Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Aart

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Aart (Pagina: 7 van 10)

Topic: Vraagje voor electrische knobbels (21-9-2006 16:43:00)
De markt voor degelijke topkwaliteit 19" schakelpaneeltjes zal beperkt zijn. wink ;)

Het zou goed kunnen dat er enkelpolig (toegepaste) schakelaars in zitten.
Een snubber over de belasting snubt de inductiepiek uit die belasting volgens mij net zo goed (of mogelijk beter..) op als een over een schakelcontact ervoor.
Bij triac's is het weer net een ander verhaal, daar dient de snubber over de triac ook om vals triggeren op netstoring van elders te voorkomen.
Topic: Vraagje voor electrische knobbels (21-9-2006 14:14:00)
Wat is er tegen een snubber over de belasting ?
Bij een enkelpolige schakelaar is het misschien handig om geen verbinding naar de nul te hoeven hebben, maar bij dubbelpolig zie ik het voordeel van een snubber over de contacten inderdaad niet zo.

[edit] Maar ik zie het ook wel eens fout hoor. wink ;) Er zijn zeer veel verschillende situaties waarin en manieren waarop snubbers worden toegepast.
Topic: Vraagje voor electrische knobbels (21-9-2006 12:51:00)
Vreemd verhaal, zou het zo niet weten. Interessant dus wink ;)
In ieder geval lijkt deze versie van de schakelkast snubbers (tegen netstoring) aan boord te hebben (lekstromen en brandende lampjes), hoewel het me wat apart voorkomt dat het klaarblijkenlijk enkelpolige schakelaars zijn, of dubbelpolige met snubbers over beide contacten ipv over de belasting.

Ik las hierboven iets over "aardings gaatjes", wat bedoel je daarmee ?
De randaarde wordt verzorgt door een metalen contact dat tegen de zijkanten van de stekker drukt. Pas je de aarde overal toe ?
Topic: 16bit >< 24bit (14-9-2006 13:23:00)
Ik zou voorzichtig zijn met harde oordelen, het ene systeem met 100 dB dynamiek / 20 kHz frqbereik kan verder heel andere (ruis-) eigenschappen hebben als het andere.

`De ruis van een weerstand van 100 ohm bij 1 V' is een absolute waarde, het gaat hier over dynamiek sorry [edit]. In de praktijk bepalen de microfoon + voorversterker wel het leeuwendeel van de signaal / ruiseigenschappen. 140 dB dynamiek haalt volgens mij geen enkele analoge bron, maar de gain structure is zelden of nooit `ideaal' (liever veilig) waardoor je al direct redelijk wat verliest.

Het analoge deel van het ontwerp van dit soort handware is zeker moeilijk, maar de producten op de markt worden, volgens mij ook door betere technologie, nog steeds beter.
Een belangrijke stap lijkt me het standaard toepassen van symmetrische verbindingen, de ADC (of DAC) kan nog zo goed zijn - als je het min of meer onmogelijk is een foutloze verbinding te maken naar het gewenste apparaat wordt (of in geval van PC's: is) dat een belangrijke bottleneck.

[edit]
Even geprobeerd na te rekenen: Een weerstand van 100 ohm produceerd bij 20 oC van 0-20 Khz een ruisspanning van SQR(4 k T R dF) = SQR (4·1.38·10-23·293·100·20000 ) = 0.17 uV.
Dat is 20 log (1 / 0.17·10-6) is -135 dB(V), het valt me nog mee, maar bij 24 bits zou je er last van kunnen hebben.
Topic: Hoe sluit ik m'n terratec-geluidskaart aan op m'n Behringer monitoren? (8-9-2006 17:25:00)
@ Dré:
Helemaal eens wat betreft het ontbreken van een ground-lift schakelaar.
Naar mijn beperkte ervaring zit de gnd van zowel in- als uitgangen van geluidskaarten inderdaad stevig vast aan 0V en daarmee PE, hoewel er eigenlijk best aardige oplossingen voor bestaan (ground-cancelling outputs e.d.) waar ik dan weer niet van weet hoe prettig dat in de praktijk zal werken onder alle mogelijke omstandigheden op een stereo-jackje.
Op zich laat een geluidskaart zich door het toevoegen van het juiste stopweerstandje in de Return (als Rout=0 ohm ook in de Load) zo dicht mogelijk bij de kaart gemakkelijk ombouwen naar een sy uitgang.
Maar het liften van de X werkt in dit geval evengoed.
Topic: Hoe sluit ik m'n terratec-geluidskaart aan op m'n Behringer monitoren? (8-9-2006 12:45:00)
Dat is zo, deze constructie is erg onhandig voor een product dat regelmatig in omgevingen zonder sy verbindingen gebruikt zal worden. Maar de constructie zelf is correct, en ik kan mij de keuze voorstellen ivm lange kabels.

