Home > Geluid > Randapparatuur > Crossovers

Behringer DCX2496 Ultradrive Pro

Digital 24-Bit/96 kHz Loudspeaker Management System

Behringer DCX2496 Ultradrive Pro

Artikelnummer: 12662 | BEHRDCX2496
GTIN/EAN: 4033653030205

 

8,8
Bekijk de 8 review(s)
Schrijf zelf een review

Behringer producten
Crossovers
Behringer Crossovers

Hou mij op de hoogte over dit product (i)

Discontinued

 

 

Dit product is niet meer leverbaar.

 

8 reviews (Pagina 1). Gemiddelde waardering: 8,8

Sorteer op: relevantie | datum | waardering

 

Gebruiksvriendelijk en werkt goed!
Door: <anoniem>

Ik heb ongeveer nu een jaar dit product in gebruik voor mijn geluidsset. 2x X-15 met 2x X-15HL. Alto D4 voor het hoog en een Vision 3500 voor het laag.

Omdat de X-15HL hoorn geladen zijn was het noodzaak mijn toppen te kunnen delayen. een simpele analoge crossover voldeed niet. Omdat ik veel goede dingen hoorde over dit apparaat ben ik hem eens gaan testen in een showroom. Toen heb ik dit apparaat aangeschaft, ingebouwd en aangesloten.
Mijn eerste reactie:
Wat werkt dit simpel! Binnen no-time had ik alles ingesteld en aan de praat gekregen. Overigens heb ik eerst wel in de handleiding gekeken, die overigens goed in elkaar zit, maar het lijkt mij ook vanzelfsprekend dat je dit doet wanneer je zo'n product aanschaft.

Er zitten dus 3 ingangen op en 6 uitgangen. Dat is ruim voldoende. De 3e ingang gebruik ik overigens niet.
Wat handig is in mijn geval is dat als ik mijn subs als center gebruik het een mogelijkheid is om inputs te 'summen' zodat je een output kan maken die mono uitstuurt (staat ook in handleiding).
De uitgangen zijn intern met behulp van de setup op het apparaat te linken aan elkaar. Zo kunnen de outputs, 1 t/m 6, gelinkt worden als bijvoorbeeld LHLHLH met L = low en H = high. Als er 1 High aangepast wordt, gaan de andere High kanalen ook mee mits de kanalen gelinkt zijn. Dit is een optie en is makkelijk te vinden(handleiding bijvoorbeeld).

Verder werkt de Crossover naar behoren. Er zijn verschillende typen 'slopes' beschikbaar. Van de BUT tot de LR.
De EQ werkt goed. Daar is het mogelijk om met BandPass , Highpass en lowpass te werken. De frequentie waarop een punt actief is is met de draaiknop in te stellen evenals de gain en de Q(resonance) van dat punt.

Er zit nog een andere functie op de DCX en dat is de Dynamic equalizer. Dit stukje van het systeem is gekoppeld aan de compressor. Die werkt overigens ALLEEN op de UITGANGEN. Met de grafiek in de Dynamic Equalizer is de frequentie waarop de compressor werkt te bepalen op dezelfde wijze waarmee de EQ bediend wordt. Echter is er maar 1 enkel punt beschikbaar om mee te werken.
Het andere gedeelte van de Dynamic Equalizer is dus de 'compressor'. Met de compressor kun je, ten koste van de dynamiek, een hoger RMS vermogen creeren omdat er 'gain reduction' plaatsvind. Zoals de naam al aangeeft, vind hier reductie van het, in dit geval, uitgangssignaal plaats. Dit geldt hetzeflde voor de limiter.
Ik raad iedereen die zo'n apparaat aan wil schaffen aan om eens een stukje over de werking van een compressor, en ook een limiter op te zoeken om verder te verduidelijken hoe deze werkt met ratio, attack en release.
Na wat vogelen met de instelling werkt hij nu naar behoren op mijn subs en creeer ik nu een constantere geluidsdruk.

Nu ben ik bij het laatste punt:
De limiter.
Een limiter (een peak limiter in dit geval) zorgt er voor, zoals de naam al aangeeft, dat het uitgangssignaal bij dit apparaat beperkt kan worden. Zo is het mogelijk de luidsprekers te beschermen tegen teveel vermogen. In combinatie met het wachtwoord wat in te stellen is, is het mogelijk je set veiliger te verhuren.

Er zit echter 1 nadeel aan de limiter. Ik kan er 'doorheen drukken'. Dit hoort niet te gebeuren. Nu moet ik er wel bij vertellen dat er heel lomp signaal voor ingestuurd moet worden. Maar dan nog hoort dit niet.

Verdere bediening:

De standaart interface op het apparaat zelf is duidelijk en goed te begrijpen omdat het eenvoudig weergegeven is. De knoppen werken goed en alles is goed te lezen op zowel de display als op de in/output ledjes. Je moet wel even wennen uiteraard.
Je scrollt zo door de pagina's heen en een instelling is met de handbediening zo gemaakt.

