Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Plaatwerk

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 39 bijdrage(n) van Plaatwerk (Pagina: 1 van 2)

Topic: Drum&Bass (26-8-2004 20:12:00)
In Nighttown (R'dam) zijn er wel regelmatig avonden dat er in alle zalen drum&bass wordt gedraaid. Elementz en Major Leaque zijn voorbeelden van zulke feesten. Niet zo megagroot natuurlijk (en gelukkig maar), maar wel de mogelijkheid om lekker rond te dwalen en van zaal naar zaal te wippen.
Topic: Het bouwen van een case (3-8-2004 11:15:00)
De discussie moet inderdaad niet groter worden en was wat mij betreft op de vorige pagina's al geëindigd.

Het enige feit dat ik als zodanig gepresenteerd heb, was het gegeven dat je de zaagdikte kwijt bent bij het zagen; dat ben je kwijt en ligt als zaagsel op de grond. Hier werd ik pas stellig in nadat Tom dit als 'onzin' had bestempeld. Deze bewering heb ik verder niet genuanceerd want hier sta ik nog steeds achter.

De enige nuance die in het verhaal is aangebracht, gaat over de manier waarop machines en bedieners hiermee om gaan. Ik wilde meteen aannemen dat er machines en vaklui bestaan die dit corrigeren en heb ook nooit het tegendeel beweerd.

Enige nuance had ik wel van Tom verwacht.
Dit kon ik echter tot z'n laatste berichtje niet ontdekken. Het bleven waarschuwingen, smiley's en voorbeelden om mijn woorden in het absurde te trekken. Vandaar ook dat ik na de laatste smiley hier toch nog eens op wilde reageren.
Topic: Het bouwen van een case (2-8-2004 23:58:00)

Tom schreef:

Eerst feit;

plaatwerk schreef:

Dit is geen onzin maar een feit.
Toen "NIET ELKE BOUWMARKT...."

plaatwerk schreef:

Maar ik wil juist daarom nogmaals benadrukken dat dit niet voor elke bouwmarkt geldt.
shut up :X
Beste Tom,
Het delen van kennis en ervaring lijkt me één van de doelstellingen van een forum.

En dat is dan ook het enige dat ik nastreef met mijn bijdragen aan dit forum.
Als je mijn bijdragen terugleest zul je zien dat ik alleen maar constructief probeer mee te denken met de vragen/problemen van anderen en me niet opstel als het forumlid dat zo graag 'bovenaan die trap' moet staan. Sterker nog, ik heb zelf ook meerdere malen een 'noobvraag' gepost en ben dan blij met de deskundigheid en ervaring van anderen.

Ik vind het dan ook jammer dat mijn goedbedoelde suggesties aan de starter van dit topic, worden weggehoond met waarschuwingen als "Dus pas een beetje op met dat "feitengedoe" van je; er zijn er hier wel meer van de trap gevallen" en het plaatsen van smiley's met gesnoerde mond. En dat nog wel door een moderator.

Je zou natuurlijk alles ook om kunnen draaien en je afvragen waar jij je kennis op baseerd om mensen van het vertellen van onzin te betichten? Jij hebt blijkbaar alleen maar ervaring met vaklui. Nou dat is harstikke fijn voor je en zal je een hoop frustaties bespaard hebben. Maar accepteer dan ook dat anderen wel eens andere ervaringen hiermee kunnen hebben.

groet, Ferry
Topic: Het bouwen van een case (2-8-2004 14:39:00)
Ah, ik kon al geen VIP-leden vinden waar de naam me bekend van voor kwam.

Voor de goede orde; ik heb alleen maar ervaringen met het (correctieloos) zagen bij de Praxis in het centrum van Delft, niet bij de tweede, pasgeopende, mega Praxis in Delft. Best kans dat daar weer een andere machine staat.
Topic: Het bouwen van een case (2-8-2004 14:22:00)
Da's ook toevallig... Is de Gamma in Delft dan ook de Gamma waar je je plaatwerk haalt?

