Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Joepvandemortel

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 169 bijdrage(n) van Joepvandemortel (Pagina: 5 van 9)

Topic: Overslaan van een cd-speler (25-11-2004 23:25:00)
Wij hebben eens een set op een carnavals wagen neer gezet (2xcdj100s). Deze wagen ging letterlijk bijna op een zij. Dus dank aan terhoogte van de cd spelers een uitslag van ong. 50cm naar iedere kant, en de gehele optochten geen enkele keer de cd-speler horen overslaan.

Onze denon (2500F) hat hier beduidend meer moeite mee. Deze sloeg regelmatig over. Verder niet ZO storend maar toch.

Overigens waren dit wel zeer extreme omstandigheden (carnaval in Limburg ;)). De dj heeft regelmatig lelijk kijkende bliken in zijn richting gehad als hij weer in op een verkeerde knop drukte.
Topic: Afweging tussen smeltzekering/automaat in zwerfkast (24-11-2004 23:27:00)

Hendrik schreef:

Volgens mij heeft Tiemen het over wat anders.....
WAAROM, neem je een aardlek in je kast die eerder zal springen als in de vaste installatie?
1 je weet niet eens wat er in de vaste installatie zit (misschien wel niks)
2 deze aardlek is niet geschikt voor jouw toepassing en zal waarschijnlijk om de haverklap eruit vliegen.
1 Als je een 30mA S-typ neemt dan maakt het niet uit wat er in de instalatie zit, deze is dan altijd sneller.
2 Over welke, niet geschikte, aardlek heb jij het?

En ik ben er inderdaad niet blij mee als er een aardlek of zekering in de kast van de locatie uitvliegd. Als hij in mijn eigen kast eruit vliegt dan hoef ik:
- Niet te zoeken naar de kast
- Geen smeltpatronen meer me te nemen
- Niet aan de instalatie van de zaal te kloten
- Geen verklaring af te leggen waarom ik weer in die kast moet zijn
- Geen mensen lastig te vallen

Ervaring leert dat eigenaaren van zalen, kroegen etc. er niet blij mee zijn als je in hun meterkast moet zijn. En al helemaal niet omdat er zekeringen kopot gaan. Soms gaat dit helaas niet anders, maar ik vind dat wat je kunt voorkomen ook moet voorkomen.
Topic: Afweging tussen smeltzekering/automaat in zwerfkast (24-11-2004 22:06:00)

Tiemen schreef:

PS selectiveit op je aardlekken creeren zonder Stypes zal heel moeilijk worden (er is een spreiding op uitsla-karakteristiek, vandaar dat een aardlek niet op 30mA zal uitslaan). Ook is in België 300mA toegelaten (behlave in waterige plaatsen enzo...).
Dit is dus wat ik enkele post's geleden al zij.
500mA mag in nederland niet meer gebruikt worden. Wel word er nog gebruik gemaakt van 300mA voor bijvoorbeeld industrieele toepassingen.

Het is overigens aan te raden om een 30mA selectief te nemen. Deze zorgt ervoor dat de aardlek in jouw kast er eerder uitgaat als de aardlek de hiervoor zit.
Topic: Het Punisher baskast topic (24-11-2004 18:48:00)

Janbo schreef:

Voor de GSP-top zijn inderdaad minimaal twee versterkers nodig.
Of met het linker kanaal het hoog van links en rechts aansturen,
en met het rechter kanaal het laag van links en rechts aansturen.
Je hebt dan wel geen sterio meer.

Het is niet optimaal met het werkt wel. Als het budget het na enkele klussen het dan toelaat kun je nog altijd een versterker erbij kopen.
Topic: Afweging tussen smeltzekering/automaat in zwerfkast (24-11-2004 18:00:00)
Ik doel er ook niet op of je het kunt aansluiten, zo moeilijk is dat namelijk niet. Ik zou je alleen willen helpen door een tekening op te sturen met hierin de materiaalen duidelijk gespecificeerd.

Just in case dat je je wat wild gaan aantrekken van de iets minder goede adviezen gegeven in dit topic.

Dus geen critiek op jouw, alleen wat hulp van mijn kant.
Topic: Afweging tussen smeltzekering/automaat in zwerfkast (24-11-2004 11:47:00)

Hendrik schreef:

Als ik je vragen (martijn) allemaal zo lees, dan vraag ik mij toch ECHT af of je voldoende kennis hebt om zo'n kast inelkaar te hatsemeflatsen.
Je voert je kast gewoon uit zoals het hoort zonder je suf te piekeren over selectiviteit, want daar heb je toch geen grip op.
Hoezo heb je geen grip op de selectiviteit? Ik heb toch altijd geleerd dat je dat wel hebt. Als vuistregel word toegepast dat je hoofd zekering 2 (handels) maten groter is dan je grootste zekering in de kast. Als je je aan de regels houd heb je hier wel degenlijk grip op.

Hendrik] Komt uit op C-karakteristiek. En een aardlek die daar bij hoort. Geen selektieve uitvoering voor een licht-groep of iets dergelijks dus.