Met behulp van de software van de Behringer website is het mogelijk de DCX op de computer aan te sturen. Dit werkt beter dan de standaart interface omdat je iets meer plek hebt om te werken op de PC. De interface van de software is simpel en werkt prima op tot nu toe iedere x64 of x32 versie van windows. Presets zijn zo gemaakt en opgeslagen op de PC evenals op de Behringer DCX.
Het jammere aan de verbinding met de pc is wel dat er eerst een Serial naar USB aangeschaft moet worden. Als dit eenmaal gedaan is, werkt het altijd.

Vanwege de limiter, en het de slordigheid(vind ik) dat er geen COM/Serial naar USB bijzit, 1 ster in de mindering wat de score op 4 sterren brengt.

Conclusie:
Wie een degelijk en vooral ook gebruiksvriendelijke geluidsprocessor wil voor niet al te veel geld is de Behringer DCX aan te raden.

Groeten,

Mathijs

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: +5)

 

Maximale prijs/kwaliteits verhouding
Door: <anoniem>

Een maand geleden heb ik de Behringer DCX 2496 verschaft, en als je deze eenmaal goed hebt ingesteld is het een zeer goede digitale crossover en is ook ver verheven tegenover de eenvoudige analoge broertjes. Sterkste kenmerk vind ik de dynamische equalizer functies waardoor je bij relatief lage vermogens versterkers an lagare rendements luidspreker systemen het maximale aan geluidsdruk uit valt te halen.

Enige minpunten zijn:

- Limiter functie is erg basic en wel van het zeer harde brickwall principe. Dit kan ook positief uitwerken om het clippen van de versterkers te voorkomen.
- De Equalizer laat drop outs horen als deze in de 0 dB positie terecht komen.
- De delay functie lat het geluid compleet wegvallen, maar is gelukkig maar een eenmalige actie tijdens de soundcheck.

Toch geef ik 5 sterren vanwege de erg lage prijs en goede prestaties.

TCMC

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: +4)

 

Bediening zeer simpel!
Door: <anoniem>

Waarom 3 punten?

Omdat ik hem nog niet heb kunnen testen qua geluid.

Als je een beetje verstand heb van de vaktermen en je denkt een beetje logisch na, dan kun je hem al bedienen.

Cross-over frequenties e.d. instellen is allemaal zeer makkelijk. Evenals de EQ aanpassen.
Puur kwestie van door hebben.

Ik heb het apparaat ook eens open geschroefd,, maar er zitten dus wappiewappie kwaliteit XLR aansluitingen in. En wappiewappie kwaliteit grijze kabels die je ook in je PC vind.
Misschien ooit een idee om dat te vervangen. Het gaat tenslotte om audio voor een band. Dat moet gewoon goed zijn.

Pluspunten:
- Bediening is simpel
- Contrastwaarde van schermpje is aanpasbaar.
- Alle ingangen / uitgangen zijn te muten
- Connectie met PC via RS-232
- Apparaat is licht en compact, voegt weinig gewicht toe aan het FX-rack
- Apparaat is te linken met dezelfde in zijn soort.
- "Summary" ingang maken dmv andere echte ingangssignalen.

Minpunten:
- Wappiewappie XLRs
- Wappiewappie grijze datakabels
- Weinig ruimte om je eigen presets op te slaan

Meer punten zodra ik hem gehoord heb. :-)

EDIT: Ik heb hem inmiddels gehoord. Ik ben Zeeeeer tevreden. Ik kon alles makkelijk aanpassen, maar alleen die tik in het geluid als je wat aanpast (Dus dat het even wegvalt) is wel irritant.

Tis nog wel even doorhebben wat de beste setup is voor onze speakerset. Maar het zorgde er wel voor dat onze speakerset gewoon veeel zuiverder en voller klinkt.

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: +1)

 

dcx2496
Door: <anoniem>

ik heb hem nu bijna twee jaar
en ik gebruik hem om 4x eaw speaker (de voorloper van de vr21) en 2x samson sx1200
aan te sturen.
ik heb nu kans gezien om de dcx2496 op de vier kanalen zo uit te sturen zo als ik dat wou.
dit betekent dat de vier kanalen zo hier en daar verschillen van in stellingen.
en dit werkt erg goed.
ik werk ook op een andere locatie met zoon systeem maar die bestaat uit de lem dx24
deze stuurt de grooth sub en dynacord en fohn toppen aan.

kort om de lem dx24 is duurder dan de dcx2496 maar ik werk graag met de dcx2496
dit om dat hij kan wat ik van hem vraag de de prijs is erg gunstig

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: 0)

 

Behringer DCX-2496 ULTRADRIVE PRO
Door: <anoniem>

Goed apparaat!!! Ik heb hem nu zo'n half jaar en hij is vaak gebruikt in kleine en grote sets. Doet goed crossoverwerk en ook eq-instellingen gaan erg "easy". Alleen limiter is wat beknepen. Komt niet goed uit de verf, dus hou je eigen clips op je versterker in de gaten!!! Hiervoor had ik de 2/3 weg crossover van Behringer. Deze Ultra-drive kan veel meer en er komt een beter en harder signaal uit. Er zijn natuurlijk altijd betere apparaten (DBX) maar, voor dit geld is hij de meest beste keuze!!!