Je maakt me toch wel nieuwsgierig wie dat VIP-lid is dat bij de Gamma werkt. Als dat in Delft is ken ik hem waarschijnlijk wel. Benieuwd wie van het personeel daar ook een zwak voor licht en geluid heeft.
Topic: Het bouwen van een case (2-8-2004 13:59:00)
Ik neem gelijk aan dat de Gamma waar jij je spullen haalt, wel een correctie op z'n meetlat heeft zitten.

Maar ik wil juist daarom nogmaals benadrukken dat dit niet voor elke bouwmarkt geldt.

Bij de Gamma in Delft hebben ze geen correctie op de zaagmachine. Daar ben ik achtergekomen door het personeel dat mij hier op attent maakte.
Waarschijnlijk hebben ze dus niet overal dezelfde machines staan en zijn er dus blijkbaar wel uitzonderingen. (En misschien behoren de Gamma en de Praxis in Delft dan juist wel tot die uitzonderingen en heeft het merendeel van de machines wel correctie.)

Met deze wetenschap zal ik in ieder geval altijd even vragen of de zaagdikte gecorrigeerd wordt, lijkt mij een kleine moeite dat een hoop frustraties kan voorkomen.
Topic: Het bouwen van een case (1-8-2004 14:33:00)
Ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat je niet altijd maar moet uitgaan van de vakkundigheid van degene die zaagt.
Ga op koopavond of op zaterdag maar eens iets laten zagen bij zo'n grote bouwmarkt. Dan zijn er veelal parttimers aan 't werk, die vaak niet de deskundigheid en ervaring hebben om netjes werk af te leveren.

Ik ben met je eens dat een vakman automatisch met het 'verschil' rekening houdt, maar nogmaals, mijn ervaringen (en dat mag ik toch wel feiten noemen?) hebben mij geleerd dat niet iedere zager het zo nauw neemt met de milimeters, vaak door onwetendheid.
Dus in jouw redenatie, moeten we voortaan met elk stukje maat werk rekening gaan houden met het gereedschap van de maker?
Nee, ik zou rekening houden met de maker, het gereedschap is niks mis mee.

P.s. In de grote bouwmarkten wordt vaak geen rekening gehouden met die correctie. Dit is geen feit waar ik nou zo graag mijn kennis mee wil etaleren, maar een tip aan anderen, waar ik zelf door schade en schande achter gekomen ben.
Als je weleens meubeltjes maakt, zul je merken dat deze kennis het verschil kan maken tussen een stroef en een soepel lopende lade.
Topic: Het bouwen van een case (1-8-2004 14:06:00)

Tom schreef:

Nou sorry hoor, dat vind ik toch wel zo'n onzin shocked 8O
Werk jij bij een bouwmarkt of zo? Lekkere smoes.
Dit is geen onzin maar een feit.
Ik werk niet bij een bouwmarkt maar heb wel ervaring met het op maat laten zagen van plaatmateriaal bij een bouwmarkt. Genoeg ervaring om te weten dat er fouten worden gemaakt door zowel zager als klant. En als je goed leest is dit geen smoes maar een verwijt naar de zager.
Als ik een plank wil hebben met de afmeting: 50,3 x nogwat,
dan krijg ik ook een plank met die maten, en niet een plank minnus een half zaagblad.
Nogmaals, de helft van je bladdikte gaat er nog eens af, een feit dat iedere timmerman je kan vertellen. Maar probeer het anders eens uit, zo ben ik er ook achter gekomen.
Vaak zul je het echter niet merken als er een zaag van 3mm wordt gebruikt. Die 1,5mm minder valt niet op, als je niet op de milimeter nauwkeurig werkt.
Staks moeten we ook nog rekening gaan houden met de afwijking in de preciesie van de zaagmachine, of de lagers van de motor, of misschein wel de stand van de aarde, want ja,als die scheef staat, zagen we ook een beetje scheef...... shut up :X
Ja inderdaad, sommige bouwmarkten nemen het niet zo nauw met het onderhoud aan de machine (regelmatig zaagblad wisselen etc.), en dat zul je dus zeker gaan merken aan je zaagwerk.
Topic: Het bouwen van een case (31-7-2004 23:44:00)

Dj Psycho-D schreef:

Nou ik ga met mn pa ook cases bouwen, vandaag het hout laten zagen. Wat blijkt: 4 platen zijn 3 mm te kort angry
- Of er was sprake van een communicatieprobleempje tussen jullie en de zager (misschien toch niet zo'n duidelijk briefje?)

