Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Remco_k

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 21 bijdrage(n) van Remco_k (Pagina: 2 van 2)

Topic: freestyler hulp (14-1-2010 09:29:00)
Wel of geen nederlandstalige handleiding bij FreeStyler zou eigenlijk geen verschil uit moeten maken. In de markt van DMX en licht technologie gebeurd er maar bar weinig in het nederlands, dus mocht er wel een nederlandstalige handleiding bji FreeStyler zitten, dan loop je bij de eerste de beste movinghead of scanner weer vast tegen engels, duits en een hele rij andere talen. Dat FreeStyler van oorsprong in het engels wordt geschreven (en ook de handleiding) juich ik alleen maar toe. Het wordt niet voor z'n 12 jarige buurjongen geschreven, nee, FreeStyler wordt over de hele wereld veelvuldig gebruikt. Ook het freestylersupport forum draait bijna 100% op de engelse taal, andertalig wordt toegestaan, maar je ziet dan dat er minder op wordt gereageerd omdat een Engelsman of Deen gewoon geen woord Nederlands snapt.

Toch zijn er soms mensen die opstaan en zich aanbieden te helpen, zoals het vertalen van de help file naar het nederlands. Ik zou zeggen: kom maar op! Dát juich ik toe! Maar houd rekening met periodiek terugkerende wijzigingen en je de help file dus up to date moet houden. Waarschijnlijk één van de redenen waarom de developer zelf de help maar in 1 taal bijhoudt. Uit ervaring weet ik dat dat qua tijd een behoorlijke aanslag doet, en dan is het gewoon een keuze: tijd "verdoen" aan help vertalingen, of effectief aan het programmeren.
De oude reeds nederlandse helpfile omzetten naar het huidige help formaat kan op zich gewoon, ware het niet dat dat help bestand waarschijnlijk zwaar out of date is. Het is in dat geval interessanter om de bestaande engelstalige help te vertalen.
Het berust allemaal maar op een mening. Iemand die geen engels kan lezen en schrijven zal het niet met me eens zijn, en begrijpelijk. Maar eerlijk is eerlijk, dan behoor je wel tot de minderheid en moet je geluk hebben dat iemand de help file voor je vertaald.

Of je gaat op zoek naar een van de vele handleidingen die rondzwerven op internet (youtube, google), sommige zullen best in het nederlands zijn. Maar het beste is om gewoon technisch engels te kunnen lezen en begrijpen. Niet omdat FreeStyler geen nederlandstalige handleiding heeft, maar omdat de wereld grotendeels zo werkt. Als je wat in de wereld van de techniek wilt doen, is Engels lezen en schrijven een must.