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: 0)

 

Ultradrive
Door: <anoniem>

Heb hier meerdere filters staan en dit is da bomb. Je moet alleen wel digitaal in of volume regelen NA !! de ultradrive , anders maak je geen gebruik van het berijk wat het ding heeft . Erg nette machine !

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: 0)

 

Prima toestel
Door: <anoniem>

Configuratie:
2 x AX-12
2 x AX-15B
1 x Paladium 1200
1 x Paladium 1600

Heb de DCX 2496 ondertussen een aantal dagen, heb deze nog niet volop kunnen testen in een grote zaal, maar hier zijn alvast mijn bevindingen van in de garage :-):

De bediening van het toestel is logisch en heb je snel onder de knie. Verbinding met PC gaat onmiddellijk (via RS 232), al stel ik alles vooral in via de DCX 2496 zelf. Primaire doel van deze Behringer in mijn discobar is de crossover. Deze werkt zoals het moet en is eenvoudig in te stellen. Ook de limit functie gebruik ik, waarmee ik voorkom dat mijn versterkers in clip-toestand geraken. De ingebouwde equalizer werkt ook goed, maar bij elk punt dat je instelt zie je de processorkracht toch snel dalen. Ik gebruik momenteel enkel de equalizer op de uitgangen, al is dit op de ingangen ook mogelijk.

Dynamische equalizer en delay functie gebruik ik (nog) niet. Het automatisch afstellen van delay & faseomwisseling via AUTO setup is me ook nog niet gelukt. Ik vermoed dat je hiervoor een microfoon nodig hebt (al wordt daar in de handleiding weinig over gezegd).

Het geluid is bij standaard instellingen niet goed, het is zelfs rommelig. Problemen zaten blijkbaar bij de equalizer, want eens je die naar je zin zet komt er ferm geluid uit.

Bij het testen van geluid vind ik het vooral belangrijk het verschil met de vorige opstelling waar te nemen. Daarom heb ik het linkerkanaal rechtstreeks aangesloten op mijn luidsprekers (passieve filtering), en het rechterkanaal via de DCX-2496 (actieve filtering). Wanneer ik op het mengpaneel van linker naar rechter kanaal wisselde kon je DUIDELIJK het verschil horen. Vooral de topkasten spelen in de nieuwe opstelling vele zuiverder. Qua basskasten moet ik nog wat bijregelen want momenteel merk ik daar het verschil net iets minder.

Het feit dat het geluid wegvalt bij het instellen van de equalizer (wanneer je door 0db gaat) vind ik absoluut niet storend. Grove instellingen doe je volgens mij bij het opstellen dus lijkt me dat geen probleem.

Conclusie:
Een goed toestel, al is het spijtig dat bij standaard instellingen het geluid slechter is dan zonder de behringer. Gelukkig kan je met wat afregeling de geluidskwaliteit sterk verbeteren zodat je een opmerkelijk verschil hoort.

Voordelen:
- Vele functies
- Degelijk toestel
- Goede Nederlandstalige handleiding
- Duidelijke menu’s
- Eenvoudige bediening

Nadelen:
- Standaard instellingen niet goed
- Meer achtergrondinformatie over bepaalde instellingen (meer voorbeelden in handleiding zouden welkom zijn)
- Verwarring rond decibel waarden (-20db in rekening brengen)

NB:
Voor het schakelen tussen passieve- en actieve filtering gebruik ik volgende methode:

In plaats van een schakelaar te integreren in de backplate gebruik ik de onbenutte LOW-uitgang op elke baskast. Die heb ik afgekoppeld en rechtstreeks aangesloten op de drivers (zonder tussenliggende passieve filter).

Bij actieve filtering --> LOW-in
Bij passieve filtering --> LOW-out
De TOP-out blijft zoals voorheen.

Lijkt me veiliger dan met een schakelaartje werken. (idee staat ergens op het forum)

Wanneer er iemand graag dit toestel zou willen beluisteren alvorens aan te kopen mag je me altijd contacteren via http://www.djnickolas.be voor een vrijblijvende gehoortest ;-). Beluisteren kan in Sint-Niklaas, dat is tussen Gent & Antwerpen (België).

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: 0)

 

Zeer leuk ding
Door: <anoniem>

Heb hem vandaag in onze zaal geinstalleerd, ik gebruik hem eigenlijk alleen als delay unit en om een beetje de lage tonen eruit te filteren. Ik heb er 4xbose 802 en 4xVMB IN-12 erop hangen.

Het duurt eventjes voordat je het door hebt hoe het werkt, maar als je het eenmaal door hebt hoe het moet, stelt het niks meer voor. Tot nu toe maar een nadeeltje kunnen vinden en dat is dat als je dingen aanpast zoals delay of freqentie dan valt het geluid telkens een halve seconde weg. Zwaar irri als je tijdens een show draait en je wilt graag de achterspeakers nog een paar miliseconden vertragen.

Was deze review nuttig? Ja Nee (Score: 0)

Handige links

www.keurmerk.infoBetaalopties

Vaak gekocht met: