Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Tiemen

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 138 bijdrage(n) van Tiemen (Pagina: 7 van 7)

Topic: lampjes in een disco (24-6-2002 21:21:00)
Lightjocky !!!!!!!!!!!!!???????????????????????

JE DENK TOCH NIET DAT IK EEN AMATEUR BENT OF WEL
Ik denk het niet, na zo een post ben ik het zeker...

Tiemen
Topic: lampjes in een disco (24-6-2002 00:17:00)
Pearl 2002
Case Pro I (eventueel met wing)
LightJockey (als het budget wat lager ligt) maar dan wel met extern dmx schuiver paneeltje.

Ik zou voor scannetjes gaan, lekker snel, anders koop je toch maar Movitec, GLP, Ypoc brol-mhs en daar ben je nog minder mee.

Tiemen
Topic: Kraken van de boxen door het lichtorgel. (19-6-2002 15:56:00)
Heeft niks met stroom te maken...Bij te groot stroomverbruik slaan de zekeringen uit.
Het is zoals Dre zij een niet ontstoorde dimmer waarschijnlijk.
Voor al deze problemen is de reden simpel (meestal):betaal je meer, dan zal het storen veel minder zijn.

Een andere optie : geen verbinding maken met de audio, en gewoon stand-alone gebruiken. Zal waarschijnlijk al heel veel minder zijn dan.

Tiemen
Topic: Rookmachine (nog een keer) (13-6-2002 15:59:00)
Ah, nu snap ik hem...Als je de slang direct op de uitgang zou aansluiten zou de laatste rook nie door heel de slang weggespoten kunnen worden en dus zou er wat blijven hangen en terug in rookmachine gaan...Mja, daar kan ik je wel in bijtreden...en als je toch een perfecte koppeling wil, zorgen dat er door ventillator of compressor altijd luchtverplaatsing (richting uitgang) is.

Maar naar mijn ervaring is dingen voor je rookmachine zetten niet zo'n goed idee, je krijgt altijd die vettige vloeistof...dan zou ik toch voor het rookmachine-kantelen gaan...

Tiemen
Topic: Rookmachine (nog een keer) (13-6-2002 14:00:00)
Ueuhm Alf...ben je zeker dat je over een rookmachine en niet over een stofzuiger bezig bent? Naar mijn weten (ik kan fout zijn natuurlijk) zuigt een rookmachine alleen rookvloeistof...

tiemen
Topic: multikabel voor lichtsturing (7-6-2002 18:27:00)
Trouwens, de stuursignalen zijn gelijkstroom...dus euhm...zegt wel genoeg over faseaansnijding zeker!

Tiemen
Topic: multikabel voor lichtsturing (7-6-2002 18:26:00)
Faseaansnijding heeft ten eerste niets (nee, niets) te maken met stuursignalen, is gewoon de manier hoe een dimmer werkt (zoals Andre dacht ik zei).

Een analoog protocol werkt met een spanning die een bepaalde functie is van de tijd (log, exp, 1/,^2,...). Meestal is 0% 0V en 100% 10V. Er zijn ook uitzonderingen hierop:
0% 100%
Strand 0V -10V
Spectrum QEP 10V 0V
EDI 2V 7.6V

Er is ooit nog een protocol door usitt ontwikkeld : AMX192...Zou het kunnen dat Ben het daarover heeft? Want dit is een gemultiplexeerd signaal (192 dimmerkanalen over 4 draden).

Moet daar nu discussie over zijn?

Tiemen
Topic: Huur laser? (14-5-2002 15:05:00)
Ja tegenwoordig kan je al gemakkelijk (maar duur) aan iets van een 80.000 pps komen, en daar kan je al heel veel mee doen. Maar ik blijf erbij dat het geen gewone spiegelbollen zijn zoals André er waarschijnlijk verkoopt in alle maten en gewichten.

Tiemen
Topic: Huur laser? (14-5-2002 08:28:00)
Men gebruikt effect spiegels, en dit is een veilige manier...Ik heb die hier bij mij liggen, ik weet wel waar ik over spreek hoor. En nee, ik ben niet bezig over een lasercrabje van 5mW. En het is inderdaad zo dat er nooit een stilstaande straal in het publiek mag schijnen. Maar bij deze systemen zit een veiligheidsmechanisme dat detecteerd als de galvo`s stil staan, en dan wordt er automatisch mechanisch geshut. Afbuiging naar de effectspiegels gebeurt voor de galvo`s. Deze moeten ofwel manueel gericht worden, of het zijn elektrisch verstelbare spiegeltjes. Spiegelbollen staan bij het gebruik van lasers op de zwarte lijst.

Tiemen
Topic: Huur laser? (13-5-2002 21:46:00)
De diameter van een laserstraal zal misschien een halve centimeter zijn op een paar 10tallen meter afstand. De spiegelbolspiegeltjes hebben meestal de afmetingen van 1 cm...Dan moet jij mij eens uitleggen hoe die straal GESPLITST (en niet zomaar weerkaatst) kan worden op een spiegelbol, naar zo veel verschillende straaltjes!

