Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Harmsen

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 36 bijdrage(n) van Harmsen (Pagina: 1 van 2)

Topic: Aansluiten van de Behringer UCA202 (24-2-2008 10:29:00)
wat dacht je ervan om het naar de input van je versterkers te doen?
Topic: vliegen van K115 (16-2-2008 19:18:00)
Lees anders dit topic eens door.
Ik ben ook van plan, om mijn k-112 (15kg) te laten vliegen.
Ik heb nu twee statieven voor de speakers die per stuk 35 kg kunnen hebben.
Als ik hier twee trussadapters opzet, en er een stuk van 1.5 meter decotruss tussen doe, en mijn k-112's daaraan hang. heb ik voor licht (wat nog zal gaan komen) ook meteen een stuk decotrus over om wat aan te hangen.

Ik hang ze dan iig wel aan de buitenkant van de truss, zo dicht mogelijk bij de statieven.
K-112 is volgens specificaties 18 kg (is echter een kwestie van wegen), doe dit eens keer twee, en tel hierbij de truss zelf, de bekabeling, en alle verlichting erbij op. Misschien dat je statieven dit nog nét kunnen houden (als in: het stort niet gelijk in elkaar), gekeurd/vertrouwd is dit echter naar mijn mening beslist niet. Zie ook dit topic door: www.new-line.nl/forum/read/?t=17800. Voor het vliegen in truss van je K-112, zou ik beslist géén decotruss gebruiken, en daarnaast zou ik ook geen luidsprekerstatieven gebruiken voor een truss-contructie, zelfs zonder de K-112's te vliegen.
In mijn k-112's zitten ook van die boutgaten. Zouden deze dit houden? ze wegen 15 kg.
Ook weet ik dat mijn statieven hiervoor niet bedoeld zijn, maar zou dit zo kunnen?
Op pagina 1 van dit topic lees ik:
Dré:
"Ook het origineel is alleen aan de ogen op te hangen als de speaker NIET boven mensen komt te hangen (safety rating: 1:5 is immers te weinig om over mensen te vliegen; behalve bij het plafond van een huis of loods; daar schijnt 1:1,6 ineens meer dan zat te zijn...). Ik zou liever een frame maken dat om de gehele speakerkast komt (en dat frame dan volgens de juiste 1:10 veiligheidseisen ontwerpen)."
Ja, ze houden het kennelijk. Veilig/vertrouwd/verstandig is wat geheel anders echter (zie ook hoe deze boutgaten zijn verwerkt in het frame).
Wat heb ik allemaal nodig om dit te realiseren?
Linkjes??
Wederom refereer ik terug naar dit topic, pagina 4: (maar eerst moet je écht zorgen voor een vertrouwde truss-installatie voordat je zelfs maar gaat denken aan het vliegen ervan)
Dré:
"Waarom zo moeilijk... Maak een rechthoek van 25/2 staalkoker die precies om de K-115 past op het punt waar de kast in balans is, monteer die aan de bevestigingspunten van de K-115 en zet er 2 half couplers aan. Hang het geheel op (zal zo'n 30kg wegen), ga er met 4 man aan hangen (kom je ca. op Vf=10) zodat je kunt testen of het geheel sterk genoeg is. Lukt dat dan ben je volgens mij al een heel eind op de goede weg."
Topic: Peavey Pro-15 (31-1-2008 21:15:00)
dan begreep ik de of-stelling verkeerd. Of een eq, of een sub is het dan? Dacht namelijk dat het óf K-112 met sub was, of K-115. Maar goed, als het óf een eq, óf een sub is, dan is een sub praktischer.
Topic: Peavey Pro-15 (31-1-2008 20:38:00)
Wat voor sub heb je dan in gedachten?

Voor je EQ:
www.new-line.nl/v/13691

Zou trouwens voor K-115 gaan, en later als je meer geld hebt voor een fatsoenlijke sub voor erbij. Kan je eerst gewoon feestjes draaien, aangezien ik voor 79,- weinig subs ken die een toegevoegde waarde kunnen leveren aan jouw set, en je moet vrij veel bijleggen voordat je wel een leuke sub kan kopen. Vandaar dus ook gewoon K-115, en kan je later altijd verder kijken.
Topic: Omroep systeem. (7-1-2008 13:28:00)
vraag een offerte aan bij een bedrijf in de regio, en laat hun dit netjes oplossen.

