Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Uncle_Victor

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 1 bijdrage(n) van Uncle_Victor (Pagina: 1 van 1)

Topic: HK elias uitbreiden (5-8-2013 10:06:00)
Volg dit topic al een tijdje met gemengde gedachten...
Heb zo'n HK Elias amplifier eens grondig bekeken:
1. Voeding: ringkern trafo 2x33V 350VA - Tenzij ze bij HK het rendement over de 100% krijgen zal daar zeker geen 600W uitkomen happy :) Nu goed, het is zo'n beetje industriestandaard (bad habit) om de power supply op zo'n 70% van max. power te designen. De buffer elco's moeten de peak load dan maar opvangen. (al is 4700µF maar een "klein" buffertje)
2. Aangezien je met 2x33V in class AB hooguit 100W haalt (als je het niet te nauw neemt met vervorming) heeft HK 2 amps gebruikt in brug. (dat is meteen de reden waarom er geen extra speaker kan/mag aangesloten worden) - de versterkers zien daardoor de speaker als 4 ohm en de output power is (theoretisch) zo'n 400W - in praktijk zal 300...350W wel een mooi maximum zijn.
3. Design: heb mij (nog) niet de moeite gedaan het schema compleet te "reconstrueren" - maar het is zeker geen design om door het dak van te gaan. Het ontwerp is extreem basic. Geen current mirror of constant current source in de input stage; een single transistor VA stage met een gewone BIAS generator (thermisch gekoppeld aan de output transistors uiteraard) en een output stage met darlington eindtransistoren. (wie doet dat nu nog)

Er is een "standaard" current limiter op de output transistors, maar ik zie geen DC protection op de output (kan er over kijken natuurlijk)

Dit ontwerp is duidelijk gekortwiekt door marketing. De kostprijs was veel belangrijker dan de prestaties.

Aan het input circuit is wat meer geld uitgegeven (klein beetje toch) - na de balanced input zit een 7 opamp actief filter. Als je 't schema in LTSpice gooit zie een piek rond de 80Hz. Alles eronder wordt aan 12dB/oct weg gefilterd. Bovenaan gaat het wat zachter aan 6dB/oct. (had ik niet verwacht - zal dat circuit eens in 't echt moeten uitmeten) - de faseverschuiving is wel over het werkgebied zeer constant en zeer klein (enkele °) - dat is natuurlijk zeer mooi; grote faseverschuivingen in het laag zijn a pain in the ass.