Tiemen
Topic: Huur laser? (13-5-2002 18:33:00)
Dat zijn effect spiegels, waar ik het over had in m'n vorige postings...

Tiemen
Topic: Huur laser? (13-5-2002 01:01:00)
Een laser op een spiegelbol richten gebeurt nooit, ten eerste omdat het geen effect heeft, en ten tweede inderdaad omdat het gevaarlijk is.

De oppervlakjes van de spiegelbol zijn zo groot en bewegen zo traag, dat als je er met een laserstraal op schijnt, dat die straal gewoon zal weerkaatst worden naar ergens, maar naar waar...Dat weet niemand. En een traagbewegende straal van een laser van meer dan 5 mW kan al heel ernstige gevolgen hebben.

Wat men wel soms doet en waar jij waarschijnlijk verwart is een effectspiegel gebruiken...Dan richt men de laser op deze speciale spiegel en dan wordt de straal in een aantal stralen gesplitst en weerkaatst...Die weerkaatsing heeft dan een bepaalde geometrische figuur, als vierkant, cirkel, lijn. En deze spiegel kan men dan eventueel laten ronddraaien en dan krijg je hele leuke effectjes!

Tiemen
Topic: Rookmachine-Hazer (13-5-2002 00:57:00)
Kwestie van endotherme reacties en exotherme reacties toch
Helaas, toch niet. Waar je nu over spreekt zijn reacties...En wat in een rookmachine gebeurt is geen chemische reactie, maar een toestandsverandering!

Tiemen
Topic: Rookmachine-Hazer (10-4-2002 00:01:00)
En...de vergelijking met kokend water is ideaal...Het gaat over een faseovergang van vloeibaar naar gas, wel onder verhoogde druk bij rookmachine, maar intrinsiek is dit hetzelfde.
Ik zou eerder zeggen dat je redenering met de fluitketel niet opgaat! Je hebt een grote hoeveelheid water met daarboven een ruimte waarin gas kan ontstaan. Bij de rookmachine heb je een POMP die de vloeistof over een verwarmingselement moet pompen, dat element verwarmt de vloeistof heel snel. Er ontstaat een gas, onder hogere druk. En nu komt het, er zit een ventiel dat het gas maar bij bepaalde druk zal laten ontsnappen. Als jij dit nu dichthoud, dan houd je de ruimte tussen ventiel en je vinger dicht...Niet tussen de hete rook en je vinger!

Tiemen
Topic: Rookmachine-Hazer (9-4-2002 23:51:00)
Ok...Heb alles wat ik gezegd heb nog eventjes gechekt, en inderdaad, ik heb nog geen enkele fout geschreven!
Ter verduidelijking, de wet van Boyle is dat druk maal volume constant is...Ik zie niet in waar ik deze zou gebruikt hebben, dus ik zie ook niet in waar ik hem verkeerd gebruikt zou hebben!

Mijn verhaal over het water bij 100°C waar je warmte moet toevoegen voor een faseovergang zonder temperatuurstijging is perfect juist. Thermodynamica is een van de oudste takken van de natuurkunde, en deze wordt ook geacht de gemakkelijkste te zijn. Ik kan ook met termen als theorama van Clausius, theorama van Carnot, snelheidsverdeling van Maxwell,enz... spreken, maar ik doe dit bewust niet...Dan heb ik misschien kans dat een gewone leek er nog iets van snapt.

Tiemen
Topic: Rookmachine-Hazer (9-4-2002 16:03:00)
Stel ik voer 10 joule energie toe aan een bepaalde vloeistof. Als dit niet voldoende is om de vloeistof om te zetten in een gas zal deze toegevoerde energie zich vertalen in het opwarmen van de vloeistof.

Stel ik voer nu 12 joule energie toe aan dezelfde vloeistof. Als deze vloeistof nu WEL omgezet wordt in een gas is daarvoor energie nodig. Resultaat zal MOETEN zijn dat de temperatuur van het betreffende gas lager is dan die van de eerder genoemde vloeistof (energie moet ergens vandaan komen). Waar zou anders de energie voor de omzetting vandaan moeten komen?
Aha...De aap komt uit de mouw!

Stel je zit met water op 100°C en je voert warmte toe (is geen realiteit maar stel die 10 joule)...En inderdaad, stel je water kookt nog niet. MAAAAAR dit wil niet zeggen dat de temperatuur van het water gestegen is! Je hebt energie toegevoerd, maar die energie wordt gebruikt om de faseovergang mogelijk te maken, niet om de temperatuur te laten stijgen. Immers, eens je je 10 joule zou toevoegen op 100°C en het water kookt nog niet dan (volgens jouw redenering) zou je boven de 100°C gaan. En ik denk dat we het erover eens zijn dat als water warmer dan 100°C heeft en we werken bij atmosfeerdruk, dat het water omgezet wordt in gas. Maar dit is dus zo NIET.
Dit is de latente warmte die moet toegevoegd worden! Eigenschap hiervan is dat latente warmte niet omgezet wordt in temperatuurverschil, maar in faseovergangen.

