Forum > Profiel
Gebruikersgegevens.
Het profiel van Stijn
Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers
Laatste 121 bijdrage(n) van Stijn (Pagina: 1 van 7)
Topic: Welk merk truss zou dit zijn? (11-4-2010 07:58:00)als je gaat meten verschilt dit nogal van waar je je bevind, vb uit belgie: in antwerpen en oostende ,laatst gestaan met een balletopvoering uit frankrijk, in antwerpen mete ik 385V en in oostende 405VTopic: Trussberekening (14-12-2005 19:42:00)Topic: Aansturen van Blinders (2-12-2005 16:29:00)
Als je er graag mee wil dimmem: ga je gang maar doe het niet met een LM-400 want dan komt je er echt niet ...Tja, ik heb ook niet gezegd dat je een lm400 kan gebruiken.
De beste optie is (als je die 8-lites moet hebben (en hoeveel 8-lites? 2?), waarom geen 4-lite??? komt ook al een bak licht uit) om een 6-kanaals of 12 kanaals (of iets wat je kan verdelen over 3fases) dimmer te kopen bestuurd door een simpel controllertje (bv voor parren.
Maar, waarmee bestuur je je parren (vermits je zegt dat je al parren hebt)? T4? of een dimmer op de grond? en welke tafel heb je al? als je al een tafeltje hebt voor je parren kan je dat misschien al gebruiken. Als je met T4's werkt koop dan een dimmertje bij voor je blinders.
Welke lampen je er insteekt zal je zelf moeten uitmaken met welk effect je wilt, echt blinden doe je met dwe's (geven breed veel licht), acl lampen geven 8 stralen (kan ook blinden maar is toch anders).Topic: Aansturen van Blinders (2-12-2005 14:07:00)Onze 8-lites zijn zo uitgevoerd dat je 2 dimkanalen hebt, linkerkolom en rechterkolom, 2 groepjes in serie (boven , onder) en die parallel genomen, maakt 2 groepen van 2,6kW. is ook een mooi effect in een chase (vind ik dan)Topic: Aansturen van Blinders (1-12-2005 16:50:00)
Max 4 blinder zullen er tegelijk gebruikt worden, meestal 2
dat brengt dus op (2*250 watt per blinder) * 4 = 2000 watt per kanaal
maar eventueel kunnen we beginnen met 1000 watt per kanaalJe haalt hier wel wat dingen door elkaar.
Er zijn namelijk 2 soorten lampjes de er in passen. De DWE's zijn 120V en 650W (zet je dus per 2 in serie) en dan passen er ook aircraft lampjes in maar die zijn 28V en 250W (zet je dus per 8 in serie).
Als je voor acl gaat dan heb je dus 1 dimkanaal nodig in een 8-blinder (heeft dan ook niet echt het blinder gevoel zoals de dwe'kes maar dan heb je 8 stralen, geeft ook een mooi effect maar is anders). Ga je voor de DWE lampjes dan heb je dus 4 kanalen nodig en dan is dat 1300W per kanaal, ga je voor de acl is dat 2000W per blinderTopic: Aansturen van Blinders (1-12-2005 16:30:00)Pardon? Waar dan wel? Bij de grotere firma's zal je dat zeker nog nooit gezien hebben.Topic: Foto's nieuwe LED Vloer van TDE (22-11-2005 00:48:00)Waarom zou je dmx vervangen als al de mogelijkheden die jij opsomt kunnen bestuurd worden door 1 tafel op dmx? Het bestaat en wordt volop toegepast. Je kan met 1 tafel dmx gesturde lampen bedienen en tesamen video (led wall, pixelline, beamers, ...), dat is mogelijk door er mediaservers tussen te zetten (bv pandora's box, catalyst), zolang de tafel genoeg dmx universes kan uitsturen is dat perfect mogelijk. bv de nieuwe 'grote' tafels die een ethernet aansluiting hebben, zoals een grand MA die over 64 dmx universes kan beschikken.Topic: Par 56 Long of Par 64 Long / Short (18-11-2005 01:40:00)natuurlijk moet alles er netjes en verzorgt uitzien maar ik garandeer je dat ze bij flashlight niemand doen trussen kuisen. Al was het maar omdat ze zelf geen truss en rigging meer hebben, hebben ze namelijk een tijd geleden in een aparte firma gestoken (riggingbox genaamd); maar dat volledig terzijde. Waar ze dat zeker wel doen is bij dry rental firma's (zoals AED). Bij ons gebeurt dat niet, ik spreek nu wel in naam van Flashlight, en weet niet veel andere (grote)bedrijven die het wel doen, maar er zullen waarschijnlijk wel firma's zijn die het zeker doen (bij mij niet bekend) bv firma's die veel beurstandjes bouwen maar die hebben dan ook meestal niet de grote aantallen truss. trussen ontdoen van kabeltape, nitto, gaffa, ... dat moet bij ons gebeuren op de baan bij het afbreken.Topic: Stroom verdelen (2-11-2005 03:54:00)Eerst een opheldering, ik doe dat niet mijn werkgever (nl. flashlight)
