Forum > Profiel
Gebruikersgegevens.
Het profiel van Fracktone
Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers
Laatste 139 bijdrage(n) van Fracktone (Pagina: 6 van 7)
Topic: encore dj studio? of iets in die vorm.... (21-5-2004 09:50:00)
Voel me niet aangesproken, wat betreft PCDJ RED heb je volledig gelijk. FX kan echter veel meer en is makkelijk uit te breiden (net als REASON, losse delen die je aan en uit kunt zetten. Eventueel kun je er extra apparaten bij kopen (KJ, Scratch)en die ook gewoon aan of uit zetten) waardoor het boven alle andere software uit stijgt.
Helaas is FX nog steeds niet helemaal wat het zijn moet maar we zijn op de goede weg.Topic: Wat ik nou weer tegen kwam?!? (21-5-2004 09:18:00)Ik denk ook niet dat illegaal gebruik van muziek ze iets intereseerd, ik doelde meer op het voortbestaan van digitale muziek in deze vorm (MP3) misschien is er volgend jaar wel een veel beter systeem.
Een bestaande CD speler aanpassen zodat hij ook MP3 CD's kan afspelen kost heel wat minder dan een volledig hardware matig MP3 systeem ontwikkelen. Het is meer dat ze zich niet aan deze kosten willen wagen/branden.
Kom ik direct bij jouw volgende punt uit.
Op de NAMM show in februari (Annaheim CA) heeft Numark al een hardware mp3 speler geïntroduceerd met veel poeha. Hij is echter nog steeds niet op de markt. Waarschijnlijk werkt het nog niet goed genoeg en durven ze hiermee niet op hun bek te gaan. Tevens komt hierbij dat de ontwikkelingen in de mogelijkheden zich de laatste tijd snel uitbreiden (er wordt steeds meer mogelijk). Het ontwikkelen van een hardware apparaat duurt over het algemeen wel een paar jaar en zou dus binnen de kortste keren hopeloos achter lopen. Het updaten van software kost meestal maar een paar tientjes terwijl het kopen van een nieuwe speler (om dat er toch nog een paar knopjes voor de nieuwe functies ontbreken) veel meer kost. Ik denk dat het pas wat wordt voor dit soort systemen als alle mogelijkheden volledig ontwikkeld zijn en zich op de computers bewezen hebben. Zodra hier weinig meer te ontdekken/ontwikkelen is en er een redelijk stabiele situatie ontstaat zullen de grote merken zich hier zeker wel op gaan storten. En misschien is dat al binnen een jaar zo ver. Reken maar dat deze bedrijven allang hun voorbereidingen hebben getroffen en dat, zodra ze zien dat ze er goed aan kunnen verdienen, ze ineens allemaal met iets dergelijks aan komen zetten.Topic: Wat ik nou weer tegen kwam?!? (20-5-2004 21:13:00)Dit bestaat al, alleen dan niet met de MKII spelers.
Ik lever zelf geregeld 19" systemen met (eventueel "Hot") swapable harde schijven. Deze kun je er dan zo uit trekken en er een andere voor in de plaats zetten, kwestie van vijf tellen. De 19" computer, beeldscherm en controller worden dan vast in de bestaande installatie ingebouwd. Meestal zit er op de standaard schijf dan een abonnement en die kan eenvoudig op een andere computer dan bewerkt worden.
Als dit in meer discotheken zou staan dan zou je als DJ dus alleen je eigen HD met muziek en database mee hoeven nemen. Je steekt de HD er in en spelen maar.Topic: Wat ik nou weer tegen kwam?!? (20-5-2004 01:30:00)
Voor een uitgebreid verslag kijk op www.fracktone.nl/aardlek.htmTopic: verschil tussen tulp kabels (14-5-2004 19:12:00)Dacht dat ik dat al had gedaan maar hier is de tekst:Het aangesloten apparaat bepaald hoeveel ampère er gaat lopen. (zeg 4A)
Deze 4A loopt zowel door de fase (L1) als de N draad.
Doordat de aarde en de N draad parallel lopen, deze komen zelfs weer bij elkaar, (bij het transformator huisje op de hoek van de straat, dus ver voor de aardlekschakelaar) zal de stroom zich over beide aders gaan delen.
Bij een volledige sluiting tussen N en PE zal de stroom door beide aders dus gelijk zijn, oftewel de helft van de fase stroom (er zal zelfs iets meer door de PE draad gaan omdat, als het goed is, de PE leiding een lagere weerstand heeft dan de N leiding).
Bij 4A over de fase zal de N in dit geval dus 2A en de PE ook 2A gaan voeren
De PE leiding loopt niet door de aardlekschakelaar dus de stroom die deze ader terug voert zal niet gedetecteerd worden. Hierdoor meet de aardlekschakelaar een verschil in waarde en schakelt af.
Bij een aard "lek" hangt het van de overgangsweerstand af in hoeverre de stroom zich gaat delen.
Moet ik het misschien even tekenen????Topic: verschil tussen tulp kabels (14-5-2004 13:29:00)
Stel een apparaat met een lek aan de fasekant naar aarde met een weerstand van 1kOhm. Als de stekker de ene kant op gemonteerd wordt dan loopt er door die lek: 230/1k=230mA. Poef zegt de aardlekschakelaar. Als de stekker de andere kant op gemonteerd wordt dan loopt er door die lek: 0/1k=0mA. No problemo.
Natuurlijk is dit een hypothetisch geval maar het toont wel waarom het soms zo is dat de aardlek er bij het omdraaien van de netstekker niet meer uitpoeft. Beter is uiteraard om het apparaat in kwestie na te kijken en het lek naar de randaarde weg te werken.Nog steeds niet helemaal correct. Je bewering is alleen waar als het apparaat niet in werking is.
Sterker nog, als het apparaat niet aan staat en je sluit de weerstand tussen de fase en de nul aan gaat hij er ook niet uit.
Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de heen gaande en de terugkomende stroom.
Deze waarden heffen elkaar op waardoor de aardlekschakelaar niet uit poeft.
Voorbeeld:
Een apparaat trek 4 Ampère
De fase voert dus 4A
Als het goed is komt er via de nul ook 4A terug
Gemeten verschil: 4-4=0 dus hij blijft aan
Nu met de 1K weerstand over de fase.
Apparaat 4A + weerstand naar aarde (230mA) = 4.23A
Nul voert 4A terug, de 230mA is immers al naar de aarde gevloeid.
4,23 - 4 = 230mA verschil. Dus de schakelaar gaat er uit.
Nu nogmaals maar dan de weerstand op de nul:
Apparaat krijgt 4A over de fase
Voert terug over de nul 4A - 230mA (deze vloeit immers buiten de aardlekschakelaar om terug naar de aarde) = 3,77A
4A - 3,77A verschil is dus 230mA en de aardlekschakelaar gaat er nog steeds uit.
Ik had eerlijk gezegd verwacht dat jij dat wel begreep Dré. In een andere post over kabels vermeld je zelf ook dat twee parallel liggende aders (heen en terug gaand) elkaar op heffen en er dus geen spoel werking optreed. Dit is ook de reden waarom je met een ampère tang maar 1 ader meet, en het maakt daarbij ook niet uit of dit de fase of de nul is. bij beide aders geeft hij dezelfde waarde (als er geen lek is). Meet je nu met de met de fase en de nul ader tussen de ampère tang dan zal hij nul aangeven.
En zo werkt een aardlekschakelaar ook.Topic: verschil tussen tulp kabels (13-5-2004 23:35:00)Ehmm, ik wil me er niet mee bemoeien maar als ik je goed begrijp zit het dus zo:
De nul en de aarde zijn het zelfde potentiaal, dus als het "lek" aan de nul kant zit loopt er geen stroom.
Het is dus zo dat je eigenlijk de nul wel los kunt halen en daarvoor in de plaats de aarde draad kunt gebruiken. De Aardlek zou er dan niet uit gaan.
Hiermee verklaar je dus dat je niet weet hoe een aardlek werkt.
Heel simpel gezegd: Een aardlek schakelaar kijkt of de zelfde hoeveelheid stroom die naar het toestel toe gaat , de plus draad, ook weer door de andere draad, de nul, terug komt. Is daar een verschil tussen dan schakelt hij uit.
Het maakt dus niets uit of het "lek" dan in de "plus" of de "nul" draad zit.Topic: PCDJ FX: iemand ervaringen? (12-5-2004 18:10:00)
Dan vraag ik mij toch af waarom Pcdj Red wél stabiel is.Heel eenvoudig, Red doet bijna al de bewerkingen in de geluidskaart. Dat is ook één van de redenen waarom RED geen mastertempo heeft. FX laat de bewerkingen aan de processor over waardoor de computer meer belast wordt.
Overigens is FX nu wel stabiel, men moest nog het een en ander leren. Er is echter nooit iets mis geweest met de spelers, het waren meer problemen met de VRM interface en de record case.
PS. zal binnenkort een Nederlandse versie op mijn server plaatsen over hoe je een PC het beste voor audio instelt en waar je op moet letten bij problemen.
DJDarkness schreef:
even voor onze fracktone gebruiker (van pcdj) het is niet de bedoeling om pcdj afte kraken ik heb hier tijden mee gewerkt en ik heb er altijd super veel plezier mee gehad.Helaas is FX nog steeds niet helemaal wat het zijn moet maar we zijn op de goede weg.
Niet helemaal waar dat het altijd illegaal is. Maar dat is een heel schemergebied waar nog steeds meningsverschillen over zijn.
Over het online aanbieden mag de BUMA niet beslissen (heb ik allang mee gepraat), hier gaat de NVPI over, deze vragen belachelijke prijzen zodat Cd's nog steeds goedkoper zijn. Wil ik dat anders dan moet ik met alle platen maatschappijen zelf om de tafel gaan zitten en dat zijn er nogal wat.
Ik heb meteen aantal grote (belangrijke) gesproken. Uitkomst is dat je alleen DRM beveiligde files online mag verkopen en dan alleen die welke door de maatschappijen worden aangeboden. Vandaar dat je bij Wanadoo, Napster e.d. niet de grote hits tegen komt, deze verkopen ze eerst liever op CD.
Komt er dus op neer dat dit ook niet interessant is. Tevens mag je deze files niet voor commerciële doeleinden gebruiken en niet openbaar maken. Oftewel, alleen thuis draaien en niet als DJ gebruiken voor publiek.
Maar we zijn met iets bezig waar ik helaas nog niets over kan zeggen. Dit zal echter nog wel een jaar of zo gaan duren (als het al wat wordt).
Voorlopig gewoon zelf je CD's opnemen (liefst met een versleuteling er op). Ook dit is niet helemaal legaal volgens sommigen maar daar is nog nooit duidelijkheid in geschept (schemer gebied dus).
Topic: Wat ik nou weer tegen kwam?!? (20-5-2004 22:23:00)Over het online aanbieden mag de BUMA niet beslissen (heb ik allang mee gepraat), hier gaat de NVPI over, deze vragen belachelijke prijzen zodat Cd's nog steeds goedkoper zijn. Wil ik dat anders dan moet ik met alle platen maatschappijen zelf om de tafel gaan zitten en dat zijn er nogal wat.
Ik heb meteen aantal grote (belangrijke) gesproken. Uitkomst is dat je alleen DRM beveiligde files online mag verkopen en dan alleen die welke door de maatschappijen worden aangeboden. Vandaar dat je bij Wanadoo, Napster e.d. niet de grote hits tegen komt, deze verkopen ze eerst liever op CD.
Komt er dus op neer dat dit ook niet interessant is. Tevens mag je deze files niet voor commerciële doeleinden gebruiken en niet openbaar maken. Oftewel, alleen thuis draaien en niet als DJ gebruiken voor publiek.
Maar we zijn met iets bezig waar ik helaas nog niets over kan zeggen. Dit zal echter nog wel een jaar of zo gaan duren (als het al wat wordt).
Voorlopig gewoon zelf je CD's opnemen (liefst met een versleuteling er op). Ook dit is niet helemaal legaal volgens sommigen maar daar is nog nooit duidelijkheid in geschept (schemer gebied dus).
DJ Tim schreef:
Sorry Fracktone, maar deze mening kan ik absoluut niet met je delen, zo'n beetje alle a-merk cd-spelers (Numark, Technics, Pioneer en Denon) leveren in veel van hun spelers mp3 cd ondersteuning. Dit moet toch wel genoeg blijk geven dat het hun een worst zal zijn of draaien met mp 3's wel of niet legaal zou zijn.Een bestaande CD speler aanpassen zodat hij ook MP3 CD's kan afspelen kost heel wat minder dan een volledig hardware matig MP3 systeem ontwikkelen. Het is meer dat ze zich niet aan deze kosten willen wagen/branden.
Kom ik direct bij jouw volgende punt uit.
Ik denk dat er op dit moment al veel meer mogelijk zou zijn dan de markt doet vermoeden, maar dat de grote jongens eerst de DJ's en clubeigenaren willen leegmelken met de huidige technische snufjes alvorens een volgende generatie hardware te willen introduceren. Het kan ook nog is zo zijn dat ze gewoon (nog) onvoldoende netto winst zouden zien in ideeën zoals wij die hebben.
En dat bedoelde ik met zich er niet aan willen branden. Daarbij komt nog dat een dergelijk systeem nog niet zo heel eenvoudig te realiseren is. De grote bekende merken kunnen het zich dan ook niet veroorloven om met, op dit gebied, een slecht product aan te komen zetten. Dat zou hun veel teveel geld gaan kosten.Op de NAMM show in februari (Annaheim CA) heeft Numark al een hardware mp3 speler geïntroduceerd met veel poeha. Hij is echter nog steeds niet op de markt. Waarschijnlijk werkt het nog niet goed genoeg en durven ze hiermee niet op hun bek te gaan. Tevens komt hierbij dat de ontwikkelingen in de mogelijkheden zich de laatste tijd snel uitbreiden (er wordt steeds meer mogelijk). Het ontwikkelen van een hardware apparaat duurt over het algemeen wel een paar jaar en zou dus binnen de kortste keren hopeloos achter lopen. Het updaten van software kost meestal maar een paar tientjes terwijl het kopen van een nieuwe speler (om dat er toch nog een paar knopjes voor de nieuwe functies ontbreken) veel meer kost. Ik denk dat het pas wat wordt voor dit soort systemen als alle mogelijkheden volledig ontwikkeld zijn en zich op de computers bewezen hebben. Zodra hier weinig meer te ontdekken/ontwikkelen is en er een redelijk stabiele situatie ontstaat zullen de grote merken zich hier zeker wel op gaan storten. En misschien is dat al binnen een jaar zo ver. Reken maar dat deze bedrijven allang hun voorbereidingen hebben getroffen en dat, zodra ze zien dat ze er goed aan kunnen verdienen, ze ineens allemaal met iets dergelijks aan komen zetten.
Als er wat meer duidelijkheid over het gebruik van MP3 was en er niet zoveel gestolen zou worden (illegale software en MP3's) dan zouden we al veel verder zijn denk ik.
De gerenommeerde CD speler fabrikanten durven (of willen) hun handen hier niet aan te verbranden en software fabrikanten kunnen maar net hun hoofd boven water houden. Een samenwerking zou de oplossing zijn maar helaas gaat dat ook niet altijd goed (hebben we meegemaakt met de Visiosonic/Numark samenwerking).
Topic: Wat ik nou weer tegen kwam?!? (20-5-2004 14:13:00)De gerenommeerde CD speler fabrikanten durven (of willen) hun handen hier niet aan te verbranden en software fabrikanten kunnen maar net hun hoofd boven water houden. Een samenwerking zou de oplossing zijn maar helaas gaat dat ook niet altijd goed (hebben we meegemaakt met de Visiosonic/Numark samenwerking).
DJ Tim schreef:
Het zou mooi zijn als ze dit daadwerkelijk gingen doen, niettemin, ik zie die MKII spelers dan liever met een hd ondersteuning erin en een groter display zodat je door je verzameling op je hd kan browsen. Hoef je alleen nog maar je externe hd mee te nemen waar je ook gaat draaien als ze de MKII hebben staan in een disco. Ben je meteen de risico's van een laptop kwijt. Maar dan hebben we het natuurlijk niet meer over software, maar puur en alleen hardware met software van de desbetreffende fabrikant.Ik lever zelf geregeld 19" systemen met (eventueel "Hot") swapable harde schijven. Deze kun je er dan zo uit trekken en er een andere voor in de plaats zetten, kwestie van vijf tellen. De 19" computer, beeldscherm en controller worden dan vast in de bestaande installatie ingebouwd. Meestal zit er op de standaard schijf dan een abonnement en die kan eenvoudig op een andere computer dan bewerkt worden.
Als dit in meer discotheken zou staan dan zou je als DJ dus alleen je eigen HD met muziek en database mee hoeven nemen. Je steekt de HD er in en spelen maar.
Op zich een goed plan en een nobel idee, maar wie maakt dan die software en kan die software fabrikant dan nog wel wat verdienen.
Een auto is nu eenmaal niet zo eenvoudig te dupliceren/kraken als een software programma.
Ik denk dat dit de reden is dat iedere software leverancier zijn eigen controller (hardware) verkoopt, die alleen met zijn software werkt. Op zo'n manier kan hij tenminste nog wat aan de software verdienen.
Immers, als de software illegaal verkregen is en de gebruiker wil er wel graag een (hardware) controller bij gebruiken zal hij deze wel moeten kopen. In de meeste gevallen is hij dan verplicht om er dan ook een licentie bij te kopen. Als je hiervoor iedere willekeurige CD speler zou kunnen gebruiken is niemand meer verplicht om de software te kopen. Iedereen zal dan een gekopieerde of gekraakte versie gaan gebruiken en de fabrikant van de software kan dan wel in pakken.
(iets dergelijks hebben we al eerder mee gemaakt)
Als je eens wist hoeveel illegale software er gebruikt word (ook professioneel/beroepsmatig) dan springen de tranen je in de ogen. Als dit zou gebeuren dan moeten de (CD speler)fabrikanten samen de software gaan maken en deze dan gratis weg gaan geven. Het probleem is dan dat een merk als DAP (ik noem er maar een)hier waarschijnlijk niet aan mee doet maar er wel CD spelers voor gaat leveren.
Ik zie dit dus nog niet zo snel gebeuren. Eerder geloof ik dat pioneer met software zal komen die dan weer alleen werkt met de CDJ 800/1000 of zo.
Topic: PCDJ FX: iemand ervaringen? (19-5-2004 18:45:00)Een auto is nu eenmaal niet zo eenvoudig te dupliceren/kraken als een software programma.
Ik denk dat dit de reden is dat iedere software leverancier zijn eigen controller (hardware) verkoopt, die alleen met zijn software werkt. Op zo'n manier kan hij tenminste nog wat aan de software verdienen.
Immers, als de software illegaal verkregen is en de gebruiker wil er wel graag een (hardware) controller bij gebruiken zal hij deze wel moeten kopen. In de meeste gevallen is hij dan verplicht om er dan ook een licentie bij te kopen. Als je hiervoor iedere willekeurige CD speler zou kunnen gebruiken is niemand meer verplicht om de software te kopen. Iedereen zal dan een gekopieerde of gekraakte versie gaan gebruiken en de fabrikant van de software kan dan wel in pakken.
(iets dergelijks hebben we al eerder mee gemaakt)
Als je eens wist hoeveel illegale software er gebruikt word (ook professioneel/beroepsmatig) dan springen de tranen je in de ogen. Als dit zou gebeuren dan moeten de (CD speler)fabrikanten samen de software gaan maken en deze dan gratis weg gaan geven. Het probleem is dan dat een merk als DAP (ik noem er maar een)hier waarschijnlijk niet aan mee doet maar er wel CD spelers voor gaat leveren.
Ik zie dit dus nog niet zo snel gebeuren. Eerder geloof ik dat pioneer met software zal komen die dan weer alleen werkt met de CDJ 800/1000 of zo.
De meeste geluidskaarten zijn tegenwoordig 5.1 en hebben dus 6 uitgangen waarvan er in het algemeen 4 (2 x stereo) voor gewoon geluid kunnen worden gebruikt.
Mocht je echter maar één stereo uit op de geluidskaart hebben dan is de kwaliteit meestal ook niet geschikt om hiermee DJ te spelen. Een andere geluidskaart is dus zeker aan te raden, een soundblaster live 5.1 kan dit al doen en is voor een paar tientjes te koop.
Maar zelfs in dit geval is hier een oplossing voor.
Optie 1: Je kan FX instellen zodat elke speler naar één van de kanalen gaat. Speler 1 op links/Speler twee op rechts. Je kan dan beide op een kanaal van je mengpaneel aansluiten en zodoende via je mengpaneel voor afluisteren.
Optie 2: Je kan beide spelers naar bijvoorbeeld het linker kanaal sturen en de Cue (PFL) van de ingebouwde mixer naar het rechter kanaal sturen. Voor afluisteren gaat dan dus via de ingebouwde mixer.
In beide gevallen heb je echter altijd mono geluid en moet je goed weten wat je doet, kabels moeten dan gesplitst worden aangesloten. Maar het is dus wel mogelijk.
Topic: verschil tussen tulp kabels (15-5-2004 13:39:00)Mocht je echter maar één stereo uit op de geluidskaart hebben dan is de kwaliteit meestal ook niet geschikt om hiermee DJ te spelen. Een andere geluidskaart is dus zeker aan te raden, een soundblaster live 5.1 kan dit al doen en is voor een paar tientjes te koop.
Maar zelfs in dit geval is hier een oplossing voor.
Optie 1: Je kan FX instellen zodat elke speler naar één van de kanalen gaat. Speler 1 op links/Speler twee op rechts. Je kan dan beide op een kanaal van je mengpaneel aansluiten en zodoende via je mengpaneel voor afluisteren.
Optie 2: Je kan beide spelers naar bijvoorbeeld het linker kanaal sturen en de Cue (PFL) van de ingebouwde mixer naar het rechter kanaal sturen. Voor afluisteren gaat dan dus via de ingebouwde mixer.
In beide gevallen heb je echter altijd mono geluid en moet je goed weten wat je doet, kabels moeten dan gesplitst worden aangesloten. Maar het is dus wel mogelijk.
Ja, ja, het is wel goed met je.
Wat we bewezen hebben is dat er geen spanningsverschil is maar dat de stroom zich deelt over de twee aders. Wet van de minste weerstand.
Bij een volledige sluiting tussen N en PE is de weerstand nul en de spanning ook, 0V/0 Ohm = 0A.
Toch zal je aardlekschakelaar uitschakelen zodra je het apparaat aan zet.
Zolang je het apparaat niet aan is zal de schakelaar netjes in blijven, tenzij je de stekker omdraait.
Probeer maar eens.
Topic: verschil tussen tulp kabels (15-5-2004 11:14:00)Wat we bewezen hebben is dat er geen spanningsverschil is maar dat de stroom zich deelt over de twee aders. Wet van de minste weerstand.
Bij een volledige sluiting tussen N en PE is de weerstand nul en de spanning ook, 0V/0 Ohm = 0A.
Toch zal je aardlekschakelaar uitschakelen zodra je het apparaat aan zet.
