Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van TCMC

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van TCMC (Pagina: 3 van 10)

Topic: K-115 en DCX-2496 (23-6-2009 22:23:00)

Koen van der k schreef:

EQ-en naar smaak, liefst enkel "cut"-en en niet boosten dan blijft de klank evenwichtiger.
Klopt inderdaad, echter in de rand gebieden, zoals de hoge frequenties, zit weinig energie in het signaal. Je kunt dus gerust boven de 8 KHz flink gaan boosten (Zie je vaak zelfs terug bij presets van fabrikanten van line array's)

Ook voor zeer lage frequenties gaat dat vrij aardig op, maar je moet niet onder de subsonic filter frequentie gaan boosten. Dit moet dan met meer beleid gebeuren.
Kun je met die 2496 ook limiter attacktijden instellen ? Ik heb er ook 's één mogen instellen maar weet 't niet meer ... de releasetijd had ik behoorlijk hoog staan (in de trand van 2000ms) ivm "pompen" bij sommige dixonummers.
Met de DCX2496 is dat beperkt mogelijk met de dynamische EQ, bijv een high shelf shelf 12 filter vanaf 20 Hz.
Beter blijft dan compressor/limiters waar je de ratio, knee, attack, release tijden etc kan instellen.

TCMC
Topic: K-115 en DCX-2496 (23-6-2009 22:17:00)

djspiky schreef:

De P-1600 heeft een ingangsgevoeligheid van 0,775V, wat volgens mij overeenkomt met 0dBu? Klopt dit?
Klopt prima, maar je mag gerust het clip punt zoeken en daar op instellen.
Waarschijnlijk heeft de P-1600 ook een clip limiter aan boord, en dan mag je iets minder voorzichtig zijn.
ps. Ik heb je een voorbeeld presetje gestuurd.
Klopt, dit heb ik inderdaad gezien. Alleen hij werkt niet bij mijn computer. Hierover heb ik al een mail terug gestuurd.
Ik heb het nog eens nagekeken. Als ik wat tijd over heb, lees ik mijn DCX2496 eens uit.

TCMC
Topic: K-115 en DCX-2496 (23-6-2009 22:05:00)

Koen van der k schreef:

Overigens (niet met de bedoeling 't af te kraken) aub rekening mee houden dat dit echt 'n budget instapper is waar je niet "pro" mee op stap moet willen gaan.
Ik heb er enkele jaren geleden een drietal moeten vervangen voor dpa-tjes omdat die behringer(zooi) een compleet eigen leven begon te leiden (display freeze, controller vast, dood, etc.) en da's niet echt wenselijk in een bomvolle feestzaal.

Groeten en succes !
Ik heb tot nu toe weinig technische problemen gehad met de Behringer DCX2496 en DEQ2496. Schade bleef beperkt tot de flatcable en uitgedroogde kleine elco's aan de uitgangen.

TCMC
Topic: K-115 en DCX-2496 (23-6-2009 19:55:00)

djspiky schreef:

Wat ik nu heb gedaan:
- lowcut op 45Hz But-18

- EQ: 63Hz met 3dB versterkt, Q:1,4
- EQ: 7kHz, high-shelving, 3dB verzwakt (12dB/oct)
- EQ: 14kHz, high-shelving, 5dB versterkt (12dB/oct)
Dan komt er dus deze grafiek uit.

- limiter: -20dB, release: 407ms

Vragen:
- Is mijn EQ instelling goed voor de K-115?

- Wat is een goede releasetijd voor de limiter (muziek)? Nu heb ik de standaardinstelling laten staan.

- Hoe zit het precies met de dB waarden? Ik heb gelezen dat ik -20dB in rekening moest brengen om overeen te komen met 0dB analoog. De gains van de ingang staan nu dus op -15dB (verder gaat hij niet). De limiter staat nu op -20dB, wat eigenlijk prima is want de limiter begint bij 0dB op het mengpaneel precies te werken. Ik weet dus alleen niet of mijn gain-structure goed is.
Een hele hap tekst nog, maar het basis principe ziet er goed uit en ook komt dit aardig overeen met wat ik in gedachten heb.
Ik heb een hele tijd geleden bij Webbie ook instellingen op de DCX2496 gemaakt op een setje SA luidsprekers met hun schitterende Ribbon Tweeters, en de klank was daarna gewoonweg helemaal schitterend met best wel hele simpele instellingen.

De Limiter staat normaal op -22 dB voor max 0 dBu output. Bij veel versterkers kom ik vaak op -18 dB maar het is het clip punt van de versterker opzoeken.

