Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Ron.van.wieringen

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 5 bijdrage(n) van Ron.van.wieringen (Pagina: 1 van 1)

Topic: baskast voor Eminence Delta 15? (18-5-2004 01:02:00)

Rademakers schreef:

Ron is een stuk positiever over jouw luidsprekers dus ik kan het me voorstellen dat je daar liever naar luistert.
Ron WAS een stuk positiever, maar Ron had de gegevens over de Xmax van dit speakertje niet bij de hand. Ook de powerdip voor dit exemplaar (lees ik trouwens alleen maar vermoedens over, dat wel) was me nog niet bekend. Dus na het lezen van de andere reacties is Ron heel wat minder optimistisch.
Kortom: je schrijft dat het je juist te doen is om wat extra bas. Dan is de beste oplossing misschien om ze via een ander forum te ruilen ...

Maar even zo goed: succes !
Topic: baskast voor Eminence Delta 15? (17-5-2004 15:27:00)

Rademakers schreef:

Het komt uiteindelijk er op neer dat de kast die je momenteel voor de Delta 15 gebruikt, helemaal zo gek nog niet is. Er is volgens mij ook dan ook best wel over nagedacht (lees: Veel meer soeps kun je er gewoon niet van maken).
En zonder die twee gaten, als je het mij vraagt. Volgens mij heeft iemand de pijpjes eruit gestolen (misschien dezelfde persoon die ook het filter heeft gejat?)
Topic: Welke luidspreker voor een basreflexkast. (17-5-2004 14:48:00)

bart van der veere schreef:

O sorry.

Bart.
Excuses zijn niet nodig. Ik was je dankbaar voor je URL'letje. Sommige mensen snuffelen oude threads nog wel eens na.

groet
Ron
Topic: project topkasten eminence (17-5-2004 13:34:00)

nijhuisr schreef:

die hogetonen drivers heb ik ook,
Misschien een domme vraag, maar.... heb je een adresje in Nederland waar je die dingen (Dit gaat dus over Eminence EAPT150) kunt kopen?
Topic: baskast voor Eminence Delta 15? (17-5-2004 13:20:00)
Op www.selfmadehifi.de kun je de gegevens vinden van de Eminence Delta 15. Je vindt er ook een programmaatje (BassCAD) om kastconstructies door te rekenen.
In principe hoeft het niet fout te zijn als er reflexpoorten inzitten zonder buis erachter. Bij PA-speakers komt deze constructie wel vaker voor. Je kunt het zien alsof de pijpen achttien millimeter lang zijn (even aannemend dat dat de dikte van het gebruikte hout is).
Voor de Em-Delta-15 geeft BassCAD de volgende resultaten: een gesloten kast van 100 liter zou redelijk moeten werken, kleiner moet je echt niet gaan, omdat hij dan gaat dreunen rond de 110 Hz. En bij deze grootte geeft hij nog een beetje bas (lees: wel hard genoeg, niet echt diep). En dat is in veel ruimtes toch al een rot-frequentie (is mijn ervaring als drive-in DJ die in alle zalen steeds weer de equalizer moest hanteren en dat lag echt niet aan mijn boxen!) omdat een golf van die lengte resoneert tussen vloer en plafond (moet je voor jouw jeugdhonk natuurlijk effe narekenen). De Delta-15 voelt zich in een nog wat grotere kast (200 liter) wel wat lekkerder en beloont dat met dieper laag en minder gebonk.

Dan m.b.t. een bass-reflex. Je noemt als huidige afmetingen 69x48x35. Als ik aanneem dat dat buitenmaten zijn, komt het overeen met 85 liter (wanddikte en omvang van de speaker heb ik erafgetrokken). Volgens BassCAD geeft dit, gecombineerd met twee gaten van 11,5 cm een rampzalig geluid, met een enorme "boost" rond de 110 Hz (die zoals ik net al zei, waarschijnlijk toch al versterkt werd door ruimteresonanties) en daaronder een stijle afval zodat er onder de 70Hz vrijwel niets overblijft. Maar dat is nog niet alles: vrijwel alle papieren konussen van Eminence resoneren wat rond de 2KHz, met wat vervorming, dus in jouw ongefilterde versie komt dat er nog eens overheen.
Kort samengevat: de speakers zijn heel bruikbaar, maar wel in een andere box en met een goed filter. Ik zou gaan voor de tip van Strassacker (op wwww.lautsprechershop.de) en een 200 literkast maken (stevig, met WTW-verstevigingen) met twee reflexpijpjes van 10 cm doorsnee en 12 cm lengte. Goed filter erin en combineren met een mid-hoog hoorn vanaf 2KHz (misschien 3 KHz). Anderen op dit forum hebben misschien tips voor je mbt de hoorn of het filter. Als je het bij Eminence wilt houden, kun je eens kijken naar de EAPT150 (niet duur, goede specs) of anders Visaton HTH8.7 (ook niet duur, maar lastiger te filteren).
Succes !