systemen (dus niet die 230V vervang dingen maar de uitgebreidere systemen). Het is een kwestie van tijd voordat men komt met een simpel (en dus betaalbaar) systeem waardoor ook de 230V LED lampen geschikt zijn om aangesloten te worden op een (wellicht fase afsnijding) dimmer.
Ehm, even over die fase afsnijder. Daar zit nog een "pain in the ass". Veel dimmers zijn hebben een minimale last (bv 60 watt). Dit heeft te maken met de werking van zo'n ding (volgens mij hoef ik jou dat niet uit te leggen happy :) ) Deze zijn juist ontworpen voor een gloeilamp waar de weerstand veranderd naar mate hij gedimt wordt. Dit zit allemaal zo klote in elkaar dat een led-lamp niet meer efficient is als hij aan een dergelijke dimmer hangt. (hij moet immers zoveel vermogen trekken om de triac in geleiding te houden).
Bij spaarlampen is dit nu al vaak het geval. Mijn budget 2 euro spaarlampjes van de Nedis laten zich prima dimmen (wel tot "slechts" 20%) door een dimmer met fase afsnijding. Het is alleen nog afwachten wat dat met de levensduur doet (ik heb de temperatuur van buis en voorschakel een tijd gevolgd en kan op basis daarvan geen verhoogde slijtage vermoeden). Overigens moet je bij een spaarlamp ALTIJD voor een kleinere maat kiezen als je hem altijd dimt (want het rendement van een spaarlamp holt achteruit zodra je hem gaat dimmen). Dat is iets waar de markt ook nog wat moet doen... Geef ons OOK 1 en 2W spaarlampen!
Word de spaarlamp ook warmer als je hem dimt zoals de gloeilamp dat doet? Zo ja, zou merk en type mogen weten wink ;) ?
LED spots (hoofdletters MAG dus blijf ik dat lekker doen ;-) bevatten o.a. fosfor (en nog een aantal "rare earth" materialen als ik me niet vergis). Een LED spot voldoet aan de RoHS regels (als het goed is en als de sticker de lading dekt (ander verhaal...)) maar dat is geen vrijbrief om niet voor een nette recycling te zorgen natuurlijk!
Haha de lading dekt, die zijn wij ook al tegengekomen ja! LED mag! en je bent verslaafd hoofdletter(mis)(ge)bruiker.

Recycling is inderdaad belangrijk, gelukkig komt het bij de ledlamp minder precies als bij de spaarlamp (want mijn god, wat is dat een ramp aan materiaal gebruik).

Materialen in een witte led zijn:
Silicon Carbide / Indium / Gallium Nitride --> blauwe led "die"
Fosforcoating (waar gegooit wordt met patenten, dat is echt ongelofelijk!)
Silicon lens
Koper (o.a. bonding)

Zo heel veel zit er van alles niet in. Het is echter package afhankelijk wat erbij komt. Natuurlijk zijn er kleine verschillen in per led/fabrikant.
wat een onzin in dit vak
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 3-12-2024
Berichten: 13475
10-12-2008 15:01

Janbo schreef:

Ik heb daarnaast ook megaman spaarlampjes (GU10) van ik meen 6 watt. De afstralingshoek is groter maar meer licht geven doen ze niet en ze geven zeker geen warmer licht.
De gewone Megaman spaarlampen vind ik prima (als ze maar 2700K zijn). De GU-10 spotjes vielen mij echter VIES VIES tegen (voor mijn toepassing). Naast de kleur (erg onvriendelijk ogend witachtig licht) vond ik de kleurechtheid (kan de CRI niet meten en moet het dus doen met een lapje vlees en wat stukken fruit tijdens mijn tests (wat trouwens voor mijn toepassing (keuken) uitzonderlijk relevant is) niet optimaal. Zeker de eerste paar minuten is het inderdaad om te huilen.