Een PC is een klasse-1 apparaat, als er alleen asy uitgangen zijn (zoals meestal) is het (eigenlijk..) uitsluitend bruikbaar icm dubbelgeisoleerde apparatuur.
Topic: Microfoonsignaal opsplitsen voor monitormix (3-9-2006 14:15:00)
Ik heb die constructie nog niet in de prakijk gezien, maar het kan prima, mits de direct outs niet achter de gain zitten - dat lijkt me niet prettig.
Wat ik wel zie zijn splitters, vaak met transformatoren.
Topic: Processor aansturen via WIFI (13-8-2006 11:53:00)
Het is misschien een beetje een knutseloplossing, maar zou je niet over kunnen stappen op RS485 signalen (elektrisch, de protocollen gewoon zo laten als ze zijn) ?
Convertertjes zijn waarschijnlijk wel te koop of anders vrij simpel zelf te maken.

Dan kun je naar keuze 110 ohm sy (DMX) (ws twee lijnen nodig) of goedkope UTP bekabeling (vier lijnen in 1 kabel) toepassen. Ook voor UTP heeft Neutrik tegenwoordig fraaie connectoren.

Het is maar een idee. happy :)
Topic: mini-jack chasis (7-8-2006 00:03:00)
Wat is er onduidelijk en wat was er nog niet (door o.a. mij) gepost toen RobbieW besloot dit topic met dezelfde informatie te schoppen ?
Topic: mini-jack chasis (31-7-2006 20:13:00)
Wat bedoel je exact ? Een female 1/8" jack chassis bestaat wel, maar heb het nog niet in een prof. versie gezien.
Gebruik hier in de vereniging voor dergelijke toepassingen verloopkabeltjes met aan 1 kant een Neutrik NTP3RCB (haaks 1/8" TRS jackje in degelijke kwaliteit) en aan de andere 2x RCA of XLR.
Connectortje kan overweg met 4mm kabel en heeft een behoorlijke trekontlasting.

Als je alleen een enkele ingang wilt maken voor deze toepassing lijkt een als stereo verbinding gebruikte XLR in het patchpanel mij het fraaiste.

[edit]
Oeps, 1/4" moest 1/8" zijn..
Topic: waarom parren? (14-7-2006 21:45:00)
Volgens mij gaat het vooral om de kosten tegen de hoeveelheid bruikbaar licht.

Een enkele 250 W wash CMY MH kost aan afschrijvingen toch behoorlijk wat meer als (ik roep maar wat) 4 PAR56's op een DMX bar.

Natuurlijk zijn er 1001 andere voor en nadelen aan het een of het ander, maar als het hetzelfde zou kosten zouden we denk ik veel minder parren zien.. wink ;)
Topic: XLR aansluiten (27-6-2006 20:01:00)
Handig happy :)

Zo te zien afkomstig uit een handleiding van Soundcraft.
Topic: laser (27-6-2006 11:26:00)
Daar heb je waarschijnlijk gelijk in, ik weet dat de nieuwe versie van de bILDA interface mede om compatibiliteitsredenen een asymetrische 0 - 5 V ipv een symmetrische -2.5 - 2.5 V als intensity output heeft. Overigens staat een DAC met een dergelijke opzet van de ouput's `ombouwen' naar asy niet toe zonder weerstanden te vervangen, een quasi-floting output zou in dergelijke gevallen handiger zijn.

De CM-spanning is volgens deze info op zich wel gespecificeerd als 0V (dus `echt' sy signalen) MAAR impedance-balancing van in- en uitgangen kan ook bij een CM spanning van +2.5 V (0 - 5 V asy) gewoon toegepast worden, het is dan compatibel met elkaar en vermijd dus problemen.

Ik zou wat huiverig zijn voor asy verbindingen in een stuk techniek waar veel schakelende voedingen met bijbehorende filters toegepast worden, maar het is natuurlijk geen audio en de eisen qua interferentiegevoeligheid zijn een stuk lager. Ook zijn de verbindingen naar de diverse onderdelen als galvodrivers en lasermodulatie in het algemeen goed van elkaar gescheiden, omdat de componenten hun eigen voeding hebben.

Uw verbindingsperfectionist, .. wink ;)
Topic: XLR aansluiten (26-6-2006 19:52:00)
Dat kan, maar wat is het nut ?
Je kunt een draaitafel niet op een gewone ingang aansluiten en andersom een line-apparaat niet op een phono input.

In `mijn' installaties hier zijn alle audioverbindingen mono sy of asy op xlr, en dus "compatibel". Dat is soms nuttig omdat een deel van de installatie meerkanaals is, en ik zo slechts 1 soort xlr-kabel en connector (xlr) voor alle mogelijke grappen op voorraad hoef te houden.
Dit is voor unbalanced verbindingen eigenlijk niet optimaal, hoewel ik er in de praktijk geen problemen mee heb.