Releasetijden kun je korter maken (< 400 ms) als je een drukvolle bas wilt hebben, maar dan gaat het geluid ook wat pompen en zuchten. Zelf zit ik meestal dan tussen 2000 en 4000 ms waardoor het geluid vrij constant blijft, echter full range is er minder eer aan te behalen.

De input gain mag op 0 dB (cinch uitgang mengpaneel) tot -6 dB (XLR uitgang mengpaneel) staan. Output gain meestal 0 dB en voor subwoofers gaat ie wel eens naar +3 tot +6 dB.

Probeer ook eens met de dynamische EQ te werken, bijv. Lowshelf 6, 63 - 75 Hz, ratio 1:4 en het threshold punt op -30 dB. De gain kan dan +6 tot +10 dB. Leuk voor achtergrond muziek bij kleine setjes en voor iets meer basdruk. De kunst is dat de afname bij hogere geluidssterktes van de lage tonen niet hoorbaar is. (Loudness effect). Hetzelfde kun je ook doen met hoge frequenties vanaf 7 KHz, maar dan lagere threshold van -40 dB en een versterking van 3 - 4 dB.

TCMC

ps. Ik heb je een voorbeeld presetje gestuurd.
Topic: Studiereis over het Internet: Meten met Sia SmaartLive 5. (23-6-2009 17:40:00)

bartsegers schreef:

hoi webbie,

(en anderen ook)
Ik sta op het punt een complete meetset te kopen om (hifi) luidsprekers mee te meten.
Ik gebruik dan weliswaar geen SMAARt, maar ARTA.
als complete gecalibreede meetset moet je deze zeker overwegen!
ARTA werkt op zich prima en heeft ook meerdere functies dan Smaart Live. Arta is niet duur met registratie en is zijn geld dan ook waard. Tevens kun je ook weerstanden, spoelen en condensatoren nauwkeurig mee meten.

Spectrum metingen kun je inderdaad met de MIC ingang van de soundcard meten (dumb measurement), echter betere resultaten zijn haalbaar met vergelijkende transfer metingen.

Ik blijf toch bij een Behringer ECM8000 Meetmic en een DAP SC-14 voorversterkertje.
Een (klein) mengpaneeltje voldoet ook prima. Prijstechnisch kom je dan op ongeveer hetzelfde uit en is gemakkelijker inzetbaar.

Overigens is Arta minder kieskeurig met USB geluidskaarten.
Enig nadeel van Arta vind ik dat je geen muziek signaal als stimulus kan gebruiken, wat bij Smaart Live wel kan, maar dat maakt voor het zelfbouwen van luidsprekers ook niks uit.

TCMC
Topic: Compacte 12" Sub/bas kast (17-6-2009 12:18:00)

Heatside schreef:

Dan de afweging tussen de Beyma en de Ciare:
De Beyma heeft een wat hogere gevoeligheid t.o.v. de ciare (96 db/1w/1m tegen 91 db/1w/1m)
Hierdoor nijg ik eerder voor de Beyma te gaan. Heeft de Beyma ook nadelen t.o.v. de Ciare?
Ik heb beide speakers niet naast elkaar gesimuleerd. Uit ervaring weet ik wel dat 12 inch woofer met een hoog rendement (96 dB/1w/1m) meestal het bij 55 - 60 Hz voor gezien houdt. Wel bas, maar geen diepgang.
De Ciare mag dan wel een laag rendement, maar loopt toch op tot 92 - 93 dB in een 40 liter behuizing met ook nog aardige diepgang. Ik zou dan voor Ciare kiezen.

TCMC
Topic: Omnitronic PAS-212 of PAS-215 ervaring? (13-6-2009 14:28:00)

dj-d schreef:

Hallo Allen,

Sinds donderdag ben ik in het bezit van 2 stuks PAS-212 II's.
Opzich klinken de kasten best redelijk, alleen lijkt het alsof de kast een flinke bult (mid-)laag mist. Het hoog is dan ook goed aanwezig, maar het (mid-)laag lijkt erg ver te zoeken.

Weet iemand of er filter technisch iets te doen is om dit beter te krijgen? Dan wel niet een verzwakking voor de HF driver?
Ik vrees dat het filter dan geheel opnieuw aan het ontwerpen komt. Verder is de High Driver ook niet je van het. Klinkt wel goed, maar het belastbare vermogen is wat laag.

Je zult dan aan rendement gaan verliezen als je de rest wilt onderdukken om het mid-laag wat overeind te houden. Alleen verzwakken van de High Driver kan wel helpen, echter wat ik doe is het mid hoog dan iets onderdrukken (verlagen Q-load) terwijl het tophoog overeind blijft of zelfs iets sterker wordt. In veel gevallen betekent dat een toename van ca +3 dB bij 15 Khz. Het hoog klinkt dan veel opener en ademt ook meer, echter het gevaar is dan ook meer vervorming bij hoge geluidssterktes en dat dome break up de kop op gaan steken.

Ik zou in dit geval niks veranderen. Vaak in akoestisch harde ruimtes wil je het mid-laag een beetje onderdrukken. Verder kun je met een EQ het eventuele mid-hoog ietjes onderdrukken als het wat aangenamer moet klinken. Ik zou die PAS-212 kastjes zo laten. Ondanks wat zwakkere high driver zijn het prima topkasten die het toch wel goed doen, en waar je met gepast beleid (bijv met DBX-260) ook lang plezier van kunt hebben.

TCMC
Topic: Wat is er met Carnaval stukgegaan en wat is de oorzaak? (algemeen) (12-6-2009 04:34:00)
Ik heb al wat Mackie SRM 450 speakers hersteld alsook de Mackie SWA 1801. Schade was beperkt tot kleine weerstandjes en emitter weerstanden die iets te beperkt zijn in Wattage. Een keer was ook de 12 inch RCF speaker defect. Hiervoor kreeg ik een Chinees OEM chassis terug die ik wat minder vond uitzien, maar wel goed werkt.

Overigens zijn bij latere SRM-450 modellen de voedingsspanning ietsjes verlaagd om hitteproblemen wat te beperken.

TCMC
Topic: meest compacte subs tussen 200-300 euro (12-6-2009 04:27:00)

hugovanmeijeren schreef:

Mwoah, hangt een beetje van de versterker af die je erachter zet, maar 2 ohm hoeft echt geen probleem te zijn.
Ik draai het laag altijd in 2 ohm.

Groeten Hugo
2 Ohm, met name in het laag vind ik niet een echte optie, ook niet bij A-merk versterkers. Veelal hoor ik daar de voeding intern "zuchten" in het geluidsbeeld, en dat drukt zich dan ook uit in een wat rommelig subwoofer geluid. Liever dan een extra versterker erbij en 2 Ohm voor noodgevallen als een versterker zou uitvallen.

TCMC
Topic: meest compacte subs tussen 200-300 euro (12-6-2009 04:23:00)

Christo schreef:

geeft niet Laxap, ik vind het al mooi dat je mee wilt denken :)

Ik vindt die DAP MI-120B wel leuk, en de SPL zegt 100 dB/W/m Half Space, dat toch een beetje het belangrijkste aspect van een sub? Zijn er even compacte subs die een hogere SPL leveren?
Half space ligt in de regel 6 dB hoger dan de SPL ref van de speaker unit zelf, soms nog zelfs ietsjes meer door optimaal kastvolume en optimale tuning.
Het echter rendement van die woofer (Thiele Small parameters) ligt dan op 94 dB wat voor een 12 inch woofer met een best wel goede diepgang al erg netjes.

TCMC
Topic: meest compacte subs tussen 200-300 euro (12-6-2009 04:19:00)

Frank76 schreef:

Er staat dat deze sub een dubbele spoel heeft, dat wil zeggen dat je van de versterker naar de sub gaat (stereo) en dan via het crossover in de sub naar de topjes (satelites)
Wat ik vreemd vind dat je topjes van 4-16 ohm aan kan sluiten, daarmee speel je wel met het crossover punt.
Het is een 6 dB filtertje voor de topjes (simpele condesator). Ik denk dat deze op 8 Ohm zijn afgestemd. Ik denk dat eerder het hoofdoel is om de conus uislag van het topje binnen de perken te houden alsook de impedantie dat die niet te laag wordt in zijn geheel. Het maakt bij de overname frequentie dan ook weinig uit of je dan op -3 dB of lager uitkomt. Ook een beetje overlap is geen ramp bij 16 Ohm. Eventueel kun je bij een 16 Ohm boxje de 125 Hz schuif van een 15-bands EQ ietsjes naar beneden trekken.

TCMC
Topic: Compacte 12" Sub/bas kast (12-6-2009 04:05:00)

Daniel-sound schreef:

Wat dacht je van de LAB12.
De Beyma 12LX60 is een prima woofer hoor,
Maar als je toch zelf gaat bouwen.. waarom niet kiezen voor een 15" kastje?