Zolang je het apparaat niet aan is zal de schakelaar netjes in blijven, tenzij je de stekker omdraait.
Probeer maar eens.
Dit topic is volledig uit de hand gelopen. Ook ik heb daar schuld aan, hiervoor mijn excuses.
Het ging echter allang niet meer over of het omdraaien van de stekker wel of niet zou uitmaken.
Er is ook niemand die beweerd heeft dat dit niet waar is (ook ik niet). Immers, als het lek aan de nul kant zit dan moet je de weerstand van het voor geschakelde apparaat er bij optellen. Dit kan al snel een paar mA schelen waardoor de aardlek niet uitschakelt. Bij 31mA zal hij wel uitschakelen maar bij 29mA niet.
Er werd echter beweerd dat er van de nul leiding geen stroom naar de PE leiding kon lopen omdat er geen spanning verschil was. Ik denk dat ik het nu wel voldoende bewezen heb en dat we het er allemaal over eens zijn dat dit ,ondanks dat er geen spanning verschil is, wel mogelijk is.
Door dit effect kun je dus heel eenvoudig een "kapotte zekering verklikker" maken.
Veel toegepast in de industrie, omdat er daar soms wel 100 zekeringen naast elkaar zitten in een plc kast, het is dan verrekte handig dat er een lichtje gaat branden bij de kapotte zekering.
Topic: verschil tussen tulp kabels (15-5-2004 00:28:00)Het ging echter allang niet meer over of het omdraaien van de stekker wel of niet zou uitmaken.
Er is ook niemand die beweerd heeft dat dit niet waar is (ook ik niet). Immers, als het lek aan de nul kant zit dan moet je de weerstand van het voor geschakelde apparaat er bij optellen. Dit kan al snel een paar mA schelen waardoor de aardlek niet uitschakelt. Bij 31mA zal hij wel uitschakelen maar bij 29mA niet.
Er werd echter beweerd dat er van de nul leiding geen stroom naar de PE leiding kon lopen omdat er geen spanning verschil was. Ik denk dat ik het nu wel voldoende bewezen heb en dat we het er allemaal over eens zijn dat dit ,ondanks dat er geen spanning verschil is, wel mogelijk is.
Door dit effect kun je dus heel eenvoudig een "kapotte zekering verklikker" maken.
Veel toegepast in de industrie, omdat er daar soms wel 100 zekeringen naast elkaar zitten in een plc kast, het is dan verrekte handig dat er een lichtje gaat branden bij de kapotte zekering.
joepvandemortel schreef:
Toch maar weer terug naar school dan? Waarom denk je dat de test knop van een aardlekschakelaar over de fase hangt? En waarom er duidelijk een L en N aansluiting op een aardlek schakelaar zit?
Zoals je op het eerste plaatje op www.et-installateur.nl/vaktechniek/werkingaardlek.html kunt zien zit de fase aansluiting van de test knop voor de detectie lus en de N aansluiting achter de detectie lus. Zouden ze namelijk beide voor, of achter, de detectielus zitten zal er geen verschil meer optreden tussen L1 en N en gaat de schakelaar niet uit. Ook kun je daar zien dat de test knop in het geheel niet met de aarde verbonden is. Verklaar dat dan eens!Voor een uitgebreid verslag kijk op www.fracktone.nl/aardlek.htm
Dré, er is niemand die beweert dat jouw stelling niet correct is. Deze klopt inderdaad bij open klemmen.
Je vergeet echter dat er ook nog een last aan vast zit en dat de nul parallel aan de aarde ligt.
Als je twee luidsprekers parallel zet, één van 8 ohm en één van 4 ohm dan ga je me toch ook niet wijs maken dat die 8 ohm luidspreker (met dus de dubbele weerstand) helemaal geen geluid maakt.
Ze voeren dus allebei stroom, de 8 ohm waarschijnlijk maar de helft van wat de 4 ohm voert.
Zie de 8 ohm als je aardlek. nu meet de aardlekschakelaar in de fase voor de splitsing, dus de som van de twee stromen door de 8 ohm en de 4 Ohm speaker . In de nul meet hij weer voor dat de adres bij elkaar komen de aarde gaat namelijk niet door de ringkern. Dus alleen de stroom door de 4 Ohm luidspreker.
Topic: verschil tussen tulp kabels (14-5-2004 17:17:00)Je vergeet echter dat er ook nog een last aan vast zit en dat de nul parallel aan de aarde ligt.
Als je twee luidsprekers parallel zet, één van 8 ohm en één van 4 ohm dan ga je me toch ook niet wijs maken dat die 8 ohm luidspreker (met dus de dubbele weerstand) helemaal geen geluid maakt.
