Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van René

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 3 bijdrage(n) van René (Pagina: 1 van 1)

Topic: Versterkers parallel koppelen... HELP!!!! (16-5-2003 14:31:00)
Een versterker is een spanningsbron en deze kan je niet zomaar parallel aansluiten; een verschil in uitgangsspanning tussen beide eindtrappen kan al een grote stroom opleveren (tussen de versterkers) tgv de zeer kleine inwendige impedantie. Stel dat je aan de voorwaarde kan voldoen om ze parallel aan te sluiten dan heb je nog geen voordelen bij gelijk blijvende impedantie, netto vermogen blijft gelijk; iedere versterker levert de helft aan stroom tov als je de belasting aan één versterker aansluit. Je zou wel lager kunnen met je belasting nl de helft van de minimale impedantie die je normaal moet aansluiten. Echter zal een parallel schakeling van versterkers nooit stabiel blijven.

Een manier om meer vermogen uit een versterker te krijgen bij gelijkblijvende impedantie is door te zorgen dat de spanning hoger wordt. Dit kan gerealiseerd worden met een brugconfiguratie. Een brugconfiguratie is op geen enkele manier te vergelijken met een serie- of parallelschakeling.

Het voorbeeld van de caraudio is niet zo moeilijk te verklaren: een speaker met twee spreekspoelen en vier monoblokken, per spreekspoel twee monoblokken(= 1 stereoversterker in twee behuizingen) in brugconfiguratie.
Topic: geluid (SPL, dB) (10-3-2003 12:52:00)
Waarom 3dB EXTRA als twee speakers koppelen?

Het akoestische vermogen Pa afgegeven door een bron die klein is t.o.v de golflengte is het produkt van het bewegende oppervlak Ap van de speaker, de snelheid vp waarmee het oppervlak beweegt, en het reele gedeelte van de stralingsimpedantie Zp van het bewegende oppervlak:

Pa= (vp)^2 Ap Re{Zp}

Uit het feit dat het reele gedeelte van Zp proportioneel is aan het stralende oppervlak Ap, volgt dat het afgestraalde vermogen (ongeveer) proportioneel is met het kwadraat van de membraam snelheid en het kwadraat van de oppervlakte van de membraam.

Pa~(vp)^2(Ap)^2

Als twee identieke drivers parallel aangesloten worden zal elk membraam met dezelfde snelheid bewegen als in het geval van een enkele driver, omdat de stroom door elke spoel nagenoeg hetzelfde is gebleven. Het totale stralende membraam oppervlak is verdubbeld en het afgestraalde akoestische vermogen (Pa)is verviervoudigd (10log(4)=6dB) t.o.v een enkele driver (Let op de membraam snelheid veranderd niet). Het electrische vermogen is ongeveer (meestal niet helemaal) verdubbeld (3dB). Doordat het akoestische vermogen verviervoudigd is met slechts het dubbele electrische vermogen win je 3dB extra door toename in vermogens omzettings efficieny.

(met dank aan Dhr. Linkwitz)
Topic: Betaalbare digitale X-over/processor!!! (27-10-2002 18:00:00)
Ik heb getwijveld tussen ofwel de drpa of twee maal Lem dx24. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Lem omdat de prijs overeen kwam en twee processors een stuk flexibeler is, als je versterkers zoals in mijn geval verdeeld zijn over twee racken. Het grote voordeel behalve dan dat de door jullie genoemde nadelen wel netjes zijn opgelost is dat Lem gratis software updates verstrekt en software om de Lem's vanaf een pc te besturen wat ik toch wel ideaal vindt. Misschien komt dbx ook wel met firmware updates in de vorm van een nieuwe EPROM dan, iets wat in het geval van de dx24 jammer genoeg ook aan de orde is, dx26 niet.