Forum > Profiel

Gebruikersgegevens.

Het profiel van Stekelvarke

Gegevens van leden zijn alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers

Laatste 200 bijdrage(n) van Stekelvarke (Pagina: 8 van 10)

Topic: van switchpack naar de effecten (10-1-2007 12:42:00)

DJ Bartje schreef:

Ik heb een Dimmerpack gekocht en eigenlijk heb al spijt dat ik geen DMX-bar heb gekocht.. Voor die paar euro's meer heb je iets veel handiger!
Tenzij je natuurlijk ook grotere producties doet met eventueel wat theater spotjes, losse parren en blinders. Ook het patchen is een zeer handig iets bij dimmerracks. Maar voor kleinere drive-in shows zijn DMX-barren zoals ik al zij misschien een beter optie. (maarja over dit onderwerp zijn er al genoeg onderwerpen)

10 apparte stroomkabels kunnen misschien wel een voorlopige oplossing zijn(zeker als geld een belangrijke rol speelt en je kan de kabels goedkoop krijgen), enkel heb je dan dus enorm veel kabels naar de truss, en waarschijnlijk ook wat meer werk bij het opbouwen.
Topic: van switchpack naar de effecten (9-1-2007 17:35:00)

JTE schreef:

Als je parren e.d. gaat gebruiken moet je, zonder DMX, enorm veel losse kabels gebruiken. Dat is niet alleen onoverzichtelijk en onhandig, maar de kosten van 1 DMX lijntje liggen een stuk lager dan alle losse multikabels die je anders nodig hebt.
Zo onhandig is een dimmersysteem met dimmerracks en losse multikabels helemaal niet. En als je even goed nadenkt voor je iets doet hoeft het ook niet onoverzichtelijk te zijn.
Uiteraard zijn de kosten van een DMX-lijntje minder duur dan multikabels, al hebben dimmerracks ook zo hun voordelen (maar hiervoor zijn al diverse ander toppics)
Al raad ik het gebruik van DMX-barren zeker niet af.

Over de bulgin dan, hiervoor zou ik niet kiezen, het is nu misschien wel goedkoper maar als je een aantal jaren bezig bent denk ik dat het eerder een duurdere oplossing is. De kans dat je later nog harting gaat gebruiken is vele malen groter dan met bulgin. daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal mechanische en electrische beperkingen(nadelen tegenover bv Harting) aan bulgin.
Topic: van switchpack naar de effecten (8-1-2007 18:30:00)
Met een 16 polige multikabel is het mogelijk om stroom te "transporteren". Wel heb je dan nog een break-out box en eventueel een break-in box nodig, al kan je ook werken met een aansluit paneel in je flightcase.
De meest gebruikte systemen zijn 16 polige harting(8kanalen), 10 polige harting(5kanalen) of 19 polige socapex(al vind je deze niet veel terug bij kleinere verhuur bedrijven.
Het bedraden van deze kabels gebeurd meestal door de Flashlight norm (zie ook techtalk)
Topic: Gezocht: fixture martin lightjockey (30-12-2006 23:33:00)
Absoluut niet! Om te beginnen heeft de aztec 15 kleuren, de MX1 heeft 18 combi kleuren/gobo's. De MX4 heeft er 18.
Voor de gobo's hetzelfde verhaal, en ga zo maar door.
Topic: Gezocht: fixture martin lightjockey (29-12-2006 17:46:00)
Waar maak je deze dan? Ik ben hier al even naar opzoek maar vond nergens een programma of uitleg in de manual waar ik een fixture kan aanmaken?
Topic: Beginnersinformatie DMX en Licht (27-12-2006 19:09:00)
inderdaad, de heads gewoon een ander adres geven is de beste optie. Zo heb je geen andere stuurtafel nodig.
Topic: Stroom berekening voor ventilator (26-12-2006 12:02:00)
Ik wil toch het één en ander proberen te verduidelijken, en ik heb er mijn cursus elektriciteit ook maar bij gehaald.
Op een net van 230V/400V (dus 230V tussen lijndraad en nul, 400 tussen 2 lijndraden) moet een motor van 230V/400V in ster geschakeld worden. Een motor van 400V/690V moet dan op hetzelfde net in driehoek geschakeld worden. Maar we hebben geen gegevens van de motor dus kunnen we hier niets over zeggen. Maar als we een bepaald vermogen (dus geen Weerstanden!) in ster of in driehoek schakelen(wat eigenlijk niet kan, want er bestaat niets met eenzelfde vermogen op 230V als op 400V) zal de lijnstroom (dus de stroom door de L1, L2, L3) hetzelfde zijn, wat klopt volgens Dré en volgens mijn berekeningen (IL is in beide gevallen hetzelfde).
Maar een motor heeft geen vermogen, een vermogen kan je pas opnemen als er een stroom vloeit, en om een stroom te laten vloeien is er spanning nodig. Stel dat de spanning 230V bedraagt en de weerstand 20 Ω zal de stroom 11.5A (I = U/R) zijn en het vermogen is dus 2645W (P = U x I). Wanneer de spanning nu 400V zou zijn, en de weerstand is weer 20 Ω is. Dan is de stroom 20A (I= U/R) en dan is het vermogen 8000W (P = U x I). Dus er is zeker verschil tussen ster en driehoek, maar wat Dré zegt klopt wel. Maar om te kunnen zeggen hoeveel de motor juist verbruikt zijn er wel meer gegevens nodig .
Topic: Keuze Jem Technofog <> Antari Z-1200 (22-12-2006 10:46:00)

MEEO Licht en Geluid schreef:

Dit kan ik toch niet laten lopen...