Ze voeren dus allebei stroom, de 8 ohm waarschijnlijk maar de helft van wat de 4 ohm voert.
Zie de 8 ohm als je aardlek. nu meet de aardlekschakelaar in de fase voor de splitsing, dus de som van de twee stromen door de 8 ohm en de 4 Ohm speaker . In de nul meet hij weer voor dat de adres bij elkaar komen de aarde gaat namelijk niet door de ringkern. Dus alleen de stroom door de 4 Ohm luidspreker.
Dré schreef:
Ik had eerlijk gezegd verwacht dat jij dat wel begreep Dré.
Wellicht zou je bovenstaande willen nuanceren???Dré schreef:
Dat je een haspel moet afrollen als je hem tot z'n volledige belastbaarheid wilt belasten klopt. Dat er sprake is van een spoelwerking klopt niet. Doordat er namelijk sprake is van 2 spoelen met tegengestelde wikkelzin, heffen de 2 zelfinducties elkaar op.Deze 4A loopt zowel door de fase (L1) als de N draad.
Doordat de aarde en de N draad parallel lopen, deze komen zelfs weer bij elkaar, (bij het transformator huisje op de hoek van de straat, dus ver voor de aardlekschakelaar) zal de stroom zich over beide aders gaan delen.
Bij een volledige sluiting tussen N en PE zal de stroom door beide aders dus gelijk zijn, oftewel de helft van de fase stroom (er zal zelfs iets meer door de PE draad gaan omdat, als het goed is, de PE leiding een lagere weerstand heeft dan de N leiding).
Bij 4A over de fase zal de N in dit geval dus 2A en de PE ook 2A gaan voeren
De PE leiding loopt niet door de aardlekschakelaar dus de stroom die deze ader terug voert zal niet gedetecteerd worden. Hierdoor meet de aardlekschakelaar een verschil in waarde en schakelt af.
Bij een aard "lek" hangt het van de overgangsweerstand af in hoeverre de stroom zich gaat delen.
Moet ik het misschien even tekenen????
Dré schreef:
Zullen we eens kijken???Stel een apparaat met een lek aan de fasekant naar aarde met een weerstand van 1kOhm. Als de stekker de ene kant op gemonteerd wordt dan loopt er door die lek: 230/1k=230mA. Poef zegt de aardlekschakelaar. Als de stekker de andere kant op gemonteerd wordt dan loopt er door die lek: 0/1k=0mA. No problemo.
Natuurlijk is dit een hypothetisch geval maar het toont wel waarom het soms zo is dat de aardlek er bij het omdraaien van de netstekker niet meer uitpoeft. Beter is uiteraard om het apparaat in kwestie na te kijken en het lek naar de randaarde weg te werken.
Sterker nog, als het apparaat niet aan staat en je sluit de weerstand tussen de fase en de nul aan gaat hij er ook niet uit.
Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de heen gaande en de terugkomende stroom.
Deze waarden heffen elkaar op waardoor de aardlekschakelaar niet uit poeft.
Voorbeeld:
Een apparaat trek 4 Ampère
De fase voert dus 4A
Als het goed is komt er via de nul ook 4A terug
Gemeten verschil: 4-4=0 dus hij blijft aan
Nu met de 1K weerstand over de fase.
Apparaat 4A + weerstand naar aarde (230mA) = 4.23A
Nul voert 4A terug, de 230mA is immers al naar de aarde gevloeid.
4,23 - 4 = 230mA verschil. Dus de schakelaar gaat er uit.
Nu nogmaals maar dan de weerstand op de nul:
Apparaat krijgt 4A over de fase
Voert terug over de nul 4A - 230mA (deze vloeit immers buiten de aardlekschakelaar om terug naar de aarde) = 3,77A
4A - 3,77A verschil is dus 230mA en de aardlekschakelaar gaat er nog steeds uit.
Ik had eerlijk gezegd verwacht dat jij dat wel begreep Dré. In een andere post over kabels vermeld je zelf ook dat twee parallel liggende aders (heen en terug gaand) elkaar op heffen en er dus geen spoel werking optreed. Dit is ook de reden waarom je met een ampère tang maar 1 ader meet, en het maakt daarbij ook niet uit of dit de fase of de nul is. bij beide aders geeft hij dezelfde waarde (als er geen lek is). Meet je nu met de met de fase en de nul ader tussen de ampère tang dan zal hij nul aangeven.
En zo werkt een aardlekschakelaar ook.
Diepe zucht, dit is het laatste wat ik hier over zeg.
Probeer dit eens volgens jouw eigen theorie:
Zoek een geaard apparaat op.
Sluit de groen/gele draad aan de apparaat kant aan op de bruine draad.
Zorg dat het apparaat aan staat. (dit is belangrijk)
Steek nu de stekker in een door een aardlek beveiligd stopcontact.