De petit noir is afgestemt op ongeveer 40 hz als ik het me goed herrinner..
Zowel de Beyma 12LBeyma 12LX60 als de Ciare 12.00SW zijn naar mijn idee prima subwoofer speaker units met een redelijk rendement. Met een flinke versterker valt daar ook genoeg geluidsdruk mee te behalen.

Wellicht is deze ook wel iets. Weliswaar een 3 inch voice coil, maar het rendement is redelijk en het is gelijk klant en klaar voor de meeste kleine satelliet speakers. Omdat het een basreflex kast is, is wellicht ook een hoger frequentiebereik mogelijk als je het interne filter bypassed, maar 125 Hz vind ik een prima uitgangspositie.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (8-6-2009 12:29:00)

Koen van der k schreef:

Bij die FPQ10000 meette (mat ?) ik overigens +/- 160V railspanning ... eigenlijk geen idee hoe dat class TD precies werkt, ik meende dat de voedingsspanning zo'n beetje 1:1 met de benodigde outputspanning meeliep maar als ik zo al +/-160 meet zal dat wel anders werken ?
Bij de FPQ6000 meette ik 122 Volt.
Er zitten naast de standaard eindtorren ook nog FET's die naar mijn idee op het versterkerblok PWM gestuurd worden. Zo krijgen de eindtransistoren nog alleen de effectieve waarde te verwerken. Hoewel de eindtrap dan gewoon class-B is, lijkt de voeding op de versterkerprint dan zelf in dit geval quasi de class-D taak over te nemen, maar dan niet met het audio signaal, maar de (effectieve) voedingsspanning zelf. Ik heb helaas niet de tijd gehad om het e.e.a. met de scoop te verifiëren, maar op dit moment kan ik me ook niks anders bedenken.

Overigens zitten achter op de versterker DIP switches waar je de maximale voltage mee kan instellen. De DC spanning blijft maximaal, maar je hoort uiteraard wel dat het vermogen afneemt.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-6-2009 15:25:00)

Koen van der k schreef:

@TCMC; current limit komt niet vaak voor ? ... da's toch redelijk standaard in 'n beetje ontwerp en bij de betere amps als dual slope met de U-limiter geintegreerd. In ieder geval ook niet met potmeters of iets wat je beschrijft ... dat lijkt me 'n goedkope U-lim.
Ik ken maar 2 soorten. Ook zie ik wel eens varianten bij 3 steps class-H waar de laatste trap tijdelijk onderdrukt wordt bij 2 Ohm.
Andere versterkers die echt meteen onder 4 Ohm gaan begrenzen hebben het ook vaak moeilijk met impedantie onvriendelijke luidsprekers. Dan ben ik die current limit liever kwijt om de plaatselijke impedantie dips ook nog te kunnen verwerken.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-6-2009 15:14:00)

Koen van der k schreef:

Ohja, ik ook nog eentje dan ...

https://img190.imageshack.us/img190/3166/dapsoundmate.th.jpg

Groeten !
LABgruppen.
Het type nummer schiet me even niet te binnen. Ik ken wel de FPQ6000. Heeft trouwens hele goede limiters en gaat niet snel over de nek. Ook subwoofer gebruik vind ik, i.t.t. andere meningen prima.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (7-6-2009 11:32:00)

Koen van der k schreef:

Amps in actieve systemen zijn, itt "externe" amps, afgestemd op hun load en daarom minder (of niet) geschikt om andere impedanties aan te sturen.
Als je driver 8R is is de amp daarvoor ontworpen en zal deze bij 4R load zeer snel in de currentlimit vliegen. Advies; niets anders / extra's op aansluiten dus.

Groeten !
Current limit kom je niet vaak tegen. Indien wel, dan is het meestal op een vrij botte methode, en wel dat d.m.v. 2 insttelpotmeters en 2 diodes op de positive en negatieve zijde de zaak dan ook bij de eerste drivertrap vroegtijdig laten vastlopen.
Wat je wel vaker ziet is dat bij te veel stroom de protect wordt aangesproken en schakelt het uitgangsrealis dan af. Meestal wordt dan over een emitter weerstand de spanning gemeten om de versterkers dan tegen teveel stroom te beschermen en/of voor de kortsluitvastheid.

Helaas zie ik bij budget versterkers ook dat deze op 2 Ohm kunnen draaien terwijl ze er niet geschilt voor zijn. Ik geef ze niet de kost hoeveel gebruikers dan ook op 4 Ohm brug draaien zonder het in de gaten te hebben. In het gunstge geval wordt dan de thermal protect aangesproken, maar als thermal travel slecht gekozen is, dan redt je het daar ook niet mee.

