Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Las

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 1 bijdrage(n) van Las (Pagina: 1 van 1)

Topic: Het welles en nietus van brandmeldinstallaties, kan iemand hier iets over vertellen? (3-3-2011 12:32:00)
In mijn vrije tijd licht ik (amateur) concerten / optredens uit. Voor wat midden- tot grotere concerten gebruik ik bewegend licht (movingheads) en een hazer (oil-cracker). Dat laatste heeft inmiddels voor wat hoofdpijn gezorgd met betrekking tot brandmeldinstallaties. Niet zo zeer voor het feit dat deze installaties af gaan bij rook, maar meer voor het welles en nietus van regelgeving waar ik nog niet zo in thuis ben. Hopelijk kan iemand mij hier een zinnig antwoord voor geven.

In zaaltjes waar geen brandmeldinstallatie aanwezig is kon ik tot nu toe zonder problemen een hazer gebruiken.

Een aantal maanden geleden werd ik gevraagd om voor bewegend licht te zorgen voor een groot concert in een sporthal. Nu heb ik als 'bezoeker' vaak genoeg meegemaakt dat er bij concerten in (andere) sporthallen gebruik wordt gemaakt van een hazer waarbij de meldinstallatie blijkbaar tijdelijk wordt uitgeschakeld. Vooraf had ik aan de organisatie gevraagd of er een brandmeldinstallatie aanwezig was en tevens gevraagd of ze konden regelen dat die tijdelijk uitgeschakeld kon worden, dat zouden ze gaan vragen en regelen. Op de dag van opbouw weer gevraagd, maar daarna niets meer gehoord (daar ging het achteraf fout). Daarna alles opgebouwd (movingheads, truss etc). Vlak voordat het concert begon (de hazer stond al aan) kwam de organisatie mij vertellen dat er geen rook gebruikt mocht worden van de beheerder. Je snapt, als je dan al je headjes al hebt ingeprogrammeerd, dan is dat op zo'n moment behoorlijk frustrerend. Vervolgens zelf maar even een gesprek begonnen met de beheerder (aardige gast trouwens) en die vertelde me dat de brandmeldinstallatie niet uit kon en ook nooit uitgezet mocht worden. Een persoon naast hem steunde hem in zijn mening en vertelde dat hij zich niet voor kon stellen dat dit in andere sporthallen wel mocht. Dan is het 2 tegen 1. Achteraf mochten we van de beheerder (gelukkig) wel (zeer) beperkt haze gebruiken en is het alarm niet afgegaan . Maar je begrijpt, ik voelde me er niet lekker bij.

Recent was het weer raak. Ik werd gevraagd of ik licht wilde doen in een zaaltje voor een klein concert. Toen vooraf gaan kijken voor de opstelling etc. Blijkt de hele zaal vol te hangen met melders. Vervolgens aan het einde met organisatie / beheerder gepraat en aangegeven dat ik graag gebruik wilde maken van een hazer. Wederom zeer (!) verontwaardigde blikken toen ik het had over de brandmeldinstallatie. Alsof ik iets verschrikkelijks van plan was! Iets wat nooit en te nimmer zou mogen. Dat concert toen helaas zonder bewegend licht gewerkt.

Nu lees ik op forums dat er regelingen zijn dat wanneer er een x-aantal BHV'ers aanwezig zijn, de meldinstallatie voor een aantal uren uitgezet mag worden. Nu vraag ik me af of zo'n organisatie zo'n verzoek van mij wel serieus zou nemen, gezien de heisa, kosten etc. voor een rookdoosje waar men als leek het nut niet van in ziet.

Een lang verhaal met tot slot de vraag: hoe regelen jullie dit?