Het is gewoon onmogelijk om een concrete oplossing aan te reiken wanneer allerlei zaken zoals budget, omgeving van het veld, toepassing etc allemaal onbekend zijn. Hoogstens kan er in het algemeen worden gesproken, of over standaardoplossingen. Is er bijvoorbeeld een tribune aan één kant? Waar staan altijd alle supporters? Hoeveel supporters staan er? En nog wel een paar zaken die invloed hebben op de meest ideale oplossing. Juist daarom is het handiger als er gewoon iemand gaat kijken, de situatie juist kan interpreteren en dan iets kan gaan aanraden. Mocht je toch per se zelf iets willen uitzoeken, zet dan een paar foto's online van het veld in kwestie en nog wat informatie, en zullen hier genoeg mensen zijn die daar dan weer zinnige dingen over kunnen zeggen.
Topic: schoolfeest organiseren (13-12-2007 22:28:00)
excuus, aan het einde van de post stond het wel goed, haalde even wat door elkaar daar met de opsomming. 400,- voor verlichting is zoals gezegd aan de dure kant, scheelt al gauw een hoop met andere offertes die ik her en der heb gezien, maar niet abnormaal hoog (ook mede omdat er nu een scancontroller van nog eens 110,- is inbegrepen). Dit is natuurlijk wel met de aanname dat er een uitmuntende kwaliteit wordt geleverd (wat ik dan ook verwacht van dit bedrijf met deze prijzen).
Topic: schoolfeest organiseren (13-12-2007 21:48:00)
Voor 400,- een setje met 4 scans, 4 robocollors, 2 opdraaistatieven (met 3 meter truss ??) is niet heel erg abnormaal, alleen wel nog steeds erg aan de hoge kant (tenzij je de set natuurlijk meekrijgt voor 200,-)

Als het kan zou ik er of meer truss bij doen (ga eens naar 6 of 8 meter, kan je het over de DJ zetten, en heb je nog een beetje spreiding van je scans, 3 meter is wel wat weinig, en dan ook nog 2 statieven daarvoor). De robocollors, klinken leuk, ga alleen liever voor een stroboscoop én rookmachine, mocht je budget niet een combinatie van beide toelaten. De stuurtafel voor de scans zou ik ook achterwege laten, laat ze dan maar liever bewegen op geluid (kan je een hoop andere zaken voor huren (geluid?), of budget omlaag bijstellen)

Zelf ben ik in het verleden betrokken geweest bij een aantal schoolfeesten. Hierbij stonden altijd:
-2 martin 518 scans
-2 Kling & Freitag SW118e
-2 Kling & Freitag CA1515-9
-2 Chameleon versterkers
-8 pars met benodigde voeding
-1 stroboscoop + 1 rookmachine
-8 meter truss met 2 opwindstatieven
en daarnaast microfoons, DJ mengpaneel etc, mengpaneel voor bandjes/optredens, EQ's etc, monitors (EV) en nog overige sfeerverlichting, voor zo'n kleine 500,- eu.

Was nog aan de dure kant, maar alles werd wel netjes met vrachtwagen afgeleverd, op- en afgebouwd en bediend door twee medewerkers, en zij stemden ook alles af met DJ's (die ze trouwens ook regelden), bandjes, dansgroepen en alle overige zaken. Voor themafeesten werd er gewoon wat extra's meegenomen.

Maar als je goede boxen en versterking (en mengpaneel/CD-spelers) hebt voor die 100,-, is het al met al best nog wel een leuk setje.
Topic: Raveland spraak (20-11-2007 17:27:00)
Heb je misschien wat specs van de versterker, zoals typenummer etc, of nog beter: opgegeven specs? Geef anders maar zoveel mogelijk specs als je kan verzamelen erover, dan kunnen mensen hier je weer verder helpen, en iets specifieker zijn in hun commentaar.

Conrad is een leuke hobby-zaak, maar daar houdt het dan ook bij op.
Raveland: leuk voor op de slaapkamer (vooral door die LEDjes shut up :X )
Behringer: verschilt per product, EQ's zijn wel aardig, boxen meerendeels niet
Fostex: weinig gehoord, en ken niemand die Fostex heeft (althans niet zo uit mijn hoofd). Zelf willen ze meer de prof. tour op voor studio's, weet alleen niet of ze hierin ook slagen.
Soundcraft: is het toevallig een mengpaneel uit de FX serie? Soundcraft is (over het algemeen weer) goed materiaal (kwalitatief gewoon goed, gaat lang mee, prima geluid), als je hiervan ook een typenummer weet kan er iets zinnigs over worden gezegd.