Een aardlek die hoord bij een bepaalde karakteristiek? Een aardlek is een aardlek en doet zijn werk net zo goed bij een B-kar. als bij een C-kar.
En over die selective aardlekschakelaars,
Stel je sluit je kast aan op een krachtwcd met hiervoor een aardlek. Als er zich dan een fout achter je kast voordoet (en als er een fout is zal deze in 90% van de gevallen daar zitten) dan zit de kans erin dat de aardlek in jouw kast in blijft en de aardlek in de verdeler van de locatie eruit gaat. En dan zit en een gedeelte van de locatie zonder spanning, en je kunt zelf gaan zoeken.

Het lijkt mij verstandig dat Martijn mij eens een mailtje stuurd zodat ik hem eens een tekening voor zijn kast kan mailen. Want als ik alles hier zo lees is het nog niet zo duidelijk.
Topic: Afweging tussen smeltzekering/automaat in zwerfkast (14-11-2004 12:30:00)

Dré schreef:

30mA NATUURLIJK. 500mA geeft alleen (mogelijke) beveiliging tegen brand!
500mA mag in nederland niet meer gebruikt worden. Wel word er nog gebruik gemaakt van 300mA voor bijvoorbeeld industrieele toepassingen.

Het is overigens aan te raden om een 30mA selectief te nemen. Deze zorgt ervoor dat de aardlek in jouw kast er eerder uitgaat als de aardlek de hiervoor zit.
Topic: Spanningsregulator: handig of overbodig? (2-11-2004 23:57:00)

joepvandemortel schreef:

Als er afgezekerd word met een D-patroon en die zekeringen zijn te vervangen zonder dat er active delen (denk aan een kastje met onafgeschermde railen) aangeraakt kunnen worden, dan mogen deze zekeringen door een leek vervangen worden.
Staat ook duidelijk vermeld ;)
Topic: Spanningsregulator: handig of overbodig? (2-11-2004 23:49:00)

kvm schreef:

Zelf prutsen hiermee is er niet bij mede vanwege de veiligheid, maar dit dorp stikt van de Erkende "techneuten" die dus sneller ter plaatse kunnen zijn.

Maar ik neem aan dat nu alles technisch is opgelost mede vanwege plaatsing van een nieuwe zaal.

Martin.
Een erkende electrotechnieker mag vaak ook zelf lootjes plaatsen. En het komt overigens wel vaker voor dat een instalateur voordoet hoe je de hoofdzekering moet vervangen om zelf pas de volgende ochtend het loodje te vernieuwen.
Topic: Spanningsregulator: handig of overbodig? (2-11-2004 23:46:00)

Tom schreef:

kvm schreef:

(hoezo gevaarlijk)Ik heb het nooit exact bekeken aangezien ik er nooit problemen mee heb gehad, maar zit hier normaal niet een loodje op?

Martin.
Zeer gevaalrijk als het de hoofdstoppen zijn, want er zit geen schakelaar meer voor om ze spanningsvrij te maken.
En tussen de fases staat 400 volt, das genoieg om iemand binnen enkele seconden vastplakken te doden. Dus heel voorzichtig ermee.

Loodje is alleen als het de inkomende kast is, waarachter een KWH meter zit.
Het zou kunnen zijn dat de echte binnenkomkast ergens anderes zit, en dit slechts een "satteliet" is.

Of is het gebouw vrijstand, en zit er een meter na die hoofdstoppen, dan is een loodje verplicht, en je begaat zelfs een ekonomich misdrijf als je het verbreekt, en de boetes kunnen behoorlijk oplopen.
Als er afgezekerd word met een D-patroon en die zekeringen zijn te vervangen zonder dat er active delen (denk aan een kastje met onafgeschermde railen) aangeraakt kunnen worden, dan mogen deze zekeringen door een leek vervangen worden.

Hoofdzekering(en) D-patroon worden altijd met een loodje vergrendeld. Dit word gedaan zodat de klant geen zwaardere zekeringen kan plaatsen. Er zijn echter ook hoofdzekeringen als automaat verkrijgbaar. Deze zijn niet vergrendeld en kan de klant ook zelf weer inschakelen. Het kastje is wel vergrendeld omdat anders de plaatsing van een zwaardere hoofdzekering wel mogenlijk is.

Kern van dit verhaal is dus dat er een loodje aan een hoofdzekering hangt om zwaardere zekeringen te weren.

Overigens is 3*20A voor een zaak wel erg weinig. Hier in hartje zuid Limburg is de kleinste krachtaansluiting al 3*25A voor particulieren. Echter als ik hoor dat regelmatig de spanning naar beneden donderd kan ik mij voorstellen dat er maar 3*20A afgezekerd is.
Topic: Cd's kopieren (1-11-2004 21:02:00)
Toevallig even nagekeken,

ik heb hier nog een philip cd-r only audio liggen en die is wel degelijk 80 min. Het klopt echter wel dat deze een stuk langer meegaan als een met de computer gebrand cd'tje.
Topic: Spanningsregulator: handig of overbodig? (1-11-2004 20:58:00)
Het probleem bij een te lage spanning ligt meestal aan de dikte kabels die er gebruikt worden. Als een kabel te dun gedimencioneerd word dan zal de spanning bij een te grote belasting over de kabel vallen. Bij volbelasting in bv. een kroeg moet de spanning boven de meter 230V (met marge's) blijven.
Topic: Versterker JB- systems C2-450 (29-10-2004 23:42:00)

Mr. Edie schreef:

Tsjah... Haast elk mengpaneel heeft ookwel tulp ingangen ja, maar 100% verzekerd zeg ik liever nog niet wink ;) sneaky :V
Lijkt mij ook wel verstandig, ik heb hier nog een disco mixer staan die alleen jack ingangen heeft.
Topic: elektrisch geladen??? (18-10-2004 18:59:00)
Er zijn enkele uitzonderingen.