Martin heads gaan kwalitief gezien hard achteruit. Onderdelen worden voornamelijk in china gemaakt, en je hoeft je ogen nog niet van je head af te halen of er verschijnt alweer een error op!
De 'PROs' gaan vooral gebruik maken van Robe en Clay-Parky.
Martin heeft nog 1 head die echt nergens aan kan tippen en dat is de MAC 2000.
Ik weet dat ik nu ook offtoppic ga maar dit kan ik toch ook niet laten lopen.
Ik ben me er zeker van bewust van de errors die de nieuwe 250 serie in het begin had, maar de nieuwe macs die ik recent ben tegengekomen waren hier toch van verlost. Ook onderdelen die in china gemaakt worden hoeven niet noodzakelijk slecht te zijn.
Verder zie ik heel weinig "pro's" die gebruik maken van Robe en Cly Paky (allesinds in de BeNeLux)wat overigens niets hoeft te zeggen over de kwaliteit van deze 2 merken.
Over de Mac 2000 dan, hier zijn zeker een aantal alternatieven voor die hieraan kunnen tippen.

MEEO Licht en Geluid schreef:

Wel 1 ding: vind de nieuwe serie van Antari niet echt een verbetering op de oude...
Ik zou er ook niet van verschieten als het enkel de behuizing is die verandert is.

Al moet ik wel zeggen dat de 1200 zeker geen slechte machine is, de DMX is zeker ook een voordeel wanneer je met meerdere machines wil werken die bv op een podium staan en wanneer je midden in de zaal zit.
Topic: Stroom berekening voor ventilator (18-12-2006 20:53:00)
De stroom die door een lijndraad(vandaar dat ik dat ook de lijnstroom noem) vloeit zal 3,1A(inclusief alle afrondingen en weet ik wat nog allemaal) zijn tenminste op een 3x 230V net.

Al zal dit voor die ventilator niet helemaal juist zijn, omdat we de arbeidsfactor(cos phi) niet kennen, wat bij een motor nogal wat verschil kan maken. En ook weten we niet ofdat die 2kW nu het elektrisch of mechanisch vermogen is.
Topic: Keuze DMX controller/software (17-12-2006 17:20:00)
Ik vind persoonlijk de ChamSys software een simmulatie van een echte tafel, je hebt niet echt het gebruiks gemak wat je bv bij LJ en Visual DMX wel hebt(al zijn de specs van de MagicQ software wel zeer goed). Maar misschien als je bij MagicQ software gebruik gaat maken van faderwings dat het gebruiksgemak sterk verbeterd?
Topic: Stroom berekening voor ventilator (8-12-2006 16:03:00)

Dré schreef:

Maar als je al wilt gaan sommeren en per fase uitrekenen aan de binnenkant, hou dan wel bij het driehoek verhaal rekening met de 120 graden faseverschuiving van de fases onderling. Bij ster is dat niet nodig aangezien daar het middenpunt precies op 0 hangt. Want volgens mij heb je geen rekening gehouden met het feit dat in driehoek elke fase de stroom levert voor TWEE spoelen (in een wiskundig verband natuurlijk vanwege de 120 graden fasedraaïng onderling). De stroom door elke afzonderlijke spoel heb je dus helemaal goed (ca. 1,67 A) maar ze sommeren natuurlijk wel als 1,68 +sin(120)x1,68 = 3,1 (verschillen komen (hopelijk?) door al ons afrondwerk over en weer).
ik hou zeker rekening met de faseverschuiving van 120° vandaar dat ik in mijn eerste berekening ook vierkantswortel(3) gebruik(om aan die wortel(3) te komen bestaat een hele afleiding).
Overigens klopt je berekening helemaal.
De 1.67A is de fase stroom (If)
en de 3.1A is de lijn stroom (IL)

Dré schreef:

Simpel voorbeeld: Als ik een afnemer aansluit tussen 2 fasen die elk dezelfde fase hebben dan neemt de afnemer niets af. En toch kan er best aan beide kanten van de afnemer 100kV staan ten opzichte van nul.
volledig mee akkoord, omdat er dan geen potentiaal verschil is

Ik denk dat we hetzelfde bedoelen maar met een communicatie probleem zitten?
Topic: Stroom berekening voor ventilator (8-12-2006 15:14:00)

Dré schreef:

Even voor de goede orde: Is het mogelijk een zwarte doos te veronderstellen die 3 aansluitingen heeft en in totaal 2kW opslurpt, gelijkmatig verdeeld via die aansluitingen, netjes ohms per aansluiting?
toch ga ik even een intern schema laten zien van wat er dan in die "doos" zit, zo is het waarschijnlijk wat duidelijker wat ik bedoel.

