Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van LeoElectric

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 1 bijdrage(n) van LeoElectric (Pagina: 1 van 1)

Topic: Faders schoonmaken. (8-4-2007 12:40:00)

Kerny schreef:

Ik heb idd de hele topic doorgelezen. De vraag of de vestax faders onder de goedkope of dure faders ondervallen is gesteld, maar helaas niet beantwoord.
Vandaar mijn vraag welke product ik het beste voor het smeren kan gebruiken. Is het nou
Kontakt 61 of
Molykote DX

Ik gok zelf op dat laatste, maar wil het graag zeker weten, voordat ik er aan begin.
Voor het smeren van MECHANISCHE delen van je fader kan ik de volgende procedure geven. Het is gebaseerd op de betere Alps-fader met stalen geleider-assen, maar het kan ook gebruikt worden voor konstrukties met kunststof-assen of voor vlakke glijlagers.

Demonteer je fader zo ver als mogelijk, totdat assen en geleider(s) loskomen. Reinig de assen en de andere mechanische onderdelen met een niet pluizende doek bevochtigd met Isopropanol-alcohol (99,7% zuiver), zoals b.v. Isoclene van AF. Gebruik wattenstaafjes voor de kunststof geleiders. Let erop dat geen pluisjes achterblijven. Span de einden van de stalen verchroomde geleiders/assen of de kunststof-as in een boormachine (zeer kort inspannen, want dit inspannen beschadigt de as!), waarna je ze met een doekje met daarop een beetje Xerapol polijstpasta onder redelijk hoog toerental (1000 rpm bij metaal, 500 rpm bij kunststof) tot een uiterst glad oppervlak polijst. Xerapol is een produkt van E.V.I. GmbH te Neuried, Duitsland (https://www.Xerapol.com) en is bedoeld voor terugbrengen van absolute hoogglans van kunststoffen (m.n. plexiglas) en is daarom ook zeer mild voor metalen. Al was het maar om hardnekkig vuil zoals nicotine-aanslag te verwijderen... Goede reden om te stoppen met roken wink ;)

Neem de geleider(s)/as(sen) na het polijsten grondig af met een schone en niet-pluizende doek met Isopropanol-alcohol en monteer de schuifpot/fader weer. Smeer de geleider (niet de elektrische kontakten!) met een klein druppeltje Teflon-spray, bijvoorbeeld TF089 van CFS, verkrijgbaar bij alle bouwmarkten. Teflon heeft een gladheid die overeenkomt met 2 stukken smeltend ijs op elkaar, en dat het gladste wat de natuurkunde ons biedt. De Teflon/PTFE-partikels in TF089 zijn microscopisch klein, dus voldoende klein om niet alsnog lagerwrijving op te leveren.

Enige informatie over enkele andere smeermiddelen:
Gebruik geen siliconenspray zoals b.v. HR260 van CFS, dat beschermt wel, doch smeert beslist onvoldoende. Gebruik ook geen WD40-spray: dat is een smerende en beschermende olie, die niet speciaal geschikt is voor wegnemen van wrijving. Wrijvingsvermindering is juist bij faders zo belangrijk. Gebruik al helemaal geen pasta's zoals Siliconenvet, of Molykote BR2 (volgens mij een Molybdeendisulfide glij-/lagervet), Molykote DX of nog erger: Copaslip (een koperpasta). Pasta's hebben allen een hoge viscositeit, waardoor je fader weliswaar rustig loopt en met zelfs nog minder speling, doch je fader loopt wel zwaarder, en dat wil je vast niet.

Wil je beslist pasta toepassen: gebruik een goede doch dunne (=laag viscose-) Teflon-pasta. Neem daarbij de wat zwaarder, doch wel mooi soepel, lopende fader op de koop toe. Tip: probeer het gewoon eens met verschillende middelen: met Isopropanol-alcohol kun je de mechanica tussentijds grondig reinigen en daarna een andere spray/pasta proberen, net zolang tot je tevreden bent.

Voor het schoonmaken en eventueel opvolgend smeren van ELEKTRISCHE kontakten zijn 3 middelen beschikbaar:
1) Kontakt 60: dit is een kontaktreiniger voor elektrische kontakten en verwijdert corrosie;
2) Kontakt WL: dit is een residuloos sproeiwasmiddel dat de resten van Kontakt 60 verwijdert;
3) Kontakt 61: dit is een anti-corrosief smeermiddel voor zowel elektromechanische als elektrische kontakten, dat je eventueel na WL mag toepassen. Eventueel: want stap 3) is niet beslist nodig en soms zelfs ongewenst: elke vloeistof houdt vuil en stof vast die anders naar onderen in je fader zouden vallen.... Pas stap 3) alleen toe als je fader of draaipotmeter goed tegen stof is afgeschermd, zeker aan de bovenzijde. Anders is het middel erger dan de eventuele kwaal.

Gebruik de Kontakt-sprays in genoemde volgorde en zorg ervoor dat het vuil dat loskomt met Kontakt 60 en weggehaald wordt met WL, niet wegloopt naar andere componenten. Zonodig na stap 2) extra tussentijds reinigen met Isopropanol-alcohol.

Ik heb bovenstaande methoden als beroepselektronicus (met jarenlange ervaring) met succes toegepast en ik kan ze dus van harte aanbevelen.