M.b.t. de duspoll, de meeste dustpollen laten maar 30mA stroom door. Als je huisinstalatie dus achter een 300mA aardlek zit dan zal deze niet afschakelen. In veel ouderen huizen is dit nog het geval. Ook in de industrie komen 300mA aardlekschakelaars nog veel voor.

En in een woonhuis moeten alle wcd's geaard zijn. Dit met uitzondering van een enkel wcd in de meterkast t.b.v. een beltrafo en wcd's die niet gemakelijk bereikbaar zijn en waar een apparaat ingestoken word dat niet geaard hoeft te worden. Bv, een klok die vast ingestoken is op een wcd 3m boven de grond.
Topic: Aarding bij multikabels (13-10-2004 19:49:00)
Je zult bij een huisinstalatie (buis, draad, wcd's) aan een aantal voorschriften moeten voldoen, anders krijg je geen aansluiting.

Gecertificeerde instalateurs mogen instalatie's zelf keuren. Echter als ze een herkeuring krijgen kan het alsnog afgekeurd worden en kan het betreffende bedrijf zijn papieren kwijt raken.
Topic: Welke (low budget) 19" mixer raden jullie aan? (12-10-2004 19:45:00)
Steef,

Zou je mij kunnen mailen waar jij die clubmate te koop heb zien staan? Ik ben namelijk wel geintreseerd in een goede clubmate.
Topic: Aarding bij multikabels (12-10-2004 15:28:00)

davy gabriels schreef:

Victor schreef:

Dan zal je per stekker 3 aders moeten gebruiken: fase, nul en aarde.
3 aders per stekker gebruiken is praktisch toch niet mogelijk hoor want in een multikabel zit altijd maar 1 aarddraad!
Dus zul je een verdeler moeten maken waarin de aarde van de multi verloopt naar meerdere aardaansluitingen.

Wat jij suggereerd is dat er maar een aansluiting (shucko) komt waarbij de aarde is aangesloten.

LEVENSGEVAARLIJK
Topic: Aarding bij multikabels (11-10-2004 16:32:00)

Tiemen schreef:

joepvandemortel schreef:

Ik ben 'helaas' niet bekend met de belgische regelgeving. Ik weet echter wel uit ervaring dat de belgische regelgeving niet zo uitgebreid is als de Nederlandse. Als je de Nederlandse normen aanhoud dan zit je in de praktijk altijd goed.
Onzin. Een belg volgt de belgische, en een nederlander de nederlandse wetgeving. Die zijn ANDERS, niet uitgebreider of minder uitgebreid, net als A.R.E.I. anders is dan CENELEC of NEN!
Ik heb een aantal jaartjes geleden voor een prive clinic in belgie een instalatie moeten ontwerpen. Echter bleek dat destijds de belgiesche norm voor medische ruimtes er (nog) niet was. Er werd mij toen door verschillende partijen geadviseerd om de nederlands normen aan te houden (zou ik altijd goed zitten).

Hoe het tegenwoordig is weet ik niet, ik heb werk genoeg in Nederland ;).
Topic: Aarding bij multikabels (11-10-2004 16:28:00)
Overigens is er al een oplossing gegeven geworden door Imcowelter: Neem een behuizing ( T-bar of kunstof kastje bv.) met hierop een wartel in voor de multikabel. Steek in deze behuizing 6 contactdozen (of ga met 6 wartels en 6 3P kabels naar 6 contra stekkers) en sluit de aarde aan via een klemmenblok die je natuurlijk even in de behuizing vast zet. Neem bij voorkeur een kunstof behuizing, bij een staal behuizing moet je natuurlijk ook de behuizing aarden.

Ps, ik denk dat je het beste af bent als je het door iemand laat maken, ik heb het idee dat je nog niet genoeg inzicht heb om zelf met electra te gaan knutselen.

M.v.g. Joep Van De Mortel
Topic: Aarding bij multikabels (11-10-2004 16:21:00)
Ik ben 'helaas' niet bekend met de belgische regelgeving. Ik weet echter wel uit ervaring dat de belgische regelgeving niet zo uitgebreid is als de Nederlandse. Als je de Nederlandse normen aanhoud dan zit je in de praktijk altijd goed.

Ps, ik kan mij niet voorstellen dat je in Belgie meerdere kabels in een invoer mag steken. Navraag bij de plaatselijke instalateur zal veel ophelderen.