Forum > Newbie Forum

RMS vs AES vermogen

(21 reacties. Pagina 3 van 3)
Moderator(s): Dré
AartStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 2-11-2004
Laatste: 23-4-2010
Berichten: 287
11-4-2005 18:34
Ik begrijp je standpunt zo beter, maar denk toch dat het een erg beperkte geldigheid heeft (of had).

Omdat de belastbaarheid van een luidspreker uit de aard van de zaak onmogelijk voor alle mogelijke omstandigheden met een getal omschreven kan worden en de geproduceerde SPL's logaritmisch gemeten worden komt het in de praktijk ook niet op een paar % meer of minder. De behuizing is hier natuurlijk ook van grote invloed.
Men heeft echter toch een gestandaardiseerd hulpmiddel nodig om units te kunnen vergelijken, dat is de AES meting geworden.

Exact elektrisch maximaal continu "RMS" vermogen van een amp is op de zelfde manier niet zo heel interresant, zolang hij in de gekozen toepassing maar niet clipt want dan val je door het in het spectrum naar boven verschuiven van het vermogen al snel buiten welke belastbaarheid van de betrokken units dan ook.

Dit alles nog afgezien van de crestfactor (verhouding tussen rms en piekwaarden) van het weergegeven geluid, welke het weer wat lastiger maakt.

Zie verder vooral ook de opmerking van de AES over hoe je dit soort keuzes maakt ?
Boyz_PCStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 10-4-2004
Laatste: 9-9-2020
Berichten: 48
12-4-2005 13:55
Ik ben bang dat het toch op ieder zijn eigen gevoel komt en op het vermogen om niet alles richting de rode ledjes te willen pushen of iets op elkaar aansluit of niet qua vermogen en om het dan ook nog netjes te klinken en het niet je oren eraf bleert of je een klaplong geeft.

We hebben met z'n allen een hoop info hier langs laten komen en het blijkt dus onmogenlijk om dit dilemma op te lossen met een mooie formule, het is niet geheel hetzelfde als appels met peren proberen te vergelijken want dat blijft beide fruit en dat is het probleem dus, we hebben het over vermogen en of dat nu het afgegeven vermogen van een amp is of de maximale haalbare belastbaarheid, voordat we schade toe brengen, aan een luidspreker, het dilemma blijft.
Het is misschien toch goed om met zijn allen de heren fabriekanten er toe te bewegen dat alle de zelfde waarde gaan gebruiken bij de opgaven van hun producten. Voor ons in de toekomst dan misschien iets gemakkelijker om de juiste producten bij elkaar te schrapen van ons duur verdiende geld.
groetjes
Boi

Terug naar forum Reageer (zonder quote)