Wat heb je verder aan microfoons? Ook niet geheel onbelangrijk, ook al heeft dit niet zo heel erg veel te maken met dit topic nu, voor een musical en de zaken wat jij vaak doet, is een goede microfoon zeker aan te raden.

Over jouw vraag, het geluid (met name spraak), dit is inderdaad iets waarover ik mij zorgen zal maken, en zeker wanneer je Raveland wilt gaan kopen, of Behringer. DAP biedt een hele hoop speakers, in allerlei prijsklassen, maar de K-series zijn echt wel de instapmodellen, waar je een hoop plezier van hebt en je nog allerlei kanten uit kunt, (vandaar dat deze boxen ook worden aangeraden door meerdere mensen) Onder deze prijsklasses, zal je vrij weinig vinden waar jij plezier mee zult beleven. En mede ook omdat de prijs eens niet zo heel erg veel meer is.

2x DAP K-112= 330,00
2X DAP K-115= 378,00
(prijzen van New-Line)

Even terugkomend op jouw versterker. Ik heb geen idee wat je precies hebt, en wat de specs zijn. Misschien is het te doen met je huidige versterker (en dan met name vanuit budgetoverwegingen) (is namelijk ook al aangegeven dat je gerust een Speakon aansluiting zelf kan maken), maar toch zijn deze boxen niet bedoeld om door een HiFi versterker te worden aangestuurd. Een DAP-K115 erop zetten zou helemaal zonde zijn, zeker is dat je de boxen lang niet ten volste benut met je Sansui versterker. Daarom, koop liever een degelijke versterker erbij (zie ook webshop complete sets K-112 en K-115). Sowieso, als je de K-serie hebt, moet je vroeg of laat toch overstappen van versterker. Mocht je nog wat geld bij elkaar kunnen sprokelen, doe dit dan gelijk. Een te zwakke versterker bestaat ook, en is zeker niet goed voor welke box dan ook.

2x DAP K112 + P-1200 + bekabeling (XLR 3 meter, Speakon 6 meter)= € 712,00
2x DAP K115 + P-1600 + bekabeling (XLR 3 meter, Speakon 6 meter)= € 802,00

Iets meer dan jouw budget van 300 euro voor 2 boxen, alleen is dit vele malen beter (heb je weinig aan, ga anders zelfs eens luisteren en hoor de verschillen). Met deze laatste sets kan je nog vele jaren mee vooruit, en is ook nog prima uit te breiden (mocht je nog meer willen natuurlijk). Met deze sets zou ik het wel aandurven om zo'n toneelstuk te voorzien van geluid, en zal het ook nog verstaanbaar zijn, iets waar ik mijn vraagtekens bij zet bij de andere aangehaalde sets (of merken). Noem anders een paar typen waarnaar je aan het kijken bent?
Topic: Raveland spraak (18-11-2007 14:40:00)
Voor 150 euro ken ik wel een paar goeie megafoons waardoor je spraak prima kan horen. razz :p

Even over je vraag: "als je door een microfoon praat, hoor je het dan goed? want ik denk namelijk dat (d)ie speakers meer voor muziek zijn".

Tjah... wat is goed? Daarom haalde ik even de megafoons aan, je verstaat elkaar 'goed', maar je voelt al aan dat dit niet serieus bedoeld kan zijn. Ik heb hier zelf ook de catalogus liggen van 2007, ziet er in de folder best leuk uit, alleen is absoluut niet aan te raden en zou zonde zijn van het geld.

Ik ken niet alle Raveland boxen, heb er wel een aantal gehoord, en hiernaast veel meningen van anderen vernomen over Raveland. Koop liever een DAP K112. Maar, ik vermoed dat je hiernaast nog veel andere zaken nodig bent, zoals een bijpassende versterker (bijvoorbeeld Palladium P-1200. Mijn advies: vraag een paar offertes aan, en huur een set.

Ik zie dat je uit Sauwerd komt (kom er elke dag langs wink ;) ), dus kijk even naar paar bedrijfjes in Groningen, die hebben zeker wel wat leuks. De spullen waar jij nu aan het kijken bent zijn leuk voor huiskamerfeestjes of voor op je slaapkamer als beginnende DJ, niet voor musicals of grotere gelegenheden waar meer dan 50 man komen. Met jouw voorgestelde set-up zal het bijna onmogelijk worden om er iets verstaanbaars uit te halen voor een groter publiek (ik vermoed dat het hier gaat om een toneelstuk van de dorpsvereniging of basisschool, klopt dit?).

