Forum > Geluid

Welke van deze boxen??

(52 reacties. Pagina 6 van 6)
Moderator(s): Dré
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 23-9-2024
Berichten: 13472
30-4-2005 11:52

TCMC schreef:

De enige lage tonen luidspreker die in het geheel in de tegenkoppellus met de versterker is opgenomen, zijn de MFB speakers van Philips. Ik gebruik 2 stuks als nearfield monitor naast mijn TFT scherm. Zoals algemeen bekend is bij tegenkoppeling, is dat het freuquentiebereik naar beneden (en bij versterkers ook naar boven) uitgebreid kan worden,
Verhoging van tegenkoppeling verhoogt altijd de bandbreedte (eventueel toegevoegde filters daargelaten uiteraard). Zie voor perfect voorbeeld de brandbreedte vs. versterkingsfactor bij een Op-Amp. De LF corner is juist NIET afhankelijk van de versterkingsfactor (tenzij de bandbreedte dusdanig laag is dat zelfs het LF punt niet gehaald kan worden ;-)
vervorming die afneemt en vaak de stabiliteit die wat vergroot wordt. Mede door de versnellingsopnemer in de speaker speelt de DC weerstand in de speaker nog een ondergeschikte rol en kan de dempingsfactor wel beter benut worden.
Gaat hier wederom niet om de dempingsfactor MAAR om het feit dat ook de foutsignalen van de driver zelf in de tegenkoppellus opgenomen worden (en daardoor verlaagd worden net als de foutsignalen van de versterker zelf). Natuurlijk heeft het systeem ook diverse nadelen (vandaar ook dat niet iedereen (bijna niemand) de driver opneemt in de tegenkoppellus). Grootste nadeel is de vervorming van de accellerometer zelf. Die werk je niet zo maar weg.

Dempingsfactor, zoals gebruikt in marketing, is een totaal NIETS zeggend getalletje. Het is probleemloos mogelijk om bij een versterker die een uitgangsweerstand heeft van 8 Ohm een systeem in elkaar te zetten die een Qt van 0.5 krijgt (critically damped oftewel de best mogelijke impulsresponse).

Moraal: Hou bij het ontwerp van een kast gewoon rekening met ALLE serieweerstanden (kabel, versterker, filter, driver) EN de nominale werktemperatuur van de spreekspoel en je kunt een optimaal gedempt systeem ontwerpen, ook al is de uitgangsweerstand van je versterker nog zo "waardeloos".
-- Pardon my French, I'm Dutch --
RademakersVIP Lid
Uit: Nederland
Sinds: 28-7-2003
Laatste: 23-9-2024
Berichten: 1344
2-5-2005 16:16
EN de nominale werktemperatuur van de spreekspoel
Hoe hoog is deze ongeveer?

Mvg Johan
1-2-3-4-hoedje-van...
DréAdministrator
Uit: Nederland
Sinds: 17-11-2001
Laatste: 23-9-2024
Berichten: 13472
2-5-2005 16:35
Als een driver ECHT aan het werk gezet wordt is 150 graden niet uitzonderlijk.
-- Pardon my French, I'm Dutch --

Terug naar forum Reageer (zonder quote)