TCMC
Topic: Welke nieuwe geluidsset zou jij kiezen voor +/-7000,- (7-6-2009 01:32:00)

remcopeters schreef:

Maar is de x-serie dan echt zo low-budget dan? Kan me voorstellen van de mc,rw,sm,k series... Is dit niet gewoon een goede middenklasser?
De MC serie is inderdaad niks. De eerste RW series zijn het ook niet. De RW-MK II series doen het al beduidend beter. De SM en K-series zijn al best wel aardige luidsprekers. Gebrek hieraan vind ik vooral de interne filers, want na modificaties doen ze het al een stuk beter.
Zekf heb ik ook nog de AX-series gehad, en opvallend vond ik wel de degelijkheid van de componenten, vooral de high drivers die ruim overbemeten zijn, maar ook het filter vond ik het breekpunt. Deze zijn overigens wel eenvoudig te modificeren.

De X-series zijn een grote stap voorwaarts en ik vind ze ook allemaal prima klinken. Ook het rendement ligt zeer hoog.
Nog een stap verder vind ik de LT-series en Ribbon series, waarbij mij opvalt dat deze erg zuiver klinken, meer op het hifi achtige af.

Ik heb ook ervaring met JBL SF en JRX series. Ondanks de wat mindere componenten en het best wel schreeuwend hoog heeft JBL er wel alles aan gedaan om het optimale uit deze reeks te halen. Met zorgvuldige processing (maar dat geldt voor vele luidsprekers) valt er toch goede resultaten mee te behalen.

Het is jammer dat DAP het in eerste instantie van de low budget reeks moet hebben, maar van de andere kant zijn er ook nieuwe merken die wel leuker spul hebben, maar niet echt van de grond komen. Hierbij denk ik dan ook aan het service verhaal. Zo heeft BST (ook al weer zo'n berucht low budget merk) een tijd geleden leuke plastic speakers gehad die het beter deden dan de K-series, maar toch een vroege dood zijn gestorven. Hetzelfe geldt ook voor McCrypt. Die hebben naast de piezo shit ook leuke luidsprekers in hun gamma.

Ik kan me uiteindelijk voorstellen dat verhuurders liever niet gezien worden me DAP, maar het is inderdaad een vooroordeel als je met de leuke type luidsprekers, zoals de X-series werkt.

TCMC
Topic: jb systems vibe 30 samen met sub Ts18 (6-6-2009 15:50:00)
Ik zit eerder te denken aan een dubbele 18 inch subwoofer per kant. De Vibe 30 is best wel een stevige topkast waar met wat EQ-ing leuk geluid uit te halen valt.

Omdat je 2 weliswaar ietwat underpowerd versterkers hebt, denk ik aan een simpele analoge crossover zoals een Behringer CX-2310 of DAP AC-23. JB systems heeft ook een hele leuke crossover in het pakket met een goed 40 Hz subsonic filter, maar volgens mij zit die ook op de Behringer versterkers. Je zult er in ieder geval qua geluidsdruk, maar ook in kwaliteit er dan op vooruit gaan.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (6-6-2009 15:45:00)

Philip_Janssen schreef:

Vraag vanuit persoonlijke interesse: Wat kan deze amp neerzetten in 8 ohm en 4 ohm (hoog/laag)? 2 ohm lijkt me namelijk niet haalbaar.
Het sub gedeelte is nog met 6 Ohm belastbaar. 4 Ohm lijkt me ook nog haalbaar gezien het aantal eindtransistoren en de best wel goede koeling, maar of de voedingstrafo (aantal VA) dat trekt is de vraag. VA moet dan minstens driekwart van het totale uitgangsvermogen zijn.

TCMC
Topic: Post hier foto's van het binnenwerk van je versterker (6-6-2009 15:41:00)

René Eppink schreef:

DAP Soundmate 1 (MKI)? Kan misschien ook de Soundmate 2 zijn, ik weet niet precies hoe dat met aantallen torren zit etc.
Inderdaad de Soundmate 1 MK1. Ik moet er overigens wel bij vertellen dat de DAP steviger en degelijker in elkaar zit dan de HK Lucas, het originele broertje hiervan, terwijl er in geluidskwaliteit nauwelijks verschil in zit. Zelfs die piezo drivers in de HK Lucas waren nog goed aan te horen.

TCMC