Veel succes,

[edit]
heb even naar je e-mailadres gekeken, en vandaar dat ik vermoede dat je ook een .com domein zal hebben, en idd. Best leuke site moet ik zeggen. (AnPro) Zie dat je kennelijk al de Mega X serie hebt. Ik neem aan dat je de Raveland Led-powerbox X1838 L-ii inmiddels hebt? [/edit]
Topic: PA mixer OF DJ mixer (14-5-2007 10:02:00)

eXziBit schreef:

Kan ik eventueel de master out van een dj mixer dan verbinden met een input van een pa tafel en gewoon 2 mixers naast elkaar zetten? Want anders zal het toch draaien op een PA mixer moeten worden.
Ja, is goed te doen, mits je de ruimte natuurlijk hebt.
Topic: hoornkasten (13-5-2007 13:37:00)
Om het hele verhaal nog even af te maken met een nette berekening:

Versterker x
vermogen: 1000 Watt RMS bij 8 ohm

Speaker Kling & Freitag CA1515-5
Verspreiding: 50 graden * 50 graden
Vermogen: 500 Watt RMS bij 8 ohm

Jij staat op 30 meter afstand. Om het oppervlak te bereken van deze kegel maak ik maar even gebruik van de integraalrekening en stel ik een formule op van de grenzen van de kegel, waarna we de integraal berekenen. De x-as stel ik op het middelpunt en de hoek die de zijden van de kegel met de x-as maken is 25 graden, waarna we netjes na 30 meter het oppervlak op de y-as uitrekenen. Enfin:
https://upload.wikimedia.org/math/7/b/9/7b954954174fe4f43ca793c1c7723187.png
Als je netjes doorekent kom je op 116,8 dB uit. (als ik geen fouten heb gemaakt shut up :X )

Omdat ik natuurlijk niet twee keer het wiel ga uitvinden heb ik maar gelijk een algemen formule opgesteld om de geluidsdruk te berekenen, alle 3 formules combineren eigenlijk in 1 formule:

Lp = 10 log( (P/ (pie*(tan(x)*h)((tan(x)*h)+ ((tan(x)*h)^2+ h^2^)^(1/2)))/10^-12)
waarbij
x= (horizontal diversion in degrees + vertical diversion in degrees)/4
Lp= geluidsdruk in decibel (dB)
h=afstand waarop jij staat
(a)^(1/2) = de wortel uit (a)
pie=3,141592654
r=tan(x)*h

Als opmerking moet ik even zeggen dat x natuurlijk wordt benaderd, waarbij ongetwijfeld een afrondingsfout wordt gemaakt. Bij een normale kegel met 50 graden bij 50 graden is het precies te bereken, alleen omdat 3D rekenen niet echt handig is met een ellips als je bijvoorbeeld 50 graden bij 90 graden hebt, heb ik deze fout bewust voor lief genomen. Ik vermoed dat deze fout wel het model zo dicht mogelijk benaderd, omdat nu het gemiddelde wordt genomen en dit elkaar compenseerd.

Als we nu dus een hoorngeladen box x nemen met dezelfde versterking en we staan weer op 30 meter:
Diversion: 40 degrees horizontal * 30 degrees vertical

alles netjes invullen levert op:
Lp= 119,2 dB

Dat is dus bijna een verdubbeling van de geluidsdruk. Ten slotte moet ik nog vermelden dat het vermogen wat de box levert afhangt van de efficientie van de box: om verwarring te verkomen heb ik dit niet meegenomen en gewoon gesteld dat zodra je 1000 watt op een box zet, er ook 1000 watt wordt omgezet in luchtdruk door de box. Dit klopt niet en mocht je dit per se willen meenemen: ga gerust je gang razz :p
Topic: hoornkasten (13-5-2007 12:26:00)
Als je echt de uitgebreidere natuurkundige uitleg wilt sneaky :V :

