Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Koen van der k

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 128 bijdrage(n) van Koen van der k (Pagina: 4 van 7)

Topic: 4 of 2 ohm ? (17-10-2009 15:30:00)

TCMC schreef:

Bij subwoofers is dat niet zo'n probleem omdat de gemiddelde impedantie in het subwoofer gebied vaak een stuk hoger ligt, en voor topkasten/line arrays is het ook niet zo'n probleem omdat deze vaak ruimschoots onder het clipniveau draaien.
... dus eigenlijk is het nooit 'n probleem wink ;)

Amps die op 2 ohm moeten kunnen stampen worden vaak dan ook op de max gebruikt, anders zou je wel 'n extra amp meenemen. Zoals eerder vermeld zou het mijn voorkeur ook niet hebben om voor dat geringe stukje meer rendement je amp zo te stressen.

Overigens zijn de amps die het thermisch langer dan 10 minuten uithouden met 1KHz sinus op 4 Ohm op ééntiende (!) van het opgegeven vermogen op één hand te tellen.
De echte oude beestjes (Peavey CS series, Bose 1800, etc.) houden het nog redelijk uit. De nieuwere (met name class G en H) bakken er niets van (of juist wel, in warmte-termen happy :) ).

Groeten !
Topic: 4 of 2 ohm ? (17-10-2009 10:26:00)
Ha Nijhuisr, je hebt gelijk ashamed :$ !

Heb naast de theorie over weergevers ook wat documentatie en testverslagjes gevonden over serieschakelen van meerwegsystemen met passieve filters en daar ben ik op het verkeerde spoor gezet.

Weer wat geleerd happy :)

Groeten en bedankt !
Topic: 4 of 2 ohm ? (17-10-2009 09:57:00)
Hmmm ... ik begrijp je insteek inderdaad. Volgens mij moeten we beiden even het (electrisch) vervangingsschema van 'n weergever erbij pakken. Mijns inziens moeten toch de reactantie (L) en de DC weerstand (Re), evenals de twee weergevers opzich als losse componenten worden benaderd. Mijn standpunt is dat een weergever maximaal gedempt wil / moet zijn en dat gaat natuurlijk nooit als daar een extra Re tussenhangt. Een "eigen" Re zou daar volgens mij dan niet bijhoren.

Ik ga de theorie er eens bijpakken, kan best zijn dat ik toch ergens op een verkeerd spoor ben gezet.

Beetje off topic wellicht maar wel interessant.

Groeten !
Topic: 4 of 2 ohm ? (16-10-2009 21:32:00)

Tom schreef:

De enige echt mooi en hard laag gaande speaker van Bose is het Wave canon.
Als je houdt van 'n lelijke resonantiepijp die ongedefinieerd gerommel uitroggeld op de posities waar je het juist niet wil hebben is dit een prima object.

(sorry, kon het niet laten razz :p wink ;) )

Groeten !
Topic: 4 of 2 ohm ? (16-10-2009 20:51:00)

nijhuisr schreef:

Maar het gaat om 2 speakers in serie, niet een speaker met een serie weerstand.
happy :)
Ehm ... wat is die tweede speaker in serie dan wink ;) ?

Misschien is de term dempingsfactor niet helemaal op z'n plek hier, maar meer "systeemdemping", en die is gegarandeerd om zeep zo (of men dat lekker vindt klinken is een tweede). Vanzelfsprekend wordt de weergave erg grillig / onvoorspelbaar bij twee verschillende drivers of kasten in serie.

Groeten !
Topic: 4 of 2 ohm ? (16-10-2009 20:28:00)

nijhuisr schreef:

Koen van der k schreef:

... dat lijkt me nu niet erg bevorderlijk voor de dempingsfactor shocked 8O
Die gaat omhoog wink ;)
Vanuit de amp gaat deze idd omhoog, maar dat is nu net wat niet interessant is. Voor de driver wordt er een serieweerstand van 4 (8) Ohm tussengeplakt en ziet geen 0,002 Ohm (bij wijze van) uitgangsimpedantie maar 8,002 Ohm. Reken maar dat die geen demping meer krijgt happy :)

Meneer Bose past overigens wel serieschakeling van 8 zeeeer laagohmige drivertjes toe in die 802's, of 801's of hoe 't mag heten. Maar ja, die dingenklinken op het laag ook helemaal nergens naar happy :)

Groeten !
Topic: 4 of 2 ohm ? (16-10-2009 17:11:00)

Victor schreef:

... je de twee 4 Ohm speakers per kant natuurlijk ook in serie aansluiten, zodat je 8 Ohm krijgt.
... dat lijkt me nu niet erg bevorderlijk voor de dempingsfactor shocked 8O
Over het algemeen probeer ik (ook met amps die ervoor geschikt zijn) 2 Ohm loads zpveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen je dempingsfactor halveert (da's niet zo erg) en je vervorming neemt flink toe (ook da's nog niet zo erg) maar warmtestress in je amp vind ik in vele gevallen niet afwegen tegen het geringe hogere rendement dat je er op 2 Ohm uithaalt. Enkel bij amps die daadwerkelijk voor 2 Ohm loads zijn ontworpen (en dus bij die impedantie daadwerkelijk bijna het dubbele vermogen leveren tov 4 Ohm) is het mijns inziens interessant.

