Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Ludwig

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 8 bijdrage(n) van Ludwig (Pagina: 1 van 1)

Topic: Rookmachine-Hazer (18-4-2002 21:40:00)
Dag admin,

Je hebt de hele uitleg nu dus gekregen en je hebt gelijk, ik had dan ook maar zo een dingetje erbij moeten plaatsen.
Topic: Rookmachine-Hazer (13-4-2002 18:33:00)
Ben jij lid van een of andere sekte ?
Topic: strakke lichtbundel (11-4-2002 22:47:00)
Dat was dan ofwel een ACL ( AirCraft Landing ) ofwel een BT ( kopspiegel, laagspanning, seinlicht op schepen en koplamp voor treinlocomotieven ).
Beide zijn, zoals een pinspotje, met een parabolische spiegel uitgerust. Deze spiegel geeft, theoretisch, een paralelle lichtbundel uit. Dus eentje die oneindig met dezelfde breedte en dus intensiteit doorreist. Bij de Pinspot of ACL zit de lamp vast in de spiegel, bij een BT is de lamp los van de spiegel. De BT werkt beter omdat zijn kopspiegel ervoor zorgt dat al het licht in de hoofdspeigel komt, bij de par uit voering is er ook rechtstreeks licht, dat dus in alle richtingen schijnt. Daarom zit er in een pinspotje zo een vreemd kapje, om het rechtstreekse licht tegen te houden. Bij een goed pinspotje is dat eigenlijk aan de binnenkant ook een sferisch spiegeltje zodat het licht dat normaal naar voor schijnt ook in de hoofdspiegel terechtkomt.
Groet
Topic: Rookmachine-Hazer (11-4-2002 21:54:00)
hi, Tiemen, ik dacht dat dit van jou kwam :

"Klinkt tegenstrijdig maar is het niet. Het verdampen kost energie.Die energie wordt aan de vloeistof onttrokken "

De energie wordt aan de omgeving onttrokken, of moet worden toegevoegd, hetzij thermisch( opwarmen) hetzij kinetisch ( druk )

Het kwam niet van lou, had een beetje te snell gelezen.
Waarvoor mijn aller meest gemeende excuses...
Topic: Rookmachine-Hazer (11-4-2002 21:44:00)
Sorry dat ik de vorige keer me er te snel heb vanaf gemaakt. Ik probeer het nu goed te maken; En Tiemen, ik zal je tekst subiet nog eens lezen, volgens mij zei je het net andersom als je had bedoeld.
Om een vloeistof naar gasvorm te doen overgaan moet je energie toevoegen. dus opwarmen bvb. Nu heeft iedere stof een eigen specifieke warmte, waardoor je meer of minder warmte moet toevoegen. Deze energie is echter niet verloren, ze wordt door de molecules meegedragen en bij condensatie, terug afgegeven.( eerste wet van de natuur: behoud van energie ).
Dus een stof waar je veel energie instopt om ze in gasvorm te laten overgaan, bevat veel energie. Water is daar een voorbeeld van, daarom brand je je aan stoom. Stoom wordt trouwens als warmtetransporteur gebruikt, juist omwille hiervan. De vloeistof van een rookmachine, is net andersom, omdat ze anders veel te veel energie zou nodig hebben om rook te produceren. Door dat er minder energie in rook zit, is er ook minder gevaar ( temperatuur ) en voelt het dus niet zo heet. De meeste rookmachines hebben ook een venturisysteem bij de pomp, die inderdaad lucht mee aanzuigt.Bovendien heb je het drukeffect. In de waterketel verhoog je de druk, dus stijgt de temperatuur,daarom kookt water minder snel in een drukkookpan dan in een open pan.
de uitgang van je rookmachine is als de ontspanner van een gasfles : verlaagt de druk en dus de temperatuur.
Dat is trouwens het pricipe van de ijskast.
Topic: Rookmachine-Hazer (9-4-2002 20:28:00)
Tiemen redeneert goed, maar hij vergist zich van premisse;

Hij keert de wet van Boyle-Mariotte om.
Topic: Rookmachine-Hazer (8-4-2002 20:12:00)
Ja, maar dat is geen nevel meer. Je kan een koelbox maken waar je de rook doorstuurt. Je vult de box met Co2 ijs, dan krijg je hele zware mist die laag blijft hangen. Of als je hem van boven produceert, die naar beneden valt in dikke slierten.
Groet
Topic: Rookmachine-Hazer (5-4-2002 01:37:00)
Nee, je kan een rookmachine niet in een hazer ( nevelmachine ) ombouwen. Moderator had het juist door te stellen dat je het een beetje kan simuleren, maar er is een zeer fundamenteel verschil : rook dient op zich zichtbaar te zijn, nevel dient onzichtbaar te zijn, alleen het licht zichtbaar maken. De vloeistof in een rookmachine wordt verdampt, effect is een mistige morgen in de lage landen. Voor haze is het water die heel erg fijn wordt verneveld. Beetje zoals je soms met de hoge drukreiniger kunt veroorzaken.
Groet