Een normale geluidsbron kan je voorstellen als een middelpunt wat geluidsgolven uitzend in elke richting, dit kan je voorstellen als een bol (in 3D), met de bron als middelpunt. Als je op 10 centimeter van de bron gaat luisteren heeft je oor een bepaald oppervlak en beslaat een bepaald gedeelte van dit oppervlak. Op 10 centimeter is het oppervlak 4*pie*r^2 dus 0,13 vierkante meter (1256 cm^2). Je oor heeft bijvoorbeeld een effectief oppervlak van 0,007 m^2 (7 cm^2) en dus hoor jij het grootste gedeelte van de geluidsdruk niet, omdat de intensiteit netjes gelijkmatig wordt verspreidt over de hele bol.
Intensiteit = Pbron / 'oppervlak waarover vermogen wordt verspreidt'
Natuurkundig is het oppervlak meestal 4*pie*r^2, oppervlak van een bol. Je voelt wel aan (kan je ook narekenen) dat wanneer je op 50 meter gaat staan de intensiteit al een behoorlijk stuk minder is.

(mocht je ook nog netjes naar dB willen gaan: Lp (geluidsdruk) = 10 log(Intensiteit/ (10^-12) )in Wm^-2 oftewel dB)

Bij speakers is het natuurlijk zo dat je geen bol hebt, maar een kegel. Het oppervlak van een kegel hangt af van de verticale en horizontale hoeken vanaf de speaker, die netjes worden gegeven bij de specs.

Het verschil nu tussen een hoornkast en andere systemen is dus dat een hoornkast weinig geluidsspreiding heeft, waardoor de intensiteit van de oorspronkelijke geluidsbron grotendeels behouden blijft en daardoor zal je oor op een bepaalde afstand een hogere intensiteit waarnemen, dus ook meer dB, vergeleken met een ander systeem zoals een basreflex. Dit is dus als je evenveel vermogen neemt (zelfde versterkers) en je speakers ook evenveel vermogen omzetten in geluidsdruk. Een hoornkast produceert dus niet meer vermogen, maar je kan gewoon eenvoudig stellen dat al het geproduceerde vermogen geconcentreerder is, minder verspreid, en dus dat je meer geluidsdruk waarneemt/hoort/voelt.

In dit hele verhaal is de weerstand 'even' verwaarloosd, dit kan je voorstellen dat geluidsgolven weerstand ondervinden en als je wil dat je golven verder gaan, zal je gewoon meer druk moeten toevoegen. Zie het als een karretje omhoog duwen bij een helling: als je wilt dat jouw karretje hoger komt zal je het karretje een 'hardere' (gevaarlijk woord...) duw moeten geven bij het beginpunt. Doordat hoornkasten dus meer geluidsdruk in een bepaalde richting produceren, gaan de geluidsgolven als een logisch gevolg dus ook gewoon verder, dit wil je echter niet berekenen wink ;)
Topic: Vraagje ivm Velleman Fazer Machine (9-5-2007 21:34:00)
Ik zie eigenlijk niet hoe het niet reageren op een mailtje kan worden ervaren als 'slechte service'. Highlite is voor de dealers, dealers zijn er voor jou. Waarschijnlijk is het gewoon een bedrijfs-policy dat de klantenservice (NB: klanten voor Highlite zijn dus dealers) zelfs niet mag reageren op dergelijke mailtjes. Nu is één mailtje geen probleem, maar ik kan me heel goed voorstellen dat zij dagelijks tientallen mailtjes hierover krijgen, wat eigenlijk gewoon via de dealer moet lopen en wat hun gewoon van de werkzaamheden afhoudt waarvoor ze zijn aangenomen en mailtjes bekijken.

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft een contactpagina indien zij ook een website hebben. Wel had ik het netter gevonden als ze je netjes hadden terugverwezen naar jouw dealer, maar om dit nou een slechte service te noemen... Je voelt je alleen genegeert door een dergelijk bedrijf indien ze niet een berichtje terug sturen en dat is het enigste probleem. Wat dat betreft zit ik ook nog met smart te wachten op enkele offertes en data van diverse bedrijven zoals Telfort, na een jaar wachten zal het ook wel niet meer komen wink ;)
Topic: Geluidsset boxen + versterker rond de 8000 eu (27-3-2007 16:05:00)
In de meeste aula's hangen flink wat steunbalken aan het plafond. Als je even navraagt hoe het daarmee precies met belasting zit lijkt het mij gewoon de beste oplossing om met 2 balkklemmen een truss daaraan vast te zetten zodat je boven de mensen je licht hebt hangen.
Maarten
correct. Er is een prachtig stalen constuctie aanwezig waar makkelijk een mens overheen kan lopen (mits je hiervoor de benodigde kabels en tuigjes uiteraard hebt).