Dré schreef:

Vermogen is dan dus of 3 x 1,7 x 230V = 1173W en in het andere geval 3 x 3 x 230V = 2070W. En toch is het in beide gevallen een 2kW opnemende motor? Dakenie.
die 230V moet wel 400V zijn. en dan zijn de 2 uitkomsten wel hetzelfde (enkel een afwijking omwille van afrondingen)

de motor zal steeds 2kW blijven verbruiken, enkel zal de stroom anders zijn, en dat is heel makkelijk te verklaren (darom dat je waarschijnlijk ook die rekenfout in het begin gemaakt hebt)

hier de afbeelding van wat er in de zwarte doos zit

Vermogen van 1 wikkeling(spoel) van de motor = 2kW/3 = 666.6W
Nu zie je dat bij driehoek er 400V over 1 wikkeling(spoel) van de motor valt I = P/U = 666/400 = 1,7A (afgerond)
Bij ster zal er 230V over 1 wikkeling vallen dus: I = P/U = 666/230 = 3A (afgerond)
vandaar dus het verschil in stroom

Bij ster wordt vaak de nulgeleider weggelaten bij een symmetrische bellasting, omdat er toch geen stroom door de nul vloeit, en meer kabels = duurder
Topic: Stroom berekening voor ventilator (8-12-2006 14:41:00)

Dré schreef:

Zou anders ook een mooie boel worden (als er beide keren 2kW gesoupeerd wordt maar de stroom per fase voor beide situaties verschillend is). Zou niet weten waar het verschilvermogen zou moeten ontstaan of blijven ;-)
het verschil zit in ofwel 230V(bij ster) ofwel 400V(bij driehoek) gebruiken bij het aansluiten van 1 spoel van de motor.
Topic: Stroom berekening voor ventilator (8-12-2006 14:04:00)
De spanning tussen een fase en nul = 230V , De spanning tussen 2 fases = 400V allesinds bij ons 230/400V netwerk.
verhouding tussen die 2 = vierkantswortel(3) [230V x vierkantswortel(3) = 400V]
Bij een driehoekschakeling wordt er inderdaad geen nul gebruikt.
Bij een sterschakeling kan het zijn dat de nul wordt weggelaten bij een symmetrische belasting (zoals bv een motor) aangezien er dan toch geen stroom door de nulgeleider loopt.
Topic: Stroom berekening voor ventilator (8-12-2006 13:08:00)
Ster:
Uf = UL / vierkantswortel(3)
If = IL

P = vierkantswortel(3) x UL x IL [arbeidsfactor buiten beschouwing gelaten, aangezien deze niet is gegeven door de toppic starter]
->
IL = P / (vierkantswortel(3) x UL) = 3A (afgerond)

If = IL = 3A

Driehoek:
Uf = UL
If = IL / vierkantswortel(3)

P = vierkantswortel(3) x UL x IL [arbeidsfactor buiten beschouwing gelaten]
->
IL = P / (vierkantswortel(3) x UL) = 3A (afgerond)

If = IL / vierkantswortel(3) = 1.7A

UL = lijnspanning (in dit geval 400V)
Uf = fasespanning
IL = lijnstroom
If = fasestroom
Topic: Stroom berekening voor ventilator (7-12-2006 19:34:00)
Zijn het 3 fasige ventilatoren?
Zo ja zijn deze in ster of in driehoek geschakeld?
Topic: Light - Geluid Nieuwjaar (5-12-2006 18:13:00)
dat hangt er vanaf aan welke situatie de schuur er aantoe is(aangezien er toch in gefeest kan/mag worden), met statieven gaat de prijs lichtjes naar beneden, al ben ik er niet echt zo'n fan van om een cirkel op statieven midden in het publiek te zetten, ground support kan een oplossing zijn als er niet in de schuur getakeld kan worden, al ben je dan wel veel duurder uit.
Topic: Light - Geluid Nieuwjaar (5-12-2006 17:30:00)
voor je setje kom ik op €1500 normale prijzen in droge verhuur. (inc takels, rook, sturing) zonder pyro
Dus dat wordt onderhandelen met je verhuurder.
Al zou ik dat steeds doen, gewoon een aantal verhuurders afgaan en de offertes vergelijken.

Met parren kan je overigens heel veel doen, gewoon goed proggen en de juiste filters gebruiken.
Topic: Goed gebruik statieven (licht én geluid!) (12-11-2006 22:00:00)
voor H30D geeft prolyte een maximum span van 16m op.
"Spans must be supported at each end." Er staat dus dat er op het einde van de span ondersteund moet worden, dus niet dat je pas na 2m moet ondersteunen.
Topic: voeding versterkerrek (2-11-2006 19:56:00)
mocht je 3x 16A krachtstroom kiezen, zou ik zeker ook gebruik maken van een doorlus mogelijkheid. Aangezien dit versterkerrack zeker geen 3x 16A gaat trekken, zo kan je dan later nog makkelijk een extra versterkerrack op die 3x 16A doorlus aansluiten.