Groeten !
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (14-10-2009 09:21:00)

MusicXtra schreef:

... Als ik nu in een versterker kijk zie ik heel erg veel onderdelen waarvan de meeste ook nog eens SMD's zijn en bijna altijd zonder opdruk, daarbij zit alles ook zoooo krap op elkaar gebouwd dat het al een monnikenwerk is om ergens bij te kunnen ...
Dat bedoel ik ... (doe het zelf wordt steeds lastiger)

@Rabies, 'n 1600 inderdaad, en ja, had idd 't logootje effe weg moeten poetsen happy :)

Genoeg ampporn weer op de vroege morgen ...

Groeten !
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (13-10-2009 21:04:00)
Oude PV's ... zeer herkenbaar ... heerlijk, ik verlang naar die tijd razz :p (toen sleutelen aan versterkers nog zonder loep en schema's was te doen)

Net als dit soort spul overigens ... >

https://img508.imageshack.us/img508/7439/dap21.th.jpg

Nee Joost, jij mag niet meeraden razz :p
Topic: limiting/ervaring dbx driverack PA+ (8-10-2009 20:37:00)
Probeer inderdaad dan eens 'n leveler voor je processor. De SPL's van Dateq werken idd prima, ik heb 'n Apex Argos voor m'n BSS Omnidrive (zitten enkel peaklimiters in) en dat werkt ook prima.

Overigens maakt 't met goed ingestelde limiters natuurlijk niet veel uit welk ampvermogen je erna hebt zitten, de limiter grijpt toch in en als je outputlevel en limiterthresholds goed hebt ingesteld kun je er elke amp aanknopen die je maar wil.

Groeten en experimenteer ze !
Topic: limiting/ervaring dbx driverack PA+ (8-10-2009 12:36:00)
Ha bouwers,

Leuk project ! Betreft de limiters zou ik het niet te theoretisch houden. Het moet natuurlijk wel enigszins kloppen en erover nadenken is meer dan prima, echter kan in de praktijk 1-en-ander best anders uitpakken.

Als je amp vermogen en driververmogen ongeveer overeenkomen kun je 'm ook gewoon net onder cliplevel van je amp afregelen toch ?

Goede drivers kunnen veel hebben, met name signalen met veel dynamiek. Met een compressor ga je die marges verkleinen, ik zou gewoon eens enkel met die peakstoplimiter werken. Ik meen dat die PA+ ook overeasy heeft toch ? Op de 260 gebruik ik het altijd zo dat er rond -3dB een lichte softknee (overeasy 1 of 2) inkomt waarna de peakstop op 0dB ingrijpt. Limiterthresholds voor sub mid en hi naar smaak en muziekstijl inregelen.

Kortom; doe 's 'n test ... ik denk dat je eerder bang moet zijn voor rare verschijnselen met die sync dan met je subs happy :)

Groeten en succes !
Topic: geluid (SPL, dB) (7-10-2009 15:50:00)
3dB is dan toch geen "2x zo hard" ? 10dB is "2x zo hard"
3dB is 2x zoveel vermogen
6dB is 2x zoveel spanning / stroom

Enfin, 't-is maar ter verduidelijking en waarschijnlijk ergens voor in dit topic ook al eens gepost.

Groeten !
Topic: geluid (SPL, dB) (7-10-2009 14:06:00)

TCMC schreef:

djspiky schreef:

Dus 3dB extra is 2x zo hard. Maar het menselijk gehoor ervaart 10dB extra 2x zo hard?
Beide stellingen zijn hartstikke juist.

TCMC
Ik zie wat dingen voorbijkomen die om een genuanceerdere uitleg vragen.

Beide stellingen zijn niet juist; enkel de laatste klopt (10dB extra wordt waargenomen als "dubbel zo hard", ofwel het 10-voudige vermogen is benodigd).

3dB extra betekent verdubbeling van je vermogen, dat is waarneembaar. Echter is vermogen het product an stroom en spanning en zal daarom kwadratisch toenemen als of de stroom (impedantie afhankelijk) of de spanning (max vermogen van je amp) verdubbelt.
6dB extra is dus een verdubbeling van je spanning / stroom en een verviervoudiging van je vermogen.