De aardlek zal uitschakelen, ook als je de stekker zou omdraaien of als je de groen/gele draad aan de blauwe draad knoopt.
Let wel: het apparaat moet aangesloten zijn en aan staan.
Jouw theorie werkt wel als je een stekker zou nemen en de aarde rechtstreeks aan één van de pennen zou bevestigen. Maar er mag dan geen verbruiker aan zitten.
Topic: verschil tussen tulp kabels (13-5-2004 22:47:00)Probeer dit eens volgens jouw eigen theorie:
Zoek een geaard apparaat op.
Sluit de groen/gele draad aan de apparaat kant aan op de bruine draad.
Zorg dat het apparaat aan staat. (dit is belangrijk)
Steek nu de stekker in een door een aardlek beveiligd stopcontact.
De aardlek zal uitschakelen, ook als je de stekker zou omdraaien of als je de groen/gele draad aan de blauwe draad knoopt.
Let wel: het apparaat moet aangesloten zijn en aan staan.
Jouw theorie werkt wel als je een stekker zou nemen en de aarde rechtstreeks aan één van de pennen zou bevestigen. Maar er mag dan geen verbruiker aan zitten.
Je hebt gelijk, ik snap ook niet zo heel veel van elektriciteit. Ik heb tenslotte ook maar 18 jaar in de industriële elektrotechniek gewerkt (automatisering).
Kijk voor de grap eens op www.et-installateur.nl/vaktechniek/werkingaardlek.html dan snap je wat ik bedoel.
En nu weer on-topic.
Topic: verschil tussen tulp kabels (13-5-2004 22:10:00)Kijk voor de grap eens op www.et-installateur.nl/vaktechniek/werkingaardlek.html dan snap je wat ik bedoel.
En nu weer on-topic.
Jouw verhaal gaat alleen op als de fase draad is aangesloten, de nul draad is onderbroken en het lek na die onderbreking zit. Een lek stroom van meer dan 30mA, eender of die nu voor of na de gebruiker optreed, schakelt de aardlek al uit.
Topic: verschil tussen tulp kabels (13-5-2004 19:56:00)Beter lezen,
Je meet dus niet de spanning maar de het verschil in stroom tussen de beide aders. Je meet dus niet tenopzichte van de aarde.
Topic: verschil tussen tulp kabels (13-5-2004 19:26:00)Je meet dus niet de spanning maar de het verschil in stroom tussen de beide aders. Je meet dus niet tenopzichte van de aarde.
hans schreef:
dat heeft ermee te maken dat een aardlekschakelaar het verschil in stroomverbruik meet tussen de fase en de nul. Heeft je apparaat nu een kleine lek stroom naar aarde dan maakt het dus wel uit hoe de stekker in het stopcontact zit. Zit de lek aan de fase dan zal er vrolijk een stroompje naar aarde lopen, maar draai je de stekker om en is de nul nu dus op op de "lek" aangesloten dan zal er geen stroom lopen omdat de nul het zelfde potentiaal heeft als de aardeDe nul en de aarde zijn het zelfde potentiaal, dus als het "lek" aan de nul kant zit loopt er geen stroom.
Het is dus zo dat je eigenlijk de nul wel los kunt halen en daarvoor in de plaats de aarde draad kunt gebruiken. De Aardlek zou er dan niet uit gaan.
Hiermee verklaar je dus dat je niet weet hoe een aardlek werkt.
Heel simpel gezegd: Een aardlek schakelaar kijkt of de zelfde hoeveelheid stroom die naar het toestel toe gaat , de plus draad, ook weer door de andere draad, de nul, terug komt. Is daar een verschil tussen dan schakelt hij uit.
Het maakt dus niets uit of het "lek" dan in de "plus" of de "nul" draad zit.
Welke site, fracktone.nl?
Komt eerdaags weer terug, alles is verplaatst naar een andere server.
Ik heb direct ook maar andere software geinstaleerd maar deze moet eerst goed werken.
Topic: PCDJ FX: iemand ervaringen? (11-5-2004 22:13:00)Komt eerdaags weer terug, alles is verplaatst naar een andere server.
Ik heb direct ook maar andere software geinstaleerd maar deze moet eerst goed werken.
PimW schreef:
Dank voor de uitgebreide informatie Fracktone Zal ik na mijn examens toch nog eens een keertje de nieuwe demo testen.Dan vraag ik mij toch af waarom Pcdj Red wél stabiel is.
Overigens is FX nu wel stabiel, men moest nog het een en ander leren. Er is echter nooit iets mis geweest met de spelers, het waren meer problemen met de VRM interface en de record case.
PS. zal binnenkort een Nederlandse versie op mijn server plaatsen over hoe je een PC het beste voor audio instelt en waar je op moet letten bij problemen.