Tiemen

Bij de weg: zoek op internet eens een diagrammetje van watertemperatuur in functie van de toegevoegde warmte: Dit is geen rechte, maar een stukje rechte, dan een stukje horizontaal (warmte toevoegen zonder temperatuurstijging) ...Enz..
Topic: Rookmachine-Hazer (9-4-2002 15:18:00)
Een rookmachine zet een vloeistof om in een gas. Kun je het daar mee eens zijn?
Ja! happy :)
Hiervoor is energie nodig (voor de omzetting). Als de toegevoerde energie (via het verwarmingselement) niet voldoende is om de vloeistof in een gas om te zetten dan spuit het apparaat vloeistof. Mee eens?
Ja! happy :)
Er is echter wel degelijk energie toegevoerd aan de vloeistof (alleen was het niet genoeg om het om te zetten in een gas) DUS is de vloeistof die uit de machine komt hoger van temperatuur dan de vloeistof die erin gespoten werd. Mee eens?
Ja! happy :)
Overgang van een vloeistof naar een gas kost energie. Bij terugval naar een vloeistof komt een deel van deze energie weer vrij. Mee eens?
Ja! happy :)
Maar...Daar kan je niet uit besluiten dat de vloeistof warmer zal hebben (of voelen) dan de gassen. De energie die je terugkrijgt om terug naar de vloeistoffase te gaan gaat juist verloren bij faseovergang.
Simpel proefje: Doe eens wat spiritus op je hand. Gebruik, als je dat wilt, een fles die gelijk is aan je lichaamstemperatuur. Als je de vloeistof op je hand doet (maak daarvoor een klein kommetje) zal het gaan verdampen. Je zult voelen hoe je hand kouder en kouder wordt. Mee eens?
Ja! happy :)
Dit is gewoon het fysisch verschijnsel van een vloeistof die verdampt : neemt energie op uit omgeving, de omgeving wordt dus kouder...Snap niet echt de link met het rookmachine verhaal.
De warmtie die je voelt is het condenseren van de vloeistof op je hand. Bij het condenseren komt er immers weer energie vrij (in de vorm van warmte in dit geval). Slordig dat je daar niet bij stilstond.
Neen...steek dan een thermomter in de gassen...Kbedoel, dit heeft alweer niets met het verhaal te maken! Mijn punt was dat gas warmer is dan vloeistof, hoe dan ook, hoe je het draait of keert!
Arrogantie is daarbij eigenlijk niet echt op z'n plaats; zeker niet als dan ook nog eens blijkt dat je het bij het verkeerde eind hebt. Mee eens?
"Arrogantie : zich zonder recht iets toekennen."
Ik heb niet 1 fout geschreven. Dus er zal wel geen sprake zijn van arrogantie
Als jij me kunt vertellen dat er voor verdamping van een vloeistof geen energie nodig is (die in dit geval alleen maar onttrokken kan worden in de vorm van warmte)
Heb ik dat gezegd?

Tiemen
Topic: Rookmachine-Hazer (9-4-2002 11:18:00)
Klinkt tegenstrijdig maar is het niet. Het verdampen kost energie. Die energie wordt aan de vloeistof onttrokken (daarom voelt rook vaak ook een beetje koud aan). Als, bij het ontrekken van deze energie, de vloeistof te veel afkoelt, gaat het van een gas weer over in een vloeistof (en is dan dus weer loeiheet vanwege de vrijgekomen energie).

Leuk hè, natuurkunde
Natuurkunde kan leuk zijn, maar wel als je ze juist toepast en er iets van afweet!
Als een vloeistof verdampt en ze gaat over in de gasfase (denk aan water) dan heeft het warm, hou je hand maar eens boven kokend water, en zeg dan nog eens dat het gas koud is...
Trouwens, hou je hand eens voor de uitlaat van je rookmachine en zeg dan ook eens dat rook koud aanvoelt!
Ok, het verhaal is eenvoudig: Als je olie zou koken op het fornuis thuis zou je ook veel rook krijgen. Voila, that's it. Maar olie heeft nogal wat nadeelige eigenschappen, dus daarom gebruikt men andere vloeistoffen als glycerine,...
Als je nu de vloeistof niet op de temperatuur brengt dat er gasvorming is, dan gaat de hete vloeistof eruitkomen. De reden dat dit veel warmer aanvoelt kan ik weer met een voorbeeldje van water verduidelijken :
steek je hand in kokend water, en voel dan eens met je hand in stoom. Deze twee hebben allebei dezelfde temperatuur van 100°C toch zal je van de stoom veel minder last hebben, omdat de vloeistof veel geconcentreerder is (stoom wordt direct verdunt bij het in de lucht kome).
En zo kan natuurkunde inderdaad leuk zijn.

Tiemen