Er mag door 1,5mm² wel 16A lopen, zelfs in een multi, maar je moet rekening houden met de lengte van de kabel. Wij houden daarom altijd een max. aan omdat 25m multi nu eenmaal veel minder snel overbelast raakt dan 100 meter, en bij ons komt 100 meter meer voor dan 25m daarom is er een veralgemening naar elke lengte. De 2e reden is bij ons ook omdat als je meer bijeen steekt en er is bv. ergens een kortsluiting, ... dan valt de gehele groep weg, in musicals, theater, shows, ... wil je dus vermijden dat als er iets fout gaat er ineens de helft van de lampen wegvallen, (als dat mogelijk is dan steken we liever alles appart, gaat natuurlijk niet bij grote getallen waar je 100 koppen en meer hebt hangen).
Wij gebruiken geen 2,5 omdat het niet nodig is als je op langere lengtes niet vol belast, en uit gewichtsbesparing want een multi uitgevoerd in 1,5 en een multi uitgevoerd in 2,5 ligt een groot gewichtsverschil in. Het gemiddelde grid/groundsupport/truss wordt bij ons nu eenmaal niet gevoed door 1 multi, als je alle multi's optelt dan komt er een groot gewicht in als je dat dan met 2,5 uitvoerd kan de LD nu eenmaal veel minder lampen hangen en in sommige situaties is dat zeker nodig
Dan nog even het thuis verhaal, van de zekering kast tot de wcd moet er 2,5 gebruikt worden is nl een vaste installatie, elke verlengdraad die je in de wcd steekt mag 1,5 zijn om vol te belasten tot 16A. Licht punten worden uitgevoerd in 1,5. En in Belgie is er sinds verleden jaar een andere regelgeving op vaste huisinstallaties, nu worden groepen van het licht afgezekerd met 16A en wcd groepen met 20A afgezekerd. Dat laatste heb ik van een student architectuur gehoord.Topic: Stroom verdelen (31-10-2005 21:23:00)Op onze jobs gaat er altijd een dimmerrack mee en daar kunnen we dan vaste spanningen op patchen. op de kleinere jobs waar een klein dimmertje staat waar geen vaste spanning op gepatched kan worden of geen dimmer aanwezig is moeten we een break-in gebruiken. onze stroomverdeling gebeurd dan door 32A naar 6x afgezekerde(16A) shucko blokken. Er is dus buiten dat geen enkel andere verdeling nodig (geen paneeltje met shucko's), je moet je multi dan ook zien als een hoeveelheid shucko kabels bijeen waarop je dan shuckoblokjes boven in je truss legt. Of zie jij het anders? Wou jij je materialen die vaste spanning nodig hebben allemaal appart (elk zijn kanaal) naar beneden laten komen en dan beneden bijeen steken? dat kan ook (maar dan zal je als je eenmaal meer materiaal in je truss hangt meer multi's moeten gebruiken) maar maak het dan niet te moeilijk en gebruik shuckoblokjes beneden en maak dan geen zware kist met paneeltjes in. Shuckoblokjes wegen veel minder en zijn veel goedkoper. Een blok om krachtstroom te verdelen kost al meer dan genoeg.Topic: Stroom verdelen (31-10-2005 18:57:00)
alleen moet ik danwel nog nieuwe grote multiekabel dan 1.5 te kunnen vinden..Wij gebruiken ook 1,5 kwadraat in onze multi kabels, is nix mis mee. gebruik het maar zoals je gemaakt hebt met de break-ins en de break-out boxen die je gemaakt hebt, zo doen wij het ook (alleen dan met 16 polige harting en dus 8in en 8uit).
Zolang je niet meer dan 10A per kring gebruikt gaat er helemaal niks fout. Dat is een regel die wij ook aanhouden. Op die manier kan je dimkanalen en vaste spanning gemakelijk in je truss leggen bv 1e 4 kanalen dimkanaal voor bv 4-bar overige 4 zijn dan vaste spanningen voor koppen, scan, ... bij het geval van 6-baren heb je nog altijd 2 kanalen over voor vaste spanning. Zo doen wij dat altijd (bij een niet al te kleine firma ), zo hou je dimmers en zekeringen op de grond en kan je er altijd bij en hou je ook weer onnodig gewicht uit je trussenTopic: Aanschaf blinder(s) (3-10-2005 00:59:00)Nee alle spiegelbollen zijn uit 1 stuk. Het zou een oplossing kunnen zijn om het in delen te doen maar hoe wil je een spiegelbol van 2m doorsnede veilig terug in elkaar hangen om het te takelen? want vergis je niet zo een bol heeft ook de nodige kilootjes. door het in stukken te delen maak je het er niet veiliger op
en toch worden de 'layher' klemmen dagelijks gebruikt voor buizen en trussen in zowat alle grote firma's ter wereld ...
wil daarom niet zeggen dat die juist bezig zijn natuurlijk, layherbuizen zijn nu eenmaal 48mm en niet de 50 van onze trussen, met enig beleid wel te gebruiken maar voorzichtig zijn op trussen met een buis wanddikte van 2mm, op de 3mm variant zeer zeker te gebruiken
Topic: Gezocht: Verhuurder van de Antari M-1 Mobile Fogger (18-4-2008 01:09:00)wil daarom niet zeggen dat die juist bezig zijn natuurlijk, layherbuizen zijn nu eenmaal 48mm en niet de 50 van onze trussen, met enig beleid wel te gebruiken maar voorzichtig zijn op trussen met een buis wanddikte van 2mm, op de 3mm variant zeer zeker te gebruiken
Bij flashlight/APR (belgie) hebben we machientjes van LOOK, model: TINY C07. Werkt op batterijen, zeer handelbaar en je hebt zeker en vast een mooie output voor zo'n klein ding, weet natuurlijk niet wat het effect moet zijn maar zeker de moeite waard om eens te bekijken.
Topic: Multikabel voorzien van multistekker (22-3-2006 02:05:00)Ik ben toch ook wel een voorstander van socapex, zijn zeker robuust, zijn volgens mij ook gemakkelijk in en uit elkaar te halen (wil niet zeggen dat ik dat niet van de harting vindt he).
Maar hoe jullie bij die beperking van socapex komen snap ik niet goed. Er bestaan namelijk varianten tot en met 244 pennen, bij mijn weten heeft harting niet meer dan de 128 pennen variant. Socapex kennen jullie waarschijnlijk van het model SL61 (te vinden op www.socapex.com). De "echte" site is www.amphenol-socapex.com. In volgende Pdf vind je de meest gebruikte standaard bij geluid https://www.amphenol.com.au/catalogue/multipin_connectors.pdf , dat is de MP41 150 pins model, zijn 48 kanalen. Dit wordt bij ons wel gebruikt met een stagerack en een paar 12 kanaals blokken verdeeld over het podium (met de 37 polige socapex). Maar dat hoef je zo niet te doen natuurlijk.
En het probleem met te weinig plaats om te solderen is ook opgelost want er is een oplossing zonder solderen.
Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten kiezen wat ie het gemakkelijkste vindt werken en hangt ook al helemaal af in welke setup je het gebruikt.
Topic: rare DMX kabels? (15-2-2006 19:47:00)Maar hoe jullie bij die beperking van socapex komen snap ik niet goed. Er bestaan namelijk varianten tot en met 244 pennen, bij mijn weten heeft harting niet meer dan de 128 pennen variant. Socapex kennen jullie waarschijnlijk van het model SL61 (te vinden op www.socapex.com). De "echte" site is www.amphenol-socapex.com. In volgende Pdf vind je de meest gebruikte standaard bij geluid https://www.amphenol.com.au/catalogue/multipin_connectors.pdf , dat is de MP41 150 pins model, zijn 48 kanalen. Dit wordt bij ons wel gebruikt met een stagerack en een paar 12 kanaals blokken verdeeld over het podium (met de 37 polige socapex). Maar dat hoef je zo niet te doen natuurlijk.
En het probleem met te weinig plaats om te solderen is ook opgelost want er is een oplossing zonder solderen.
Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten kiezen wat ie het gemakkelijkste vindt werken en hangt ook al helemaal af in welke setup je het gebruikt.
De kabel die jullie bedoelen is tmb proplex kabel, zie https://www.tmb.com.
Of hier een pdf'je van de kabel proplex
Topic: Lichtinstallatie voor school! (17-1-2006 21:20:00)Of hier een pdf'je van de kabel proplex
bassie schreef:
tegenwoordig is het toch 400 volt in plaats van 380. of niet?Truss draagkracht: 15,4kg/m * 50% = 7,2kg/m
waarom deel je je opgegeven trussbelasting van de fabrikant door 2?Break The Silence schreef:
Allemaal goed en wel, maar dan kan je die LM-400 mooi vergeten ... Zet er 1,2 Kw per kanaal op en hij krijgt het al erg moeilijk.Als je er graag mee wil dimmem: ga je gang maar doe het niet met een LM-400 want dan komt je er echt niet ...
De beste optie is (als je die 8-lites moet hebben (en hoeveel 8-lites? 2?), waarom geen 4-lite??? komt ook al een bak licht uit) om een 6-kanaals of 12 kanaals (of iets wat je kan verdelen over 3fases) dimmer te kopen bestuurd door een simpel controllertje (bv voor parren.
Maar, waarmee bestuur je je parren (vermits je zegt dat je al parren hebt)? T4? of een dimmer op de grond? en welke tafel heb je al? als je al een tafeltje hebt voor je parren kan je dat misschien al gebruiken. Als je met T4's werkt koop dan een dimmertje bij voor je blinders.
Welke lampen je er insteekt zal je zelf moeten uitmaken met welk effect je wilt, echt blinden doe je met dwe's (geven breed veel licht), acl lampen geven 8 stralen (kan ook blinden maar is toch anders).
stekelvarke schreef:
Tenzij je ze bij DWE per 2 in serie zet( dan heb je dus 4 groepen van 2 lampen) en dan deze groepen allemaal parralel, maar dan kom je wel aan een groot aantal watjes, en ik denk niet dat de LM400 dit kan trekken op 1 kanaal.DjProbe schreef:
blinder mogen allemaal gelijk werken, dus 4 kanalen zal voeldoende zijn.Max 4 blinder zullen er tegelijk gebruikt worden, meestal 2
dat brengt dus op (2*250 watt per blinder) * 4 = 2000 watt per kanaal
maar eventueel kunnen we beginnen met 1000 watt per kanaal
Er zijn namelijk 2 soorten lampjes de er in passen. De DWE's zijn 120V en 650W (zet je dus per 2 in serie) en dan passen er ook aircraft lampjes in maar die zijn 28V en 250W (zet je dus per 8 in serie).
Als je voor acl gaat dan heb je dus 1 dimkanaal nodig in een 8-blinder (heeft dan ook niet echt het blinder gevoel zoals de dwe'kes maar dan heb je 8 stralen, geeft ook een mooi effect maar is anders). Ga je voor de DWE lampjes dan heb je dus 4 kanalen nodig en dan is dat 1300W per kanaal, ga je voor de acl is dat 2000W per blinder
Tom schreef:
Enne blinders worden meestal gewoon geschakeld, niet gedimt.stekelvarke schreef:
Darom dat er eigenlijk een protocol zouw moeten komen die DMX vervangt en die erkent word door bv. een organisatie als USITT erkent wordt. Zodat de nieuwe Light desks hiermee uitgerust kunnen worden om zo met 1 desk zowel wapperlampen, conventioneel, LED walls, Thomas pixellines,.. te besturen.euhm grote bedrijven werken met volglaslampen omdat die alleen in 1000W bestaan, 1kW raylight ben ik nog nooit tegen gekomen nl. En dat is niet de enige reden, bij raylight kan je niet kiezen uit de veschillende breedtes van beams, tenzij er verschillende graden reflectors bestaan (???), nooit tegen gekomen. En dan nog moesten er meerdere reflectors bestaan zouden ze het niet doen want omsteken van volglaslampen is veel sneller gebeurd dan een reflector.
Topic: truss schoonmaken (17-11-2005 00:57:00)Dré schreef:
Ook sommige grote bedrijven willen graag dat hun producties er netjes uit zien. En ja, dan zit een medewerker van Flashlight inderdaad wel eens trusjes te ontdoen van gaffa en andere viezigheid.tfproductions schreef:
Stijn als ik het goed lees gebruik jij dus kabels waar 10AEr mag door 1,5mm² wel 16A lopen, zelfs in een multi, maar je moet rekening houden met de lengte van de kabel. Wij houden daarom altijd een max. aan omdat 25m multi nu eenmaal veel minder snel overbelast raakt dan 100 meter, en bij ons komt 100 meter meer voor dan 25m daarom is er een veralgemening naar elke lengte. De 2e reden is bij ons ook omdat als je meer bijeen steekt en er is bv. ergens een kortsluiting, ... dan valt de gehele groep weg, in musicals, theater, shows, ... wil je dus vermijden dat als er iets fout gaat er ineens de helft van de lampen wegvallen, (als dat mogelijk is dan steken we liever alles appart, gaat natuurlijk niet bij grote getallen waar je 100 koppen en meer hebt hangen).
