Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Peevent

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 1 bijdrage(n) van Peevent (Pagina: 1 van 1)

Topic: SPL meting volgens nieuwe Belgische wetgeving (31-12-2012 12:17:00)
Het probleem bij het gebruiken van een losse handmeter is dat je als technicus tijdens een show een geluidsmeter nodig hebt die het zogenaamde lopende gemiddelde aangeeft. Het gemeten blokje van 15 minuten moet zich als het ware verplaatsen gedurende show. Een controlerend ambtenaar kan volstaan met een meter met een gewone Laeq meting hij gaat naast je staan start een LAeq meting en na 15 minuten controleert hij of je bij een> 95 dB(A) show de 102 dB(A) niet overschreden hebt. Heb je dat wel dan moet hij de meting overdoen maar nu controleren of je over 1 uur niet de 100 dB(A) niet overschreden hebt. Pas wanneer je dat dan ook overschreden hebt dan volgt een bekeuring.
Op de markt zijn zover mij bekend momenteel geen handmeters, met uitzondering van de Xl2, te koop met een lopend gemiddeld dat is de reden dat leveranciers als 10eazy en wij Event Acoustics met Metrao met een software pakket werken met als bijkomend voordeel dat je dan ook een voorspellings algoritme krijgt. Het blijkt in de praktijk dat als je met een losse handmeter werkt die je dan meestal in de stand slow (sample van 1 sec) zet om het nog te kunnen aflezen in de praktijk 3-5dB(A) zachter speelt dan je eigenlijk mag omdat je als het ware op de pieken aan het begrenzen bent en niet op het gemiddelde. Verder dien je bij het werken met een handmeter altijd naar het schermpje te kijken. De meeste software pakketten beginnen pas te waarschuwen als je in de buurt van de grens komt zodat je tot die tijd gewoon je werk kan doen als technicus. Over de prijzen van zowel 10eazy als ons (Event Acoustics) Metrao ( Metrao mini) zijn er nu compleet werkende class 2 systemen te koop voor minder dan 2000 euro.
De goedkoopste geluidsmeter die ik kan vinden is te vinden op het volgende www.geluidmeter.nl/geluidmeters_klasse_2.htm
De BG-4 voor 322 euro ex btw. Deze kan bijna alles wat je wenst behalve dan dat lopende gemiddelde.
Wij van Event Acoustics zijn verder nog bezig met te kijken of we een betaalbare handmeter met een lopend gemiddeld op de markt kunnen brengen. Verder wil ik nog even waarschuwen voor telefoon en tablet oplossingen. Zelfs als je daar een class 2 micro op aansluit krijg je nog niet class 2 meting omdat met name de voorversterker keten en de software het resultaat bepalen. In een lab meten ze de complete keten zowel elektrisch (zonder kapsel) als op geluidsdruk om te bepalen of het voldoet.
sterkte Peter van der Geer