Mijn hoofdreden om ze niet te gebruiken was echter het feit dat ze gewoonweg GEEN diepte haalden. Zelfs de 11W (volgens mij de één na zwaarste GU-10 van megaman) hield het na ca. 40-50cm voor gezien, daar waar de 3x1W led spot juist net een beetje begon. Erg vreemd om te zien. En ook vervelend (want in een keuken wil je juist licht op het werkblad en niet licht boven de aanrechtkastjes zodat je hooguit het stof op die kastjes kunt zien liggen).

<<<

Overigens kun je ook met rondstralers een gezellige sfeer maken. Er is alleen wellicht wat meer creativiteit nodig van de ontwerpers van armaturen (en daar laten velen het nog behoorlijk liggen). Bijvoorbeeld: Een eettafel. Dat is een rotding eigenlijk. Als je er aan zit dan wil je goed (maar toch wel gezellig) licht (zodat je kunt eten of lezen). Als je er niet aan zit dan wil je hooguit dat hij zichtbaar is. Wat dus boven een eettafel nodig is, is combinatieverlichting. Bijvoorbeeld leds om de tafel aan te lichten (achtergrondlicht) met een paar leuke spaarlampen voor tijdens het eten en/of lezen.

Energiezuinige verlichting in een huis is een leuke materie (ben ik de afgelopen maanden achter gekomen na erg veel dingen op z'n houwtje touwtje zelf getest te hebben waarbij het halve huis overhoop lag). Alleen betrap ik mezelf er TE VEEL op dat ik, wellicht zoals velen, drop-in replacement oplossingen wil. En wellicht moet ik daar eens anders over gaan denken.
-- Pardon my French, I'm Dutch --
JanboStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 3-8-2004
Laatste: 8-6-2010
Berichten: 231
10-12-2008 15:28
Leuke materie idd happy :)

@ calipso: vat het niet als een aanval joh, als het zo overkomt: excuses. Even wat vragen terug: Moet je de techniek van een auto begrijpen om erin te rijden? Wordt het technisch beste systeem altijd de standaard? wink ;) Uiteindelijk gaat het om de praktische toepassing, de verkopen (marketing) hoe mensen handelen, niet om de technische invalshoek (dat is hoogstens een middel tot).

Of led hetzelfde lot beschoren is als de spaarlamp betwijfel ik. Zoals je zelf ook al aangeeft (en mee bezig bent) is er nog veel te winnen in de techniek. Daarnaast is de led juist heel sterk in specifieke toepassingen en bij lagere vermogens (en dat laatste zal in de loop der tijd hoger komen te liggen), bijvoorbeeld als tuinverlichting of inbouw op moeilijke plaatsen.

Wat betreft rondomstralend licht: prima voor kantoor, magazijn, werkruimte etc. maar voor sfeerlicht? Ok, gedimd maar dan is het ook geen algemene verlichting meer. Juist indirect licht zorgt bij mij voor sfeer. Als de show begint, gaat het hoofdlicht ook uit en weer aan als dit voorbij is en iedereen op moet hoepelen (weg sfeer) wink ;). Zo’n combi-lamp lijkt me trouwens ook wel wat.

Het dimmen van lampen heb ik nooit zo begrepen. De efficiency is bedroevend, ik schakel gewoon een paar lampen meer of minder in.

Die GU10 megaman zat bij mij in de garage. Onbruikbaar want even iets pakken werd erheen lopen, licht aandoen en na paar minuten terugkomen als er voldoende licht was. De led’s waar ik op dit moment het meeste tevreden over ben zijn de 3 x 2 watt Cree’s. Met 3.000K best warm (alhoewel er ook 2.700K types zijn tegen een nog fors hogere prijs), hebben een CRI>90, mogen er zijn met 360 lumen en hebben een echt hele mooie spreiding. Bij de toepassingen waar ik ze voor inzet, ervaar ik geen nadelen en profiteer wel van een laag stroomverbruik, een lange levensduur en prima licht. Overigens is er slechts 1 plek in huis waar ik nog wel halogeen heb: de keuken… wink ;)

Terug naar forum Reageer (zonder quote)