Graag even de theorie en grondbeginselen in acht nemen a.u.b.

Groeten !
Topic: Probleem: 1 kant van Dap Soundmate 2 MK2 kapot (27-9-2009 10:05:00)

Mister-Mickey schreef:

De topkastjes heb ik inderdaad verwisseld en die functioneren beiden prima. Elke sub is voorzien van een eigen versterker en een versterker voor 1 top.
Ah, OK, ik neem aan dat de complete kant uitvalt (dus sub + aangesloten topje) ?
Dat wordt lastig zelf te fixen, check de hulpspanning nog even (vermogensweerstanden) en als dat niets oplevert richting reparateur.

Succes !
Topic: Probleem: 1 kant van Dap Soundmate 2 MK2 kapot (26-9-2009 19:03:00)
Ik neem aan dat je de topkastjes hebt verwisseld ? Kan het me eigenlijk niet goed voor de geest halen maar ik meen me te herinneren dat het hele systeem toch via de amp in de sub wordt aangestuurd ? In dat geval begrijp ik niet helemaal wat je bedoelt met het aanschakelen van 'n bepaalde kant.

Wat wel eens voorkomt is 'n defecte vermogensweerstand in het hulpspanningscircuit, dan komt 't outputrelais ook niet op. Verder kan het vanalles zijn ... vanop afstand niets zinnigs op te zeggen.

Die rode LED die even oplicht na uitschakelen is niets vreemds aan, behoorlijk standaard als de voedingsspanning inzakt ... daar hoef je je niet druk om te maken.

Groeten en succes !
Topic: Pioneer CDJ-2000 Topic (18-9-2009 09:13:00)

djtim schreef:

Kom op zeg, het gaat toch nergens meer over? Voor dat geld kun je je ook een macbook kopen met een controller. De spelers lijken me best interessant, maar de prijs... Sorry, als had ik het geld, dan zou ik het uit principe nog niet kopen.
Meneer Pioneer lacht, evenals meneer Technics de afgelopen 30 jaar, de spreekwoordelijke ballen uit z'n broek met deze prijzen.

Ik vind het een merkwaardig marktsegment waar ik niet al teveel geld op in zou zetten, maar da's mijn mening (en ik ben geen 20 meer ;-)

Hopelijk leveren ze voor deze absurde bak geld een apparaat dat niet zo plastic is als de voorgangers. Jammer voor de rentalmannen inderdaad, die zullen hun casejes moeten verbouwen.
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (17-9-2009 09:04:00)
MA1200 / 2400 en 'n Phonic MAX
Topic: BOSE 1800 IV Handleiding en gegevens (10-9-2009 20:54:00)
Chasch, even een wellicht simpele opmerking, maar je vraagt om advies dat je vervolgens van ervaren mensen krijgt en je vervolgens niets mee wil doen.
Als je het toch al weet, wat brengt je dan nog aan het twijfelen ?

Er zijn 2 mogelijkheden; 1. je blijft zelf twijfelen, wikken en wegen, of 2. je brengt 'm naar 'n reparateur.

Indien 1 > Blokschema's heb je mijns inziens "preventief" niets aan en kunnen handig zijn als mocht je vreemde problemen hebben. Die bak is aardig standaard qua opbouw dus gewoon de stekker erin zonder load (eventueel met de lamp als aanloopweerstand), effe meten wat de voedingsrails' en output doet en dan gewoon gas erop.

Indien 2 > Vind 'n reparateur (er lopen op dit forum wel handige mannetjes rond denk ik) en hou je portemonee (en 'n steekwagen) in de aanslag.

Succes !
Topic: BOSE 1800 IV Handleiding en gegevens (7-9-2009 18:40:00)

Dré schreef:

Vergeet je niet dat die Bose bakken uit het jaar 100 voor Christus kwamen? Dat was de tijd dat het nog wat mocht kosten en dat men er voor de zekerheid altijd een kerncentrale extra in stopte.
laugh :D ... geniaal happy :) ... en waar !

Overigens zijn die bakken (series 3) redelijk standaard opgebouwd (SA 900), vanaf series V werden het Carvers, of Chevins als ik me niet vergis.

Maar even terug naar 2009; Heb je specifieke problemen met je amps ?

Groeten !
Topic: filteren baskasten en topkasten (29-8-2009 20:23:00)

Dave22 schreef:

de speakers zijn allemaal actief
Die topjes lijken me toch ontworpen om er een subje onder te duwen, maw; lijkt me voor de hand liggen dat je 'n HPF op die topkastjes moet kunnen instellen. Ik mag toch aannemen dat de meneren van Master daar rekening mee hebben gehouden ?

Groeten !