Wij gebruiken geen 2,5 omdat het niet nodig is als je op langere lengtes niet vol belast, en uit gewichtsbesparing want een multi uitgevoerd in 1,5 en een multi uitgevoerd in 2,5 ligt een groot gewichtsverschil in. Het gemiddelde grid/groundsupport/truss wordt bij ons nu eenmaal niet gevoed door 1 multi, als je alle multi's optelt dan komt er een groot gewicht in als je dat dan met 2,5 uitvoerd kan de LD nu eenmaal veel minder lampen hangen en in sommige situaties is dat zeker nodig
Dan nog even het thuis verhaal, van de zekering kast tot de wcd moet er 2,5 gebruikt worden is nl een vaste installatie, elke verlengdraad die je in de wcd steekt mag 1,5 zijn om vol te belasten tot 16A. Licht punten worden uitgevoerd in 1,5. En in Belgie is er sinds verleden jaar een andere regelgeving op vaste huisinstallaties, nu worden groepen van het licht afgezekerd met 16A en wcd groepen met 20A afgezekerd. Dat laatste heb ik van een student architectuur gehoord.
marijn schreef:
hebben jullie ook op je verdeler dan paneeltje ofzo met shuko's? dan kan je kiezen wat bij wat moet?marijn schreef:
ik wil voor de 1e oplossing gaanalleen moet ik danwel nog nieuwe grote multiekabel dan 1.5 te kunnen vinden..
Zolang je niet meer dan 10A per kring gebruikt gaat er helemaal niks fout. Dat is een regel die wij ook aanhouden. Op die manier kan je dimkanalen en vaste spanning gemakelijk in je truss leggen bv 1e 4 kanalen dimkanaal voor bv 4-bar overige 4 zijn dan vaste spanningen voor koppen, scan, ... bij het geval van 6-baren heb je nog altijd 2 kanalen over voor vaste spanning. Zo doen wij dat altijd (bij een niet al te kleine firma ), zo hou je dimmers en zekeringen op de grond en kan je er altijd bij en hou je ook weer onnodig gewicht uit je trussen
Thomas heeft ook enkele behuizingen voor de DWE lampjes, vind ik persoonlijk ook wel een mooi effect, vooral een hele rij naast elkaar. Maak je gewoon seriesplitjes en dan per twee in serie aan elkaar.
Topic: Stroom verdelen (28-9-2005 23:26:00)buiten dat wij 16polige harting gebruiken en dus 8 kanalen per multi hebben, doen wij het ook zo. Op jobs waar een dimmer staat met vaste spanningsmodule erin komt de vaste spanning van op het dimmerrack gepatcht. Staat er geen dimmer of een dimmer zonder vastespanningsmodule dan wordt de vaste spanning met break-in van op een 32A slof via de multi de truss ingejaagt. Op jobs waar veel lampen inhangen die vaste spanning nodig hebben of constant op full branden, zoals op een beurs, kan er gekozen worden om vanop het verdeelblok met 32A kabel naar boven te gaan. Zo ooit een job gedaan op het autosalon in brussel waar we 42 arena's en nog een heleboel andere lampen in het grid hadden hangen daar werd dan gekozen om 14x 32A (rood welteverstaan) het grid in te trekken. Met boven dan blokken naar 6x shucko.
Topic: Truss & Moving Head (13-9-2005 01:31:00)hmmmm wij werken ook gewoon met haken, moet je inderdaad elke keer weer opschroeven maar dat is toch een makkelijke handeling? En het ophangen gaat veel sneller en kan je alleen doen, dat geeft dan weer tijdswinst, tenzij koppen op een truss moeten kunnen 'staan' dan gebruiken we natuurlijk half-couplers want met haken gaat zo iets niet. Movingheads 90° gedraaid (met de base verticaal) tegen een paal of stelling hangen we zelfs met haken op.
Topic: spiegelbollen (5-9-2005 18:43:00)Roeltje schreef:
grote ballen worden toch ook in delen vervoert :?