- Of de zager keek niet op een milimetertje meer of minder. Als hij zo'n vertikale plaatzaagmachine gebruikte, kan het bijv. zijn dat het 'stootblokje' ietsje verschoven is bij het vastklemmen of het aanduwen van de plaat.

- Of de zager is jullie vergeten te vragen of je rekening had gehouden met de dikte van het zaagblad. Stel dat deze 6mm is, en de zager zet de machine precies op 50,3cm, dan hou je een plank van 50cm over. 50,3cm min de helft van de dikte van het zaagblad (=3mm)

In de twee laatste gevallen zou ik zeker even terug gaan naar de zager. De grote bouwmarkten doen niet moeilijk als je een bonnetje en een redelijk verhaal hebt.
En in het vervolg altijd even naar de dikte van het zaagblad vragen (is trouwens gemiddeld 3 à 4mm in de bouwmarkten) en de delen terplekke even nameten.
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (24-7-2004 19:49:00)
Je kunt het corrigeren wel een beetje oefenen door, als beide platen draaien (en min of meer gelijk lopen), één plaat bewust iedere keer even af te remmen en er weer in te duwen.
Ook leuk is proberen mee te draaien zonder de beat te 'verplaatsen'. (Zo licht mogelijk op het vinyl drukken dus.)

Allemaal ter ontwikkeling van dat gevoel in je vinger, want om goed te kunnen corrigeren, moet je de hoeveelheid druk die je uitoefent op de plaat, goed kunnen doseren.
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (23-7-2004 11:46:00)
Die corrigeren ook veel lekkerder, ook op het vinyl! (Ben zelf de gelukkige eigenaar van 2 synq-tafeltjes)
Het matchen van de beat doe je op het vinyl (of met de pitch, voor de fijnproevers), het aanpassen van de plattersnelheid doe je met de pitch!
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (23-7-2004 11:19:00)
En met die SuperOEM-ers moet je onderhand spierballen hebben om die platter af te remmen.

Hou het dus maar bij het corrigeren op vinyl en probeer met twee handen te werken en de plaat niet steeds terug te zetten naar het begin. Ik ben ervan overtuigd dat je met deze techniek veel sneller zult gaan pitchen, meer het gevoel gaat krijgen dat je die tafels onder controle hebt en ook 'in de mix' meer durft te gaan corrigeren.
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (23-7-2004 10:51:00)

braz schreef:

Ik zou dit advies dus maar opvolgen hoor! Je snapt de bedoeling van een slipmat niet helemaal. Dat is om het cue-en mogelijk te maken en om te backspinnen en dat soort dingen, maar niet om te corrigeren. Door die slipmat heb je toch veel minder controle over de plaat als je gaat corrigeren? Je 'slipt' toch veel te snel te ver door of terug? Corrigeren altijd op de platter lijkt me. Behalve als het hele kleine correcties zijn, die KUN je uitvoeren op de plaat door zachtjes mee te draaien met een vinger rondom de spindle. (ik zag ik dit onderwerp al een mooi plaatje) Maar mooier is het om de kleine correcties uit de voeren door alleen je pitch te gebruiken...
Plaats van de vinger blijft natuurlijk persoonlijk. Ik heb, zoals ik al zei, ondervonden dat ik met m'n vinger op het label, de meeste controle heb over m'n vinyl. Dus dat blijf ik lekker doen. Het was ook een suggestie aan de starter van dit topic die blijkbaar problemen met pitchen ondervindt.
Maar ik blijf erbij dat de platter geen jogwheel is. Als mensen daar anders over denken; prima, zolang ze maar van mijn kostbare platenspelers afblijven!
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (22-7-2004 21:18:00)

mr_jows schreef:

Paar kleine foutjes heeft niemand het over, echt niet!
Maar een geoefend oor hoort het wel. Maakt natuurlijk niet uit dat je foutjes maakt. Niemand kan perfect mixen, 't gaat erom hoe je de 'foutjes' hersteld. Maar natuurlijk wel altijd blijven streven naar de foutloze mix!
Echter aan de binnenkant van de plaat zou ik zeker niet bijgeven. Als je plaat krom is, dan heb je kans dat je toch teveel meegeeft, of dat de naald overspringt.
Heb ik geen last van en ik heb toch enkele behoorlijk kromme platen.
Probeer zoveel mogelijk met het plateau te werken (zeker bij het inmixen. mocht je de plaat iets moeten bijgeven of afremmen.)! Is mij ook geadviseerd door een jongen die al zo'n 8 jaar draait. Werkt echt veel beter en ik maak amper foutjes meer vanwege een overslaande naald etc. Kromme platen, wie haat ze niet :P
Ik zou dit advies maar naast je neerleggen en de platter voortaan met rust laten. Je hebt immers niet voor niets een slipmat!
Spindleknijpen (leuk gevonden zo)
Term heb ik ooit eens op dit forum voorbij zien komen. Inderdaad leuk gevonden.
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 21:23:00)
Daarom vind ik drum&bass ook zo lekker draaien; extra veel geluidjes die als ijkpunt kunnen dienen!
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 21:09:00)

Banaan schreef:

Daarbij moet ik wel zeggen dat ik steeds de naald terug zette als er bij de spelende plaat geen bass meer was (melodie ofzoiets). Maar bij mij duurde het dan nog te lang voordat ik de juiste pitch had.
Probeer je bij het fijnere pitchwerk niet alleen op de bassen en de kick (bassdrum) te richten. Snares en hihats zijn vaak fijnere, kortere samples waarmee je beter kunt vergelijken.
Bassen zijn te 'wollig' en te lang van duur.
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 20:59:00)

marc schreef:

Ik heb hier trouwens weleens reacties op gehad in de trant van: dat is stom! Dan ben je geen DJ meer!

Dit zul je mij ook niet horen zeggen.

Ik durf wel te beweren dat beatcounters er alleen voor het gemak zijn. Ze helpen je niet bij het leren pitchen, integendeel!
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 20:39:00)

mr_jows schreef:

Je bedoelt zeg maar de 'spindle'??
Nee, ik bedoel het etiket van de plaat of net iets daarbuiten, op het laatste, 'loze' stukje van de plaat.
Daar duw ik de plaat verder of rem hem af. De laatste jaren heb ik het 'duwtje' vervangen door 'een stukje versneld meedraaien' met de vinger. Correcties zijn zo nauwelijks hoorbaar!

Plaatje ter verduidelijking:
home.wanadoo.nl/ferryvanstralen/plaatje.jpg

(Hoe die 'spindleknijpers' lekker kunnen corrigeren is mij ook een raadsel..)
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 18:44:00)
Als ik nog een eindje van de juiste snelheid afzit maak ik elke 1e en 3e tel van een maat een correctie (2e en 4e gebruik ik dan om te luisteren/controleren). Als ik er bijna ben corrigeer ik misschien nog maar om de zoveel maten.
Zelden start ik de plaat opnieuw tijdens het voorluisteren, maar probeer dus vanaf het begin mee te pitchen.

Een andere positie van je linkervinger op het vinyl wil ook nog wel eens werken. Een hoop dj's corrigeren aan de rand van de plaat maar ik heb zelf een betere controle over het vinyl als ik aan de rand van het etiket (of uitloopstukje van de plaat) corrigeer.

Edit: sorry, gaat natuurlijk niet op voor cd's, maar wellicht handig voor anderen?
Topic: Verkeerde manier van pitchen? (21-7-2004 18:34:00)
Vertrouw ook niet te veel op de snelheid van het vinyl. De snelheid is nooit 'constant geperst' gedurende een nummer. Accepteer dus dat je de snelheid vaak niet eens exact gelijk kàn krijgen en durf daarom in de mix nog wat pitchwerk te doen.
MP3tjes zijn vaak van plaat opgenomen en kennen dus hetzelfde probleem.