Maar als je met 5 pins xlr aan de slag gaat zijn dat soort overwegingen niet meer zo van belang.
Een losse balanced kabel met twee pairs afgemonteerd met 5 pin xlr's kan (hoewel de load dan niet helemaal co-axial meer ligt met de afscherming, als altijd bij een asy gebruikte sy kabel) gewoon `volledig bedraad' zijn bij elk gebruik, het verschil maak je bij de overgang van of naar rca.
Overigens heb ik nog geen leverancier gezien van prettige ronde twee-pair kabel, hoewel het wel bestaat.

Pff. Hoe meer ik leer over audiobekabeling hoe moeilijker het wordt. Het is eigenlijk nooit goed, behalve bij een goed uitgevoerde symmetrische verbinding.
Probeer het goed te doen volgens b.v. de techtalk. Test het resultaat vervolgens goed, als het aan je eisen voldoet is het in orde. happy :)
Topic: XLR aansluiten (25-6-2006 21:49:00)
Dat is correct voor draaitafels (balanced) - voor unbalanced verbindingen gecombineerde afschermingen en returns van de kanalen samennemen op pin 1. (techtalk..)

Van twee tulpjes naar xlr ingangen ? Afscherming en return samen op de gecombineerde afscherming / return van het tulpje, load op de tip.
Gebruik liefst sy kabel, dan blijft de verbinding (afhankelijk van de in- en uitgangsimpedanties) nog redelijk symmetrisch.
Topic: XLR aansluiten (25-6-2006 19:27:00)
De informatie in bovengenoemde techtalk lijkt mij correct, het lijkt mogelijk wat onlogisch dat het bij draaitafels anders zit maar die zijn elektrisch gezien als balanced te beschouwen.

Het blijft een beetje schipperen met het voor unbalanced verbindingen gebruiken van dit soort connectoren, ik heb lankzaamaan de mening ontwikkeld dat 3p xlr voor unbalanced stereo behoorlijk elegant is.
Topic: Overstuurd geluid uit CD speler (25-6-2006 14:32:00)
Ok, dat is meer en duidelijkere informatie.

Een mogelijkheid zou een probleem met een van de analoge voedingsspanningen in de CD-speler zijn. Als je niet weet hoe dat te controleren en eventueel repareren ga je het best naar een reparateur.
Topic: laser (25-6-2006 13:45:00)
Er zijn zeer degelijke 25p sub-D connectoren in de handel, van b.v. Souriau of Harting. Deze worden gespecificeerd voor een paar honderd keer koppelen. Ze zijn alleen alles behalve goedkoop.

Voor de bijbehorende kabel (max) 12 pair S/UTP geld dat echter ook - tot voor kort eigenlijk voor alles wat met professionele lasershows te maken heeft.

In een vaste opstelling is een wat mindere kwaliteit connector waarschijnlijk geen probleem. On the road lijken (zelf-) voorgeprogrammeerde projectoren gestuurd door DMX een kosteneffectieve oplossing.

Een asy verbinding lijkt me afhankelijk van de constructie van de projector een minder prettig tot onwerkbaar idee, buiten dat kom je volgens mij direct pinnen te kort, 2 x interlock van de verbinding, een gecombineerde afscherming / signal return en X/Y/I ?

Overigens specificeerd ILDA volgens mij wel degelijk sy verbindingen en -5-5 danwel 0-5 V spanningen.
Topic: Overstuurd geluid uit CD speler (24-6-2006 17:06:00)
Stiekum toch de phono ingang gebruikt ? [edit] Dit bleek bij een vorig topic over hetzelfde onderwerp uiteindelijk toch het geval te zijn, vandaar.
Topic: Analoog dimmerpack voorzien van DMX (D/A convertor problemen) (22-6-2006 10:13:00)
Nee, het lijkt me prima. Uw beschrijving is in overeenstemming met wat ik verwacht had, dat kanaal met de extra diode kan gebruikt worden om de schakeling te voeden (let op de richting van de diode !) vanuit een dimmerpack, maar kan dan natuurlijk niet meer als uitgang gebruikt worden.

Dat voeden vanuit de dimmer heeft als voordeel dat je een kans minder hebt om gnd-lussen te krijgen, dit soort analoge 0-10 V stuurverbindingen is immers asymetrisch, en dus gevoelig voor dat soort zaken.

Qua stroom door printbanen etc. zou ik mij niet snel zorgen maken. Hoewel er veel vreemde soortgelijke systemen zijn geweest heb ik de ervaring dat 0-10 V apparatuur qua in- en uigangsstroom probleemloos met elkaar overweg kan.

Wat wel wat aandacht verdient is voornoemde constructie van het een en ander. De dimmer heeft mogelijk zijn gnd aan PE hangen, er ontstaat in dat geval een (zonder extra componenten) onvermijdelijke gnd lus. Houd die zou klein mogelijk, of overweeg het een en ander vast bij elkaar in te bouwen.

Aan de andere kant maakt voornoemde fabrieks DMX -> analoog converter zich daar ook niet druk om volgens mij, dus allicht valt het in de praktijk nogal mee.