Forum > Licht

Het welles en nietus van brandmeldinstallaties, kan iemand hier iets over vertellen?

(11 reacties. Pagina 2 van 2)
Moderator(s): Dré
Joepjuh7Standaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 12-12-2003
Laatste: 28-4-2014
Berichten: 110
26-3-2011 21:08

djgys schreef:

hoi

vaak is het bij TE VEEL rook dat de melders vies worden en als de brandmeld instalatie weer in bedrijf word gezet dan is er een storing. dan moet er een monteur komen (meschien ik wel) die de melder kan schoon maken of int ergste geval moet vervangen.
Dan moet je wel heel je pand blauw zetten in de rook, melders zijn tegenwoordig vrij goed bestand tegen vuiligheid. Sommige zelfs vaatwasser bestendig.

djgys schreef:

als je het bester wilt doen moet je de betreffende lus uitschakelen en dan een passend kapje op de melder zetten of afplakken en nog beter is de melders eraf te draaien.
dan riskeer je niks.
Lussen uitschakelen? Kapjes plaatsen? Melders weghalen? Dan riskeer je niks? Wat je dan riskeert is dat je hele pand affikt je verzekering niets uitkeert en je de rest van je leven schadeclaims kan gaan voldoen.

Brandmelders zitten niet voor niets in een pand, zoals al aangegeven kan het door het verschillende instanties opgelegd zijn. Vaak mag een installatie maar een xx aantal uur niet volledig functionerend zijn (dus storing, uitgeschakelde zones) om de certificering te behouden!

Melders of zones die uitgeschakeld worden moeten bijgehouden worden in een logboek, hier moet ook direct een handtekening van de beheerder van de brandmeld installatie onder (ook hier is een certificaatje voor nodig) en deze is dan verantwoordelijk voor wat er in die uitschakel periode gebeurd (brandwachten inschakelen). En in de digitale centrales van tegenwoordig zit een geheugen die alles bijhoud voor jou, klopt je papieren logboek niet met het digitale? -> dag dag certificaat.

djgys schreef:

bij mij is het altijd makkelijk. heb een certificaat als brandmeld monteur. wink ;)

en altijd even duidelijk maken dat je niet voor de kosten van de brandweer opdraait.
( 1600 euri per auto is nie niks. )
Hoop dat je je certificaat gauw kwijtraakt, want vooral JIJ zou moeten weten wat wel een wat niet mag!

En die kosten zijn niet meer dan normaal, een goed onderhouden systeem produceert geen onechte meldingen, alleen ongewenste meldingen! En hoop overigens niet dat de brandweer langskomt op jou feestje als al je brandmelders eraf geschroeft zijn.

Brandmeldcentrales zijn er niet voor niets en als er geen duidelijke afspraken zijn tussen beheerder/installateur/meldkamer wat betreft het uitschakelen van bepaalde zones in het systeem voor feesten en partijen moet je hier ook zeker niet aan beginnen!
ClemensStandaard Lid
Uit: Nederland
Sinds: 1-3-2011
Laatste: 17-8-2020
Berichten: 54
29-3-2011 17:41
Alles heeft te maken met de brandverzekering. Afhankelijk van de risico moeten er stappen worden ondernomen. Een veel voorkomende afspraak is bijvoorbeeld dat als de meldinstallatie word uitgezet dit word gemeld bij de verzekeraar en deze dan het risico bekijkt en eventueel niet accoord gaat of onder voorwaarden. Er zal dan wel meer premie moeten worden betaald.
De beheerder mag niet op eigen houtje hier over beslissen. Afhankelijk van de gemeente kunnen er ook nog verordeningen van hun kant zijn dit moet dan weer vaak de brandweer uitvoeren of inlichtingen over geven.
Daarnaast zijn er ook nog verschillende type rookmelders er kan dus verschil in gevoeligheid zijn. Ook kan het zijn dat de doormelding achter een tijd zit dus dat iemand tijd heeft om te kontroleren of er echt brand is en dan eventueel de meldcentrale hier over inlicht.

Terug naar forum Reageer (zonder quote)