Forum > Geluid

Betaalbare digitale X-over/processor!!!

(53 reacties. Pagina 1 van 6)
Moderator(s): Dré
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 13472
2-5-2002 13:41
2 x bewerkt. Laatst door Dré op 2-5-2002 13:45
OK...

Tijd om op te houden met die achterhaalde analoge X-over/processoren. Er is nu eindelijk een ECHT betaalbare processor van DBX; de DriveRack PA. Deze processor gaat € 950,- INCLUSIEF BTW kosten.

Dit is een kaalgeplukte versie van de grotere broertjes ECHTER nog steeds met features die ELKE analoge processor doen verbleken.

Ik noem er een paar:

- 2 Inputs, 6 outputs.
- Elke van de 2 inputs inclusief 28 bands grafische EQ, FBX Feedback Eliminator EN DBX-120A subharmonic synth (tadaa ;-)
- Elke van de 6 outputs met 3-voudige parametrische EQ, 10msec instelbare delay (was in eerste instantie niet de bedoeling MAAR is, op verzoek van een grote groep potentiële gebruikers, toch toegevoegd), compressor en limiter.
- Ingang op de voorkant voor een RTA microfoon (voor het afstellen van je systeem, al dan niet via de automatische "piloot").
- Ingangen en uitgangen via XLR
- Dynamiek: >110dB, THD+Noise: <0.002% (~ 94dB).

Meer info op: www.driverack.com/PA.htm

Onnodig te zeggen dat ik er alvast een voor mezelf besteld heb EN dat ik, als de importeur dat toestaat tenminste, hem zeker in m'n webshop pakket wil opnemen.
-- Pardon my French, I'm Dutch --
TomVIP Lid
Uit: Anders
Sinds: 3-1-2002
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 9489
2-5-2002 23:56
1 x bewerkt. Laatst door Tom op 3-5-2002 09:31
Tja, dat klinkt allemaal goed, eigelijk een alles in 1 app.
Heb eq, heb enhancer, heb feedbackdestr., heb cross over. Heb dus nu geen geld meer laugh :D
Had dat er nou niet een jaartje of twee terug kunnen zijn? Dan had ik als deze zaken nog niet gekocht.
Maar ja, heb bijna alles 2e hands in nieuwstaat gekocht en was dus wel iets goedkoper uit dan die 950,-
Maar ik denk dat het z'n geld wel waard is om alles in 1 app. te hebben. Scheelt ook een boel draadjes (lees storingsbronnen).
Prachtig ding, zal het vanavond es doorlezen.
Heb m uitgeprint, en dat wil wel wat zeggen.
Printen is nl. de eerste stap tot aanschaffen............
Eerst jezelf eens ff lekker maken dus.
Ik duw altijd tegen deuren waar trekken op staat.
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 13472
5-9-2002 02:03
Vandaag is de DriveRack PA dus EINDELIJK binnen gekomen. Jawel, iemand van DBX is over de oceaan gezwommen om hem langs te brengen (waarom zou het anders zo lang duren ;-)

Overigens gaan er al heel wat horror stories de ronde over de Driverack PA. Zo schijnen de ontwerpers (waarschijnlijk onder druk van de marketing afdeling) GEEN uitschakelvertraging op de PA gezet te hebben. Dit betekent dus een spike van een paar volt bij het uitzetten van de PA.

Nu zal iedereen zeggen "maar je moet ook eerst je versterkers uit doen". TUURLIJK. Maar wat nou als er een stroomstoring is? Poef/plonk en weg drivers???

De volgende week ga ik, als alles goed is, testen met de PA om te kijken hoeveel problemen die uitschakelKNAL werkelijk oplevert. Als het te gek is dan zal een redesign van de uitgangen wel op z'n plaats zijn (een paar kleine relais die de heet en koud van elke uitgang aan elkaar gooien zodra de netspanning wegvalt o.i.d.).

Nog een leuk detail: Lang leve de Harman groep. Allemaal setups voor Crown versterkers en JBL speakers. Lekker belangrijk zeg. Alsof er geen andere merken zijn. Wat mij betreft hadden ze dat wel wat anders mogen doen. Niet dat je nu (met m'n eigen speakers en Lab 4000 versterkers) niet alles af kan stellen MAAR de opties hadden wel wat handiger mogen zijn (zodat ook mensen die afdwalen van het Harman pad op een eenvoudige manier hun spulletjes af konden stellen).

Nog iets dat voor verbetering vatbaar is: De JOG op de voorkant. Die is bijna zo hoog als een koelkast. Had dat nou niet zo'n mooi vlak jogje kunnen zijn? Nu kun je er bijna op zitten zo groot!).
-- Pardon my French, I'm Dutch --
VictorVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 23-8-2002
Laatste: 16-9-2024
Berichten: 5308
5-9-2002 09:44
1 x bewerkt. Laatst door Victor op 5-9-2002 09:52
Ik heb inmiddels ook een DRPA (zoals het ding heet voor mensen die niet van typen houden) staan. We zijn nog aan het experimenteren met de instellingen en moeten nog testen voordat het "on the road" gaat.

Total Audio had zeker leveringsproblemen want ik hoorde dat de eerste lading maar bestond uit 4 DRPA's. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten (het ding arriveerde eind juli).

Verder inderdaad voor dat geld een prima ding, maar minder uitgebreid dan de duurdere broertjes in de Driverack-serie. Die zijn dan ook wel een heel stuk duurder en eigenlijk onhaalbaar en ook onnodig voor een simpel drive-in sjootje (zoals wij).

Zo vind ik het jammer dat de toetsblokkering niet met een wachtwoord werkt maar met een "geheime" (?) toetscombinatie die voor alle DRPA's hetzelfde is en dat er bijna alleen ingebouwde instellingen zijn voor Crown en JBL (ik geloof dat er ook nog een verdwaalde EAW tussen zit...). Zelfs mijn JBL amps kent'ie niet. En uploaden van nieuwe instellingen is er voor zover ik heb gezien ook niet bij, dus rest dan alleen handmatige instelling. En de instellingen behalve de eq zijn niet dubbel mono maar steeds voor beide kanalen samen en de crossover-sectie is vrij simpel (geen keuze in filtertypen). Wat mij betreft had de auto-eq mogen vervallen voor een upload-mogelijkheid, wachtwoordbeveiliging en uitschakelvertraging (voor zover nodig), maar dat is persoonlijk.

De gebruiksaanwijzing is verder ook niet zo'n sterk punt. Wel kan je op het gebruikersforum op driverack.com vragen stellen die meestal netjes (maar wel kort) worden beantwoord door een dbx-techneut.

Maar goed, voor dit geld mag je absoluut niet meer verwachten, de DRPA zit aardig volgepakt met features en de kwaliteit van dbx is meestal boven iedere twijfel verheven. Wil je nog meer, dan kan dbx je daar prima aan helpen met andere modellen.

In ieder geval kunnen nu de analoge 3-weg crossover (van JBL) en de comp-limiter (een oude Behringer) het rack uit. Binnenkort nog het laag en mid een vermogensboost geven (Crown ampje erbij, mid op 2 gebrugde JBL MPX-600's) en dan kunnen we weer even vooruit.

Groeten, en succes met de DRPA.
Victor Noordland
Ik ben niet gek, ik ben een helicopter! Een Satel Pogi om precies te zijn!
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 13472
5-9-2002 13:51

victor schreef:

Total Audio had zeker leveringsproblemen want ik hoorde dat de eerste lading maar bestond uit 4 DRPA's. Ik heb er ruim een maand op moeten wachten (het ding arriveerde eind juli).
Hmmm. Dan ben je toch voorgetrokken. Toen ik m'n bericht schreef (in MEI) heb ik hem direct besteld. Ik heb hem dus pas GISTEREN binnen gekregen. Zeg... Wat heb jij dat ik niet heb??? ;-)
Zo vind ik het jammer dat de toetsblokkering niet met een wachtwoord werkt maar met een "geheime" (?) toetscombinatie die voor alle DRPA's hetzelfde is
Dit was ook bij mij "schrik, hevige schrik". Iedereen die een PDF'je kan downloaden van internet kan nu lekker met de settings om gaan klooien. Wat dat aangaat is hij ook NIET hufter proof en dus eigenlijk niet voor "meegeefklusjes" geschikt. Damn... Zal ik toch moeten kiezen voor de BSS Omnidrive Compact+.
de crossover-sectie is vrij simpel (geen keuze in filtertypen).
Je kunt kiezen tussen Butterworth en LR. Toen ik zag dat je dit ook kon doen bij het subsonic filter moest ik wel even proesten. Een beetje filter ontwerper (m'n specialisatie geweest in een vorig leven) had op z'n minst een (liefst inversed) Chebyshev filter optie gegeven naast een BW filter optie. LR filter als subsonic slaat helemaal NERGENS op. Gelukkig kun je wel werken met (t.o.v.) elkaar verschoven kantelpunten dus er is voldoende speling om tot een goed resultaat te komen (maar een LR subsonic optie is van de pot gerukt).
Wat mij betreft had de auto-eq mogen vervallen voor een upload-mogelijkheid, wachtwoordbeveiliging en uitschakelvertraging (voor zover nodig), maar dat is persoonlijk.
De afwezigheid van een beveiliging (want de nu gebruikte methode is echt NIKS) is wat mij betreft een flinke domper op de feestvreugde. Ik snap ook niet waarom deze er niet op zit (kwestie van 10 regeltjes software).
Maar goed, voor dit geld mag je absoluut niet meer verwachten, de DRPA zit aardig volgepakt met features en de kwaliteit van dbx is meestal boven iedere twijfel verheven. Wil je nog meer, dan kan dbx je daar prima aan helpen met andere modellen.
Ik denk dat er een aantal opties moedwillig weggelaten zijn. Niet vanwege het geld MAAR omdat ze bang zijn dat anders de verkoop van de bigger brothers zou kelderen.

Wat ik ook mis is een summation aan de uitgangen van de filters. Zo wil ik graag mid en hoog onafhankelijk van elkaar processen (om op die manier toch actief een HF driver te beveiligen in een passief setje). Ik los dit nu op door van de M het hete punt te pakken en van de H het koude punt (tussen die 2 staat dan MH; weliswaar 6dB lager in niveau MAAR da's eenvoudig te corrigeren). Summation van deze 2 signalen gebeurt, bij een LR24 filter heel keurig (spannings sommatie bij -6dB (LR) kantelpunten levert een vlakke response). Ik moet alleen kijken hoe het faseverloop gaat worden.
In ieder geval kunnen nu de analoge 3-weg crossover (van JBL) en de comp-limiter (een oude Behringer) het rack uit.
Hier moet hij een aantal Lab.Gruppen SPL-2b's gaan vervangen. Alleen weet ik nog niet of ik dat definitief ga doen. Het mooie van de SPL-2b's is namelijk dat ze power sensing hebben (ze kijken dus naar de OUTPUT van de versterkers). Daarnaast weet de (analoge) processor hoe het zit met de X-max van de (sub) speakers (en corrigeert o.a. d.m.v. een sliding subsonic) EN wordt het HF gedeelte onafhankelijk geprocessed (ook al is de X-over tussen mid en hoog passief). Allemaal dingen die ik nogal belangrijk vind en eerlijk gezegd NIET terug vind op de DRPA. Tel daar nog eens bij op de afwezigheid van een wachtwoord, de uitschakelKNAL en ik begin me aardig achter m'n kop te krabben.

BTW: Hoe is die LEM 26???
-- Pardon my French, I'm Dutch --
VictorVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 23-8-2002
Laatste: 16-9-2024
Berichten: 5308
18-10-2002 09:41
Tijd voor de eerste ervaringen met de Driverack PA. Ik ben zeer tevreden over de mogelijkheden. Het agressieve is nu vrijwel geheel uit het geluid, iets wat ik met de analoge crossover en compressor/limiter niet voor elkaar kreeg. Met wat verder afstelwerk moet het nog beter kunnen.

Kut met peren is (zoals al gezegd) de uitschakelknal. Hard genoeg om met een beetje pech beide compressiedrivers in één keer naar de filistijnen te helpen. Echt een supergroot nadeel. Zo groot zelfs, dat als ik dit had geweten ik het hele ding niet zou hebben gekocht. Heb jij hier al iets op bedacht, Dré? Je had het over relais die de uitgangen kortsluiten. Is dat makkelijk te doen? En bedrijfszeker zodat de output niet onbedoeld wegvalt bij een relaistoring?
Ik ben niet gek, ik ben een helicopter! Een Satel Pogi om precies te zijn!
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 13472
18-10-2002 12:05
De DRPA zit, wegens tijdgebrek, nog steeds in de doos. Ik heb dit avontuur uitgesteld tot na de verhuizing. Dan kan ik immers op m'n dooie gemak de hele boel rustig neerzetten en "tweaken". Als DAT positief verloopt (want ik ben nog steeds bang dat m'n oude vertrouwde Lab.Gruppen processoren een betere beveiliging hebben) dan ga ik eens spitten in het apparaat.

Items op wishlist:

1. Weghalen van die belachelijke uitschakel feature.
2. Toevoegen van extra blokkering van het apparaat.
-- Pardon my French, I'm Dutch --
VictorVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 23-8-2002
Laatste: 16-9-2024
Berichten: 5308
18-10-2002 15:48
Ik zit er hard over te denken als eenvoudige maatregel de aan-uit schakelaar te overbruggen, zodat het ding altijd aanstaat. Dat voorkomt in ieder geval dat iemand onnadenkend eerst de DRPA uitzet terwijl de amps nog openstaan. Blijft het probleem dat de stroom op het rack kan uitvallen. Hopelijk slaan dan de relais op de versterkers zo snel dicht dat het geen problemen oplevert.

Goed idee?

Groeten, Victor
Ik ben niet gek, ik ben een helicopter! Een Satel Pogi om precies te zijn!
NeveltyStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 2-2-2002
Laatste: 11-7-2004
Berichten: 43
18-10-2002 16:37
sorry dat ik even een intermezzo inlas,

maar ik onderbreek even jullie techtalk omdat de absolute leek in mij een paar dingen niet begrijpt ;-)

waarvoor dient zo'n cross over precies, buiten EQ en feedback destroyer (?)
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 20-9-2024
Berichten: 13472
18-10-2002 16:43

victor schreef:

Ik zit er hard over te denken als eenvoudige maatregel de aan-uit schakelaar te overbruggen, zodat het ding altijd aanstaat. Dat voorkomt in ieder geval dat iemand onnadenkend eerst de DRPA uitzet terwijl de amps nog openstaan. Blijft het probleem dat de stroom op het rack kan uitvallen. Hopelijk slaan dan de relais op de versterkers zo snel dicht dat het geen problemen oplevert.

Goed idee?
Ik ben bang dat dit niet zal helpen bij de meeste versterkers. Een beetje versterker heeft er geen moeite mee een halve seconde door te spelen nadat de netspanning weggevallen is (meer dan lang zat om de dodelijke "plop" uit de DRPA te toveren).

In de AAPLS nieuwsgroep had iemand met succes een UPS gebruikt om ervoor te zorgen dat de DRPA langer bleef werken dan de versterkers bij het wegvallen van de netspanning. Wel een erg omslachtige manier uiteraard.

Ik hoop het zelf met een aantal solid state relais (dip-8 behuizing dus lekker compact) tussen Pin-2 en Pin-3 van elke output op te kunnen lossen. Deze moeten dan (normally closed) gevoed gaan worden door een niet of nauwelijks afgevlakte voedingslijn zodat ze vrijwel direct afvallen (de uitgang kortsluiten) als de netspanning wegvalt.

Een klein probleempje is dat de DRPA vrij vol is van binnen. Ik hoop echter dat er genoeg ruimte is voor deze kleine relais...

In principe is dit idee ook toe te passen BUITEN de DRPA (tussen de DRPA en de versterkers in). In dat geval is afmeting niet echt een issue meer. In de meeste racks is nog wel wat ruimte voor een "toverdoosje" extra ;-)
-- Pardon my French, I'm Dutch --

Terug naar forum Reageer (zonder quote)